Рішення
від 01.12.2022 по справі 523/8974/22
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/8974/22

Провадження №2/523/4040/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/заочне/

"01" грудня 2022 р. м.Одеса

Суворовський районний суд міста Одеси, в складі:

головуючого судді - Малиновського О.М.

за участюсекретаря - Славинського А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду №15, в м. Одеса, в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до громадянина Республіки Індії ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ

ОСОБА_1 звернулась досуду зпозовом тапросить стягнутина їїкористь аліментиз відповідачана утриманнясина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі39000,00грн.,щомісячно, починаючиз дняпред`явлення позову, обґрунтував свої вимоги тим, що відповідач не надає матеріальної допомоги, син проживає разом з нею, знаходиться на її утриманні. Заявлений розмір суми аліментів позивач обґрунтовує тим, що відповідач є досвідченим моряком, працює на посаді «Старший механік» за контрактами на іноземних судах, отримує постійний дохід та має можливість сплачувати аліменти у заявленому розмірі. Крім того, у власності відповідача знаходиться транспортний засіб 2007 року випуску, вартістю 11000 дол. США, коштовний мотоцикл, а також Ѕ частка квартири. Наведені обставини стали підставою для звернення до суду.

Позивач в судове засідання не з`явилась. Від її представника адвоката Ніца А.С. надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності.

ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився. Про час та місце розгляду справи відповідача було сповіщено через оголошення на сайті Судової влади України.

За письмовою згодою представника позивача, за відсутності відзиву на позовну заяву, розгляд справи проведений в заочному порядку на підставі наявних у справі доказів.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановивши факти та відповідні до них правовідносини, прийшов до наступного висновку.

Судом установлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, Пал Суніл та ОСОБА_5 зареєстровали шлюб з 09 листопада 2002р.

Від шлюбу у сторін народився син, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Неповнолітній ОСОБА_6 на теперішній час зареєстрований та проживає разом з позивачкою та знаходиться на її утриманні.

Згідно представленої довідки з Дитячої поліклініки №2 м. Одеси від 05 серпня 2022р. Пал Нікіті був поставлений діагноз «Спазм акомодації (розлад зору, при якому погіршується видимість вдалину і швидко втомлюються очі під час роботи на близькій відстані), церебральна ангіодистонія (симптом цілого комплексу захворювань, при яких порушується адаптація судин головного мозку до негативного впливу навколишнього середовища). В основі патології лежить дисбаланс механізмів, що регулюють тонус судин, що приводить до порушення мозкового кровообігу).

Відомості про місце роботи та розміру доходу, який отримує позивач, суду не надано.

Згідно копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_1 , Пал Суніл є власником транспортного засобу «Хонда», 2007 року випуску, р/н НОМЕР_2 . При цьому ОСОБА_1 має право користування вказаним ТЗ.

Також, відповідно до копії договору купівлі-продажу від 14 серпня 2010р. Пал Суніл є власником Ѕ частки квартири АДРЕСА_1 . Інша Ѕ частка квартири належить ОСОБА_1 .

Згідно з наявних у справі доказів ОСОБА_4 є досвідченним моряком на суднах іноземних компаній та періодично перебуває у рейсах. Наведена обставина підтверджується представленими копіями документів, виданих на ім`я ОСОБА_7 , як моряка, а також копіями контрактів, зокрема контрактом від 22 квітня 2021р., укладеному між ОСОБА_2 та судновласником Інтерорієнт Марін Сервіс Лтд. За вказаним контрактом останній забезпечував Пал Суніла роботою на судні, на посаді головного інженера, строком до 21 вересня 2021р., із заробітною платою в розмірі 8468,0 дол. США.

Крім того, з відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 20.09.2022р. убачається, що Пал Суніл з 17 лютого 2019р. по 19 червня 2021р. періодично виїжджав за межи території України де перебував від трьох до шести місяців.

Отже, приймаючи до уваги курс долару по відношенню до гривні, встановлений НБУ на теперішній час (1 дол.США = 36,56 грн.), то позивачем доведено, що відповідач в середньому отримує дохід в розмірі 300000,00грн. на місяць.

Згідно пункту 4 частини першої статі 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди України розглядають будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках якщо у справі про сплату аліментів або про встановлення батьківства позивач має місце проживання в Україні.

Як встановлено матеріалами справи позивач ОСОБА_1 є громадянкою України та має постійне місце проживання на території України. Відтак, страва за участі громадянина Республіки Індія ОСОБА_7 підсудна судам України.

Частиною другою статті 51 Конституції України та статтею 180 Сімейного кодексу України (далі - СК України) встановлено, що батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття.

Відповідно до частин першої та другої статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789XII (78912) та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, у всіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Згідно зі частиною першою статті 27 цієї Конвенції визнано право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Сімейним кодексом України визначено обов`язок батьків піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток (частина друга статті 150) та конкретизовано, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини; мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (частина друга статті 182).

Згідно з частиною третьою статті 181 СК України аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька (стаття 183 цього Кодексу) або твердій грошовій сумі (стаття 184 цього Кодексу) і виплачуються щомісячно.

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатність чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення (стаття 182 СК України). Розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у частині другій статті 182 СК України).

Частинами першою та другою статті 141 СК України встановлено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Згідно Закону України «Про державний бюджет України на 2022р.» прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років з 01.07.2022р. встановлений у розмірі 2744,00грн.

За змістом статей 12 та 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

У статті 76 ЦПК України зазначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Визначаючи розмір аліментів, які підлягають стягненню з відповідача суд враховує ту обставину, що Пал Суніл на професійній основі є моряком, на протязі тривалого часу отримує дохід від контрактів, укладених з іноземними судновласниками. Одночасно суд враховує, що робота моряка є періодичною з тривалими перервами на протязі року. Також, суд приймає до уваги, що неповнолітній ОСОБА_3 перебуває на повному матеріальному забезпеченні позивача. Разом з тим, суд звертає уваги, що батьки мають рівні зобов`язання по утриманню дитини незалежно від того з ким вона проживає.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що пред`явлені позовні вимоги є обґрунтовані.

В той же час, суд вважає, що розмір аліментів, які просить стягнути позивач на утримання сина є завищеним. Заявляючи позовні вимоги про стягнення аліментів у розмірі 39 000,00грн. на утримання сина, позивач не надає будь-якого належного обґрунтування необхідності витрат щомісяця на дитину у вказаному розмірі. Позивна заява у своєї мотивації зводиться виключно до доведеності отриманого доходу відповідача без аргументації приписів статті 182 СК України.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку, що з відповідача, який отримує суттєвий дохід від своєї професійної діяльності моряка, а також з урахуванням стану здоров`я неповнолітнього Пал Нікіти, на користь позивача на утримання дитини слід стягувати аліменти в розмірі 18000грн., що майже в шість разів є більшим розміром від рекомендованого розміру аліментів, встановлених законом, що буде відповідати якнайкращим інтересам дитини.

Суд вважає, що стягнення з відповідача на утримання сина аліментів у розмірі зазначеному вище забезпечить належні умови його виховання, з урахуванням стану його здоров`я, що в свою чергу забезпечить гармонійний його розвиток на належному рівні.

Суд не приймає до уваги посилання ОСОБА_1 у позовній заяві на належність відповідачу на праві власності транспортного засобу та частки квартири, так як такі не мають правового значення для розгляду справи, з урахуванням того, що таке майно було придбано сторонами задовго до звернення до суду з позовними вимогами про стягнення аліментів, та таке майно перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави в розмірі 992,40 грн.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України, суд вважає можливим допустити негайне виконання рішення у справі про стягнення аліментів у межах суми за один місяць.

На підставіст.ст.180,181,183,191СК України,керуючись ст.ст.12,13,76,200,206,259,263-265,268, 280-283,430 ЦПК України,

ВИРІШИВ

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити частково.

Стягнути з громадянина Республіки Індія ОСОБА_7 аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 18 000 (вісімнадцять тисяч) гривень, щомісячно, проте не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10 серпня 2022р., до досягнення дитиною повноліття, а саме до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з громадянина Республіки Індія ОСОБА_7 на користь держави судовий збір в розмірі 992,40гривень.

Відомості про сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , іпн: НОМЕР_3 , зареєстрована: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн: НОМЕР_4 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 .

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в Одеській апеляційний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня складання повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 01.12.2022р.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107733819
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —523/8974/22

Рішення від 01.12.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Малиновський О. М.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Малиновський О. М.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Малиновський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні