Ухвала
від 05.12.2022 по справі 335/5914/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5914/22 2/335/2666/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2022 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Гашук К.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання ОСОБА_1 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін та клопотання-звернення ОСОБА_2 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, в порядку загального позовного провадження, які подані у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Незалежна Україна 39-б» про визнання недійсним договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, визнання протиправними дій та протизаконною бездіяльність,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2022 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя із позовом до ТОВ «Керуюча компанія «Партнер Хаус», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: ОСББ «Незалежна Україна 39-б» про визнання недійсним договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, визнання протиправними дій та протизаконною бездіяльність.

Ухвалою судді від 03.10.2022 позовну заяву прийнято до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, відкрито провадження у справі, та призначено перше судове засідання на 03.11.2022 о 10-00 год., без повідомлення (виклику) сторін. Перше судове засідання у цій справі було відкладено, оскільки станом на час його призначення не спливли строки для подання заяв по суті справи.

14.11.2022 ОСОБА_1 подала до суду клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

16.11.2022 від ОСОБА_2 до суду надійшло клопотання-звернення, в якому ставиться питання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною восьмою статті 279 ЦПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Згідно з вимогами частин п`ятої сьомої цієї ж статті, перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. За клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд можевідмовити взадоволенні клопотаннясторони пророзгляд справив судовомузасіданні зповідомленням сторінза одночасногоіснування такихумов: 1)предметом позовує стягненнягрошової суми,розмір якоїне перевищуєста розмірівпрожиткового мінімумудля працездатнихосіб; 2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

За змістом позовних вимог, позивачі звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, визнання протиправними дій та протизаконною бездіяльність, оскільки вважають, що відповідачем порушують їх права, як споживачів.

Суд у своїй ухвалі про прийняття до розгляду позовної заяви та відкриття провадження у справі, враховуючи предмет позову, та підстави заявлених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як споживачами наданих послуг, позовних вимог, кількість учасників судового розгляду, характер правовідносин, які виникли між сторонами, вважав дану справу малозначною у розумінні ч. 6 ст. 19 ЦПК України, та вважав за необхідне, відповідно до вимог ч. 1 ст. 274 ЦПК України, здійснити її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику (повідомлення) учасників справи.

Характер спірних правовідносин та предмет доказування у даній справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін, а також проведення підготовчого судового засідання для повного та всебічного встановлення обставин справи. Сторони у справі подали суду заяви по суті справи, долучили до матеріалів справи докази, які будуть оцінені судом при ухваленні судового рішення.

Крім того, клопотання позивачів не містять чіткої мотивації для необхідності проведення судового засідання у справі з повідомленням учасників, а також для розгляду справи в порядку загального позовного провадження.

Як зазначено у клопотаннях позивачів, їх подано для поновлення гарантованого конституційного забезпечення невід`ємного права кожної людини на життя, права на судовий захист та права людини на справедливий і публічний розгляд незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, а також поновлення права на безбар`єрний доступ до правосуддя людини.

Разом із тим, на даному етапі розгляду вказаної цивільної справи будь-які права позивачів не порушено, справу прийнято до розгляду Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя, у порядку який прямо передбачено ЦПК України, чим забезпечено їх доступ до правосуддя.

Доводи клопотання, відповідно до яких позивачі не погоджуються із рішенням суду про розгляд справи у спрощеному позовному провадженні без виклику учасників справи, не є беззаперечною підставою для задоволення поданих ними клопотань.

Таким чином, клопотання позивачів є необґрунтованими, у зв`язку із чим у їх задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 183, 260, 261, 279 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін та клопотання-звернення ОСОБА_2 про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, в порядку загального позовного провадження відмовити.

Копію ухвали направити для відома учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з дня її підписання суддею.

Суддя К.В. Гашук

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107704279
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/5914/22

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Постанова від 07.03.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні