Ухвала
від 29.11.2022 по справі 760/17186/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/5697/22

Справа №760/17186/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42022110000000159 від 19.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України, -

в с т а н о в и в:

Прокурор відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про арешт майна, згідно якого, просив: задовольнити дане клопотання і постановити ухвалу про накладення арешту на майно ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) у кримінальному провадженні №4022110000000159, заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду відчужувати розпоряджатися ним у будь-який спосіб, а саме: нежитлове приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42022110000000159 від 19.07.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що у 2007 році на території України у м. Одеса громадянином російської федерації ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , було засновано ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 42, cbs-group.com.ua), засновниками якого, на даний час, є громадяни України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_2 . Вказана компанія була учасником та переможцем низки публічних закупівель, замовниками яких виступали АТ «Державний ощадний банк України» (понад 300 млн грн), Національний Банк України (12 млн грн), АТ «Укрексімбанк» (4 млн грн), військові частини ЗСУ (понад 5 млн грн) та інші.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Корпоративні бізнес системи» є дочірньою компанією російської ООО «Корпоративные бизнес системы» (м. Москва, вул. Ісаковського, буд. 33, корп. 3, cbs-group.ru, засновником якої являється громадянин рф ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: рф, АДРЕСА_2 ), підконтрольна та підзвітна останній.

Крім того, відповідно до матеріалів кримінального провадження серед замовників російської ООО «Корпоративные бизнес системы» є державні організації рф з нафтогазової сфери та сфери державного управління (ПАО «Газпром нефть», «Посольство россии в Казахстане», «правительство Ростовской области», тощо).

Проведено огляд відкритих ресурсів мережі Інтернет, зокрема сайту ІНФОРМАЦІЯ_4 за результатом якого встановлено, що ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) засновано 20.07.2007. До 27.02.2018 бенефіціарним власником товариства був громадянин рф ОСОБА_4 , а після 27.02.2018 року, з метою уникнення від можливого потрапляння у санкційні списки РНБО України за діяльність на шкоду державній безпеці України, вийшов зі складу учасників вказаної ТОВ. На теперішній час беніфіціарним власником та директором є ОСОБА_5 , засновник ОСОБА_6 (протокол огляду - додаток № 3). Також проведено огляд сайту, який належить російській ООО «Корпоративные бизнес системы» - https://www.cbs-group.ru. За результатами встановлено, що компанія створена у 1998 році. До групи компаній входять підрозділи компанії «Корпоративные бизнес системы» в росії та країнах СНД. На ілюстрованій мапі вказані наступні країни: Україна, росія, Республіка Казахстан, Киргизька Республіка та Узбекистан. До групи компаній входять підрозділи компанії «Корпоративные бизнес системы» в росії та країнах СНД. Також зазначено, що підрозділи зазначеної компанії присутні у містах росії та Республіки Казахстан. Водночас встановлено, що на тих самих сторінках сайту ІНФОРМАЦІЯ_5 27.05.2022 вказано, що група компаній «Корпоративные бизнес системы» представлена також на території України у м. Одеса. Також на ілюстрованій карті зазначено, що у м. Одеса знаходиться підрозділ компанії. Крім цього, вказана інформація, що 2007 році створено підрозділ «Корпоративные бизнес системы» в Україні (м. Одеса) (протокол огляду - додаток № 4). Вказане підтверджує, що російська ООО «Корпоративные бизнес системы» на чолі з громадянином рф ОСОБА_4 намагаються приховати інформацію, що українська ТОВ «Корпоративні бізнес системи» фактично є дочірньою компанією російської ООО «Корпоративные бизнес системы».

Отримана інформація свідчить, що ОСОБА_4 є фактичним власником бізнесу та, на даний час, безпосередньо керує ООО «Корпоративные бизнес системы» в м. Москва та опосередковано контролює діяльність української ТОВ «Корпоративні бізнес системи» та казахської ТОО «Корпоративные бизнес системы».

Таким чином, через підконтрольну ОСОБА_4 ТОВ «Корпоративні бізнес системи», яка знаходиться на території України із залученням до своєї протиправної діяльності громадян України ОСОБА_5 і ОСОБА_6 отримує прибуток від діяльності вказаної Української ТОВ та сплачує податки до податкових органів країни-агресора, в тому числі до міністерства оборони російської федерації та інших силових відомств рф, що в подальшому використовується під час окупаційних протиправних дій рф на території України та становить загрозу національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України.

Враховуючи викладене, в діях ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вбачаються ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-5 КК України.

У той же час, отримано інформацію, що власник ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946), а саме керівник ОСОБА_5 , у зв`язку з можливим накладенням арешту на майно, яке належить ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 42, cbs-group.com.ua) виїхав на територію російської федерації з метою перереєстрації майна вказаного ТОВ. Разом з тим, встановлено що дружина ОСОБА_5 , яка теж являється власников ТОВ «Корпоративні бізнес системи» ОСОБА_6 на даний час знаходиться на території російської федерації і може вчиняти дії спрямовані на перереєстрацію майна вказаного ТОВ «Корпоративні бізнес системи».

Таким чином, службовими особами ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 42, cbs-group.com.ua), з метою уникнення дії Закону України «Про санкції» та Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», вживаються заходи щодо запобігання блокування активів та виведення капіталів за межі України.

Поряд з цим, встановлено нерухоме майно ТОВ «Корпоративні бізнес системи», а саме: нежитлове приміщення за адресою: Одеська обл., м. Одеса, Гагарінське плато, будинок 5/2, приміщення 9;

В ході досудового розслідування встановлено, що вищевказане майно, належать ТОВ «Корпоративні бізнес системи» було знаряддям вчинення кримінального правопорушення та зберегло на собі його сліди, а отже містятить відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. У зв`язку з викладеним, 17.11.2022 постановою слідчого вказане майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42022110000000159.

На думку органу досудового розслідування, виходячи із потреб досудового розслідування, а також враховуючи те, що зазначене майно можуть бути відчужені особами, які безпосередньо приймають участь у підготовці, плануванні та веденні агресивної війни проти України, внаслідок укладення незаконних правочинів, виникла необхідність у накладенні арешту на вищевказане майно ТОВ «Корпоративні бізнес системи».

Документами, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати є відомості з державних реєстрів України.

Застосування зазначених обмежень надасть змогу зберегти майно у первісному стані, унеможливить його подальше відчуження та перереєстрацію.

В судове засідання сторони не з`явилися. Про дату, час і місце повідомлялися належним чином.

До канцелярії суду від прокурора надійшла заява про розгляд зазначеного клопотання без його участі на підставі матеріалів, які наявні у справі. Просить клопотання задовольнити.

Від представника ОСОБА_7 , який діє в інтересах власника майна ТОВ «Корпоративні бізнес системи» на електронну адресу надійшло заперечення на клопотання щодо арешту майна в якому останній просить відмовити в задоволенні клопотання, а судове засідання провести без його участі.

Перевіривши зміст клопотання, дослідивши матеріали додані до клопотання, проаналізувавши підстави, які мають значення для вирішення питання про арешт, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Положеннями ст.7 КПК України визначено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, та диспозитивності.

Відповідно до ч.3 ст.26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадження вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно з ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

За положеннями ч.2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна, слідчий суддя, суд, повинен врахувати, зокрема, правову підставу для арешту майна.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42022110000000159 від 19.07.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України.

З матеріалів провадження вбачається, що службовими особами ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 42, cbs-group.com.ua), з метою уникнення дії Закону України «Про санкції» та Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», вживаються заходи щодо запобігання блокування активів та виведення капіталів за межі України.

Постановою старшого слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенанта юстиції ОСОБА_8 від 17.11.2022 про визнання речовими доказами, у кримінальному провадженні №42022110000000159 від 19.07.2022, в якості доказів наступне майно ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946), а саме нежитлове приміщення за адресою: Одеська обл., м. Одеса, Гагарінське плато, будинок 5/2, приміщення 9, яке було знаряддям вчинення кримінального правопорушення та зберегло на собі його сліди, а отже містять відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З огляду на зміст ст. 98 КПК України, суд приходить до висновку, що грошові кошти, які знаходяться на вказаних рахунках є предметом вчинення кримінального правопорушення, а рух коштів з вказаних рахунків містить відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто речовим доказом у кримінальному провадженні, що містить підстави згідно з ч.3 ст.170 КПК України для накладення арешту.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст.ст.170-173 КПК України, приходжу до переконання, що клопотання про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою збереження речових доказів, задля забезпечення дієвості та об`єктивності розслідування у вказаному кримінальному провадженні, оскільки незастосування арешту може призвести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Приходячи до такого висновку, слідчий суддя враховує й те, що в даному випадку обмеження права володільця майна є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

На підставі вищевикладеного, клопотання про накладення арешту на майно підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.98, 107, 131, 132, 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

Клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №42022110000000159 від 19.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на майно ТОВ «Корпоративні бізнес системи» (код ЄДРПОУ 35301946) у кримінальному провадженні №4022110000000159, заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду відчужувати розпоряджатися ним у будь-який спосіб, а саме: нежитлове приміщення за адресою: Одеська обл., м. Одеса, Гагарінське плато, будинок 5/2, приміщення 9.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу107779573
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні №42022110000000159 від 19.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —760/17186/22

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Козленко Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні