Ухвала
від 30.11.2022 по справі 922/2358/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"30" листопада 2022 р. м ХарківСправа № 922/2358/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калініченко Н.В.

розглянувши матеріали позовної заяви

Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології», місто Харків, до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОЛОТИЙ СТАНДАРТ К», місто Харків, про розірвання договору та стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Комунальне некомерційне підприємство «Обласний центр онкології», звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОЛОТИЙ СТАНДАРТ К», про розірвання договору та стягнення коштів в розмірі 175 478,00 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Частиною 4 статті 11 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права. Так, згідно з рішеннями Європейського суду з прав людини від 20 травня 2010 року у справі "Пелевін проти України" та від 30 травня 2013 року у справі "Наталія Михайленко проти України", право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою, регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб те ресурсів суспільства та окремих осіб.

Отже, доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений, зокрема, Господарським процесуальним кодексом України.

ВІДНОСНО СУДОВОГО ЗБОРУ ТА ЦІНИ ПОЗОВУ.

Частиною 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Вимога про сплату державного мита є стримуючою мірою для потенційних позивачів від пред`явлення безрозсудних і необґрунтованих позовів. Для того, щоб гарантувати справедливий баланс між підтримкою нормального функціонування судової системи і захистом інтересів заявника при поданні позову до суду, внутрішньодержавні суди звільняють від сплати державного мита заявників, які можуть підтвердити свій поганий фінансовий стан (рішення ЄСПЛ у справі "Шишков проти Росії" ("Shishkov v. Russia") від 20 лютого 2014 року, пункт 111). Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат (стаття 1 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір"судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Згідно з приписами частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання позовної заяви немайнового характеру сплачується 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01 січня 2022 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений у розмірі 2481,00 грн.).

Як свідчить прохальна частина позову, позивачем сформована майнова вимога в загальному розмірі 175 478,00 грн., за яку позивач мав сплатити 2 632,17 грн., та немайнова вимога, за яку позивач мав сплатити 2481,00 грн. Тобто, загальний розмір судового збору, який позивач мав сплатити до бюджету складає 5 113,17 грн. Однак, до суду надано копію платіжної інструкції № 4588 від 22 листопада 2022 року у сумі 2 633,25 грн.

Таким чином, позивачем не доплачено судового збору у сумі 2 479,92 грн.

При цьому, суд звертає увагу, що у вступній частині позову позивачем вказано ціну позову у сумі 175550,00 грн. Водночас, в прохальній частині позову заявлено до стягнення 106808,00 грн. основного боргу та 68 670,00 грн. штрафу, тобто у загальному розмірі 175 478,00. У зв`язку з цим, маються розбіжності між ціною позову, що вказана у вступній частині позову, та у прохальній частині (предмет позову). Таким чином, позивач має привести у відповідність позовну заяву та вказати вірну ціну позову.

ВІДНОСНО ЗАСВІДЧЕННЯ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ.

Приписами пункту 5 та 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення доказів, що підтверджують обставини обґрунтування позовних вимог з переліком документів та інших доказів, які додаються до заяви. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (частина 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України). Суд звертає увагу позивача на те, що стаття 91 Господарського процесуального кодексу України містить загальні вимоги щодо оформлення письмових доказів, зокрема, письмові докази, до яких належать і документи, подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Пунктом 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2020, чинний від 01 вересня 2021 року) встановлено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. Копія набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку.

При огляді додатків до позовної заяви, судом встановлено, що копії наданих до неї документів невідповідають вище викладеним вимогам, оскільки частина з них засвідчена без зазначення найменування посади, власного імені та прізвища такої особи, а інша частина засвідчена особою з прізвищем «Ільченко», докази повноважень якої не представлені до суду. Крім цього, суд звертає увагу, що засвідчення документів шляхом написання слів: «Копія з оригіналом вірна», не відповідає вимогам ДСТУ 4163-2020 тому що має міститься напис: "Згідно з оригіналом" (без лапок).

ВІДНОСНО НАЙМЕНУВАННЯ ВІДПОВІДАЧА.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи.

У вступній частині заяви найменування відповідача визначене як Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗОЛОТИЙ СТАНДАРПТ К». В свою чергу, у резолютивній частині позову та по тексту самої заяви найменування відповідача визначене як Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗОЛОТИЙ СТАНДАРТ К».

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності). Відповідно до ч. 1 ст. 10 цього ж Закону якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Враховуючи п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивач має вказати найменування відповідача, що відповідає Єдиному державному реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців на громадських формувань.

ВИСНОВКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ НА ПРЕДМЕТ ЇЇ ВІДПОВІДНОСТІ ВИМОГАМ ГПК УКРАЇНИ.

За вищенаведених обставин, подана позивачем позовна заява не відповідає імперативним вимогам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України щодо форми та змісту заяви по суті справи (позовна заява).

Якщо подана позовна заява не відповідає приписами статті 162, 164 Господарського процесуального кодексу України законодавець передбачив механізм залишення позовної заяви без руху задля забезпечення позивачу можливості у встановлений судом строк усунути недоліки позовної заяви, що забезпечить можливість вважати її такою, що подана у день її первинного подання та прийняття її судом до розгляду (частина 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України). Залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

З метою усунення вище вказаних недоліків позовної заяви позивачу необхідно надати документ на підтвердження доплати судового збору в сумі 2 479,92 грн.; привести у відповідність позовну заяву та вказати правильну ціну позову, що зазначена у вступній частині позову, вказати правильне найменування відповідача, а також належним чином здійснити оформлення додатків до позовної заяви, шляхом зазначення на копії письмових документів всіх необхідних відміток, а саме: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до частини 3 статі 174 Господарського процесуального кодексу України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 91, 161, 162, 164, 174, 232-236 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Харківської області, -

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Комунального некомерційного підприємства «Обласний центр онкології» без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків позовної заявип`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом надання до суду документу на підтвердження доплати судового збору в сумі 2 479,92 грн.; привести у відповідність позовну заяву та вказати правильну ціну позову, що зазначена у вступній частині позову, вказати правильне найменування відповідача, а також належним чином здійснити оформлення додатків до позовної заяви, шляхом зазначення на копії письмових документів всіх необхідних відміток, а саме: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 30 листопада 2022 року.

СуддяН.В. Калініченко

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено05.12.2022
Номер документу107630975
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/2358/22

Рішення від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні