Рішення
від 10.01.2023 по справі 925/1223/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2023 року м. Черкаси Справа № 925/1223/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк", ідентифікаційний код 14360570, вул. Грушевського, буд. 1 Д, м. Київ, 01001

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс", ідентифікаційний код 39589876, вул. Трипільська, буд. 108, м. Сміла, Черкаська обл., 20702

до відповідача 2: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про стягнення 34 434,01 грн

16.11.2022 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" (далі - АТ КБ "Приватбанк") з вимогою стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс" (далі - ТОВ "Біоенерджі плюс") та ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 ) заборгованість за договором № б/н від 30.01.2015 в розмірі 34 434,01.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем 1 зобов`язань за кредитним договором від 30.01.2015, який за своєю правовою природою є договором банківського обслуговування та складається із "Умов та правил надання банківських послуг", Тарифів Банку та Заяви в частині неповернення кредитних коштів, внаслідок чого згідно зі ст. 554, 610 Цивільного кодексу України виникли зобов`язання у відповідача 2 на підставі договору поруки від 04.06.2018 № P1528113823112940755.

Судом встановлено, що відповідач 2 є фізичною особою.

Згідно з приписами ч. 6, 7 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи має бути надана протягом п`яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання та перебування особи відповідного звернення суду.

На виконання вищевказаної норми, господарським судом 17.11.2022 направлено запит до Степанківської сільської територіальної громади Черкаського району Черкаської області щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача.

05.12.2022 від Хацьківського старостинського округу Степанківської сільської ради відповідальним працівником загального відділу (канцелярії) суду зареєстроване надходження відповіді, у якій повідомлено, що гр. ОСОБА_1 10.05.1988 ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 .

Ухвалою від 05.12.2022 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі № 925/1223/22, справу постановив розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами, розпочати розгляд справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін 03.01.2023.

06.12.2022 судом розміщено оголошення на сторінці Господарського суду Черкаської області вебсайту Судова влада для відповідачів про розгляд справи.

Поштовий конверт, в якому містилася копія ухвали про відкриття провадження у справі, направлена на адресу місцезнаходження ТОВ "Біоенерджі Плюс", що вказана в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, повернута органом поштового зв`язку із відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою", дата на поштовому штемпелі 13.12.2022.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак днем вручення ухвали від 05.12.2022 відповідачем 1 - ТОВ "Біоенерджі плюс" є 13.12.2022.

Відповідач 2 - ОСОБА_1 отримав ухвалу про відкриття провадження у справі10.12.2022, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Позивач отримав ухвалу про відкриття провадження у справі 14.12.2022, про що також свідчить відповідне повідомлення про вручення поштового відправлення.

Відповідачі не скористалися правом на подання відзиву на позовну заяву в установлений судом строк.

Частиною 2 ст. 178 ГПК України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Частиною 1 ст. 252 ГПК України передбачено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

З підстав викладеного та в межах законодавчо визначених строків, а також враховуючи відсутність клопотань сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, суд розглядає справу без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши докази у справі, судом встановлено такі обставини.

30.01.2015 ТОВ "Біоенерджі плюс" підписано заяву про приєднання до умов і правил надання банківських послуг (далі - Умови).

За змістом вказаної заяви відповідачем 1. виражено згоду з Умовами та Правилами надання банківських послуг (знаходяться на сайті банку www.pb.ua), тарифами банку, які разом із даною заявою складають Договір банківського обслуговування (далі - Договір або Договір №б/н від 30.01.2015).

Підписавши зазначену заяву ТОВ "Біоенерджі плюс" приєдналось і зобов`язалось виконувати умови, викладені в Умовах і правилах надання банківських послуг, тарифах Приватбанку - Договорі банківського обслуговування в цілому.

Відповідно до Договору відповідачу 1. встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок № НОМЕР_2 , в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано Умовами.

Згідно з п. 3.2.1.1.1. Умов, витяг з яких додано до позовної заяви, кредитний ліміт на поточний рахунок (далі - Кредит) надається на поповнення оборотних коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту (далі - Ліміт). Техніко-економічне обґрунтування кредиту - фінансування поточної діяльності. Про розмір ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банку та Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Відповідно до 3.2.1.1.16. Умов, при укладанні договорів і угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до "Умов і правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі), Банк і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно - цифрового підпису та / або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Згідно з п. 3.2.1.1.3. Умов кредит надається в обмін на зобов`язання Клієнта з повернення кредиту, сплаті відсотків та винагороди.

Положеннями п. 3.2.1.1.8. Умов визначено, що проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до "Умов та правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - "Угода").

У п. 3.2.1.1.6. Умов зазначено, що Ліміт може бути змінений Банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши Угоду, Клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна Ліміту проводиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

У розділі 3.2.1.2.2. Умов передбачені обов`язки Клієнта:

- використовувати кредит на цілі, зазначені у п. 3.2.1.1.1 цього розділу "Умов та правил надання банківських послуг" (п. 3.2.1.2.2.1. Умов);

- сплатити відсотки за весь час фактичного користування кредитом згідно з п.п. 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3 (п. 3.2.1.2.2.2. Умов);

- повернути кредит у строки, встановлені п.п. 3.2.1.1.10., 3.2.1.2.3.4., 3.2.1.2.2.17. (п. 3.2.1.2.2.5. Умов);

- сплатити Банку винагороду відповідно до п.п. 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5., 3.2.1.4.6., 3.2.1.4.11. (п. 3.2.1.2.2.7. Умов).

Відповідно до розділу 3.2.1.4. Умов, яким затверджений порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка).

Під "непогашенням кредиту" мається на увазі невиникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня (п. 3.2.1.4.1.4. Умов).

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закрита банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати (п. 3.2.1.4.9. Умов).

Відповідно до п. 3.2.1.2.3.4. Умов Банк має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов`язань за кредитом в повному обсязі.

За п. 3.2.1.6.1. Умов цей договір, а саме - обслуговування кредитного Ліміту на поточному рахунку Клієнта, набирає чинності з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання Ліміту у межах зазначених у них сум, та діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов`язань Сторонами за цим Договором.

04.06.2018 між ПАТ КБ "Приватбанк" (далі - Кредитор) та ОСОБА_1 (далі - Поручитель) укладено договір поруки №Р1528113823112940755 (далі - Договір поруки), предметом якого є надання поруки Поручителем перед Кредитором за виконання ТОВ "Біоенерджі плюс" (далі - Боржник) зобов`язань за угодами - приєднання до:

1.1.1. розділу 3.2.1. "Кредитний ліміт" Умов та правил надання банківських послуг, далі Угода 1, по сплаті:

а) процентної ставки за користування кредитом:

- За період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.2. "Угоди 1" - 21% (двадцять один) річних для договорів забезпечених порукою, 34% (тридцять чотири) річних для договорів не забезпечених порукою;

- За період користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.1.3. "Угоди 1" - 42 % (сорок два) річних для договорів забезпечених порукою, 68% (шістдесят вісім) річних для договорів не забезпечених порукою;

б) комісійної винагороди згідно п. 3.2.1.1.17. "Угоди 1" в розмірі 3% від суми перерахувань;

в) винагороди за використання Ліміту відповідно до 3.2.1.4.4. "Угоди 1" 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,5% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць;

г) кредиту в розмірі 95 000,00 грн (дев`яносто п`ять тисяч).

Якщо під час виконання "Угоди 1" зобов`язання Боржника, що забезпечені цим Договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності Поручителя, Поручитель при укладанні цього Договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за "Угодою 1" в розмірі таких збільшень. Додаткові узгодження, повідомлення Поручителя та укладення окремої угоди про такі збільшення з Поручителем не потрібні.

1.1.2. до розділу 3.2.2. "Кредит за послугою "Гарантовані платежі" Умов та правил надання банківських послуг" "Угода 2", по сплаті:

а) процентної ставки за користування кредитом:

- За період користування кредитом - згідно п. 3.2.2.2 "Угоди 2" - 64% (шістдесят чотири) річних;

б) винагород, штрафів, пені та інші платежі, відшкодовувати збитки, у відповідності, порядку та строки, зазначені у "Угоді 2";

в) кредиту в розмірі 1 000,00 грн ( ).

Якщо під час виконання "Угоди 2" зобов`язання Боржника, що забезпечені цим Договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності Поручителя, Поручитель при укладанні цього Договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за "Угодою 2" (в тому числі щодо збільшення розміру кредиту, процентної ставки, комісійної винагороди та інших зобов`язань за "Угодою 2") в розмірі таких збільшень. Додаткові узгодження, повідомлення Поручителя та укладення окремої угоди про такі збільшення з Поручителем не потрібні.

1.2. Поручитель відповідає перед Кредитором за виконання зобов`язань за "Угодою 1" та "Угодою 2" в тому ж розмірі, що і Боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту Поручитель відповідає перед Кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

Сторони взаємно домовились, що порука за цим Договором припиняється через 15 років після укладення цього договору. У випадку виконання Боржником та/або Поручителем всіх зобов`язань за "Угодою 1" та/або "Угодою 2" цей договір припиняє свою дію (п. 4.1. Договору поруки).

Договір поруки підписано сторонами.

Згідно з довідкою №50130CSS0S0WH від 20.10.2022 про розміри встановлених кредитних лімітів по поточному рахунку № НОМЕР_2 позивачем надавалися відповідачу 1. кредитні ліміти: 30.01.2015 - 0,00; 05.06.2018 - 95000,00; 13.06.2018 - 110 000,00; 21.09.2018 - 200 000,00; 30.01.2019 - 190 000,00; 01.02.2019 - 150 000,00; 14.02.2019 - 140 000,00; 19.02.2019 - 15 000,00; 25.02.2019 - 0,00; 14.03.2019 - 100 000,00; 21.05.2019 - 0,00; 22.05.2019 - 100 000,00; 21.05.2019 - 0,00; 22.05.2019 - 100 000,00; 07.08.2019 - 0,00; 23.08.2019 - 65 000,00; 24.09.2019 - 110 000,00; 25.09.2019 - 160 000,00; 23.12.2019 - 75 000,00.

За твердженням позивача, у порушення умов Договору відповідач 1. зобов`язання за вказаним Договором належним чином не виконав.

У зв`язку з чим, за розрахунком позивача у відповідача 1. станом на 18.10.2022 є заборгованість в розмірі 34 434,01 грн, яка складається з:

- 34 434,01 грн - заборгованість за кредитом.

Вказані обставини і стали підставою для звернення позивача з відповідним позовом до суду про солідарне стягнення з відповідачів суми заборгованості за Договором.

Відповідно до ст. 173, 174 Господарського кодексу України (далі - ГК України), ст. 11, 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) договір є однією з підстав виникнення зобов`язання, в силу якого одна сторона (у тому числі боржник) зобов`язана вчинити певну дію на користь іншої сторони, а інша сторона (у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до загальних умов виконання, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що звичайно ставляться. (ч. 1 ст. 193 ГК України, ст. 526 ЦК України)

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ч. 7 ст. 193 ГК України, ст. 525 ЦК України)

Як передбачено ч. 7 ст. 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. (ч. 1 ст. 193 ГК України)

В силу вимог статті 626 ЦК України, договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

В силу приписів частин 1 та 2 ст. 1067 ЦК України договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами. Банк зобов`язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам.

Згідно з ч. 1 ст. 1072 ЦК України банк виконує розрахункові документи відповідно до черговості їх надходження та виключно в межах залишку грошових коштів на рахунку клієнта, якщо інше не встановлено договором між банком і клієнтом.

Нормами ч. 1 ст. 1069 ЦК України передбачено, якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов`язки сторін, пов`язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом.

У статті 633 ЦК України передбачено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги (частина 2 наведеної норми).

За правилами ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

В частинах 1, 2 ст. 1054 ЦК України передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави (позика), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України встановлено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

За приписами ч. 1 ст. 1056 ЦК України кредитодавець має право відмовитися від надання позичальникові передбаченого договором кредиту частково або в повному обсязі у разі порушення процедури визнання позичальника банкрутом або за наявності інших обставин, які явно свідчать про те, що наданий позичальникові кредит своєчасно не буде повернений.

На виконання умов Договору, позивач надав відповідачу 1. кредитний ліміт, що підтверджується довідкою про розміри встановлених кредитних лімітів та виписками про рух коштів з рахунку відповідача 1.

Частиною першою ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена ч. 1 ст. 193 ГК України.

Згідно із випискою про рух коштів з рахунку відповідача 1. та розрахунку заборгованості позивача залишок простроченої заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) становить 34 434,01 грн.

У відповідності до ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідачем 1. належними та достатніми доказами заборгованість за кредитом у сумі 34 434,01 грн не спростована, доказів сплати боргу суду не надано.

З урахуванням наведеного, вимога позивача про стягнення з ТОВ "Біоенерджі плюс" заборгованості за кредитом у сумі 34 434,01 грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Щодо позовних вимог про солідарне стягнення боргу, слід зазначити таке.

Як встановлено, позовні вимоги про солідарне стягнення боргу ґрунтуються на укладеному між ПАТ КБ "Приватбанк" та ОСОБА_1 договорі поруки №Р1528113823112940755 від 04.06.2018.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Частинами 1, 2 ст. 554 ЦК України встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі (ч. 1, 2 ст. 543 ЦК України).

Разом з тим, оскільки порука є видом забезпечення виконання зобов`язань і при цьому водночас сама має зобов`язальний, договірний характер, на правовідносини поруки поширюються загальні положення про зобов`язання та про договори (розділи І та II кн. 5 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 638 ЦК України істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Враховуючи характер поруки (похідний, залежний від основного зобов`язання), до істотних умов договору поруки слід віднести, зокрема, визначення зобов`язання, яке забезпечується порукою, його зміст та розмір, а саме - реквізити основного договору, його предмет, строк виконання тощо.

За умовами договору поруки № Р1528113823112940755 від 04.06.2018 його предметом визначено надання поруки поручителем перед кредитором за виконання ТОВ "Біоенерджі плюс" зобов`язань за договорами приєднання до розділу 3.2.1. "Кредитний ліміт" Умов та правил надання банківських послуг по сплаті процентної ставки, комісійної винагороди, винагороди за використання Ліміту та кредиту у розмірі 95 000 грн (п. 1.1.1. Договору поруки) та до розділу 3.2.2. "Кредит за послугою "Гарантовані платежі" Умов та правил надання банківських послуг" по сплаті процентної ставки за користування кредитом, комісійної винагороди, винагороди за використання ліміту, винагород, штрафів, пені, інших платежів, збитків та кредиту в розмірі 1 000,00 грн (п. 1.1.2. Договору поруки).

З системного аналізу всіх умов вказаного договору поруки неможливо встановити, яке ж саме основне зобов`язання забезпечене порукою, оскільки з наданого договору неможливо встановити ні правочин, який, як основне зобов`язання, забезпечене порукою, ні поточний рахунок, на який надається послуга кредиту. Лише визначено особу, первинні зобов`язання якої забезпечені порукою.

За таких підстав, суд визнає твердження позивача, що договір поруки № Р1528113823112940755 від 04.06.2018 укладено саме в забезпечення виконання умов договору банківського обслуговування №б/н від 30.01.2015 лише припущеннями позивача, які жодним чином не узгоджені сторонами договору поруки, а відтак суду невідомо та не підтверджується матеріалами справи, які саме первинні зобов`язання забезпечені порукою.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 31.07.2019 у справі №922/2913/18 та у справі №902/447/19 від 12.03.2020.

За таких підстав, та у зв`язку з відсутністю в матеріалах справи доказів, які б свідчили про надання згоди відповідачем 2. на забезпечення виконання саме зобов`язань за договором банківського обслуговування №б/н від 30.01.2015, суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні позовних вимог до ОСОБА_1 .

Враховуючи наведене, суд задовольняє позовні вимоги АТ КБ "Приватбанк" до ТОВ "Біоенерджі плюс" про стягнення заборгованості за кредитом в розмірі 34 434,01 грн, у задоволенні позовних вимог до ОСОБА_1 суд відмовляє.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача 1.

Керуючись ст. 74, 76-77, 129, 233, 236-241, 252, 326-327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс" задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджі плюс" (ідентифікаційний код 39589876, вул. Трипільська, буд. 108, м. Сміла, Черкаська обл., 20702) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (ідентифікаційний код 14360570, вул. Грушевського, буд. 1Д, м. Київ, 01001) заборгованість за договором банківського обслуговування №б/н від 30.01.2015 в розмірі 34 434,01 грн (34 434,01 грн - заборгованість за кредитом), а також 2481,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

У задоволенні позовних вимог Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" до ОСОБА_1 відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення направити сторонам.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108321098
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за кредитом в розмірі 34 434,01 грн, у задоволенні позовних вимог до ОСОБА_1 суд відмовляє. Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача 1. Керуючись ст. 74, 76-77, 129, 233, 236-241, 252, 326-327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

Судовий реєстр по справі —925/1223/22

Судовий наказ від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні