Рішення
від 08.12.2022 по справі 718/2479/22
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №718/2479/22

Провадження №2/718/630/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.12.2022 року м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Скорейка В.В., секретаря судового засідання Харабари А.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Фермерського господарства «Ножихіна І.М.», про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокатка Біла У.М., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулася до суду з позовом до Фермерського господарства «Ножихін» І.М., про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим, мотивуючи свої вимоги тим, що позивач є власником земельної ділянки, кадастровий номер якої 7322584500:01:003:0162, площею 1,0487 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, адреса: Кліводинська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області.

Зазначає,що 01грудня 2014року міжпозивачем ОСОБА_1 та відповідачемФермерським господарством«Ножихіна І.М.»було укладенодоговір орендивищевказаної земельноїділянки. Договір укладеностроком на7років таздійснено реєстраціютакого договоруоренди землів Державномуреєстрі речовихправ нанерухоме майно10грудня 2014року,номер записупро речовеправо:8040241.

01.12.2021року строкдії договорузакінчився. Пунктом 8 Договору встановлено, що не пізніше як за 30 днів до закінчення строку дії договору орендар повинен звернутись із заявою про продовження дії договору, а орендодавець - надати відповідь із зазначенням позиції власника земельної ділянки на таке продовження.

Всупереч відповідним вимогам відповідачем не було направлено заяву, яка б свідчила про його намір продовжити дію договору.

Окрім того, після закінчення строку, на який було укладено договір, а саме 2 грудня 2021 року, позивач повідомив відповідача про своє бажання самостійно господарювати на належній йому земельній ділянці та заперечив у поновленні Договору оренди землі від 01.12.2014 р., що підтверджується листом-повідомленням, яке було отримано 3 грудня 2021 року.

У зв?язку із бездіяльністю відповідача у поверненні земельної ділянки 1 квітня 2022 року йому було направлено письмову вимогу про підписання акту приймання-передачі (повернення) земельної ділянки разом із таким актом приймання-передачі, які були вручені відповідачеві 6 квітня 2022 року, однак відповіді позивачу так не надійшло .

22 вересня 2022 року на офіційну електронну адресу Центру надання адміністративних послуг Кіцманської ОТГ позивачем направлено заяву із вимогою виключити із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформацію про оренду ділянки, адреса: Кліводинська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області у зв?язку із закінченням строку дії договору оренди від 01 грудня 2014 року та бажанням орендодавця самостійно користуватись належною йому земельною ділянкою, однак працівниками ЦНАПу в усній формі було повідомлено, що виключення інформації із реєстру можливе лише на підставі підписаного акту приймання-передачі земельної ділянки або рішення суду про визнання права оренди припиненим.

Отже, оскільки строк договору оренди закінчився, а Фермерське господарство «Ножихіна І.М.» безпідставно використовує належну ОСОБА_1 земельну ділянку, то цим порушується право власності позивача, адже він не має можливості користуватися та розпоряджатися належною йому земельною ділянкою на власний розсуд та змушений звертатися до суду по захист своїх прав з позовом про припинення права оренди, оскільки після закінчення строку дії договору запис про право оренди за фермерським господарством зберігається у реєстрі, а без акта приймання-передачі власник земельної ділянки позбавлений можливості зареєструвати припинення права оренди такого орендаря.

Оскільки на момент звернення до суду з позовом право оренди Фермерського господарства «Ножихіна І.М.» є зареєстрованим у відповідному реєстрі, то обґрунтованим є висновок про те, що земельна ділянка вважається юридично не повернутою її власникові, а збереження відомостей у державному реєстрі про державну реєстрацію права оренди Фермерського господарства «Ножихіна І.М.» є порушенням прав власника на розпорядження своїм майном. З урахуванням того, що власник земельної ділянки не бажає продовжувати дію договору оренди землі, обраний спосіб захисту порушеного права шляхом - припинення права оренди фермерського господарства є найбільш ефективним та відповідає характеру порушення прав та інтересів позивача. На підставі наведеного просив задовольнити позов та стягнути судові витрати.

Представник позивача - адвокатка Біла У.М. через канцелярію суду подала заяву в якій позовні вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити, а всі судові витрати покласти на сторону позивача.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак, 08.12.2022 скерував до суду заяву, в якій позов визнав повністю та просив справу розглянути за його відсутності.

Відповідно до ч. 4 ст. 206ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що згідно з витягом з реєстру речових прав на нерухоме майно позивач ОСОБА_1 є власником земельної ділянки, кадастровий номер якої 7322584500:01:003:0162, площею 1,0487 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, адреса: Кліводинська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області.

Як встановлено із заяви 22 вересня 2022 року на офіційну електронну адресу Центру надання адміністративних послуг Кіцманської ОТГ позивачем направлено заяву із вимогою виключити із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформацію про оренду ділянки (кадастровий номер 7322584500:01:0003:0162, площею 1,0487 га, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, адреса: Кліводинська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області) у зв?язку із закінченням строку дії договору оренди 01 грудня 2014 року та бажанням орендодавця самостійно користуватись належною йому земельною ділянкою, однак працівниками ЦНАПу в усній формі повідомлено, що виключення інформації із реєстру можливе лише на підставі підписаного акту приймання-передачі земельної ділянки або рішення суду про визнання права оренди припиненим.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частини 1 статті 628, статті 629 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною третьою статті 792 Цивільного кодексу України встановлено, що відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі у редакції, чинній станом на момент укладення договору (далі - Закону), а саме 1 грудня 2014 року встановлено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ст. 14 Закону договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України (220-2004-п).

Відповідно дост.31Закону договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Умови поновлення договору регулюються ст. 33 Закону і передбачають, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

Ст. 34 Закону визначено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

У разі невиконання орендарем обов`язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов`язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

Відповідно до ст. 27 цього закону державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться, зокрема на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно; інших документів, що відповідно до законодавства підтверджують набуття, зміну або припинення прав на нерухоме майно.

На підставі наведеного позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Фермерського господарства «Ножихіна І.М.», про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим слід задовольнити.

Керуючись, ст.. ст.ст.4,76,79,80,258,259,263-265,354 ЦПК України, ст.1, 2, 6, 626-629, 792 ЦК України, Закон України «Про оренду землі»,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Ножихін» І.М., про визнання договору оренди земельної ділянки припиненим задовольнити.

Визнати припиненим право оренди Фермерського господарства Ножихіна І.М.за договором оренди землі від 01 грудня 2014 р., укладеним між ОСОБА_1 та Фермерським господарством «Ножихіна І.М.» стосовно земельної ділянки, площею 1,0487 га, кадастровий номер 7322584500:01:003:0162,цільове призначення якої - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, адреса: Кліводинська сільська рада Кіцманського району Чернівецької області, яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Реєстраційною службою Кіцманського районного управління юстиції Чернівецької області 10 грудня 2014 року, номер запису про право оренди: 8040241.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Фермерське господарство «Ножихіна І.М.», адреса: вул.. Польова, 6 с. Кліводин, Чернівецький район Чернівецька область, ЄДРПОУ 21425749.

Суддя Василь Скорейко

СудКіцманський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107762401
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —718/2479/22

Рішення від 08.12.2022

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні