Рішення
від 08.12.2022 по справі 712/5536/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

ЄУ № 712/5536/22

Провадження №2/712/2108/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2022 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси

у складі головуючого судді Стеценко О.С.,

за участю секретаря судового засідання Руденко А.В.,

представника позивача Орленка В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовною заявою Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» до Управління Держпраці у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 про скасування акту та зобов`язання провести повторне розслідування,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

1.Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив скасувати акт за формою Н-1/П спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. у Дочірньому підприємстві «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , складений комісією із розслідування нещасного випадку від 14.06.2022 та затверджений заступником начальника Управління Держпраці у Черкаській області від 17.06.2022; зобов`язати Управління Держпраці у Черкаській області провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. з водієм автотранспортних засобів Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» ОСОБА_2 , відповідно до вимог чинного законодавства в іншому складі.

2.В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. під час виконання підготовчих земляних робіт на об`єкті: «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники» під бурову машину МРК-750 біля опори № 96, розташованої без чіткої визначеної адреси на околиці села Грушківка Кам`янського району Черкаської області, з водієм автотранспортних засобів Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» ОСОБА_2 , який був направлений у відрядження для перевезення опор, стався нещасний випадок із тяжким наслідком.

30.03.2022 о 09 год. 45 хв. директором ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_3 до Управління Держпраці у Черкаській області передано на паперовому носії за встановленою формою повідомлення про нещасний випадок із водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , у якому запропоновано кандидатуру представника підприємства провідного інженера з охорони праці ОСОБА_4 із зазначенням її контактного телефону для включення до складу спеціальної комісії.

Наказом першого заступника начальника Управління Держпраці у Черкаській області Щербатої І.М. від 04.04.2022 № 034-р «Про призначення комісії спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком, що стався у ДП «Черкаська механізована колона» ПрАТ «Київсільелектро» утворено комісію із спеціального розслідування нещасного випадку.

14.06.2022 комісією завершено проведення спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 , складений Акт за формою Н-1/П від 14.06.2022, затверджений заступником начальника Управління Держпраці у Черкаській області Жарковою М.В. від 17.06.2022, з огляду на таке.

3. Позивач вважає оспорюваний акт необґрунтованим та таким, що суперечить чинному законодавству.

Так, Управлінням Держпраці у Черкаській області утворено спеціальну комісію із розслідування нещасного випадку у неправомочному складі з порушенням встановленого чинним законодавством строку, затверджено акт розслідування нещасного випадку за результатами розгляду неналежно оформлених спеціальною комісією матеріалів розслідування; спеціальною комісією після отримання запитуваної інформації проведено спеціальне розслідування нещасного випадку з порушенням встановленого чинним законодавством строку та порушено процедуру розслідування факту нещасного випадку, без належного дослідження обставин подій, за яких стався нещасний випадок із тяжким наслідком, не з`ясування дійсних причин (основної та супутніх), що призвели до настання нещасного випадку, не встановлення осіб, які несуть безпосередню відповідальність за порушення трудової і виробничої дисципліни у процесі виконання ними робіт певного виду, у тому числі невиконання посадових обов`язків з питань дотримання законодавства про охорону праці, що впливають на об`єктивність проведеного спеціальною комісією розслідування та викладених в акті спеціальної комісії висновків, у зв`язку із чим такий акт підлягає скасуванню і зобов`язанням Управління Держпраці у Черкаській області провести повторне спеціальне розслідування в іншому складі.

4. Вказані порушення, на думку позивача, полягають в тому, що спеціальна комісія не була утворена протягом одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок.

Спеціальною комісією проведено розслідування нещасного випадку у неправомочному складі у зв`язку з тим, що до складу спеціальної комісії входить особа відповідальна за здійснення громадського контролю за додержанням працівниками підприємства вимог інструкцій з охорони праці, зокрема член комісії - ОСОБА_5 , уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро».

На думку позивача, склад спеціальної комісії визначений без урахування запропонованої директором підприємства кандидатури представника підприємства для включення до складу цієї комісії, зокрема, провідного інженера з охорони праці ОСОБА_4 .

Позивач вважає, що спеціальною комісією порушено строк проведення спеціального розслідування, який продовжено наказом Управління Держпраці у Черкаській області до отримання інформації, після отримання запитуваної інформації спеціальне розслідування за відсутності об`єктивних причин тривало до 14.06.2022.

Голова спеціальної комісії до першого засідання комісії не поінформував членів сім`ї потерпілого про призначення розслідування, їх права, не запросив до співпраці та на засідання спеціальної комісії, не ознайомив з матеріалами розслідування на заключному засіданні спеціальної комісії.

Позивач зазначає, що протокол першого засідання комісії від 07.04.2022 № 1 не підписаний членами комісії: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , які були присутні на цьому засіданні, результати голосування за прийнятими спеціальною комісією рішеннями про розподіл обов`язків між членами комісії та проведення зустрічі з сином потерпілого ОСОБА_1 у протоколі відсутні, запрошення до співпраці направлено доньці потерпілого 05.05.2022, рішення про зустріч із донькою потерпілого спеціальною комісією не приймалося.

Крім того, спеціальною комісією не проведено фотографування місця настання нещасного випадку при його огляді, ескіз місця, де стався нещасний випадок, не підписаний членом комісії ОСОБА_6 , який брав участь в огляді.

Порушення, на думку позивача, також полягають у тому, що спеціальною комісією не одержано письмові пояснення від роботодавця та його представників, посадових осіб, працівників підприємства згідно з додатком 7, майстром ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» Підгірним П.Л. письмові пояснення надані до утворення спеціальної комісії 29.03.2022, у письмових поясненнях власника екскаватора ОСОБА_8 не зазначено, кому надані ці пояснення, його професію (посаду), місце роботи, місце проживання, дата надання ним пояснень містить виправлення.

Позивач також зазначає, що спеціальною комісією не проведено опитування осіб - свідків нещасного випадку та осіб, причетних до нещасного випадку згідно з додатком 8 Порядку, оскільки протоколи опитування свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадку, в матеріалах спеціального розслідування відсутні.

Протокол зустрічі комісії із донькою потерпілого не підписаний членом комісії ОСОБА_5 , відомості про причину його відсутності у протоколі відсутні.

Заходи спеціальної комісії щодо запобігання подібним нещасним випадкам у пункті 9 Акту за формою Н-1/П від 14.06.2022 не містять пропозицій щодо внесення відповідних змін до нормативно-правових актів з охорони праці.

Також, на думку позивача, спеціальною комісією не враховано документи ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» з питань охорони праці у їх сукупності, зокрема Інструкції з охорони праці за видами робіт, що можуть суттєво вплинути на висновки комісії, зокрема, Правила внутрішнього трудового розпорядку ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» (із змінами, внесеними наказом директора ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» від 25.02.2022 № 18-К «Про внесення змін до Правил внутрішнього трудового розпорядку ДП «Черкаська мехколона»), Інструкції з охорони праці ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» по видах робіт (при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт № 20, при перевезенні опор опоровозом № 29, під час перевезення великогабаритних та великовагових вантажів автомобільним транспортом № 30, при виконанні земляних робіт № 39, під час виконання робіт в умовах карантину № 60) та інші документи.

Спеціальною комісією не долучено до матеріалів спеціального розслідування документи, на підставі яких встановлено обставини події, устаткування, машини, механізми, транспортні засоби, експлуатація яких призвела до нещасного випадку та особи, які допустили порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці, зокрема договір ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» № 1080-01/1221 від 04.10.2021, відповідно до якого здійснювалися роботи на об`єкті ПАТ «Черкасиобленерго», наказ ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» про особу, яка очолює службу охорони праці, наказ ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» про відрядження бригади по виконанню робіт з реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники», її кількісного та персонального складу, пояснення цих осіб у разі їх надання спеціальній комісії, зокрема пояснення такелажника на монтажі ОСОБА_9 та машиніста крана автомобільного ОСОБА_10 , подорожній лист вантажного автомобіля № 068214 від 28.03.2022, Посадова Інструкція виконавця робіт, майстра будівельних та монтажних робіт Підгірного П.Л., а також відомості про екскаватор та авто-вежу, безпосередньо об яку вдарився потиличною ділянкою голови потерпілий.

Також, на думку позивача, порушення полягають і в тому, що рішенням спеціальної комісії не визначено кількість оригіналів Актів за формою Н-1/П від 14.06.2022.

Акт спеціальної комісії за формою Н-1/П від 14.06.2022 затверджено Управлінням Держпраці у Черкаській області 17.06.2022 за результатами розгляду неналежно оформлених матеріалів спеціального розслідування.

5. Позивач вказує також на те, що у момент настання нещасного випадку з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 та отримання ним травми, яка за ступенем тяжкості віднесена до тяжкої, монтажно-будівельні роботи та вантажно-розвантажувальні роботи на об`єкті «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники» біля опори № 96, розташованої без чіткої визначеної адреси на околиці села Грушківка Кам`янського району Черкаської області, не проводилися. До складу бригади, яка відповідно до наряду-допуску виконувала роботи із демонтажу-монтажу залізобетонних опор на об`єкті «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники», потерпілий не входив, участь у виконанні таких робіт не брав. До посадових обов`язків водія автотранспортних засобів виконання земляних робіт не входить, доручення та наряд-допуск із виконання таких робіт від керівництва підприємства потерпілий не отримував.

Тобто нещасний випадок із тяжким наслідком з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона»ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. на об`єкті «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники» біля опори № 96, розташованої без чіткої визначеної адреси на околиці села Грушківка Кам`янського району Черкаської області, стався внаслідок порушення ним вимог статті 14 Закону України «Про охорону праці», посадових обов`язків водія автотранспортних засобів, інструкцій з охорони праці та правил внутрішнього трудового розпорядку ДП «Черкаська мехколона»ПрАТ «Київсільелектро».

Короткий зміст заперечень відповідача

6. Відповідач у відзиві на позов просить відмовити у його задоволенні, посилаючись на те, що спеціальному розслідуванню підлягають, зокрема, нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у т.ч. з можливою інвалідністю потерпілого.

При цьому, віднесення нещасних випадків до таких, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого здійснюється на підставі висновку про ступінь тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим МОЗ. На виконання вищевказаних положень Порядку № 337 позивачем направлено запит директору КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» від 30.03.2022 № 110.

Відповідь на вказаний запит із зазначенням ступеня тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженого МОЗ, що є підставою до проведення саме спеціального розслідування згідно пункту 10 Порядку № 337, отримано засобами електронного зв`язку 01.04.2022 о 15 годині 06 хвилин (робочий час Управління у цей день закінчується о 16 годині 00 хвилин згідно правил внутрішнього службового розпорядку, 02.04.2022 - 03.04.2022 вихідні дні).

Повідомлення за формою згідно додатку 2 до Порядку від 30.03.2022, де в п.8 відомості про кандидатури представників підприємства було вказано провідного інженера з ОП ОСОБА_4 , яка на момент першого засідання була звільнена з підприємства.

У зв`язку з чим, підприємством на електронну пошту 04.04.2022 надано нові пропозиції: головний інженер - ОСОБА_11 - т.в.о. інженера з НОМЕР_1 ; інженер ПТО - ОСОБА_5 - представник трудового колективу.

В цей же день була призначена комісія спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком наказом Управління Держпраці Черкаській області від 04 квітня 2022 року № 034-р.

7. Строк роботи комісії продовжено згідно з наказом Управління Держпраці у Черкаській області від 25.04.2022 №043-пр у зв`язку з неотриманням інформації від КНП «Третя Черкаська міська лікарня ШМД» про характер, тяжкість отриманих травм потерпілим та наявність/відсутність алкоголю, наркотичних речовин в крові потерпілого. Копія акту хіміко-токсикологічних досліджень № 256 громадянина ОСОБА_2 разом із супровідним листом КНП «Черкаський обласний наркологічний диспансер Черкаської обласної ради» від 20.04.2022 № 01-34/229 було отримано головою комісії зі спеціального розслідування 13.06.2022.

Вже наступного дня було проведено засідання спеціальної комісії. Ознайомлено з матеріалами розслідування та надано кваліфікацію нещасного випадку. Нещасний випадок, що стався з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 , визнано пов`язаним з виробництвом відповідно до підпункту 1 пункту 52 Порядку № 337 одностайним голосуванням (протокол № 2).

Акт спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29 березня 2022 р. о 17 год. 50 хв. в Дочірньому підприємстві «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро», без підпорядкування затверджено 17.06.2022. З наведених обставин слідує, що комісією не було перевищено строк проведення спеціального розслідування.

8. Відповідач зазначає, що згідно службової записки ОСОБА_12 , ОСОБА_1 було надано запрошення до співпраці в кабінеті директора ОСОБА_3 за участі головного інженера ОСОБА_11 до першого засідання комісії та передано головному інженеру ОСОБА_11 , який відповідно до протоколу №1 від 07.04.2021 відповідає за складання протоколів засідання комісії, організовує друкування, тиражування та оформлення матеріалів спеціального розслідування.

Фотографування місця нещасного випадку було здійснено ним особисто за участі головного інженера ОСОБА_11 , але не долучено до матеріалів спеціального розслідування, так як це було покладено на головного інженера ОСОБА_11 .

Відсутність підписів в протоколах та ескізі місця нещасного випадку є технічною помилкою та за це відповідно до протоколу №1 від 07.04.2022 відповідає головний інженер ОСОБА_11 .

Письмове пояснення ОСОБА_13 було отримано за участі керівництва підприємства. Комісія не могла відібрати пояснення в зв`язку з воєнним станом та відмовою підприємства забезпечити транспортом до міста Кам`янка, відповідно до протоколу №1 від 07.04.2021 відповідає головний інженер ОСОБА_11 .

Крім того, одержання усних та письмових пояснень щодо нещасного випадку, опитування роботодавця, посадових осіб та інших праці підприємства (установи, організації), потерпілих, свідків нещасного випадку причетних до нього осіб - належить доправ комісії, що встановлені пунктом 38 Порядку № 337, та не є обов`язковим. Комісією самостійно визначається повний перелік документів, що необхідні для встановлення обставин нещасного випадку. Документи, що отримані, використані та складені комісією (спеціальною комісією) під час проведення розслідування, зазначаються окремим переліком і належать до матеріалів розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), аварії.

9. Нещасний випадок, що стався з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 , визнано пов`язаним з виробництвом, відповідно до підпункту 52 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337. Комісією у повній мірі встановлено особу потерпілого, обставини настання нещасного випадку та свідків події (розділи 1, 4, 6).

Оскаржуваний акт 14.06.2022 прийнятий за результатами одностайного голосування усіх членів спеціальної комісії.

Відповідно до пункту 78 Порядку 337 акт підписується головою та всіма членами комісії. У разі незгоди із змістом акта член комісії підписує його з: відміткою про наявність окремої думки, яку викладає письмово та додає до акта як його невід`ємну частину. Окрема думка до акту спеціального розслідування представником роботодавця не висувалась.

Згідно з пунктом 58 Порядку № 337 протягом трьох років з дня отримання акта за формою Н-1 потерпілий, член його сім`ї чи уповноважена ними особа або органи, установи та організації, представники яких брали участь у розслідуванні нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), мають право звернутися до роботодавця, Держпраці або її територіального органу щодо призначення повторного розслідування (спеціального розслідування) у зв`язку з незгодою з обставинами та причинами настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та/або з висновком комісії, які викладені в акті за формою Н-1.

Однак, позивач не звертався до відповідача для проведення повторного спеціального розслідування.

Крім того, відповідач зазначає, що позивачем не наведено обґрунтування, які саме його права оспорюються, порушуються та/або не визнаються Управлінням. У позовній заяві не наведено жодної обставини, що могла суттєво вплинути на висновки комісії та не спростовано самого результату проведеного розслідування.

Заяви та клопотання сторін

10. Представник позивача у судовому засіданні просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні 15.11.2022 просив відмовити у задоволенні позову у повному обсязі. На судове засідання, призначене на 01.12.2022, надав заяву, в якій просив справу розглядати без його участі.

Представник третьої особи надав заяву, в якій просив підготовче судове засідання та розгляд справи по суті проводити без ОСОБА_1 , рішення винести на розсуд суду.

Процесуальні дії у справі

11. Ухвалою суду від 29.07.2022 відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 26.09.2022 залучено ОСОБА_1 до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, у зв`язку з чим відкладено підготовче судове засідання та продовжено строк проведення підготовчого провадження до 27.10.2022.

Ухвалою суду від 18.10.2022 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 15.11.2022, яке відкладено для надання сторонам часу на примирення.

Фактичні обставини, встановлені судом

12. 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. під час виконання підготовчих земляних робіт на об`єкті: «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники» під бурову машину МРК-750 біля опори № 96, розташованої без чіткої визначеної адреси на околиці села Грушківка Кам`янського району Черкаської області, з водієм автотранспортних засобів Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» ОСОБА_2 , який був направлений у відрядження для перевезення опор, стався нещасний випадок із тяжким наслідком.

12.а Як зазначено в акті спеціального розслідування, вказана подія сталася за таких обставин.

29 березня 2022 року, перебуваючи у відрядженні, бригада ДП «Черкаська мехколона» ПрAT «Київсільелектро» у складі: майстра будівельних та монтажних робіт ОСОБА_13 , електромонтера лінійника з монтажу повітряних ліній високої напруги й контактної мережі ОСОБА_14 , такелажника на монтажі ОСОБА_9 , тракториста ОСОБА_15 , машиніста автовишки та автогідропідіймача ОСОБА_16 , водіїв автотранспортних засобів ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , машиніста крана автомобільного ОСОБА_10 , виконувала роботи по реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники», в межах с. Грушківка відповідно до наряду-допуску, а саме демонтажу-монтажу залізобетонних опор.

Також на об`єкті був присутній директор ДП «Черкаська механізована колона ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_3 .

29 березня 2022 року о 12 годині 00 хвилин, згідно подорожнього листа вантажного автомобіля № 068214 від 28.03.2022, він приїхав на зазначений об`єкт на автомобілі КАМАЗ 54115 держ. номер НОМЕР_2 для перевезення матеріалів, а саме для підвезення опор до місця їх установки, в тому числі і для опори № 96.

Після обідньої перерви ОСОБА_2 повіз дві опори до місця їх встановлення. Привізши їх до місця встановлення опори № 93, він дочекався, поки була розвантажена одна опора такелажником на монтажі ОСОБА_9 та машиністом крана автомобільного ОСОБА_10 , і після цього повіз наступну опору до місця встановлення опори № 96. По причині складної траси він не доїхав до місця встановлення опори № 96.

Щоб завести цю опору до місця її встановлення, необхідно було провести підготовчі земляні роботи та визначити правильний маршрут завезення цієї опори якнайближче до місця встановлення опори № 96. Тому ОСОБА_2 залишив свій автомобіль КАМАЗ 54115 в безпечному місті на дорозі в с.Грушківка до того часу, поки буде визначено куди підвести опору до місця встановлення опори № 96 і відповідно чекав закінчення робочого часу, щоб поїхати додому.

Для виконання підготовчих земляних робіт на ділянці біля опори № 96 ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники», а саме незначна підготовка місця (вирівнювання поверхні) під бурову машину МРК-750, підприємством був найнятий по усній домовленості ОСОБА_8

29 березня 2022 року о 17 годині 30 хвилин ОСОБА_8 на власному екскаваторі ЕО 2629 V-0,25 m3 прибув на об`єкт і, отримавши усний інструктаж від майстра ОСОБА_13 , приступив до зазначеної роботи, а саме зняття верхнього шару землі для вирівнювання поверхні.

В свою чергу, майстер ОСОБА_13 видав завдання всім членам бригади, які були на інших ділянках ПЛ-35 кВ «Кам`янка - Мельники», а потім він став контролювати роботу ОСОБА_8 , знаходячись праворуч від екскаватора. На відстані приблизно 6 метрів ліворуч, біля місця проведення земляних робіт екскаватором стояла авто-вежа телескопічна ТВ-26Е, на базі автомобіля ЗІЛ-131, держ. номер НОМЕР_3 , що належить ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро». Ця авто-вежа була необхідна для продовження подальших робіт з реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка Мельники».

О 17 годині 50 хвилин, при повороті ковша зазначеного екскаватора, на ньому сталося відривання ланцюга, який відповідає за горизонтальний рух самого ковша і відповідно цей ківш почав некеровано рухатись ліворуч. В цей час між авто-вежею та екскаватором проходив ОСОБА_2 . Побачивши, що ківш екскаватора рухається в його сторону, він злякався, зробив декілька різких кроків назад, перечепився, впав і вдарився потиличною ділянкою голови об авто-вежу.

ОСОБА_8 та майстер ОСОБА_13 побачили, що відбулося та підбігли до водія, який був без свідомості, та перевірили його пульс. Також до них підійшов директор ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_3 .

За відсутності можливості самостійно визначити ступінь травмування ОСОБА_2 та для уникнення ускладнень у фізичному стані потерпілого, ОСОБА_3 службовим автотранспортом відвіз потерпілого в найближчий медичний заклад, а саме в КНП «Кам`янська багатопрофільна лікарня» (м.Кам`янка). Але по причині відсутності в зазначеній лікарні можливості провести необхідні дослідження та діагностування потерпілого каретою швидкої допомоги було доставлено до КНП «Третя Черкаська міська лікар швидкої медичної допомоги», де йому було проведено необхідні обстеження та в той же день госпіталізовано та призначено лікування.

12.б 30.03.2022 о 09 год. 45 хв. директором ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_3 до Управління Держпраці у Черкаській області передано на паперовому носії за встановленою формою повідомлення про нещасний випадок із водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , у якому запропоновано кандидатуру представника підприємства провідного інженера з охорони праці ОСОБА_4 із зазначенням її контактного телефону для включення до складу спеціальної комісії.

13. Відповідно до листа позивача № 110 від 30.03.2022 останній звернувся до директора КПП «Третя Черкаська міська лікарні швидкої медичної допомоги», в якому просив надати висновок чи витяг з протоколу про наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин і висновок про ступінь тяжкості травми ОСОБА_2 .

14. Наказом першого заступника начальника Управління Держпраці у Черкаській області Щербатої І.М. від 04.04.2022 № 034-р «Про призначення комісії спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком, що стався у ДП «Черкаська механізована колона» ПрАТ «Київсільелектро» утворено комісію із спеціального розслідування нещасного випадку у складі: Васеніна Миколи Валерійовича - головного державного інспектора сектору нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Черкаській області, голови комісії; Данілової Ірини Володимирівни - страхового експерта з охорони праці сектору профілактики страхових випадків Черкаського міського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області; Калюжного Сергія Анатолійовича - технічного експерта праці Федерації профспілок Черкаської області; Омельченко Тетяни Федорівни - головного спеціаліста відділу праці Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради; ОСОБА_11 - т.в.о. інженера з охорони праці ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро»; ОСОБА_5 - уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» для проведення спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком, що стався з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 .

Цим Наказом спеціальній комісії відповідно з пунктом 31 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, доручено організувати і провести протягом 15 робочих днів спеціальне розслідування нещасного випадку (пункт 2); з метою забезпечення контролю за дотриманням строків розслідування нещасного випадку голові комісії в строк до 22.04.2022 доручено проінформувати першого заступника начальника Щербату Ірину Миколаївну про хід спеціального розслідування нещасного випадку та наявність чи відсутність об`єктивних причин, що перешкоджають проведенню спеціального розслідування у строк, встановлений пунктом 31 Порядку (пункт 4.1.1.); у разі відсутності об`єктивних причин, вказаних в пункті 4.1.1. даного Наказу, скласти акт спеціального розслідування нещасного випадку за формою Н-1, забезпечити його підписання членами комісії та в строк до 26.04.2022 подати матеріали на затвердження начальнику Управління (пункт 4.1.2.); у разі наявності об`єктивних причин, вказаних в пункті 4.1.1. даного Наказу, не пізніше 22.04.2022 через сектор документального забезпечення та контролю Управління подати службову записку на ім`я начальника Управління про необхідність продовження строку спеціального розслідування із зазначенням відповідних причин (пункт 4.1.3.).

15. Внаслідок отримання службової записки головного державного інспектора сектору нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Черкаській області Васеніна М.В. від 22.04.2022, у зв`язку з неотриманням інформації від КНП «Третя Черкаська міська лікарня ШМД» про характер, тяжкість отриманих травм потерпілим та наявність/відсутність алкоголю, наркотичних речовин в крові потерпілого, наказом заступника начальника Управління Держпраці у Черкаській області Жаркової М.В. від 25.04.2022 № 043-пр «Про продовження терміну спеціального розслідування нещасного випадку, що стався у ДП «Черкаська механізована колона» ПрАТ «Київсільелектро» продовжено термін проведення спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро», що проводиться за наказом Управління від 04.04.2022 № 034-р, до отримання інформації.

20.04.2022 за № 01-34/229 КНП «Черкаський обласний наркологічний диспансер Черкаської обласної ради» надав копію акту хіміко-токсилогічних досліджень № 256 гр. ОСОБА_2 (а.с. 57).

14.06.2022 комісією завершено проведення спеціального розслідування нещасного випадку із тяжким наслідком, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 , складений Акт за формою Н-1/П від 14.06.2022, затверджений заступником начальника Управління Держпраці у Черкаській області Жарковою М.В. від 17.06.2022.

Спеціальною комісією в Акті за формою Н-1/П від 14.06.2022 зазначено відомості про потерпілого ОСОБА_2 , у тому числі діагноз, встановлений закладом охорони здоров`я; відомості про ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро», працівником якого є потерпілий; характеристику діяльності ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро», у тому числі недоліки в організації роботи з охорони праці, та місце, де стався нещасний випадок; обставини, за яких стався нещасний випадок; визначено вид події - падіння потерпілого під час пересування; з`ясовано обставини настання нещасного випадку; визначено причини настання нещасного випадку, із них основна організаційна - незадовільне функціонування, недосконалість або відсутність системи управління охороною праці; супутні - неякісне розроблення, недосконалість інструкцій з охорони праці або їх відсутність, порушення трудової і виробничої дисципліни, у тому числі невиконання посадових обов`язків; визначено відсутність шкідливого або небезпечного фактору; обладнання, устаткування, машини, механізми, транспортні засоби, експлуатація яких призвела до настання нещасного випадку - екскаватор НОМЕР_4 ; установлено свідків нещасного випадку: ОСОБА_13 , майстер ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро», та ОСОБА_8 , власник екскаватора.

За висновком спеціальної комісії, викладеним в Акті за формою Н-1/П від 14.06.2022, нещасний випадок, що стався з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» ОСОБА_2 , визнано пов`язаним з виробництвом відповідно до підпункту 1 пункту 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.2019 № 337; спеціальною комісією складається акт за формою Н-1/П та береться на облік ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро»; члени комісії із спеціального розслідування мали зустріч з донькою потерпілого ОСОБА_19 з метою надання їй роз`яснення щодо прав у зв`язку з настанням нещасного випадку відповідно до законодавства України та інформування про хід розслідування; особи, які допустили порушення вимог законодавства з охорони та гігієни праці: ОСОБА_13 , майстер ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» - не забезпечив безпечні умови праці під час виконання будівельно-монтажних робіт, та ОСОБА_3 - директор ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» - не забезпечив безпечні умови праці водія автотранспортних засобів та не встановив контроль за відповідністю Інструкції з охорони праці № 7 для водія автотранспортних засобів вимогам чинного законодавства про охорону праці; розроблені заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам на підприємстві.

16. З матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 вбачається, що були відібрані пояснювальні записки від ОСОБА_13 , ОСОБА_8 .

17. Управлінням Держпраці 05.05.2022 направлено доньці потерпілого запрошення до співпраці ОСОБА_19 (а.с. 63).

18. Комісією проведено огляд місця, де стався нещасний випадок з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , про що складено протокол огляду місця, де стався нещасний випадок, та доданий до нього ескіз, який не підписаний одним із членів комісії ОСОБА_6 (а.с. 64-67).

19. В матеріалах справи спеціального розслідування нещасного випадку містяться документи, надані позивачем, а саме:

- згідно наказу № 26-К від 02.02.2009 прийнято на роботу в гараж мехколони ОСОБА_2 водієм автотранспортного засобу з 02.02.2009;

- наказ «Про переведення ОСОБА_2 » від 01.04.2019 № 28-К, згідно якого ОСОБА_20 переведено на інший автомобіль;

- трудова книжка, особова картка працівника, медична довідка ОСОБА_2 ;

- відповідно до контрольного листа проходження інструктажів по техніці безпеки і виробничій санітарії з ОСОБА_2 проведено вступний інструктаж, інструктаж на робочому місці та надано дозвіл до самостійної роботи 28.01.2009;

- журнал протоколів перевірки знань, зокрема ОСОБА_2 , розпочатий 18.06.2019;

- журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці гараж, розпочатий 20.01.2009, зокрема ОСОБА_2 ;

- робоча інструкція водія автотранспортних засобів, затверджена 02.01.2018, згідно якої водій зобов`язаний, зокрема, проводити підготовчо-заключні роботи перед виїздом на лінію і після повернення на підприємство, проходити в установленому порядку медичні огляди, керувати рухом автомобіля з дотриманням всіх правил безпеки, брати участь у вантажно-розвантажувальному процесі, усувати виниклі протягом роботи на лінії експлуатаційні несправності автомобіля, а також здійснювати регулювальні роботи в польових умовах при відсутності технічної допомоги, не починати роботи, якщо умови її виконання суперечать інструкціям з охорони праці, а також без інструктажу з охорони праці як по основній роботі, так і у випадку переведення на іншу роботу або виконання неосновної роботи. З інструкцією ознайомлений, зокрема, ОСОБА_2 02.01.2018;

- інструкція з охорони праці № 7 для водія вантажного автомобіля, згідно якої водій зобов`язаний, зокрема, негайно повідомляти своєму безпосередньому керівнику про нещасний випадок, що відбувся на виробництві, про ознаки професійного захворювання, а також про ситуацію, яка створює загрозу життю і здоров`ю людей, виконувати тільки доручену роботу, при пересуванні по території необхідно дотримуватися наступних вимог: ходити тільки по пішохідних доріжках, тротуарах, переходити залізничні шляхи і автомобільні дороги тільки у встановлених місцях, при виході з будівлі пересвідчитися у відсутності транспорту, що рухається. З інструкцією ознайомлений, зокрема, ОСОБА_2 ;

- наказ «Про направлення у відрядження» № 53 від 29.03.2022, згідно якого ОСОБА_2 , водія, направлено у відрядження до м. Кам`янка Черкаської боласті, ПАТ «Черкасиобленерго» на об`єкт: «Реконструкції ПЛ-35 кВ «Кам`янка Мельники», Кам`янський район, м. Кам`янка, с. Грушківка, с. Мельники» для перевезення опор, строком на 1 день, 29.03.2022;

- наказ № 1 від 04.01.2021, яким затверджено Положення про службу охорони праці на підприємстві;

- наказ № 3 від 04.01.2021, яким затверджено Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці;

- наказ № 5 від 04.01.2021, яким затверджено Положення про порядок медичних оглядів працівників певних категорій;

- наказ № 7 від 04.01.2021, яким затверджено Перелік робіт, які виконуються в порядку поточної експлуатації;

- наказ № 41 від 16.04.2021, яким затверджено інструкції з охорони праці по ДП «Черкаська мехколона» згідно переліку, доданого до наказу;

- дозвіл № 387.14.71, який діє з 10.11.2014 по 09.11.2019, на виконання робіт підвищеної безпеки;

- дозвіл № 387.14.71, який діє з 10.11.2014 по 09.11.2019, на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;

- декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, зареєстрована у журналі обліку суб`єктів господарювання у територіальному органі Держпраці у Черкаській області 07.08.2020 за № 01405;

- правила внутрішнього трудового розпорядку;

- наказ «Про внесення змін до «Правил внутрішнього трудового розпорядку ДП «Черкаська мехколона»» від 25.02.2022 № 18-К;

- інструкція по охороні праці № 20 при вантажорозвантажувальних транспортних і підсобних роботах, затверджена наказом № 38 від 16.04.2018, згідно якої виконувати вантажно-розвантажувальні роботи і роботи з переміщення вантажів належить тільки за дорученням керівника робіт. Не дозволяється виконувати роботу, з якої не проводився інструктаж або не було дозволу керівника;

- інструкція з охорони праці № 29 при перевезенні опор опоровозом, затверджена наказом № 38 від 16.04.2018, згідно якої при експлуатації опоровоза забороняється: перевозити на опоровозі інші вантажі, знаходження на опоровозі людей під час руху, навантаженні і розвантаженні вантажів, знаходитись людям ближче 16 м від опоровозів зі сторони розвантажування; транспортувати незакріплений вантаж;

- інструкція з охорони праці № 30 під час перевезення великогабаритних та великовагових вантажів автомобільним транспортом, затверджена наказом № 38 від 16.04.2018;

- інструкція з охорони праці № 39 під час виконання земляних робіт, затверджена наказом № 41 від 16.04.2021, згідно якої виконання земляних робіт відноситься до робіт з підвищеною небезпекою, тому на робітників покладаються додаткові вимоги з охорони праці;

- інструкція з охорони праці № 60 під час виконання робіт в умовах карантину, затверджена наказом № 41 від 16.04.2021 (а.с. 69- 111, 131 - 177).

20. 07 квітня 2022 року проведено засідання спеціальної комісії із розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. із водієм ОСОБА_2 , що зафіксовано у протоколі № 1. Комісією, зокрема, розподілені обов`язки між членами комісії, зокрема, до обов`язків ОСОБА_11 входить оформлення протоколу огляду місця події, де стався нещасний випадок; складання ескізу місця нещасного випадку; підготувати інформацію щодо підприємства для зазначення її в розділ 3 «Характеристика діяльності підприємства», організація друкування, тиражування і оформлення в необхідній кількості матеріалів спеціального розслідування, складання протоколів засідань спеціальної комісії, проведення фотографування місця настання нещасного випадку, забезпечення комісії приміщенням, засобами зв`язку, оргтехнікою, автотранспортом, канцелярським приладдям; (разом з ОСОБА_5 ) забезпечення членів спеціальної комісії усіма необхідними для проведення розслідування документами. Членом комісії ОСОБА_12 запропоновано наступне засідання комісії провести після отримання запитів від КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» та КНП «Черкаський обласний наркологічний диспансер» ЧОР. Протокол не підписаний членами комісії, а саме ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 (а.с. 112-114).

21. Наказом Управління Держпраці від 25.04.2022 № 043-пр продовжено термін проведення спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , що проводиться за наказом Управління від 04.04.2022 № 034-р, до отримання інформації (а.с. 117).

22. 14 червня 2022 року проведено засідання спеціальної комісії із розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. із водієм ОСОБА_2 , що зафіксовано у протоколі № 2. Комісією вирішено, що нещасний випадок, що стався з водієм автотранспортних засобів ДП «Черкаська мехколона» ОСОБА_2 визнано пов`язаним з виробництвом, відповідно до п.п. 1 п. 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (а.с. 115-116).

23. 14 червня 2022 року проведено зустріч спеціальної комісії із розслідування нещасного випадку та донькою потерпілого, про що складено протокол. Останній роз`яснено, що проводиться спеціальне розслідування нещасного випадку та встановлення реальних причин його настання (а.с. 118).

24. З скриншотів вбачається, що 01.04.2022 о 15 год. 06 хв. відповідачем отримано відповідь на запит до лікарні по ОСОБА_2 ; 04.04.2022 о 16 год. 51 хв. відповідачем отримано лист від позивача з прізвищами працівників.

25. Зі службової записки ОСОБА_21 від 03.10.2022 вбачається, що фотографування місця нещасного випадку було здійснено останнім за участі головного інженера ОСОБА_11 , але не долучено до матеріалів спеціального розслідування, так як це було покладено на головного інженера ОСОБА_11 . Відсутність підписів в протоколах та ескізі місця нещасного випадку є технічною помилкою та за це відповідає головний інженер ОСОБА_11 . Письмове пояснення ОСОБА_13 було отримано за участі керівництва підприємства. Комісія не могла відібрати пояснення у зв`язку з воєнним станом та відмовою підприємства забезпечити транспортом до м. Кам`янка, відповідно до протоколу № 1 від 07.04.2021 відповідає головний інженер ОСОБА_11 .

26. Судом досліджені медичні документи ОСОБА_2 (а.с.55-60), наявні в матеріалах справи розслідування нещасного випадку.

27. Судом досліджені фототаблиці, надруковані 03.10.2022.

Оцінка аргументів учасників сторін

28. Порядокрозслідування таобліку нещаснихвипадків,професійних захворюваньта аварійна виробництві,затверджений постановоюКабінету МіністрівУкраїни від17квітня 2019р.№ 337, визначає процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сталися з особами, визначеними частиною першою статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі за текстом Порядок).

Відповідно до п. п. 4, 5 Порядку потерпілий або працівник, який виявив нещасний випадок, гостре професійне захворювання (отруєння), чи інша особа - свідок нещасного випадку повинні вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання допомоги потерпілому та негайно повідомити про нещасний випадок безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці підприємства (установи, організації) або іншій уповноваженій особі підприємства (установи, організації). Безпосередній керівникробіт чиінша уповноваженаособа підприємства(установи,організації)зобов`язані: терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров`я; негайно повідомитироботодавцеві проте,що сталося; зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння) обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устатковання у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю та здоров`ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.

29. Відповідно до п. 10 Порядку спеціальному розслідуванню підлягають: нещасні випадкиіз смертельниминаслідками; групові нещасні випадки; випадки смертіпрацівників підчас виконанняними трудових(посадових)обов`язків; гострі професійні захворювання (отруєння), що призвели до тяжких чи смертельних наслідків; нещасні випадки, факт настання яких встановлено у судовому порядку, а підприємство (установа, організація), на якому вони сталися, ліквідовано без правонаступника; нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого; випадки зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов`язків; нещасні випадки з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, фізичними особами - підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства; нещасні випадки, що сталися з особами, фактично допущеними до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Факт перебування потерпілого у трудових відносинах з роботодавцем, якщо працівник фактично допущений до роботи без оформлення трудового договору (контракту), встановлюється посадовими особами Держпраці або її територіального органу чи у судовому порядку. Розслідування нещаснихвипадків,що спричинилитяжкі наслідки,у томучислі зможливою інвалідністюпотерпілого,може проводитисякомісією підприємства(установи,організації)у разінадання територіальниморганом Держпраціписьмового дорученняроботодавцю протягомнаступного робочогодня післяотримання повідомленняпро нещаснийвипадок. Віднесення нещасних випадків до таких, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, здійснюється на підставі висновку про ступінь тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим МОЗ.

30. Пунктами 14, 15 Порядку передбачено, що Держпраці та/або її територіальним органом утворюється комісія із спеціального розслідування (далі - спеціальна комісія). Спеціальна комісіяутворюється протягомодного робочогодня післяотримання відроботодавця письмовогоповідомлення про нещасний випадок або за інформацією, отриманою з інших джерел (органу досудового розслідування, звернень потерпілого або членів його сім`ї чи уповноваженої ними особи, первинних організацій і територіальних об`єднань профспілок).

До складу спеціальної комісії входять: посадова особа Держпраці та/або її територіального органу (голова комісії); представник робочого органу Фонду; представник уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства (у разі її утворення) або місцевої держадміністрації чи органу місцевого самоврядування у разі, коли зазначений орган відсутній; керівник (спеціаліст) служби охорони праці підприємства (установи, організації) або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці, а у разі її відсутності - представник роботодавця; представник первинної організації профспілки, членом якої є постраждалий (у разі її відсутності - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці); представник профспілкового органу вищого рівня або територіального профоб`єднання; представник місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування у разі, коли нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) сталися з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, фізичними особами - підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства; лікар з гігієни праці територіального органу Держпраці (у разі настання гострого професійного захворювання (отруєння); посадові особи органів Держпродспоживслужби, ДСНС (у разі потреби та за відповідним погодженням). У разі настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) на території іншого підприємства (установи, організації) до складу спеціальної комісії включаються представники такого підприємства (установи, організації). У разі потреби до складу комісії можуть включатися посадові особи Держпраці та/або її територіального органу за галузевим напрямом.

31. Згідно з пунктами 31, 32 Порядку спеціальне розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) проводиться протягом 15 робочих днів. У разі виникнення потреби в проведенні лабораторних досліджень, експертизи, випробувань, отримання відповідних висновків (органів досудового розслідування, закладів охорони здоров`я та судово-медичної експертизи тощо), а також додаткових пояснень від осіб, причетних до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), розслідування може бути продовжене наказом органу, який утворив спеціальну комісію, до отримання відповідних висновків, матеріалів, відповідей, пояснень тощо. Потерпілий, члени його сім`ї або уповноважена ними особа не входять до складу комісії, але мають право одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування, ознайомлюватися з матеріалами розслідування, отримувати витяги та копії з них, вносити пропозиції, подавати документи щодо нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), надавати відповідні пояснення, а також з метою сприяння об`єктивному та своєчасному розслідуванню надавати відповідну інформацію, документи та висновки або сприяти їх отриманню від відповідних органів, установ і закладів тощо.

32. Відповідно до п. 32 Порядку комісія (спеціальна комісія) зобов`язана:

провести засідання комісії (спеціальної комісії) з розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), на якому розглянути інформацію про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), розподілити функції між членами комісії, провести зустріч з потерпілим (членами його сім`ї чи уповноваженою ними особою) та скласти протоколи засідання комісії згідно здодатком 4;

обстежити місце, де сталися нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), аварія, та скласти відповідний протокол згідно здодатком 5, розробити ескіз місця, де сталися нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), аварія, згідно здодатком 6і провести фотографування місця настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), аварії (у разі потреби та можливості); одержати письмові пояснення від роботодавця та його представників, посадових осіб, працівників підприємства (установи, організації), потерпілого (якщо це можливо) згідно здодатком 7, опитати осіб - свідків нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та осіб, причетних до них, згідно здодатком 8;

вивчити наявні на підприємстві документи та матеріали стосовно нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та у разі потреби надіслати запити до відповідних закладів охорони здоров`я для отримання медичних висновків щодо зв`язку нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) з впливом на потерпілого небезпечних (шкідливих) виробничих факторів та/або факторів важкості та напруженості трудового процесу;

визначити вид події, що призвела до нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), причини нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та обладнання, устатковання, машини, механізми, транспортні засоби, експлуатація яких призвела до настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), відповідно до Класифікатора видів подій, причин, обладнання, устатковання, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, згідно здодатком 9;

визначити відповідність умов праці та її безпеки вимогам законодавства про охорону праці;

визначити необхідність проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків, експертизи тощо для встановлення причин настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

з`ясувати обставини та причини настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

визначити, пов`язані чи не пов`язані нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) з виробництвом;

установити осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

вивчити документи, що дають змогу відстежити походження нехарчової продукції, під час використання (експлуатації) якої сталися нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) або використання (експлуатація) якої могло стати їх причиною (договори, товарно-супровідну документацію тощо), і подати інформацію про таку продукцію та документи про її походження до відповідного органу державного ринкового нагляду (у разі проведення спеціального розслідування);

розробити план заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам та/або гострим професійним захворюванням (отруєнням), у тому числі пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з охорони праці;

скласти акти за формою Н-1 (тимчасові акти за формою Н-1 у разі їх складення) згідно здодатком 11у кількості, визначеній рішенням комісії (спеціальної комісії); у разі настання групових нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) скласти акти за формою Н-1 на кожного потерпілого;

розглянути та підписати примірники актів за формою Н-1 (тимчасові акти за формою Н-1 у разі їх складення), а у разі незгоди члена комісії (спеціальної комісії) із змістом розділів 5, 6, 8, 9 такого акта - обов`язково підписати ці акти з відміткою про наявність окремої думки, яка викладається членом комісії письмово, в якій він обґрунтовано викладає пропозиції до змісту розділів 5, 6, 8, 9 акта (окрема думка додається до цих актів та є їх невід`ємною частиною);

у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння), пов`язаного з виробництвом, крім акта за формою Н-1, скласти картку обліку професійного захворювання (отруєння) за формою П-5 (далі - картка за формою П-5) згідно здодатком 22;

передати не пізніше наступного робочого дня після підписання актів за формою Н-1 матеріали розслідування та примірники таких актів керівнику підприємства (установи, організації) або органу, що утворив комісію (спеціальну комісію), для їх розгляду та затвердження;

дотримуватися вимог законодавства про інформацію щодо захисту персональних даних потерпілих та інших осіб, які зібрані в межах повноважень комісії (спеціальної комісії) під час проведення розслідування та задокументовані в акті за формою Н-1.

Пунктом 31 Порядку передбачено, що рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов`язаними чи не пов`язаними з виробництвом приймається комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії (спеціальної комісії) голос голови комісії (спеціальної комісії) є вирішальним.

33. Відповідно до п. 35 Порядку голова комісії (спеціальної комісії) зобов`язаний листом згідно з додатком 3 до першого засідання комісії поінформувати потерпілого (членів його сім`ї чи уповноважену ними особу) про призначення розслідування, їх права, запросити до співпраці та на засідання комісії (спеціальної комісії), у подальшому надавати інформацію про хід проведення розслідування, ознайомити з матеріалами розслідування на заключному засіданні комісії (спеціальної комісії).

34. Пунктом 45 Порядку передбачено, що роботодавець зобов`язаний:

створити належні умови для роботи комісії (спеціальної комісії), зокрема забезпечити приміщенням, засобами зв`язку, оргтехнікою, автотранспортом, спецодягом, спецвзуттям (у разі потреби), канцелярським приладдям тощо, а також за рішенням комісії (спеціальної комісії) залучити до роботи експертів, інших спеціалістів;

забезпечити виконання за рішенням комісії (спеціальної комісії) додаткової фотозйомки місця, де стався нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), об`єктів, устатковання, інструментів, надання технічної документації та інших документів, необхідних для розслідування, а також проведення необхідних лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків, експертизи (науково-технічної, медичної тощо);

забезпечити належне виконання обов`язків у роботі комісії (спеціальної комісії) представників підприємства (установи, організації), а у разі невиконання - внести відповідні зміни;

розглянути протягом двох робочих днів після складення актів заформою Н-1матеріали розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), підготовлені комісією, затвердити примірники актів за формою Н-1;

організувати друкування, тиражування та формування протягом п`яти робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 необхідної кількості копій матеріалів розслідування (спеціального розслідування) разом з актами за формою Н-1, їх прошиття та нумерацію;

видати протягом двох робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 наказ про вжиття запропонованих комісією (спеціальною комісією) заходів до запобігання виникненню подібних нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань (отруєнь) у визначені в акті за формою Н-1 строки та надати (надіслати) його органам та установам, представники яких брали участь у розслідуванні, у подальшому в письмовій формі інформувати їх про стан вжиття заходів;

притягнути згідно із законодавством до відповідальності працівників, дії або бездіяльність яких призвели до настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та які допустили порушення вимог нормативно-правових актів про охорону праці, посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;

компенсувати витрати, пов`язані з діяльністю комісії (спеціальної комісії) та залучених до її роботи експертів, інших спеціалістів, проведенням технічної експертизи чи роботи експертної комісії, на підставі документів, що містять відомості про господарську операцію та підтверджують її здійснення;

відшкодувати витрати, пов`язані з відрядженням працівників, які є членами комісії (спеціальної комісії), та інших залучених до її роботи осіб, у розмірах, передбачених нормами відшкодування витрат на відрядження за рахунок валових витрат шляхом перерахування відповідної суми на реєстраційні рахунки бюджетних установ в органах Казначейства та поточні рахунки суб`єктів господарювання у банківських установах України.

35. Відповідно до п. 46 Порядку до матеріалів розслідування (спеціального розслідування) належать такі документи та їх копії:

екстрене повідомлення закладу охорони здоров`я про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння);

повідомлення роботодавця (замовника робіт) про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), звернення органу досудового розслідування, інформація, отримана з інших джерел (звернення юридичних і фізичних осіб тощо), рішення (постанова) суду про проведення розслідування чи повторного розслідування або про встановлення факту настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) у судовому порядку;

копія наказу про утворення комісії з розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

копія наказу про продовження строку розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

копія наказу про утворення експертної комісії;

примірник (копія) акта за формою Н-1;

лист потерпілому (членам його сім`ї чи уповноваженій ними особі) про утворення комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та запрошення до співпраці;

протоколи засідання комісії (спеціальної комісії) з розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) щодо розподілу обов`язків, зустрічі з потерпілим (членами його сім`ї чи уповноваженою ними особою);

протокол огляду місця, де стався нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння);

ескіз місця, де стався нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння), необхідні плани, схеми, фотознімки такого місця, пошкоджених об`єктів, устатковання, інструментів тощо;

пояснювальні записки та протоколи опитування посадових осіб, потерпілих, свідків нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та інших осіб;

висновок експертизи (технічної, науково-технічної, медичної тощо) у разі проведення та/або експертної комісії у разі її утворення;

копії протоколів технічного огляду транспортних засобів, результати діагностики обладнання (устатковання), випробувань і вимірювань електроустановок тощо;

копії документів про проходження потерпілим навчання та інструктажів з питань охорони праці;

копії документів про забезпечення потерпілого засобами індивідуального та колективного захисту;

копії документів про проходження потерпілим попереднього та періодичного медичних оглядів;

висновок про діагноз, причини смерті або характер і ступінь тяжкості травми потерпілого, стан алкогольного, токсичного чи наркотичного сп`яніння потерпілого;

результати додаткових лабораторних досліджень шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, проведених установами, організаціями, лабораторіями, яким надано право проводити такі дослідження (у разі їх проведення);

запити до органів та установ про надання відповідних висновків і матеріалів;

відповіді (висновки) органів та установ;

копії декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці або дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки відповідно доПорядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. № 1107;

витяги з нормативно-правових актів щодо охорони праці, вимоги яких порушені;

копії приписів служби охорони праці підприємства (установи, організації) (які стосуються даного випадку, об`єкта, цеху, дільниці тощо);

копії актів перевірок і розпорядчих документів територіальних органів Держпраці, постанов (ухвал) судових інстанцій (за наявності) - у разі проведення спеціального розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

копії протоколів про адміністративні правопорушення, що стосуються нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), виданих роботодавцеві посадовими особами територіальних органів Держпраці під час проведення спеціального розслідування (за наявності);

інформація щодо відповідності встановленим вимогам нехарчової продукції, під час використання (експлуатації) якої сталися нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) або використання (експлуатація) якої могло стати їх причиною (однією із причин), - у разі проведення спеціального розслідування;

інші документи залежно від обставин і причин нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) за рішенням комісії.

36. Пунктом 52 Порядку визначено, за яких обставин нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов`язаними з виробництвом.

Відповідно до п. 58 Порядку протягом трьох років з дати отримання акта за формою Н-1 потерпілий, член його сім`ї чи уповноважена ними особа або органи, установи та організації, представники яких брали участь у розслідуванні нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), мають право звернутися до роботодавця, Держпраці або її територіального органу щодо призначення повторного розслідування (спеціального розслідування) у зв`язку з незгодою з обставинами та причинами настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) та/або з висновком комісії, які викладені в акті за формою Н-1.

За наявності документів, що можуть суттєво вплинути на висновки комісії (спеціальної комісії), роботодавцем, Держпраці або її територіальним органом (або юридичною особою, яка утворювала комісію, та її органом управління) вживаються заходи до призначення повторного розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння).

Голова Держпраці або керівник її територіального органу у разі невиконання спеціальною комісією визначених цим Порядком обов`язків має право призначити повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, притягти до відповідальності посадових осіб територіального органу Держпраці та підприємства (установи, організації), які допустили порушення вимог цього Порядку.

Повторне розслідування (спеціальне розслідування) нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) проводиться комісією (спеціальною комісією) в іншому складі (із заміною всіх членів комісії).

Висновки повторного спеціального розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) можуть бути оскаржені лише у судовому порядку.

37. Суд погоджується з доводами позивача про те, що відповідачем було порушено норми вказаного Порядку.

Так, в порушення п. 12 Порядку спеціальна комісія не була утворена протягом наступного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок.

Суд не приймає уваги посилання відповідача на те, що спеціальну комісію було призначено наступного дня після отримання відповіді від КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» від 30.03.2022, оскільки це суперечить вимогам п. 12 Порядку.

Пункт 12 Порядку чітко містить вимоги щодо строку створення спеціальної комісії, а саме після отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров`я, заяви потерпілого, членів його сім`ї чи уповноваженої ним особи.

38. Суд вважає, що відповідач у дотримання ст.ст. 12,81 ЦПК України не довів суду, за яких підстав не залучено до складу комісії з розслідування нещасного випадку провідного інженера з охорони праці ОСОБА_4 . З матеріалів справи не вбачається, що вона була звільнена, відповідачем не надано суду жодного доказу на підтвердження цього.

39. Також порушення відповідачем норм Порядку полягає в тому, що голова спеціальної комісії в порушення п. 35 Порядку до першого засідання комісії не проінформував членів сім`ї потерпілого про призначення розслідування. Так, перше засідання комісії відбулося 07.04.2022, а донька потерпілого була запрошена на засідання лише 05.05.2022.

40. Крім того, протокол першого засідання комісії від 07.04.2022 № 1 не підписаний членами комісії: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 . Суд не приймає до уваги посилання відповідача на те, що це є технічною помилкою і за це відповідає головний інженер ОСОБА_11 . Не підписання протоколу комісії будь-яким членом комісії не може вважатися технічною помилкою, оскільки це суперечить загальновідомим правилам документообігу та правилам складання офіційних документів. До того ж, до повноважень ОСОБА_11 входить, зокрема, складання протоколів засідань спеціальної комісії, а не підписання зазначених протоколів.

Крім того, суд зазначає, комісія це колегіальний орган, і перекладання своїх обов`язків і неточностей у роботі на одного з членів комісії, не відповідає загальному порядку проведення засідань колегіального органу. До того ж, у комісії є голова, який здійснює загальне керівництво розслідуванням, координує роботу членів комісії (а.с.113).

41. Спеціальною комісією не проведено фотографування місця настання нещасного випадку при його огляді, ескіз місця, де стався нещасний випадок, не підписаний членом комісії ОСОБА_6 , який брав участь в огляді. Суд не приймає надані до відзиву фотокартки, оскільки вони роздруковані 03.10.2022, а тому не могли бути враховані спеціальною комісією під час затвердження акту форми Н-1П від 17.06.2022.

Суд також критично оцінює доводи відповідача про те, що фотографування місця події було здійснено особисто ОСОБА_22 , але не долучено до матеріалів спеціального розслідування, оскільки це покладено на головного інженера ОСОБА_11 . Вказане свідчить про те, що комісія приймала рішення, не маючи у своєму розпорядженні фотокарток з місця події, що також вбачається з протоколу № 2 від 14.06.2022, згідно якого ОСОБА_12 ознайомив присутніх членів спеціальної комісії з матеріалами спеціального розслідування (а.с. 115), які, як зазначив відповідач у відзиві, не містили фотографування місця події. Хоча фотографування згідно протоколу № 1 від 07.04.2022 і належить до обов`язку одного з членів комісії, однак відповідно до п. 33 Порядку це належить до обов`язків усієї комісії. І саме комісія як колегіальний орган допустила в цьому порушення і приймала остаточне рішення за відсутності вказаних матеріалів, що свідчить про поверхневе розслідування нещасного випадку.

42. Спеціальною комісією не одержано письмові пояснення від роботодавця та його представників, посадових осіб, працівників підприємства згідно з додатком 7, майстром ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро» Підгірним П.Л. письмові пояснення надані до утворення спеціальної комісії 29.03.2022, у письмових поясненнях власника екскаватора ОСОБА_8 не зазначено, кому надані ці пояснення, його професію (посаду), місце роботи, спеціальною комісією не проведено опитування осіб - свідків нещасного випадку та осіб, причетних до нещасного випадку згідно з додатком 8 Порядку.

Суд критично оцінює з цього приводу доводи відповідача про те, що це є правом комісії, оскільки до положення пункту 33 Порядку це є її обов`язком комісії (абзац другий п. 33).

43. Суд погоджується з доводами позивача про те, що акт спеціальної комісії за формою Н-1/П від 14.06.2022 затверджено Управлінням Держпраці у Черкаській області 17.06.2022 за результатами розгляду неналежно оформлених матеріалів спеціального розслідування. Суд погоджується, що спеціальною комісією не надано належної оцінки Правил трудового розпорядку підприємства позивача, Інструкції водія автотранспортних засобів, Інструкції по охороні праці № 20, Інструкцій по охороні праці №№ 29, 30, 39, 60, Правила внутрішнього трудового розпорядку ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро».

Заходи спеціальної комісії щодо запобігання подібним нещасним випадкам у пункті 9 Акту за формою Н-1/П від 14.06.2022 не містять пропозицій щодо внесення відповідних змін до нормативно-правових актів з охорони праці позивача.

44. Суд погоджується з доводами позивача про те, що відповідачем було порушено строк проведення спеціального розслідування.

Так, 20.04.2022 за № 01-34/229 КНП «Черкаський обласний наркологічний диспансер Черкаської обласної ради» надав копію акту хіміко-токсилогічних досліджень № 256 гр. ОСОБА_2 (а.с. 57). Доказів в обґрунтування позиції відповідача, що вказаний акт отриманий відповідачем лише 13.06.2022, суду не надано. Наявна на акті відмітка «3542/ЧК/1-22 від 13.06.2022» не дає суду можливості встановити, ким вона була зроблена, якою посадовою особою, ким отримана і коли, якщо нарочно отримана, як зазначає відповідач, то де і за яких підстав. З зазначеного листа вбачається, що акт був направлений у відповідь на лист голови комісії із спеціального розслідування № 07-14/2426 від 05.04.2022 (а.с. 57).

Натомість внаслідок отримання службової записки головного державного інспектора сектору нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Черкаській області Васеніна М.В. від 22.04.2022, у зв`язку з неотриманням інформації від КНП «Третя Черкаська міська лікарня ШМД» про характер, тяжкість отриманих травм потерпілим та наявність/відсутність алкоголю, наркотичних речовин в крові потерпілого, наказом заступника начальника Управління Держпраці у Черкаській області Жаркової М.В. від 25.04.2022 № 043-пр «Про продовження терміну спеціального розслідування нещасного випадку, що стався у ДП «Черкаська механізована колона» ПрАТ «Київсільелектро» продовжено термін проведення спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 ДП «Черкаська мехколона» ПрАТ «Київсільелектро», що проводиться за наказом Управління від 04.04.2022 № 034-р, до отримання інформації.

В той же час вказана службова записка в матеріалах розслідування відсутня.

Крім того, висновок КНП «Третя Черкаська міська лікарня ШМД» про тяжкість травми потерпілого було отримано ще 01.04.2022, про що зазначено самим відповідачем у відзиві.

Суд також зазначає, що згідно протоколу № 1 від 07.04.2022 до повноважень голови комісії належить загальне керівництво розслідуванням, координація членів комісії, підготовка запитів до медичних установ.

Отже, суд вважає, що саме голова комісії з метою дотримання строку проведення спеціального розслідування повинен був контролювати вчасне отримання відповідей на запити до медичних установ.

За позицією відповідача усі недоліки під час проведення розслідування нещасного випадку сталися саме внаслідок дій лише ОСОБА_11 .

45. Суд не погоджується з доводами позивача про те, що протокол зустрічі комісії з донькою потерпілого не підписаний членом комісії ОСОБА_5 , оскільки як вбачається з протоколу зустрічі від 14.06.2022 ОСОБА_5 був відсутній на зустрічі спеціальної комісії з донькою потерпілого.

46. Суд вважає, що не визначення спеціальною комісією кількості оригіналів актів за формою Н-1/П від 14.06.2022 не становить суттєвого порушення положень Порядку.

47. Суд не погоджується з доводами відповідача про те, що позивач не звертався до Управління для проведення повторного розслідування, а тому зазначені обставини свідчать про те, що позивач згоден із встановленими обставинами настання нещасного випадку, не має заперечень до процедури проведення спеціального розслідування та його результатів. Хоча пункт 58 Порядку і передбачає право роботодавця звернутися до Держпраці або її територіального органу щодо призначення повторного розслідування, але не містить заборони оскаржити акт спеціального розслідування безпосередньо у судовому порядку.

48. Суд не приймає до уваги доводи відповідача про те, що комісія не змогла відібрати пояснення у ОСОБА_13 у зв`язку з воєнним станом та відмовою підприємства забезпечити транспортом до м. Кам`янка, оскільки це не підтверджено матеріалами справи згідно ст.ст. 12, 81 ЦПК України.

49. Враховуючи допущені спеціальною комісією порушення, не належне проведення спеціального розслідування нещасного випадку, суд вважає, що висновки, викладені в акті за формою Н-1/П від 14.06.2022, є передчасними, ґрунтуються на неповному дослідженні всіх обставин справи, а тому вказаний акт підлягає скасуванню із зобов`язанням відповідача провести повторне розслідування нещасного випадку в іншому складі. При цьому суд враховує те, що представником відповідача зазначено у судовому засіданні про те, що нове спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком не є повторним, складений за його результатами акт не скасовує оскаржуваний у цій справі акт, а тому призначення повторного розслідування відповідає положенням Порядку.

На підстави викладеного, позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з підстав, викладених вище.

Докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення

50. Суд не приймає до уваги докази по призначенню спеціального розслідування нещасного випадку із смертельним наслідком, оскільки вони не стосуються предмету позову. Крім того, представник відповідача у судовому засіданні пояснив, що вказані спеціальні розслідування між собою не пов`язані, одне від одного не залежать, за наслідками нещасного випадку можуть бути два акти.

Судові витрати

51. Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати слід стягнути з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 80, 81, 89, 141, 229, 258,259, 263-265, 279, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» до Управління Держпраці у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 про скасування акту та зобов`язання провести повторне розслідування задовольнити у повному обсязі.

Скасувати акт за формою Н-1/П спеціального розслідування нещасного випадку, що стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. у Дочірньому підприємству «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» з водієм автотранспортних засобів ОСОБА_2 , складений комісією із розслідування нещасного випадку від 14.06.2022 та затверджений заступником начальника Управління Держпраці у Черкаській області від 17.06.2022.

Зобов`язати Управління Держпраці у Черкаській області провести повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, стався 29.03.2022 о 17 год. 50 хв. з водієм автотранспортних засобів Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» ОСОБА_2 , відповідно до вимог чинного законодавства в іншому складі.

Стягнути з Управління Держпраці у Черкаській області на користь Дочірнього підприємства «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» судовий збір у сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн.

Позивач: Дочірнє підприємство «Черкаська механізована колона» Приватного акціонерного товариства «Київсільелектро» - вул. Гетьмана Сагайдачного, буд. 84/1, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 00132606.

Відповідач: Управління Держпраці у Черкаській області: бул. Шевченка, буд. 205, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 39881228.

Третя особа - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : АДРЕСА_1 .

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано Черкаському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складений 08.12.2022.

Суддя: О.С. Стеценко

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107752166
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, крім відшкодування шкоди на виробництві

Судовий реєстр по справі —712/5536/22

Рішення від 13.01.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

Рішення від 08.12.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

Рішення від 01.12.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Стеценко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні