Ухвала
від 02.12.2022 по справі 357/11133/22
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/11133/22

1-кс/357/1944/22

У Х В А Л А

02 грудня 2022 року м. Біла Церква. Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання у кримінальному провадженні № 12022111030003009 від 18.11.2022 тимчасового доступу до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "

У С Т А Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання у кримінальному провадженні № 12022111030003009 від 18.11.2022 тимчасового доступу до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Клопотання обгрунтоване тим, що cлідчим відділом Білоцерківського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12022111030003009, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 листопада 2022 року, з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28 жовтня 2022 року невстановлена група осіб, діючих за попередньою змовою, шляхом обману, під виглядом продажу товару, заволоділа належними ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошовими коштами в сумі 44 600 гривень.

Допитаний потерпілий ОСОБА_5 показав, що 27.10.2022 року, шукаючи на сайті «OLX» оголошення про продаж генераторів, він знайшов оголошення, яке його зацікавило. Дана об`ява привернула його увагу тим, що генератор, який був виставлений для продажу підходив йому за всіма показниками. Знайдене оголошення було виставлене компанією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », до об`яви був прикріплений номер телефону: НОМЕР_1 . За даним номером потерпілий зателефонував, та на його дзвінок відповіла дівчина, яка представилася ОСОБА_6 , яка повідомила що являється менеджером компанії ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка займається продажем бувшої у користуванні спецтехніки із Європи. Особі на ім`я ОСОБА_6 потерпілий повідомив, що його зацікавив дизельний генератор, який був зазначений в об`яві, і що він хоче придбати вказаний генератор. ОСОБА_6 йому підтвердила, що генератор є в наявності, однак він знаходиться за кордоном, де саме не уточнила. З дівчиною на ім`я ОСОБА_6 потерпілий того дня спілкувався разів 5, так як обговорювали умови та терміни поставки. Характеристики, фото та відео генератора, ОСОБА_6 надсилала потерпілому у застосунку « ОСОБА_7 » з номеру НОМЕР_2 . Купівлю генератора вони оформили договором, який був надісланий потерпілому на електронну пошту 28.10.2022 о 16 годині 48 хвилин. із поштової адреси ІНФОРМАЦІЯ_4 , ця ж адреса була вказана і в оголошенні.

На той час у потерпілого не виникало жодного сумніву щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », так як йому надсилалося навіть відео по перевірці робочого стану генератора, який він хотів придбати.

Окрім договору потерпілому на електронну пошту було надіслано рахунок фактура та реєстраційні документи на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Отримавши необхідний пакет документів, 28.10.2022 року в період з 18.00 по 20.00 із рахунку підприємства потерпілого були переказані кошти в сумі 44600 гривень, яка йшла як передплата згідно умов договору, так як повна вартість генератора становить 223000 гривень.

Наступного дня, 29.10.2022 близько 10 години 50 хвилин з номеру НОМЕР_2 потерпілому на телефон надійшло смс-повідомлення, в якому його просили надіслати «платіжку», оскільки інформація про надсилання передоплати не дійшла до продавця, а бухгалтер Товариства буде на місці лише в понеділок 31.10.2022. В понеділок по даному проханню «платіжка» була надіслана за вказаним номером. Після цього, ще на протязі 5 днів потерпілий з ними вів переписку та телефонував з приводу доставки генератора, на що особа на ім`я ОСОБА_6 його запевняла, що доставка генератора буде здійснена на протязі 15 днів. Останній раз він з дівчиною на ім`я ОСОБА_6 спілкувався 08.11.2022, близько 12 години 45 хвилин, під час вказаного спілкування це була переписка в смс-повідомленнях, у яких його запевняли, що генератор буде доставлено 14.11.2022 безпосередньо на підприємство, де їхній же спеціаліст повинен був на місці встановити, підключити та показати як користуватися генератором. Іншу частину коштів потерпілий повинен був перерахувати в момент прийому-передачі товару.

14.11.2022 року з 09 години потерпілий почав писати смс-повідомлення у застосунку «Telegram» на номер НОМЕР_2 , однак йому ніхто не відповідав, після чого він почав телефонувати на номер НОМЕР_1 , який не відповідав, а під час дзвінка навіть не було «гудків». Також потерпілий телефонував на номери, які були вказані в договорі, а саме: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та НОМЕР_5 , однак безрезультатно, так як на мобільному номері відсутній зв`язок, а два інші без будь-який викликів. На номери, вказані в договорі, він раніше телефонував для перевірки, вони були робочі і на них йому відповідала та ж сама дівчина на ім`я ОСОБА_6 .

Зачекавши ще три дня, 17.11.2022 на зв`язок з потерпілим від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ніхто не вийшов, його замовлення не доставлено, строк виконання умов договору закінчився 14.11.2022, крім того сайт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зник, тому потерпілий зрозумів, що його ошукали, і з даного приводу звернувся до поліції із заявою.

Враховуючи вище викладені обставини, для забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні дозволу на здійснення тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в тому числі: про зв`язок абонентів, які користуються сім-картами базових станцій оператора рухомого (мобільного) зв`язку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ": НОМЕР_6 , НОМЕР_7 щодо вхідних, вихідних телефонних з`єднань, смс, ммс-повідомлень (без розкриття їх змісту) із зазначенням відомостей щодо абоненту «А», ІМЕІ абонента «А», ІМSI абонента «А», а також базових станцій, в яких знаходився вище вказані абоненти за період з 00 год. 00 хв. 20.10.2022 до 23 год. 59 хв. 20.11.2022.

Зазначена інформація має доказове значення у кримінальному провадженні, яка дасть змогу встановити фактичне місцезнаходження користувача мобільного терміналу, його зв`язків з іншими абонентами, що надасть можливість встановити особу, причетну до вчинення кримінального правопорушення.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію не можливо.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що необхідна інформація міститься лише у володінні оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та може бути використана під час досудового розслідування як докази факту протиправних дій, необхідно провести тимчасовий доступ до цієї інформації.

Слідчий в судове засідання не з`явився, але надав слідчому судді заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує.

Клопотання розглянуто слідчим суддею без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі та документи на підставі ст. 163 ч. 2 КПК України.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя вважає, що слідчому СВ Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме доступ до інформації оператора мобільного зв`язку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) про зв`язок абонентів, які користуються сім-картами базових станцій оператора рухомого (мобільного) зв`язку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ": НОМЕР_7 , НОМЕР_6 для встановлення обставин щодо вчинення кримінального правопорушення та особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

Слідчий суддя надає тимчасовий доступ слідчому, який звертається до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ та несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій у період з часу вчинення злочину (27.10.2022) до строку виконання умов договору (14.11.2022).

За таких обставин клопотання підлягає задоволенню частково.

Згідно з ст. 371 ч.3 КПК України у випадках, передбачених цим Кодексом, ухвала постановляється в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснював судовий розгляд.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131,132,159,162,371,372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого відділу Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме доступ до інформації оператора мобільного зв`язку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ( НОМЕР_9 , АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) про зв`язок абонентів, які користуються сім-картами базових станцій оператора рухомого (мобільного) зв`язку ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ": НОМЕР_7 , НОМЕР_6 , а саме щодо дати, часу, тривалості вхідних та вихідних телефонних з`єднань, з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій і їх адресу, а також адресу місця перебування абонентів зазначених телефонних номерів в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання та зміст вхідних, вихідних SMS-повідомлень і інформацію про GPRS трафік, із зазначенням ІМЕІ абонента «А», у період часу з 00 год. 00 хв. 27.10.2022 до 23 год. 59 хв. 14.11.2022.

Зобов`язати ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) надати на електронному носії документ із вищевказаною інформацією.

Ухвала слідчого судді діє протягом двох місяців з дня її винесення, обов`язкова для виконання ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Білоцерківського міськрайонного суду

Київської області

Дата ухвалення рішення02.12.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107659247
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання у кримінальному провадженні № 12022111030003009 від 18.11.2022 тимчасового доступу до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —357/11133/22

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 02.12.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 02.12.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

Ухвала від 02.12.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Буцмак Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні