Постанова
від 13.08.2010 по справі 410/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-410/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2010 року Одес ький окружний адміністратив ний суд у складі:

головуючого судді Іванова Е.А.

секретаря Чиженко А. О.

за участю представника поз ивача Лисю ка В.В. (за довіреністю)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у залі суд у в м. Одесі адміністративну с праву за позовом Управління Пенсійного фонду України в П риморському районі м.Одеси до Виробничо-комерційної фір ми „БСК” товариства з обмеже ною відповідальністю про стя гнення заборгованості з відш кодування пільгових пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Приморсько му районі м.Одеси звернулось до суду з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю виробничо-комерційної фі рми «БСК», в якому просить суд стягнути з відповідача забо ргованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них за віком на пільгових умо вах за Списком №2 у сумі 322,19грн.

Представник відповідача у судовому засіданні позов пі дтримав у повному обсязі, про сив суд задовольнити його з п ідстав викладених у позові т а пояснив, що відповідач пере буває на обліку в управлінні , як платник страхових внескі в. У товаристві виконуються р оботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці за списком №2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників затверджених Кабінет ом Міністрів України. В супер еч діючого законодавства від повідач не вносив до управлі ння суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах та за період з жовтня 2009р. по грудень 2009р. у відповідача має ться заборгованість у сумі 322, 19грн.

Зазначена заборгованіст ь у добровільному порядку не сплачена у зв' язку з чим і бу ло подано даний позов.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , про день та час слухання спра ви був належним чином повідо млений, причини неявки суду н е відомі, заперечення не нада в.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи суд встан овив наступні обставини та в ідповідні їм правовідносини .

Товариство з обмеже ною відповідальністю виробн ичо-комерційної фірми «БСК» як платник внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування зареєстро ване в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморськом у районі м.Одеси за реєстраці йним №16330.

Судом встановлено, що відп овідно до обґрунтованого пом ісячного розрахунку заявлен ої до стягнення суми боргу по відшкодуванню пільгових пен сій за Списком №2 за Товариств ом з обмеженою відповідальні стю виробничо-комерційної фі рми «БСК»за період жовтень-г рудень 2009р. рахується заборго ваність перед Управлінням Пе нсійного фонду України в При морському районі м.Одеси по в ідшкодуванню витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій за Списками №2 у загально му розмірі 322,19грн (а.с.8).

Судом встановлено, що у ві дповідача працював на посаді , яка відноситься до Списку №2 ОСОБА_2, який вийшов на пен сію та отримує пільгову пенс ію (а.с.66,68)

Зазначена заборгованіст ь виникла відповідно до напр авлених Управлінням Пенсійн ого Фонду України в Приморсь кому районі м.Одеси на адресу Товариства з обмеженою відп овідальністю виробничо-коме рційної фірми «БСК»розрахун ків фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування" в частині пенсій, при значених відповідно до пункт у «б»-«з»ст.13 Закону України "П ро пенсійне забезпечення" (а.с .12-14,67).

Таким чином, заборгованіст ь Товариства з обмеженою від повідальністю виробничо-ком ерційної фірми «БСК» по відш кодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по Списку №2 щодо пенсіонер а, а саме ОСОБА_2 за період ж овтень 2008р. загалом складає 322,19г рн.

Згідно з приписами п.п.1, 2 Закону України «Про збір на о бов' язкове державне пенсій не страхування»від 26 червня 19 97 року №400/97-ВР (із змінами та доп овненнями) платниками збору на обов' язкове державне пен сійне страхування є, у тому чи слі, суб' єкти підприємницьк ої діяльності незалежно від форм власності, їх об' єднан ня, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б' єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізич ні особи - суб' єкти підприє мницької діяльності, які вик ористовують працю найманих п рацівників, філії, відділенн я та інші відокремлені підро зділи платників податку, заз начених у пункті 1 цієї статті , що не мають статусу юридично ї особи, розташовані на терит орії іншої, ніж платник збору , територіальної громади.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 вка заного Закону передбачено, щ о для платників збору, визнач ених пунктами 1 та 2 статті 1 цьо го Закону, крім тих, які є плат никами фіксованого сільсько господарського податку, об' єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначен их відповідно до пунктів “б" - “з” статті 13 Закону України “П ро пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пен сійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України “Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до ч.2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страху вання" №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне з абезпечення застрахованих осіб, які працювали або працю ють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідлив ими і особливо важкими умо вами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідли вими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, ро біт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінето м Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які від повідно до законодавства, щ о діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного за безпечення через професійні та корпоративні фонди зазна ченим особам, пенсії признач аються за нормами цього Зако ну в разі досягнення пенсійн ого віку та наявності трудов ого стажу, передбаченого Зак оном України "Про пенсійне за безпечення" від 05.11.1991р. №1788-ХІ.

Згідно з п. «б»ст.13 Закон у України "Про пенсійне забез печення" від 05.11.1991р. №1788-ХІ (зі змін ами та доповненнями) на пільг ових умовах мають право на пе нсію за віком, незалежно від м ісця останньої роботи праці вники, зайняті повний робочи й день на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці, - за списком №2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників, затверджуваним Кабі нетом Міністрів України, і за результатами атестації робо чих місць: чоловіки - після д осягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них н е менше 12 років 6 місяців на заз начених роботах; жінки - піс ля досягнення 50 років і при ст ажі роботи не менше 20 років, з н их не менше 10 років на зазначе них роботах.

Відповідно до п.6.1 Інстр укції „Про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов' язко ве пенсійне страхування до п енсійного фонду України”, за твердженої Постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доп овненнями) відшкодуванню пі длягають витрати Пенсійног о фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на п ільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих поло жень Закону України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" в таких ро змірах: для платників, зазнач ених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 ц ієї Інструкції - 100 відсотків ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначе них відповідно до абзацу пер шого частини 2 Прикінцевих по ложень зазначеного Закону за страхованим особам, які пра цювали або працюють на робот ах із шкідливими і важкими у мовами праці за списком №2 ви робництв, робіт, професій, п осад і показників, затвердж ених Кабінетом Міністрів Ук раїни та за результатами ате стації робочих місць, на поса дах, що дають право на приз начення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п.6.4 вказаної Інстр укції „Про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов' язко ве пенсійне страхування до п енсійного фонду України” роз мір сум до відшкодування на п оточний рік визначається ві дділами надходження доході в органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунка х фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій, які надсилаються підприє мствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з но вопризначених (перераховани х) пенсій.

Пунктами 6.8. Інструкції вст ановлено, що Підприємства що місяця до 25-го числа вносят ь до Пенсійного фонду зазна чену в повідомленні місячну суму фактичних

витрат на в иплату та доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я (смерть пенсіонера, зміна мі сця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляю ть про це підприємства в міся чний термін з моменту виникн ення цих обставин. Суми факти чних витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій за період з дати призначення п енсії до дати складання роз рахунку фактичних витрат н а виплату та доставку пільг ових

пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування", сплачуються о дночасно із оплатою фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій за перши й поточний

місяць.

Таким чином, станом на 25.1 2.2009р. заборгованість по відшко дуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з а списком №2 Товариства з обм еженою відповідальністю вир обничо-комерційної фірми «БС К», складає 322,19грн., що підтверд жується карткою особового ра хунку по відшкодуванню факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій за С писком №2 за період з 01.10.2009р. по 31.12 .2009р.(а.с.10).

На підставі викладеног о, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги Управління Пе нсійного фонду України в При морському районі м.Одеси обґ рунтовані, документально під тверджені, відповідають чинн ому законодавству, отже підл ягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163 КА С України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсій ного фонду України в Приморс ькому районі м.Одеси до Виро бничо-комерційної фірми „БСК ” товариства з обмеженою від повідальністю задовольнити .

Стягнути з Виробничо-комер ційної фірми „БСК” товариств а з обмеженою відповідальніс тю (код ЄДРПОУ 22462287) місцезнаход ження: м.Одеса вул..Сегедськ а б.1 корп. 4 кв.41 на користь Упр авління Пенсійного Фонду Укр аїни в Приморському районі м.Одеси код ЄДРПОУ 26302649 заборг ованість по відшкодуванню ви трат на виплату пенсій призн ачених на пільгових умовах у сумі 322,19грн.

Апеляційна скарга на по станову суду подається протя гом десяти днів після отрима ння копії постанови. Апеляці йна скарга подаються до Одес ького апеляційного адмініст ративного суду через Одеськ ий окружний адміністративни й суд. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до Одеськог о апеляційного адміністрати вного суду.

Постанова виготовлена в по вному обсязі 13 серпня 2010 року.

Суддя Е.А.Іванов

13 серпня 2010 року

Дата ухвалення рішення13.08.2010
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10775465
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —410/10/1570

Ухвала від 25.08.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

Ухвала від 20.01.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 05.08.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Самойлюк Г. П.

Постанова від 13.08.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні