Ухвала
від 08.12.2022 по справі 9901/301/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 грудня 2022 року

м. Київ

справа №9901/301/21

адміністративне провадження №П/9901/301/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді - Шевцової Н. В.,

суддів: Мацедонської В. Е., Кашпур О. В., Радишевської О. Р., Уханенка С. А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Момотюк Ю. С.

представника позивача - Цімури Я. В.

представника відповідача - Басай В. О.

представника третьої особи - Шокуна О. В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в режимі відеоконференції адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - Кабінет Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України про визнання протиправним та нечинним в частині Указу Президента України від 21.05.2021 №203/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2021 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)",

УСТАНОВИВ:

28 липня 2021 року до Верховного Суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, в якому просить: визнати протиправним та нечинним Указ Президента України від 21.05.2021 №203/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2021 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо ОСОБА_1 (пункт 155 додатку №1); судові витрати покласти на відповідача.

20 серпня 2021 року ухвалою судді Касаційного адміністративного суду у Верховному Суді Желєзним І. В. відкрито провадження у адміністративній справі №9901/301/21 та прийнято рішення про здійснення розгляду справи за правилами спрощеного судового провадження колегією суддів у складі п`яти суддів. Справа призначена до розгляду у судовому засіданні на 20 грудня 2021 року о 14:00 год.

07 грудня 2021 року розпорядженням заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду №2221/0/78-21 призначено повторний автоматизований розподіл у зв`язку з обранням до Великої Палати Верховного Суду судді Желєзного І.В. (Рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 06.12.2021 № 15), що унеможливлює його участь у розгляді позовних заяв.

07 грудня 2021 року Протоколом повторного автоматизованого розподілу справ між суддями визначено склад суду: Шевцова Н. В. (головуючий суддя), Мацедонська В. Е., Кашпур О. В., Радишевська О. Р., Уханенко С. А.

09 грудня 2021 року ухвалою Верховного Суду прийнято до провадження адміністративну справу №9901/301/21 за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, за участю третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, - Кабінет Міністрів України та Раду національної безпеки і оборони України про визнання протиправним та нечинним в частині Указу Президента України від 21.05.2021 №203/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14.05.2021 "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

На обґрунтування позовних вимог позивач посилається на відсутність правових та фактичних підстав для застосування до нього обмежувальних заходів (санкцій), тоді як відповідач у відзиві на позовну заяву проти цього заперечує, стверджуючи про наявність достатніх підстав для прийняття стосовно позивача відповідного рішення.

До відзиву на позовну заяву відповідачем додані засвідчені належним чином копії Указу Президента України від 21 травня 2021 року №203/2021, рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року разом із витягом з додатку 1 до нього, подання і пояснювальної записки до проекту Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Крім того, відповідач надав копію запиту, адресованого ним Кабінету Міністрів України з проханням надати Офісу Президента України з метою забезпечення належного представництва інтересів Глави держави у цій справі наявні матеріали (належні та допустимі докази), які стали підставою для застосування до ОСОБА_1 санкцій.

20 грудня 2021 року до Верховного Суду надійшло клопотання представника позивача про витребування доказів. У судовому засіданні представник позивача просив задовольнити подане ним клопотання.

20 грудня 2021 року ухвалою Верховного Суду клопотання представника позивача задоволено частково. Витребувано від Ради національної безпеки та оборони України та Кабінету Міністрів України докази.

23 грудня 2021 року та 10 лютого 2022 року на виконання ухвали Верховного Суду від 20 грудня 2021 року надійшли витребувані документи.

14 липня 2022 року від Кабінету Міністрів України надійшло клопотання про витребування доказів у Національної поліції України, у якому з посиланням на частину другу пункту 6 Порядку підготовки пропозицій Кабінету Міністрів України щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 888, зазначено, що в Довідці про погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» зазначено, що проект вказаного Розпорядження КМУ розроблено Національною поліцією України.

Таким чином, за твердженням Кабінету Міністрів України, обґрунтування відомостей, що ідентифікують позивача, як суб`єкта, до якого пропонується застосувати санкції та наявність певних доказів щодо дій та фактів, що підтверджують наявність підстав для застосування санкцій, зазначених Законом України «Про санкції», можуть знаходитися у розробника проекту Розпорядження Кабінету Міністрів України - Національної поліції України.

Крім того, заявником зазначено, що листом від 06.10.2021 № 90405/9.1.1/16-21 Міністерство юстиції України звернулося до Національної поліції України з вимогою надати відповідні докази та пояснення щодо існування фактичних даних та обставин, що стали підставою для внесення пропозиції Кабінету Міністрів України про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до низки осіб, у тому числі і позивача, які містилися в проекті Розпорядження Кабінету Міністрів України, а також документів (відомостей), що можуть підтвердити вчинення позивачем дій (наявність певного статусу), що визначені як підстава для запровадження санкцій.

Листом від 19.10.2021 №13132/55/01-2021 Національна поліція України проінформувала Міністерство юстиції України, що інформація щодо підстав застосування санкцій є конфіденційною, таємною та службовою інформацією, з огляду на що, надати документи, які стали підставами для застосування санкцій до позивача, неможливо.

Відтак, вказане клопотання про витребування доказів не могло бути подано разом із письмовими поясненнями Кабінету Міністрів України у справі, з огляду на те, що в Уряду були відсутні підстави вважати, що вказані докази не можуть бути надані на вимогу Мін`юсту, як органу який забезпечує самопредставництво інтересів Уряду в судах, в порядку передбаченому частиною третьою статті 37 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Тому, вказане клопотання не було подано Урядом в строк, передбачений частиною третьою статті 79 КАС України, з підстав що не залежали від волі Кабінету Міністрів України.

У судовому засіданні представник третьої особи просив задовольнити подане ним клопотання.

У зв?язку з цим та виходячи з принципу офіційного з`ясування всіх обставин у справі, закріпленому в частині четвертій статті 9, частині третій статті 77, приписів частини третьої статті 80 КАС України, від Національної поліції України слід витребувати наявні у їх розпорядженні відомості, які ідентифікують позивача - ОСОБА_1 , як суб`єкта до якого пропонувалося застосувати санкції, та докази стосовно дій та фактів, що підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до позивача.

Відповідно до частин шостої і сьомої статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Керуючись статтями 80, 205, 248, 256, 266 КАС України, Суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання Кабінету Міністрів України задовольнити.

2. Витребувати від Національної поліції України:

2.1. наявні у розпорядженні Національної поліції України відомості, які ідентифікують позивача - ОСОБА_1 , як суб`єкта до якого пропонувалося застосувати санкції;

2.2. докази стосовно дій та фактів, що підтверджують наявність підстав для застосування санкцій до ОСОБА_1 .

3. Документи надати безпосередньо до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду до 09 січня 2023 року.

4. У разі неможливості виконання вимог ухвали у встановлений строк письмово повідомити Суд про причини її невиконання.

5. Відкласти розгляд справи на 09 лютого 2023 року на 10:00 год.

6. Копію цієї ухвали надіслати Національній поліції України для виконання та учасникам справи до відома.

7. Повний текст ухвали виготовлено 08 грудня 2022 року.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Н. В. Шевцова

Судді: В. Е. Мацедонська

О. В. Кашпур

О. Р. Радишевська

С. А. Уханенко

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107759917
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України

Судовий реєстр по справі —9901/301/21

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 07.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 03.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні