Ухвала
від 05.12.2022 по справі 925/1223/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 грудня 2022 року м.Черкаси Справа № 925/1223/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянувши матеріали позовної заяви Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк", ідентифікаційний код 14360570, вул. Грушевського, буд. 1 Д, м. Київ, 01001

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс", ідентифікаційний код 39589876, вул. Трипільська, буд. 108, м. Сміла, Черкаська обл., 20702

до відповідача 2: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про стягнення 34 434,01 грн

ВСТАНОВИВ:

16.11.2022 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" (далі - АТ КБ "Приватбанк") з вимогою стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс" (далі - ТОВ "Біоенерджі плюс") та ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 ) заборгованість за договором № б/н від 30.01.2015 в розмірі 34 434,01.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем 1 зобов`язань за кредитним договором від 30.01.2015, який за своєю правовою природою є договором банківського обслуговування та складається із "Умов та правил надання банківських послуг", Тарифів Банку та Заяви в частині неповернення кредитних коштів, внаслідок чого згідно зі ст. 554, 610 Цивільного кодексу України виникли зобов`язання у відповідача 2 на підставі договору поруки від 04.06.2018 № P1528113823112940755.

Також до позовної заяви позивачем додано клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Судом встановлено, що відповідач 2 є фізичною особою.

Згідно з приписами ч. 6, 7 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду.

На виконання вищевказаної норми, господарським судом 17.11.2022 направлено запит до Степанківської сільської територіальної громади Черкаського району Черкаської області щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача.

05.12.2022 від Хацьківського старостинського округу Степанківської сільської ради відповідальним працівником загального відділу (канцелярії) суду зареєстроване надходження відповіді, у якій повідомлено, що гр. ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суд відкриває провадження протягом п`яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Разом з цим, господарським судом враховано, що відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Положеннями ч. 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч.1 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. (ч. 5 ст. 252 ГПК України)

Розглянувши матеріали позовної заяви, форма і зміст якої відповідають вимогам ст. 162, 164 ГПК України, враховуючи наведені вище положення, характер спірних правовідносин та беручи до уваги ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Керуючись статтями 162, 164-167, 176, 234, 235, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 925/1223/22.

2. Справу № 925/1223/22 розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами.

3. Відповідачі у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а позивач - у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов мають право подати до суду клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

4. Розпочати розгляд справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін 03.01.2023.

5. Відповідачі мають право у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву, що має відповідати вимогам ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) позивачу одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Докази надіслання відзиву на позовну заяву позивачу надати суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Позивач має право у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву надати відповідь на відзив, що має відповідати вимогам ч. 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Докази надіслання відповіді на відзив відповідачу надати суду.

7. Відповідачі мають право у строк протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, що мають відповідати вимогам ч. 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Докази надіслання заперечення іншим учасникам справи надати суду.

До відома учасників справи, документи необхідно надіслати суду з супровідним листом.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копії ухвали направити позивачу на адресу для листування: вул. Набережна Перемоги, буд. 50, м. Дніпро, 49094, відповідачам на поштові адреси вказані у позові. Розмістити для відповідачів оголошення вебсайті судової влади України.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107705906
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 434,01 грн

Судовий реєстр по справі —925/1223/22

Судовий наказ від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні