Рішення
від 30.11.2022 по справі 289/1650/22
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/1650/22

Номер провадження 2-о/289/66/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.2022 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Мельника О.В., за участю секретаря судового засіданняГалькевич Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядкуокремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Ставецький старостинськийокруг Радомишльськоїміської радиЖитомирської області (вул. Центральна, 21, с. Ставки, Житомирський р-н, Житомирська обл.) про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувсядо судуіз заявоюпро встановленняфакту родиннихвідносин зрідньою бабою.В обґрунтуваннязаявлених вимогпосилається нате,щоІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба, ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) яка розташована на території Ставецького старостинського округу Радомишльського району Житомирської області. Батько заявника, ОСОБА_3 , який є сином спадкодавиці, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Звернувшись до нотаріуса з приводу заведення спадкової справи та для оформлення спадщини, заявнику було повідомлено, що отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказане майно після смерті баби він не зможе, оскільки в документах, які встановлюють родинні відносини між ними допущені помилки, а саме: в свідоцтві про народження батька заявника матір записано як «ОСОБА_2 », тоді як у свідоцтві про смерть вона записана « ОСОБА_2 ».

На сьогодні виправлення помилки написання імені баби заявника в зазначених документах неможливо, тому, він просить суд встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_2 є рідною матір`ю його батька, ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а він, відповідно, є онуком ОСОБА_2 .

Заявник в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву, в якій просить провести розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав до суду заяву, в якій просить проводити розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, докази надані в їх обґрунтування, вважає, що зазначені в заяві вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідноп. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку встановлюються факти, що мають юридичне значення, зокрема й факт родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що в свідоцтві про народження заявника ОСОБА_1 ,серія НОМЕР_1 від 09.03.1987, його батьком зазначено ОСОБА_3 .

У свідоцтві про народження батька заявника ОСОБА_3 ,серія НОМЕР_2 від 04.11.1954, його матір`ю зазначена ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 08.12.1998 року.

З свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 12.02.2009 вбачається, що батько заявника ОСОБА_3 померІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки Ставецького старостинського округу за № 506 ОСОБА_2 проживала в АДРЕСА_1 . На день її смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею проживали та були зареєстровані син ОСОБА_3 , невістка ОСОБА_4 та онуки: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , ОСОБА_7 . Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв її син ОСОБА_3 .

У повідомленні нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області від 08.09.2022 року за № 177/01-16 зазначено, що видати ОСОБА_1 свідоцтво про право власності на майно за законом неможливо, оскільки в документах, які підтверджують родинні відносини заявника з спадкодавцем, наявні розбіжності.

Наявні в матеріалах справи докази дають достатні підстави для встановлення факту родинних відносин.

Враховуючи, що не встановлення факту родинних відносин може призвести до порушення майнових прав заявника, а інший порядок встановлення даного факту законом не визначено, суд задовольняє заяву.

Керуючись ст.12,23,76,81,258,259,265,273,293,294 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ставецький старостинський округ Радомишльської міської ради, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір`ю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є онуком ОСОБА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено05.12.2022
Номер документу107603924
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —289/1650/22

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Рішення від 30.11.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні