Ухвала
від 28.11.2022 по справі 487/2387/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/2387/21

Провадження № 1-кп/487/277/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2022 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва в складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження №12020150030003499 від 29.12.2020 за обвинуваченням

ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Миколаєві, є громадянкою України, має вищу освіту, має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює лікарем стоматологом «Стоматологія Турнякова», зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України,

за участю сторін кримінального провадження :

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченої ОСОБА_3 .

Встановив :

13.04.2021 до Заводського районного суду м. Миколаєва надійшов обвинувальний акт, затверджений прокурором Окружної прокуратури міста Миколаєва ОСОБА_5 , за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.

Ухвалою суду від 16.04.2021 у кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

19.08.2021 до Заводського районного суду м. Миколаєва надійшло клопотання захисника ОСОБА_7 про закриття кримінального провадження на підставі п.10 ч.1 ст.284 КК України, в зв`язку з закінченням строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

В підготовчому засіданні прокурор вважав за можливе призначити дане кримінальне провадження до судового розгляду, оскільки вважає, що обвинувальний акт відповідає вимогам КПК України, підстав для закриття провадження чи повернення обвинувального акту немає, і провадження підсудне цьому суду.

Захисник ОСОБА_6 в підготовчому судовому засіданні заявив клопотання про закриття кримінального провадження в зв`язку з закінченням строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. В обґрунтування клопотання захисник зазначив, що 25.01.2021 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України. 09.04.2021 ОСОБА_3 та її захисник ознайомились з матеріалами досудового розслідування. Обвинувальний акт складено та затверджено лише 12.04.2021, тобто поза межами строків визначених КПК України.

Обвинувачена ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримала клопотання захисника, просила його задовольнити та закрити кримінальне провадження.

Прокурор заперечував проти задоволення клопотання сторони захисту та стверджував, що обвинувальний акт складено слідчим та затверджено прокурором в межах строків досудового розслідування. Пояснив, що повідомлення про підозру від 25.01.2021 не було в цей день вручено ОСОБА_3 , а вручено її батькові. Самій же ОСОБА_3 повідомлення про підозру вручено 09.02.2021 та з цього дня повинен рахуватися строк досудового розслідування. 25.03.2021 слідчим направлено на адресу підозрюваної та її захисника повідомлення про завершення строку досудового розслідування про що свідчать наявні в матеріалах провадження копії конвертів. Тобто з 25.03.2021 строк досудового розслідування зупинився. 09.04.2021 ОСОБА_3 та її захисник ознайомились з матеріалами досудового розслідування, а тому складання обвинувального акту та його затвердження 12.04.2021 було здійснено в межах строку досудового розслідування.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, перевіривши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, суд дійшов наступного висновку:

Положеннями кримінального процесуального закону закріплених у ст.ст. 219, 294-295 КПК України, законодавець визначив строки досудового розслідування, порядок їх обчислення та продовження.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується направленням до суду обвинувального акта.

Аналогічні положення містяться у ч. 2 ст. 283 КПК України, де передбачено обов`язок прокурора у найкоротший строк після повідомлення особі про підозру здійснити одну з таких дій: закрити кримінальне провадження, звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, звернутися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

З реєстр матеріалів досудового розслідування кримінального провадження №12020150030003499 від 29.12.2020 доданого до обвинувального акту, вбачається, що відомості про кримінальне правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України внесено до ЄРДР 29.12.2020 та розпочато досудове розслідування. Повідомлення про підозру ОСОБА_3 вручено її батькові 25.01.2021.

Частиною 1 статті 278 КПК України передбачено, що письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Повідомлення у кримінальному провадженні здійснюється у випадках, передбачених цим Кодексом, у порядку, передбаченому главою 11 цього Кодексу, за винятком положень щодо змісту повідомлення та наслідків неприбуття особи (ч.3 ст. 111 КПК України).

Глава 11 КПК України регламентує порядок здійснення виклику у кримінальному провадженні. Так, відповідно до ч. 1 та 2 статті 135 КПК України, особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім`ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

В підготовчому судовому засіданні ОСОБА_3 підтвердила, що 25.01.2021 повідомлення про підозру було вручено її батькові, який в той же день повідомив її про це та переслав його фотокопію.

Таким чином, виходячи з приписів пункту 4 частини третьої ст. 219 КПК України, яким визначено, що досудове розслідування повинно бути закінчено зокрема протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, суд приходить до переконання, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчувався 26.03.2021.

Доводи прокурора щодо зупинення строку досудового розслідування в зв`язку із направленням слідчим 25.03.2021 на адресу підозрюваної та її захисника повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, судом оцінюються критично з огляду на таке.

Частиною 1 статті 219 КПК України визначено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. А частиною 5 статті 219 КПК України передбачено, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

На підтвердження направлення стороні захисту повідомлення про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, прокурором в судовому засіданні надано для огляду копії конвертів адресованих ОСОБА_3 та адвокату ОСОБА_7 . Проте, вказані конверти не місять жодної відмітки про прийняття цієї кореспонденції відділенням поштового зв`язку, на них відсутні поштові марки, які б могли свідчити про оплату поштового відправлення, їх погашення поштовим штемпелем, відсутня квитанції про оформлення поштового відправлення з датою його прийняття відділенням зв`язку. Крім того, в матеріалах досудового розслідування відсутній опис вкладення, що унеможливлює перевірку вмісту конвертів.

В підготовчому судовому засіданні та у клопотанні адвоката ОСОБА_7 зазначалось про те, що адвокату ОСОБА_7 та ОСОБА_3 стало відомо про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів лише 08.04.2021. Цей факт стороною обвинувачення не спростований. Доказом надання стороні захисту доступу до матеріалів досудового розслідування є протокол про надання доступу до матеріалів (додаткових матеріалів) досудового розслідування від 09.04.2021, яким підтверджується факт ознайомлення ОСОБА_3 та адвоката ОСОБА_7 з матеріалами досудового розслідування 09.04.2021.

За таких обставин, суд приходить до переконання, що повідомлення слідчого про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування від 25.03.2021 не було направлено стороні захисту в порядку, передбаченому статтями 111, 135 КПК України, а тому строк досудового розслідування закінчився 26.03.2021.

Відповідно до п.10 ч.1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений ст. 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

Кінцевим моментом строку досудового розслідування є його закінчення, яке як етап кримінального провадження законодавець пов`язує у часі зі зверненням з обвинувальним актом до суду (його фактичним направленням). А тому в межах строку досудового розслідування обвинувальний акт має бути не лише складено, затверджено та вручено, а й безпосередньо направлено на адресу суду.

Як вбачається з матеріалів справи, обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12020150030003499 від 29.12.2020 було складено та затверджено прокурором 12.04.2021, а подано до суду 13.04.2021.

Отже, направлення прокурором обвинувального акта після закінчення досудового розслідування до суду поза межами строків досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які не є тяжкими чи особливо тяжкими проти життя та здоров`я, виключає набуття особою процесуального статусу обвинуваченого, а отже унеможливлює розгляд у суді кримінального провадження по суті та тягне за собою закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК.

Відповідно до п.2 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Таким чином, під час підготовчого судового засідання, судом встановлено наявність підстав, передбачених п.10 ч.1 ст. 284 КПК України, для прийняття рішення, передбаченого п.2 ч.3 ст. 314 КПК України, та закриття кримінального провадження, оскільки обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.296 КК України, складений та скерований прокурором до суду поза межами строку досудового розслідування, що є підставою для задоволення клопотання сторони захисту.

Керуючись ст. 219, 284, 314, 371, 372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання сторони захисту про закриття кримінального провадження №12020150030003499 від 29.12.2020 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - задовольнити.

Кримінальне провадження №12020150030003499 від 29.12.2020 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - закрити на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з закінченням строку досудового розслідування, визначеного ст. 219 КПК України, після повідомлення особі про підозру.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів через Заводський районний суд м. Миколаєва, з моменту проголошення ухвали суду.

Головуючий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107612322
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Миколаєві, є громадянкою України, має вищу освіту, має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює лікарем стоматологом «Стоматологія Турнякова», зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —487/2387/21

Постанова від 07.03.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 21.03.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні