Рішення
від 29.11.2022 по справі 353/778/22
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/778/22

Провадження № 2/353/260/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2022 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Лущак Н.І.,

з участю: cекретаря судового засідання - Головатчук І.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Тлумачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Орган опіки і піклування в особі служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, Тлумацький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), до ОСОБА_3 , про встановлення факту батьківства, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовною заявою в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , в якій просила встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Долина Тлумацького району Івано-Франківської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним батьком неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та внести зміни до актового запису № 19 від 13.11.2007 року про народження дитини, складений виконавчим комітетом Олешанської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, вказати в графі «батько» « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_4 ». Свої вимоги обґрунтувала тим, що з 2005 року вона проживала з ОСОБА_4 однією сім`єю як чоловік і жінка без реєстрації шлюбу по день його смерті, а саме по ІНФОРМАЦІЯ_2 . Від спільного проживання у них ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася дочка ОСОБА_6 . Через матеріальні проблеми вони вирішили не записувати ОСОБА_4 батьком дочки, тому у Книзі реєстрації народжень запис про батька дитини вчинено відповідно до частини першої статті 135 СК України за її вказівкою.

Вони проживали разом з померлим ОСОБА_4 однією сім`є як чоловік і жінка більше 16 років в с. Долина у належному її цивільному чоловікові житловому будинку, який йому купили його батьки. Періодично вони жили і в с. Олеша Тлумацького (на даний час Івано-Франківського) району Івано-Франківської області. З ними проживала також її старша дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Вони вели спільне господарство, були пов`язані з ним спільним побутом, мали спільний сімейний бюджет, вели спільне домашнє господарство, мали взаємні права та обов`язки, разом харчувалися, відпочивали, піклувалилися один про одного, купляли майно для спільного користування, приймали участь у витратах на утримання житла, проводили ремонти у будинку, вели разом домашнє господарство (утримували худобу, поросята, птицю кролі). Батько її цивільного чоловіка дав йому коня, яким він працював (орав городи, возив дрова і т.д.). Кошти від заробітків вони витрачали на потреби сім`ї.

Коли вона завагітніла, ОСОБА_4 дуже радів цьому, відвідував її у лікарні, забирав її з пологового будинку, разом хрестили дочку. На хрестинах були присутні родичі як з її сторони, так і з сторони чоловіка. ОСОБА_4 називав дитину «дочкою», мати її покійного чоловіка ОСОБА_3 (відповідач у справі) визнавала їхню дочку за свою внучку, а її вона називала невісткою, а вона її мамою. Їхня дочка ОСОБА_6 та її старша дочка ОСОБА_7 називали ОСОБА_3 бабусею, а ОСОБА_4 татом.

За час спільного проживання її покійний цивільний чоловік ОСОБА_4 визнавав себе батьком дитини, брав активну участь у її виховані та матеріальному забезпеченні, дуже любив її, грався з нею, купував для неї все, возив у м. Івано-Франківськ в дитячі ігрові кімнати, на каруселі, виконував інші обов`язки як батько. Коли влаштували дочку у дитячий садок в с. Олеша Тлумацького (на даний час Івано-Франківського) району Івано-Франківської області, то вони по черзі водили дитину в садок і забирали її звідти. ОСОБА_4 брав участь у відкритих заходах та святах у садочку, приходив на батьківські збори. Пізніше, коли їхня дочка пішла у школу, він теж цікавився її навчанням та вихованням. Її цивільний чоловік ОСОБА_4 мав намір оформити своє батьківство відносно дочки, однак не встиг, так як раптово помер. Вона займалася похованням чоловіка, понесла усі пов`язані з цим витрати.

На даний час встановлення факту батьківства має важливе юридичне значення, оскільки дитина має право на ім`я і набуття громадянства, право знати своїх батьків і право на їх піклування, а також на піклування з боку держави. Оскільки їхня дочка ОСОБА_6 не досягла 18-річного віку, то після смерті батька вона має право на призначення пенсії у зв`язку із втратою годувальника. Також даний факт необхідно встановити для реалізації їхньою дочкою права на спадкування за законом (перша черга) після смерті свого батька ОСОБА_4 .

Враховуючи вищевикладене, позивач просила встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Долина Тлумацького району Івано-Франківської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним батьком неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та внести зміни до актового запису № 19 від 13.11.2007 року про народження дитини, складений виконавчим комітетом Олешанської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, вказати в графі «батько» « ОСОБА_4 » замість « ОСОБА_4 ».

Ухвалою Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 05.10.2022 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі. Клопотання ОСОБА_1 задоволено. Залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Орган опіки і піклування в особі служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області та Тлумацький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ). Розгляд справи визначено проводити в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання по справі.

В підготовче судове засідання ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 , не з`явилася, однак через канцелярію суду подала заяви (а.с. 76, 77), в яких просила судове засідання 29.11.2022 року проводити без її участі та участі її представника, позов підтримала у повному обсязі та наполягала на задоволенні позовних вимог. При вирішенні судом питання розподілу судових витрат, просила врахувати те, що вона відмовляється від відшкодування понесених нею судових витрат, в тому числі сплаченого судового збору і просить залишити їх за нею.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Яремчук М.Є. в підготовче судове засідання не з`явилася, причин неявки не повідомила.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовче судове засідання не з`явилася, однак через канцелярію суду подала заяву (а.с. 75), в якій визнала позов, вважає, що ОСОБА_2 є донькою її померлого сина ОСОБА_4 та її онукою. Просила суд задовольнити позов ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 , наслідки визнання позову їй відомі. Просила розглянути її заяву про визнання позову без її участі, за участі її представника - адвоката Іванчук Л.Ю.

Представник відповідача ОСОБА_3 - адвокат Іванчук Л.Ю. в підготовче судове засідання не з`явилася, однак через канцелярію суду подала заяву (а.с. 78), в якій просила дану цивільну справу розглядати без її участі та участі відповідача.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Органу опіки і піклування в особі служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, однак начальник служби у справах дітей Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області Зіна Николин на електронну адресу суду надіслала заяву (а.с. 48), в якій позов ОСОБА_1 визнала, не заперечила щодо позитивного її вирішення та просила справу розглянути без участі представника служби.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Тлумацького відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) в судове засідання не з`явився, однак через канцелярію суду в.о. начальника відділу Оксана Василюк подала заяву, в якій просив справу розглянути без участі представника відділу. При винесенні рішення покладається на розсуд суду (а.с. 47).

Статтею 7 Конвенції «Про права дитини» від 20.11.1989 року, яку ратифіковано постановою Верховної Ради України 27.02.1991 року, визначено, що дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.ч. 1, 4 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, з таких підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_2 (дочка позивача), що підтверджується копією повторного свідоцтва про народження (а.с. 9), де у графі батьки вказано: «батько ОСОБА_4 » та «мати ОСОБА_1 ». Згідно актового запису про народження № 19 від 13.11.2007 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складеного виконавчим комітетом Олешанської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області (а.с. 30), відомості про батька ОСОБА_4 записані на підставі заяви матері № 4 від 13.11.2007 року,тобто відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер в с. Долина Тлумацького району Івано-Франківської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 10).

Листом-повідомленням Тлумацького відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) № 101/25.6-6-25 від 13.04.2022 року (а.с. 11) на усне звернення ОСОБА_1 щодо внесення до актового запису про народження доньки ОСОБА_2 № 19 від 13.11.2007 року відомостей про батька, повідомлено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до вказівок матері дитини (ст. 135 СК України).

Відповідно до довідки Долинського старостинського округу Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 28 від 10.02.2022 року ОСОБА_1 (позивач) разом зі своїм цивільним чоловіком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , періодично проживали разом з дітьми по АДРЕСА_1 з 2005 року по 2009 рік (а.с. 12).

Згідно довідки Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 76 від 10.02.2022 року ОСОБА_1 (позивач) зареєстрована та проживає по АДРЕСА_2 , з серпня 2010 року до дня смерті її цивільного чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , склад її сім`ї був наступний: голова двору ОСОБА_1 (позивач), ІНФОРМАЦІЯ_6 , цивільний чоловік ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживав без реєстрації, дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , сестра ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 13).

Відповідно до довідки закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Ромашка» Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 3 від 08.09.2022 року ОСОБА_4 у період відвідування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дитячого закладу брав участь у її вихованні, приводив та забирав додому дочку. Він цікавився її розвитком та успіхами у молодшій та старшій групах. Коли проводилися відкриті заходи та святкування у садочку, був присутнім, брав участь у родинних святах. Всі сезонні свята, для яких були потрібні різні аплікації чи костюми виготовляв для своєї дочки. На зустрічі батьків чи збори ОСОБА_4 приходив, брав участь у ремонтних роботах та прибиранні території дитячого закладу (а.с. 16).

Згідно довідки Олешанського ліцею Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 22 ід 14.02.2022 року ОСОБА_4 дійсно цікавився навчанням і вихованням своєї доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , учениці 8 класу Олешанського ліцею Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області (а.с. 14).

Відповідно до довідки Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 212 від 09.09.2022 року ОСОБА_1 (позивач) проводила похорон за свій рахунок ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким вона знаходилася в цивільному шлюбі. ОСОБА_1 (позивач) з своїм цивільним чоловіком ОСОБА_4 до дня його смерті проживали разом і вели спільне господарство (а.с. 15).

Статтею 126 СК України встановлено, що походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 135 СК України встановлено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 року № 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним , установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до п. 2.16.4 зазначених вище правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Відповідно до ст. 233 CK України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників. Оскільки таке становище має місце по даній справі, суд вважає встановленими обставини, викладені позивачем в позовній заяві на обгрунтування своїх вимог.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Враховуючи те, що в актовому записі про народження № 19 від 13.11.2007 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складеному виконавчим комітетом Олешанської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, відомості про батька дитини були вказані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, відповідач ОСОБА_3 вимоги заявленого позову визнала в повному обсязі, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають до задоволення.

При такому вирішенні позову, враховуючи клопотання позивача про відмову від відшкодування понесених витрат, суд приходить до висновку, що судові витрати слід покласти на рахунок позивача ОСОБА_1 .

На підставі наведеного ст.ст. 126, 128, 130, 134, 135 ЦК України, керуючись ст.ст. 13, 76, 77, 78, 82, 142, 200, 206, 247, 263-265, 268, 273, 354-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 , задовольнити.

Встановити факт батьківства, а саме що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Долина Тлумацького району Івано-Франківської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_8 , є батьком неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки АДРЕСА_2 .

Внести зміни в актовий запис № 19 від 13.11.2007 року про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складений виконавчим комітетом Олешанської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, а саме: в графу «відомості про батька» записати « ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України» замість « ОСОБА_4 » .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ГоловуючийН. І. Лущак

Повний текст судового рішення складено «05» грудня 2022 року.

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107735626
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —353/778/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні