Рішення
від 01.12.2022 по справі 927/673/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

01 грудня 2022 року м. Чернігів справа № 927/673/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, за участю секретаря судового засідання Репех О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження матеріали позовної заяви

за позовом Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" 04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 6 (info@cib.com.ua) АДРЕСА_1 (адреса для листування, адреса представника - адвоката Нестерова Едуарда Геннадійовича: АДРЕСА_1) (ІНФОРМАЦІЯ_1))до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ" 16000, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, вул. Залінійна, 31Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕНЗАСОЮЗБУД" 02154, м. Київ, проспект Возз`єднання, 21, офіс 9про звернення стягнення на предмет іпотеки та застави

за відсутності представників учасників справи, які в судове засідання не з`явились

В судовому засіданні 01.12.2022, на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, було підписано вступну та резолютивну частини рішення.

ВСТАНОВИВ:

02 вересня 2022 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ" про звернення стягнення на предмет іпотеки та застави, якою позивач просить в рахунок погашення заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕНЗАСОЮЗБУД" за Додатковим договором про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-1 та Додатковим договором про відкриття невідновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-2 до Генерального кредитного договору № 36/21 від 29.03.2021 перед банком в загальній сумі 10 278 309,80 грн. звернути стягнення:

на предмет іпотеки за укладеним між сторонами Іпотечним договором від 29.03.2021, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кисельовою О.В. та зареєстрованим в реєстрі за № 240, встановивши спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом продажу на прилюдних торгах із визначенням вартості майна у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження", на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності або незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій;

на предмет застави за укладеним між сторонами Договором застави рухомого майна № 36-21-З-1 від 29.03.2021, встановивши спосіб реалізації майна шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження".

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю "ТЕНЗАСОЮЗБУД" взятих на себе зобов`язань по поверненню кредитних коштів.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 07.09.2022:

позовну заяву Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" про звернення стягнення на предмет іпотеки та застави залишено без руху;

зобов`язано Акціонерне товариство "Комерційний Індустріальний Банк" протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху подати до господарського суду разом із заявою про усунення недоліків:

позовну заяву, оформлену з додержанням вимог, передбачених ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, із зазначенням дійсного коду відповідача;

докази направлення відповідачу копії заяви про усунення недоліків та копії належно оформленої позовної заяви;

роз`яснено Акціонерному товариству "Комерційний Індустріальний Банк", що в разі неусунення всіх недоліків заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

12.09.2022, з метою усунення виявлених недоліків, позивачем до Господарського суду Чернігівської області подана запитувана інформація.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2022, зокрема:

прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження;

постановлено залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "ТЕНЗАСОЮЗБУД" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача;

призначено розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 18 жовтня 2022 року на 09 год. 00 хв.;

встановлений процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

встановлений процесуальний строк для подання третьою особою письмових пояснень щодо позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

викликано для участі в судовому засіданні представника Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" в якості позивача з одночасним повідомленням останнього про те, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору;

викликано для участі в судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ" в якості відповідача з одночасним повідомленням останнього про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи;

викликано для участі в судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕНЗАСОЮЗБУД" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача з одночасним повідомленням останньої про те, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

У зв`язку з відсутністю фінансування на оплату поштових послуг, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою від 19.09.2022 за підписом керівника апарату Господарського суду Чернігівської області, вказана вище ухвала суду від 19.09.2022, зокрема позивачу та його повноважному представнику - адвокату Нестерову Е.Г. засобами поштового зв`язку в паперовій формі не направлялась, проте була направлена на їх електронну пошту з проханням повідомити про її отримання (відповідна інформація до суду не надходила).

Ухвала суду від 19.09.2022, що в паперовій формі направлялась відповідачу та третій особі на адреси, зазначені в позові і які відповідають адресам, наявним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, була повернута до суду у зв`язку з відсутністю адресатів за вказаною адресою.

За змістом п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, вказана вище ухвала суду від 19.09.2022, є такою, що отримана відповідачем та третьою особою 27.09.2022, а тому останні є такими, що належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення призначеного на 18.10.2022 підготовчого засідання.

Процесуальним правом на подання відзиву на позовну заяву та письмових пояснень щодо позову відповідач та третя особа не скористались.

11.10.2022 через систему "Електронний суд" до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 11.10.2022 позивача про проведення призначеного на 18.10.2022 підготовчого засідання за відсутності його повноважного представника; одночасно позивач просить постановити ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Разом з тим, 18.10.2022 о 08:18 в мережі Інтернет (Telegram-канал "Суспільне Чернігів") з`явилось повідомлення про оголошення повітряної тривоги в Чернігівській області, яка тривала до 10:03.

Згідно наказу голови Господарського суду Чернігівської області від 12.07.2022 № 24-од, з метою забезпечення вимог цивільного захисту населення під час повітряної тривоги, зобов`язано суддів та працівників суду під час оголошення повітряної тривоги здійснювати евакуацію із залишенням приміщення суду до безпечного місця розташування; встановлено, що в разі оголошення повітряної тривоги під час проведення судового засідання, таке засідання має негайно припинятися; крім того, організовано службу судових розпорядників щодо додаткового оповіщення голосом всіх працівників суду та відвідувачів стосовно повітряної тривоги та місця можливої евакуації.

Враховуючи даний факт та вищезгаданий наказ голови суду, призначене на 18.10.2022 на 09:00 підготовче засідання по даній справі не проводилось.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 18.10.2022:

призначено підготовче засідання на 08 листопада 2022 року;

повідомлено позивача про призначення судового засідання, а також про те, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору;

повідомлено відповідача про призначення судового засідання, а також про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви;

повідомлено третю особу про призначення судового засідання, а також про те, що її неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

У зв`язку з обмеженим фінансуванням на оплату поштових послуг вказана вище ухвала суду від 18.10.2022 позивачу та його повноважному представнику - адвокату Нестерову Е.Г. засобами поштового зв`язку в паперовій формі не направлялась, проте була направлена на їх електронну пошту з проханням повідомити про її отримання (відповідна інформація до суду надійшла 20.10.2022 та 21.10.2022).

Ухвала суду від 18.10.2022 отримана відповідачем 25.10.2022, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 1400054683750.

Ухвала суду від 18.10.2022, що в паперовій формі направлялась третій особі на адресу, зазначену в позові і яка відповідає адресі, наявній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, була повернута до суду у зв`язку з відсутністю адресата за вказаною адресою.

За змістом п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, вказана вище ухвала суду від 18.10.2022, є такою, що отримана третьою особою 27.10.2022, а тому остання є такою, що належним чином була повідомлена про дату, час та місце проведення призначеного на 08.11.2022 підготовчого засідання.

Процесуальним правом на участь в призначеному на 08.11.2022 підготовчому засіданні сторони та третя особа не скористались.

01.11.2022 через систему "Електронний суд" до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 01.11.2022 позивача про проведення призначеного на 08.11.2022 підготовчого засідання за відсутності його повноважного представника; одночасно позивач просить постановити ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Ухвалою від 08.11.2022 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні на 17 листопада 2022 р. о 10:00.

Вказана ухвала суду від 08.11.2022, направлена на адреси відповідача та третьої особи, була повернута до суду відділом поштового зв`язку у зв`язку з відсутністю адресатів за вказаною адресою

Разом з тим, 17.11.2022 о 08:01 в мережі Інтернет (Telegram-канал "Суспільне Чернігів") з`явилось повідомлення про оголошення повітряної тривоги в Чернігівській області, яка тривала до 11:00.

Згідно наказу голови Господарського суду Чернігівської області від 12.07.2022 № 24-од, з метою забезпечення вимог цивільного захисту населення під час повітряної тривоги, зобов`язано суддів та працівників суду під час оголошення повітряної тривоги здійснювати евакуацію із залишенням приміщення суду до безпечного місця розташування; встановлено, що в разі оголошення повітряної тривоги під час проведення судового засідання, таке засідання має негайно припинятися; крім того, організовано службу судових розпорядників щодо додаткового оповіщення голосом всіх працівників суду та відвідувачів стосовно повітряної тривоги та місця можливої евакуації.

Враховуючи даний факт та вищезгаданий наказ голови суду, призначене на 17.11.2022 на 10:00 судове засідання по даній справі не проводилось.

Ухвалою від 17.11.2022 суд повідомив позивача, відповідача та третю особу про призначення судового засідання на 01 грудня 2022 р. о 11:00.

Ухвала суду від 17.11.2022, що в паперовій формі направлялась відповідачу та третій особі на адреси, зазначені в позові і які відповідають адресам, наявним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, була повернута до суду у зв`язку з відсутністю адресатів за вказаною адресою.

За змістом п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, вказана вище ухвала суду від 17.11.2022, є такою, що отримана відповідачем та третьою особою 26.11.2022 та 29.11.2022 відповідно, а тому останні є такими, що належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення призначеного на 01.12.2022 судового засідання.

28.11.2022 через систему «Електронний суд» від позивача надійшла заява про розгляд справи у відсутності особи, яка бере участь у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 173 - 175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново - господарськими визнаються цивільно - правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

29 березня 2021 року між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (Кредитор або Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕНЗАСОЮЗБУД» (Позичальник) було укладено Генеральний кредитний договір № 36/21.

Згідно з умовами п. 3.1 Генерального кредитного договору позичальнику встановлюється загальний ліміт кредитування в розмірі 10 000 000,00 грн на термін до 28 березня 2024 року включно.

В межах загального ліміту кредитування банк надає позичальнику згідно Додаткового (их) договору (ів) до Генерального договору: Кредит (и) на умовах відновлювальної кредитної лінії; та/або Кредит (и) на умовах невідновлювальної кредитної лінії; та/або кредит (и) на умовах овердрафту.

Пунктом 4.3. Генерального кредитного договору встановлено, що нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється у валюті Кредиту на суму фактичного щоденного залишку заборгованості за отриманими коштами, виходячи з процентної ставки, встановленої у Додатковому договорі. При розрахунку процентів використовується метод «факт/360», враховуючи перший день надання та не враховуючи останній день користування кредитними коштами.

Проценти нараховуються, якщо інше не передбачено Додатковим договором, щомісячно не пізніше останнього банківського дня місяця користування кредитними коштами, з моменту видачі першого Кредиту/Траншу до дати фактичного повернення Кредиту за Додатковим договором. Проценти, нараховані за останній період користування Кредитною лінією/Траншем, сплачуються одночасно з погашенням Кредиту.

У разі прострочення повернення заборгованості за Кредитом, проценти нараховуються також на суму простроченої заборгованості за Кредитом за весь період прострочення до моменту її повного погашення (п. 4.4. Генерального кредитного договору).

Відповідно до п. 4.6. Генерального кредитного договору нараховані проценти, якщо інше не передбачено Додатковим договором, сплачуються позичальником у валюті кредиту з « 01» (першого) по « 5» (п`яте) число (включно) кожного наступного місяця за місяцем нарахування процентів та одночасно з остаточним поверненням Кредиту шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на рахунок, зазначений в Додатковому договорі. У разі, якщо 5 (п`яте) число місяця є святковим, вихідним та/або неробочим днем, то позичальник зобов`язаний сплатити суму нарахованих процентів в перший робочий день, який слідує за 5 (п`ятим) числом місяця.

Пунктом 5.2.5. Генерального кредитного договору передбачено, що позичальник має право вимагати дострокового погашення заборгованості позичальника за Додатковим договором/Додатковими договорами, включаючи прострочену та строкову/поточну заборгованість позичальника за Кредитом та/або Процентами/Комісіями, та/або стягнути таку заборгованість, включаючи нараховані Проценти/Комісії та неустойку (пеню, штрафи), у випадках, зокрема: порушення позичальником будь-яких умов цього Генерального договору/Додаткового договору та/або будь-яких інших зобов`язань за цим Генеральним договором/Додатковим договором; та/або порушення позичальником та/або будь-яким Боржником будь-яких зобов`язань та/або умов за будь-яким з Договорів Забезпечення.

У випадку такої вимоги Кредитора про дострокове повернення заборгованості за Додатковим договором, в тому числі Кредиту, сплати Процентів та інших платежів/сум, які підлягають сплаті позичальником на користь Кредитора, заборгованість/кошти стають негайно належними до сплати та мають бути повернені/сплачені впродовж 30 (тридцяти) календарних днів(або в інший строк, що вказаний у такому листі-повідомленні (вимозі) Кредитора) з дня направлення Кредитором на адресу позичальника відповідного листа-повідомлення (вимоги).

У відповідності до п. 5.2.6. Генерального кредитного договору, у випадку порушення позичальником умов Додаткового договору в частині повернення (в т.ч. дострокового) заборгованості, зокрема повернення Кредиту (в тому числі частково, згідно з Графіком), сплати Процентів, комісій, неустойки (штрафів, пені), а також в інших випадках, прямо передбачених цим Генеральним договором/Додатковим договором, Кредитор має право на стягнення такої заборгованості будь-яким не забороненим чинним законодавством способом, в тому числі шляхом договірного списання.

Генеральний кредитний договір набирає чинності з дати його укладання та діє до дати, вказаної в п. 3.1 цього Генерального договору, але в будь-якому випадку до повного виконання Позичальником прийнятих на себе зобов`язань за цим Генеральним договором/Додатковим договором, в тому числі повного погашення позичальником заборгованості за Кредитом, Процентами, комісіями, неустойками, іншими платежами/сумами, що підлягають сплаті позичальником на користь Кредитора (п. 7.1. Генерального кредитного договору).

Згідно п. 8.3 Генерального кредитного договору за порушення строків повернення кредиту, сплати нарахованих процентів, інших платежів, що передбачені Генеральним договором/Додатковим договором, позичальник сплачує кредитору неустойку (пеню) в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла на час виникнення заборгованості, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Пунктом 10.5 Генерального кредитного договору передбачено, що сторони Кредитного Договору домовились про те, що період часу, протягом якого Кредитор має право нараховувати неустойку (штраф, пеню), а позичальник зобов`язаний сплатити таку неустойку (штраф, пеню) за цим Генеральним договором/Додатковим договором, становить п`ять років.

29 березня 2021 року між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (Кредитор або Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕНЗАСОЮЗБУД» (Позичальник), було укладено Додатковий Договір № 36/21-1 про відкриття відновлювальної кредитної лінії до Генерального кредитного договору № 36/21 (надалі - «Додатковий Договір 1»).

Пунктом 1 Додаткового Договору 1 передбачено, що відповідно до положень та умов цього Додаткового договору та в рамках Генерального кредитного договору кредитор надає позичальнику кредит на умовах відновлювальної кредитної лінії, надалі - «Кредит» з Лімітом у розмірі 6 500 000,00 грн на термін до 28 березня 2023 року включно, зі сплатою фіксованої процентної ставки за користування Кредитом у розмірі 16 процентів річних.

Строк користування траншем/траншами - не більше 90 днів.

В разі порушення позичальником строків повернення Кредиту (в тому числі його частини), що передбачені цим Договором, процентна ставка за користування Кредитом/кредитними коштами збільшується на 10 % річних і нараховується виключно на прострочену суму Кредиту, починаючи з дня виникнення такого порушення та закінчуючи днем погашення простроченої суми Кредиту (день погашення простроченої суми Кредиту не враховується).

Відповідно до п. 2 Додаткового договору 1, нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється відповідно до п. 4.3 Генерального договору та сплачуються відповідно до п. 4.6 Генерального договору.

Кінцевим терміном повернення заборгованості за Додатковим договором 1 є 28 березня 2023 року (п. 3 Додаткового договору 1).

Погашення кредиту відповідно до Графіку зменшення ліміту кредитування, який наведено в Додатку № 1 до цього Договору (який є невід`ємною частиною цього Договору), позичальник здійснює шляхом перерахування коштів на рахунок № НОМЕР_1 в АТ «КІБ», код ЄДРПОУ 39428764.

Кредит (кошти Кредиту) призначені на/для поповнення оборотних коштів, шляхом надання/повернення фінансової допомоги ТОВ «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» (код ЄДРПОУ 41908128) з подальшим наданням документів, протягом 5 робочих днів, що підтверджують використання вказаною компанією коштів на поповнення оборотних коштів (придбання живої великої рогатої худоби, іншої сировини та товарів (сіль, нафтопродукти, запасні частини до виробничого обладнання, м`ясо великої рогатої худоби тощо), оплата транспортно-експедиційних послуг, тари/упаковки, податків) (пункт 6 Додаткового договору 1).

29 березня 2021 року між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (Кредитор або Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕНЗАСОЮЗБУД» (Позичальник), було укладено Додатковий Договір № 36/21-2 про відкриття невідновлювальної кредитної лінії до Генерального кредитного договору № 36/21 (надалі - «Додатковий Договір 2»).

Пунктом 1 Додаткового Договору 2 передбачено, що відповідно до положень та умов цього Додаткового договору та в рамках Генерального кредитного договору Позивач надає Третій особі Кредит на умовах невідновлювальної кредитної лінії, надалі - «Кредит» з Лімітом у розмірі 3 500 000,00 грн на термін до 28 березня 2023 року включно, зі сплатою фіксованої процентної ставки за користування Кредитом, у розмірі 16 процентів річних.

В разі порушення Позичальником строків повернення Кредиту (в тому числі його частини), що передбачені цим Договором, процентна ставка за користування Кредитом/кредитними коштами збільшується на 10 % річних і нараховується виключно на прострочену суму Кредиту, починаючи з дня виникнення такого порушення та закінчуючи днем погашення простроченої суми Кредиту (день погашення простроченої суми Кредиту не враховується).

В разі порушення Позичальником зобов`язання, установленого підпунктом 6.1.13 пункту 6.1 Генерального кредитного договору, процентна ставка за користування Кредитом/ кредитними коштами збільшується на 3 % річних і нараховується виключно на прострочену суму Кредиту, починаючи з дня виникнення такого порушення.

Відповідно до п. 2 Додаткового договору 2, нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється відповідно до п. 4.3 Генерального договору та сплачуються відповідно до п. 4.6 Генерального договору.

Кінцевим терміном повернення заборгованості за Додатковим договором 2 є 28 березня 2023 року (п. 3 Додаткового договору 2).

Погашення кредиту відповідно до Графіку зменшення ліміту кредитування, який наведено в Додатку № 1 до цього Договору (який є невід`ємною частиною цього Договору), Позичальник здійснює шляхом перерахування коштів на рахунок НОМЕР_2 в АТ «КІБ», код ЄДРПОУ 39428764.

Кредит (кошти Кредиту) призначені для повного погашення кредитної заборгованості в ПАТ КБ «АКОРДБАНК» за Договором про надання банківських послуг № СКК-130120/014-00 від 13.01.2020, укладеним між ПАТ КБ «АКОРДБАНК» і Позичальником. (пункт 6 Додаткового договору 2).

29 березня 2021 року між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (Іпотекодержатель) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» (Іпотекодавець) укладено Іпотечний договір (надалі - Договір іпотеки). Даний Договір іпотеки посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кисельовою О.В. і зареєстровано в реєстрі за № 239.

За умовами п. 1.1 Договору іпотеки, іпотекою за цим Договором забезпечуються вимоги Іпотекодержателя, що випливають з Генерального кредитного договору від 29 березня 2021 року № 36/21 та (або) додаткових договорів до нього (з урахуванням додаткових угод до нього, укладених протягом строку його дії), укладеного між Позивачем та Позичальником, згідно з яким Іпотекодержатель на визначених в ньому умовах встановлює для Позичальника загальний ліміт кредитування в розмірі 10 000 000,00 грн. на термін до 28 березня 2024 року включно, а Позичальник зобов`язаний повернути кредит в розмірі 10 000 000,00 грн., проценти, а також банківські комісії, пеню та штрафи, інші платежі у розмірі, у строки і у випадках, передбачених Кредитним договором.

У відповідності до п. 2.1. Договору іпотеки, предметом іпотеки є нерухоме майно, а саме: комплекс загальною площею: 10 900,6 квадратного метра, розмішений за адресою: вул. Залінійна, будинок № 31, м. Новгород-Сіверський, Чернігівська область, 16000, Україна.

Комплекс належить на праві власності Іпотекодавцеві на підставі договору купівлі- продажу нерухомого майна (відмінного від земельної ділянки) з відкладальною умовою від 28 вересня 2018 року, укладеного між Публічним акціонерним товариством «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «АКОРДБАНК» та Іпотекодавцем, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Єгоровою Мариною Євгенівною 28 вересня 2018 року, про що зроблено запис за реєстровим № 1045 у Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій. Додатковий договір до договору купівлі-продажу нерухомого майна (відмінного від земельної ділянки) з відкладальною умовою, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Єгоровою Мариною Євгенівною 28 вересня 2018 року, про що зроблено запис за реєстровим № 1045. Додатковий договір укладено 18 грудня 2018 року, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Єгоровою Мариною Євгенівною 18 грудня 2018 року, про що зроблено запис за реєстровим № 1339 у Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Опис об`єкта: загальна площа 10900,6 кв. м.; ІІтахозабійний цех, 1 Ж, загальна площа 354,9 кв.м; Холодильник, 1 З, загальна плота 1116,0 кв.м.; Матеріальний склад, 1 Л, загальна площа 561,8 кв.м; Компресорна, 1 К, загальна площа 229,9 кв.м.; Приймальна рампа, 1 Ф, загальна площа 387,7 кв.м.; Матеріальний склад, 1 И, загальна площа 351,1 кв.м; Торговий центр, 1 М, загальна площа 26,4 кв.м.; Склад шкір та солі та рибокоптильної дільниці з приміщенням борошномельного цеху, 1 Д, загальна площа 1039,8 кв.м.; Цех технічних фабрикатів, 1 Н, загальна площа 700,4 кв.м; Жироловка, 1 Ц, загальна площа 101,2 кв.м., Паркан, 1 №; Водонапірна вежа (башта Рожновського), 2 №; Естакада для мийки машин, 3 №; Артсвердловина 2 штуки, 4 №; Водонапірна вежа, 1 Ч, загальна плота 31,5 кв.м.; Зовнішні водопровідні мережі, 11 №, Теплотраса, 13 №, Каналізація, 12 №; Хладотраса, 14 №; Контора, 1 А, загальна площа 354,7 кв.м.; Гараж, 1 М, загальна площа 286,8 кв.м.; Лабораторія, 1 О, загальна площа 101,9 кв.м., Мясожировий цех, 1 Б, загальна площа 1951,2 кв.м.; Очисні споруди, 1 В, загальна площа 41,2 кв.м; Котельня (теплопункт), 1 Г, загальна плота 92,0 кв.м.; Котельня газова, 1 Щ, загальна плота 503,8 кв.м.; Ковбасний цех, 1 Е, загальна площа 1252,8 кв.м.; Складське приміщення для зберігання гною, 1 П, загальна площа 924,0 кв.м.; Внутрішні водопровідні мережі, 5 №; ГРП, 6 №, загальна площа 35,7 кв.м,; Внутрішні дороги для автомобільного транспорту, 7 №; Склад ПММ, 8 №; Високовольтна лінія 10 кВ, 9 №; Токарня майстерня, 1 Р, загальна площа 107,9 кв.м.; Щитова підстанція, 1 С, загальна площа 43,4 кв.м.; Прохідна вагова з автомобільними вагами, 1 Т, загальна площа 137,2 кв.м.; Під`їдні залізничні шляхи, 10 №; Об`єкт незавершеного будівництва розширення холодильника до 1000 т з компресорною станцією, 1X; Градирня, 1 У, загальна площа 167,3 кв.м.

Право власності на згаданий вище комплекс зареєстровано за іпотекодавцем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, індексний номер витягу: 139596920, сформованим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Єгоровою Мариною Євгенівною 28 вересня 2018 року;реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 19235174236; номер запису про право власності: 28153113.

Зазначений вище комплекс розміщений на двох земельних ділянках загальною площею: 5,3529 га, місцем розташування яких є: вул. Залінійна, земельна ділянка № 31, м. Новгород- Сіверський, Чернігівська область, а саме:

- земельній ділянці площею 5,2568 га, кадастровий номер: 7423610000:00:005:0118. Цільове призначення: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості;

- земельній ділянці площею 0,0961 га, кадастровий номер: 7423610000:00:005:0119 (забудована). Цільове призначення: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Власником цих двох земельних ділянок є Новгород-Сіверська міська рада.

На підставі договору оренди землі від 13 жовтня 2020 року № 92, укладеного між Новгород-Сіверською міською радою та Іпотекодавцем, згадані земельні ділянки передано в оренду Іпотекодавцеві строком на 49 років з правом поновлення цього договору оренди землі.

Відповідно до п. 2.2. Договору іпотеки, вартість предмета іпотеки за згодою Сторін становить 20 944 570,00 грн (далі заставна вартість).

29 березня 2021 року між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (Заставодержатель) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» (Заставодавець) було укладено Договір застави рухомого майна № 36/21-3-1 (надалі - «Договір застави»).

Відповідно до п. 1.1. Договору застави, цей договір забезпечує вимоги заставодержателя, що випливають з умов укладеного між заставодержателем і позичальником Генерального кредитного договору від 29.03.2021 № 36/214 та (або) додаткових договорів до нього та додаткових угод до нього (додаткових договорів та додаткових угод до додаткових договорів), укладених та тих, що будуть укладені між заставодержателем і позичальником в майбутньому протягом строку його дії (далі - Кредитний договір).

Відповідно до Кредитного договору заставодержатель, при виконанні позичальником певних його умов, на умовах, визначених Кредитним договором та (або) додатковими договорами до нього, встановлює для позичальника загальний ліміт кредитування в розмірі 10 000 000,00 грн на термін до 28 березня 2024 року включно, зі сплатою 16% річних за користування кредитними коштами, а позичальник зобов`язаний повернути кредит, проценти, а також банківські комісії, пеню та штрафи, інші платежі у розмірі, у строки і у випадках, передбачених Кредитним договором та (або) додатковими договорами до нього.

Пунктом 1.2. Договору застави передбачено, що заставодавець передає в забезпечення виконання умов Кредитного договору та цього Договору рухоме майно, перелік якого зазначено в Додатку 1, що є невід`ємною частиною цього Договору, надалі - «предмет застави», що належить заставодавцю на праві власності та знаходиться за адресою: вулиця Залінійна, будинок № 31, місто Новгород-Сіверський, Чернігівська область, 16000, Україна.

Так, відповідно до Додатку № 1 до Договору застави, предметом застави є: Бокс забою ритуальний (інвентарний № 116-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Стіл прийому для боксу (інвентарний № 117-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; КДМ 1500 (костедробилка) (інвентарний № 120-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Фаршемешалка ФМ-150 (інвентарний № 121-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Мясорубка МИМ-600М, 560*540*420,2,20 кВт (інвентарний № 119-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор Маtarі М1100F75-3 (інвентарний № 118-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Станок деревообробний (інвентарний № 36-3-Р), в кількості 1 одиниця, Токарно-винторізний станок (інвентаризаційний № 42-3-Р), в кількості 1 одиниця; Токарно-винторізний станок (інвентарний № 43-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор (HF812) (інвентарний № 86-3-Р), в кількості 3 одиниці; Компресор (НF812) (інвентарний № 87-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор (інвентарний № 89-3-Р), в кількості 2 одиниці; Ресивер РД-3,5 (інвентарний № 88-3-Р), в кількості 1 одиниця; Маслозмішувач (інвентарний № 90-3-Р), в кількості 1 одиниця; Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 91-3-Р), в кількості 3 одиниці; Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 92-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ресивер РДВ (інвентарний № 93-3-Р), в кількості 1 одиниця; Маслозмішувач (інвентарний № 94-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос К-60/50 (інвентарний № 95-3-Р), в кількості 2 одиниці; Насос К-80/65 (інвентарний № 96-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос К-80/65 1 (інвентарний № 97-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос АНЦС-7/120 (інвентарний № 98-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. Двигун 7,5/1500 (інвентарний № 101-3-Р), в кількості 1 одиниця; Верстат фрезерний (інвентарний № 102-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. Станція дизельна (інвентарний № 113-3-Р), в кількості 1 одиниця; Бокс для оглушення великої рогатої худоби КРСТ-6-БА (інвентарний №111-3-Р), в кількості 1 одиниця; Установка для оглушення худоби (інвентарний № 112-3-Р), в кількості 1 одиниця; Елеватор цепний Т6-ФЕЦ (інвентарний № 114-3-Р), в кількості 1 одиниця; Лебідка ЛМБ-Ю00 (інвентарний № 115-3-Р), в кількості 1 одиниця; Конвеер Інсекц. К7-ФН-1А (інвентарний № 116-3-Р), в кількості 1 одиниця; Установка для зняття шкур врх А-1 ФУ У (інвентарний №117-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. пилка для розрізання грудини (інвентарний № 118-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. пилка для розрізання туш на полутуши РЗ ФПР-2 (інвентарний № 119-3-Р), в кількості 1 одиниця; Вакуумна пакувальна машина «Супервак» (інвентарний № 157-3-Р), в кількості 1 одиниця; Машина для мийки суб.прод. (інвентарний № 121-3-Р), в кількості 1 одиниця; Центрофуга МОС-2 (інвентарний № 127-3-Р), в кількості 1 одиниця; Транспортер для прибирання гною (інвентарний № 129-3-Р), в кількості 1 одиниця; Агрегат для тонкого подріблення фаршу (емульсигатор) (інвентарний № 138-3-Р), в кількості 1 одиниця; Підйомник візків К6ФП23 (інвентарний № 139-3-Р), в кількості 2 одиниці; Кутер «ТАЙФУН» 1Ш125С (Чехія) (інвентарний № 145-3-Р), в кількості 1-одиниця; Шприц вакуумний роторний (інвентарний № 147-3-Р), в кількості 1 одиниця; Кліпсатор КН-23М (інвентарний № 148-3-Р), в кількості 1 одиниця; шприц для посолу м`яса ИМ-25 (інвентарний № 151-3-Р), в кількості 1 одиниця; Коптильно-варочна камера «Інтермікс» (Чехія) (інвентарний № 155-3-Р), в кількості 1 одиниця; Верстат для точіння ножів (інвентарний № 161-3-Р), в кількості 1 одиниця; Апарат морозильний плиточний (інвентарний № 168-3-Р), в кількості 1 одиниця; Апарат швидко-морозильний плиточний АМПВ (інвентарний № 169-3-Р), в кількості 1 одиниця; Кісткодробарка (інвентарний № 171-3-Р), в кількості 1 одиниця; Борошномельний компл МК-60 (інвентарний № 174-3-Р) в кількості 1 одиниця; Ємності для зберігання ПММ (інвентарний № 200-3-Р), в кількості 12 одиниць; Ємності 25 м.куб (інвентарний №201-3-Р), в кількості 2 одиниці; Ємності 85 м.куб (інвентарний № 202-3-Р), в кількості 1 одиниця; Цистерна 25 м.куб (інвентарний № 203-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ємності 75 м.куб (інвентарний № 204-3-Р), в кількості 1 одиниці.

Частина предмета застави (наступна застава) є власністю заставодавця на підставі договору купівлі-продажу обладнання від 18.12.2018, укладеного між ПАТ «Комерційний банк «Акордбанк» і заставодавцем, та акта приймання-передачі обладнання від 20.12.2018. Інша частина предмета застави (первісна застава) є власністю заставодавця на підставі: видаткової накладної №РН-0000001 від 13.02.2020; накладної №1701 від 17.01.2020, видаткової накладної №165 від 19.02.2020, накладної №АВ-02-008 від 04.02.2020 (п.2.1 Договору застави)

Відповідно до п.2.2. Договору застави загальна заставна вартість предмета застави становить 1 610 100,00 грн.

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Відповідно до ст. 11 ЦК України, однією з підстав виникнення зобов`язань, є, зокрема, договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ч.1 ст.173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

У відповідності до вимог ст.174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

У відповідності до вимог ч.1 ст.510 Цивільного кодексу України, сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Статтею 193 Господарського кодексу України передбачено, що господарські зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів і договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу; до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно із ст.526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства. Статтею 525 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Приписами ч.1 ст.527 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч.3 ст.346 Господарського кодексу України кредити надаються банком під відсоток, ставка якого, як правило, не може бути нижчою від відсоткової ставки за кредитами, які бере сам банк, і відсоткової ставки, що виплачується ним по депозитах. Надання безвідсоткових кредитів забороняється, крім випадків, передбачених законом.

Згідно ч.1 ст.348 Господарського кодексу України банк здійснює контроль за виконанням умов кредитного договору, цільовим використанням, своєчасним і повним погашенням позички в порядку, встановленому законодавством.

Приписами ч.1 ст.1048 Цивільного кодексу України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Відповідно до ч.1 ст.1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ч.3 вказаної статті позика вважається повернутою в момент зарахування грошової суми, що позичалася, на банківський рахунок позикодавця.

Відповідно до ч.1 ст.1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно ч.2 вказаної статті до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави ("Позика"), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

Приписами ч. 2 ст. 10561 Цивільного кодексу України розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Згідно із ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків; договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

Відповідно до ст.ст.6, 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.181 ГК України, господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами.

Статтею 599 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Приписами ч.1 ст.612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 614 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Приписами ч.2 вказаної статті визначено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Згідно частини 1 статті 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

У відповідності до статті 572 Цивільного кодексу України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов`язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Відповідно статті 589 Цивільного кодексу України у разі невиконання зобов`язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов`язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв`язку із пред`явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Згідно частини 1 статті 590 Цивільного кодексу України звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 2 статті 590 Цивільного кодексу України заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов`язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 1 Закону України «Про заставу» визначено, що в силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов`язання або в інших випадках, встановлених законом, одержати задоволення вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про заставу» за рахунок заставленого майна заставодержатель має право задовольнити свої вимоги в повному обсязі, що визначається на момент фактичного задоволення, включаючи проценти, відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання (а у випадках, передбачених законом чи договором, - неустойку), необхідні витрати на утримання заставленого майна, а також витрати на здійснення забезпеченої заставою вимоги, якщо інше не передбачено договором застави.

У відповідності до положень статті 20 Закону України «Про заставу» заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов`язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

Звернення стягнення на заставлене майно здійснюється за рішенням суду або третейського суду, на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо інше не передбачене законом або договором застави.

Реалізація заставленого майна, на яке звернено стягнення, провадиться державним виконавцем, приватним виконавцем на підставі виконавчого листа суду або наказу господарського суду, або виконавчого напису нотаріусів у встановленому порядку, якщо інше не передбачено цим Законом чи договором.

Статтею 24 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» передбачено, що звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса в порядку, встановленому законом, або в позасудовому порядку згідно із цим Законом.

Обтяжувач, який ініціює звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження, зобов`язаний до початку процедури звернення стягнення зареєструвати в Державному реєстрі відомості про звернення стягнення на предмет обтяження.

Витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна: № 71682252 від 30.03.2021 підтверджується здійснення реєстрації обтяження заставою рухомого майна, а саме застава обладнання на загальну вартість 1610100,00 грн, що знаходиться за адресою: 16600, Чернігівська обл, Н-Сіверський р-н, м.Новгород-Сіверський, вул.Залінійна, 31, детальний опис обладнання надається в додатку 1 до Договору застави рухомого майна №36/21-З-1 від 29.03.2021 року. Заставою за договором застави рухомого майна від 29.03.2021 №36/21-З-1, укладеним між Акціонерним товариством «Комерційний індустріальний банк» і ТОВ «ПК Новгород-Сіверський», забезпечуються вимоги АТ «Комерційний індустріальний банк», що випливають з умов Генерального кредитного договору від 29.03.2021 №36/21 та додаткових угод до нього, що будуть укладені в майбутньому протягом строку дії зазначеного кредитного договору.

Відповідно статті 25 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» обтяжувач, який звертається до суду з вимогою звернути стягнення на предмет забезпечувального обтяження, зобов`язаний до моменту подання відповідного позову до суду письмово повідомити всіх обтяжувачів, на користь яких встановлено зареєстроване обтяження цього ж рухомого майна, про початок судового провадження у справі про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження.

У разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження в рішенні суду зазначаються:

1) загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті обтяжувачу з вартості предмета забезпечувального обтяження;

2) опис рухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги обтяжувача;

3) заходи щодо забезпечення збереження предмета забезпечувального обтяження або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні;

4) спосіб реалізації предмета забезпечувального обтяження шляхом проведення публічних торгів або із застосуванням однієї з процедур, передбачених статтею 26 цього Закону;

5) пріоритет та розмір вимог інших обтяжувачів, на користь яких встановлено зареєстроване обтяження, які підлягають задоволенню з вартості предмета забезпечувального обтяження;

6) початкова ціна предмета забезпечувального обтяження для його подальшої реалізації на публічних торгах у порядку виконавчого провадження.

Якщо інше не передбачено рішенням суду, реалізація предмета забезпечувального обтяження проводиться шляхом його продажу на публічних торгах у порядку, встановленому законом.

Боржник вправі до дня продажу предмета забезпечувального обтяження на публічних торгах повністю виконати забезпечену обтяженням вимогу обтяжувача разом з відшкодуванням витрат, понесених обтяжувачем у зв`язку з пред`явленням вимоги і підготовкою до проведення публічних торгів. Таке виконання є підставою для припинення реалізації предмета забезпечувального обтяження на публічних торгах.

Частинами 1 та 3 ст.575 Цивільного кодексу України визначено, що іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Закон України «Про іпотеку» є спеціальним законом, який регулює відносини у сфері застави нерухомого майна - іпотеки. Згідно зі статтею 1 Закону України «Про іпотеку» іпотека - вид забезпечення виконання зобов`язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно ч.1 ст.7 Закону України «Про іпотеку» за рахунок предмета іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити свою вимогу за основним зобов`язанням у повному обсязі або в частині, встановленій іпотечним договором, що визначена на час виконання цієї вимоги, включаючи сплату процентів, неустойки, основної суми боргу та будь-якого збільшення цієї суми, яке було прямо передбачене умовами договору, що обумовлює основне зобов`язання.

Приписами ч.1. ст.12 Закону України «Про іпотеку» визначено, що у разі порушення іпотекодавцем обов`язків, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов`язання, а в разі його невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки, якщо інше не передбачено законом.

Майновий поручитель несе відповідальність перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов`язання виключно в межах вартості предмета іпотеки (ч.1 ст.11 Закону України «Про іпотеку»).

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.33 Закону України «Про іпотеку» у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов`язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов`язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає з підстав, встановлених статтею 12 цього Закону; звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

З огляду на положення зазначених вище норм закону, а також положення іпотечного договору, при укладенні договору відповідач як іпотекодавець (майновий поручитель) зобов`язався за рахунок переданого в іпотеку майна забезпечити та виконати зобов`язання боржника, якщо такого виконання не відбудеться, незалежно від причин неплатоспроможності та підстав невиконання боржником умов кредитного договору. Укладаючи Іпотечний договір, позивач шляхом вільного волевиявлення приймав на себе саме ризик невиконання позичальником умов Кредитного договору та настання відповідних несприятливих для нього наслідків у вигляді невиконання основного зобов`язання боржником (Правова позиція Великої Палати Верховного Суду наведена у постанові від 02.07.2019 у справі № 910/15484/17).

На підставі наявних в матеріалах справи доказів судом встановлено, що позивач належним чином виконав свої зобов`язання за Генеральним кредитним договором та Додатковими договорами до нього в повному обсязі та надав Третій особі кредитні кошти, що підтверджується наданими позивачем банківськими виписками (том 1, а.с. 65-96).

Натомість Третя особа взятих на себе зобов`язань щодо повернення кредиту належним чином не виконала, у зв`язку з чим у неї виникла заборгованість.

Загальна заборгованість Третьої особи перед Позивачем становить 10 278 309,80 грн, яка складається з:

За Додатковим Договором 1: сума простроченої заборгованості за кредитом - 6 500 000,00 грн., сума заборгованості за строковими процентами за кредитом за період з 01.08.2022 по 15.08.2022 - 70 416,67 грн., сума заборгованості за простроченими процентами за період з 01.01.2022 по 31.07.2022 - 670 222,24 грн., сума пені за простроченою заборгованістю за кредитом станом на 23.02.2022 - 25 665,80 грн, сума пені за простроченими процентами станом на 23.02.2022 - 1 230,83 грн. Усього: 7 267 535,54 грн.

За Додатковим Договором 2: сума строкової заборгованості за кредитом - 1 550 000,00 грн, сума простроченої заборгованості за кредитом - 1 170 000,00 грн, сума заборгованості за строковими процентами за кредитом за період з 01.08.2022 по 15.08.2022 - 22 954,17 грн, сума заборгованості за простроченими процентами за кредитом за період з 01.01.2022 по 31.07.2022 - 267 236,96 грн, сума пені за простроченими процентами станом на 23.02.2022 - 583,13 грн. Усього: 3 010 774,26 грн.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про іпотеку» у разі порушення основного зобов`язання та/або умов іпотечного договору іпотекодержатель надсилає іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цьому документі зазначається стислий зміст порушених зобов`язань, вимога про виконання порушеного зобов`язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога іпотекодержателя залишається без задоволення, іпотекодержатель вправі прийняти рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору.

Положення частини першої цієї статті не є перешкодою для реалізації права іпотекодержателя звернутись у будь-який час за захистом своїх порушених прав до суду у встановленому законом порядку.

Вимога, встановлена частиною першою цієї статті, не перешкоджає іпотекодержателю здійснювати свої права, визначені цим Законом та/або іпотечним договором, без попереднього повідомлення іпотекодавця, якщо викликана таким повідомленням затримка може спричинити знищення, пошкодження чи втрату предмета іпотеки.

22.06.2022 року Позивачем направлено Відповідачу повідомлення-вимогу № 05.4\1792 від 21.06.2022 про погашення заборгованості за Генеральним кредитним договором. Вказане повідомлення отримано Відповідачем 28.06.2022 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення № 0315077961349.

Також, 22.06.2022 року Позивачем направлено Третій особі повідомлення-вимогу № 05.4\1787 від 21.06.2022 про погашення заборгованості за Генеральним кредитним договором. Вказане повідомлення не було отримано Третьою особою та повернулося Позивачу, про що свідчить роздруківка з сайту ДП «Укрпошта» щодо відстеження рекомендованого поштового відправлення № 0315077961365.

У повідомленнях-вимогах позивач вимагав погасити прострочену заборгованість по сплаті процентів в розмірі 621 104,48 грн, нарахованих за період з 01.01.2022 по 31.05.2022, а у разі невиконання такої вимоги - повністю погасити до 21.07.2022 заборгованість за Генеральним договором в розмірі 9 841 104,48 грн.

При цьому, позивач попереджав відповідача та третю особу про намір розпочати процедуру примусового стягнення заборгованості, в т.ч. шляхом звернення стягнення на заставне майно.

Вказані повідомлення-вимоги залишені відповідачем та третьою особою без відповіді та задоволення. Докази повного або часткового задоволення вимог позивача в матеріалах справи відсутні, станом на час розгляду спору по суті учасниками справи суду не заявлені та не подані.

Враховуючи наведене суд зазначає, що відповідачем як майновим поручителем за Генеральним кредитним договором, до якого позивач звернувся з вимогою про сплату заборгованості за цим договором, в результаті невиконання вказаної вимоги було порушено право позивача на повернення кредитних коштів.

За наведених обставин, на підставі представлених доказів, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог про стягнення заборгованості за Додатковим договором про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-1 та Додатковим договором про відкриття невідновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-2 до Генерального кредитного договору № 36/21 від 29.03.2021 перед банком в загальній сумі 10 278 309,80 грн шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки за укладеним між сторонами Іпотечним договором від 29.03.2021, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кисельовою О.В. та зареєстрованим в реєстрі за № 240 та на предмет застави за укладеним між сторонами Договором застави рухомого майна № 36-21-З-1 від 29.03.2021, шляхом продажу предмету іпотеки та застави на публічних торгах та направлення коштів, отриманих від реалізації предмета іпотеки та застави в рахунок погашення зазначеної вище заборгованості.

За змістом приписів ст. 39 Закону України "Про іпотеку" у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки в рішенні суду зазначаються: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, об`єкта незавершеного будівництва, майбутнього об`єкта нерухомості, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи щодо забезпечення збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації (у разі необхідності); спосіб реалізації предмета іпотеки; пріоритет та розмір вимог інших кредиторів, які підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки. У разі визначення судом способу реалізації предмета іпотеки шляхом проведення електронного аукціону ціна предмета іпотеки у рішенні суду не зазначається та визначається при його примусовому виконанні на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності або незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

На підставі ст. 41 Закону України "Про іпотеку", реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду або за виконавчим написом нотаріуса, проводиться, якщо інше не передбачено рішенням суду, шляхом продажу на електронних аукціонах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження", з дотриманням вимог цього Закону.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе задовольнити заявлені позовні вимоги та звернути стягнення на предмет іпотеки, що належить ТОВ «ПК Новгород-Сіверський», у рахунок погашення заборгованості позичальника перед позивачем за Генеральним кредитним договором та додатковими договорами до нього в сумі 10 278 309,80 грн шляхом проведення електронного аукціону у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження", із визначенням ціни предмета іпотеки при примусовому виконанні рішення суду на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності або незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

Також суд вважає за можливе задовольнити заявлені позовні вимоги та звернути стягнення на предмет застави, що належить ТОВ «ПК Новгород-Сіверський», у рахунок погашення заборгованості позичальника перед позивачем за Генеральним кредитним договором та додатковими договорами до нього в сумі 10 278 309,80 грн шляхом проведення публічних торгів у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України "Про виконавче провадження", із визначенням початкової ціни предмета забезпечувального обтяження для його подальшої реалізації на публічних торгах у порядку виконавчого провадження, зважаючи на вартість предмета застави, визначеної в Договорі застави.

Згідно зі ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Положеннями ст. 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

В силу ст. 79 ГПК України, наявність обставини, на яку сторона покликається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ст. 86 Господарського процесуального кодексу України).

Суд бере до уваги, що наведені попередньо обставини відповідачем у встановленому процесуальним законом порядку не спростовані.

З урахуванням вищевикладеного в сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позову повністю.

За правилами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно з відповідача підлягає стягненню на користь позивача 154 174,65 грн судового збору.

Керуючись ст. 123, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ" про звернення стягнення на предмет іпотеки та застави задовольнити повністю.

В рахунок погашення заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю «Тензасоюзбуд» (02154, м. Київ, просп. Возз`єднання, 21, офіс 9, код 39428764) перед Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний Банк» (04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 28, код 21580639) за Генеральним кредитним договором від 29.03.2021 № 36/21 в загальній сумі 10 278 309 грн. 80 коп., яка складається із:

заборгованості за Додатковим договором про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-1 до Генерального кредитного договору від 29.03.2021 № 36/21 в розмірі 7 267 535,54 грн., з них: сума простроченої заборгованості за кредитом - 6 500 000,00 грн.; сума заборгованості за строковими процентами за кредитом за період з 01.08.2022 по 15.08.2022 - 70 416,67 грн.; сума заборгованості за простроченими процентами за період з 01.01.2022 по 31.07.2022 - 670 222,24 грн.; сума пені за простроченою заборгованістю за кредитом станом на 23.02.2022 - 25 665,80 грн; сума пені за простроченими процентами станом на 23.02.2022 - 1 230,83 грн.;

заборгованості за Додатковим договором про відкриття відновлювальної кредитної лінії від 29.03.2021 № 36/21-2 до Генерального кредитного договору від 29.03.2021 № 36/21 в розмірі 3 010 774,26 грн., з них: сума строкової заборгованості за кредитом - 1 550 000,00 грн; сума простроченої заборгованості за кредитом - 1 170 000,00 грн; сума заборгованості за строковими процентами за кредитом за період з 01.08.2022 по 15.08.2022 - 22 954,17 грн; сума заборгованості за простроченими процентами за кредитом за період з 01.01.2022 по 31.07.2022 - 267 236,96 грн; сума пені за простроченими процентами станом на 23.02.2022 - 583,13 грн.

звернути стягнення на предмет іпотеки за укладеним між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» Іпотечним договором від 29.03.2021, посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Кисельовою О.В. та зареєстрованим в реєстрі за № 239, а саме: Комплекс загальною площею: 10 900,6 м2, розміщений за адресою: вул. Залінійна, будинок № 31, м. Новгород-Сіверський, Чернігівська область, 16000, який належить Товариству з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» (код ЄДРПОУ 41908128) на праві власності на підставі договору купівлі - продажу нерухомого майна (відмінного від земельної ділянки) з відкладальною умовою від 28 вересня 2018 року, укладеного між Публічним акціонерним товариством «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «АКОРДБАНК» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ», посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Єгоровою М.Є. 28 вересня 2018 року, про що зроблено запис за реєстровим № 1045 у Реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, та який складається з: Птахозабійного цеху, 1 Ж, загальна площа 354,9 м2; Холодильника, 1 З, загальна площа 1116,0 м2; Матеріального складу, 1 JI, загальна площа 561,8 м2; Компресорної, 1 К, загальна площа 229,9 м2; Приймальної рампи, 1 Ф, загальна площа 387,7 м2; Матеріального складу, 1 И, загальна площа 351,1 м2; Торгового центру, 1 М, загальна площа 26,4 м2; Складу шкір та солі та рибокоптильної дільниці з приміщенням борошномельного цеху, 1 Д, загальна площа 1039,8 м2; Цеху технічних фабрикатів, 1 Н, загальна площа 700,4 м2; Жироловки, 1 Ц, загальна площа 101,2 м2; Паркану, 1 №; Водонапірної вежі (башти Рожновського), 2 №; Естакади для мийки машин, 3 №; Артсвердловини 2 штуки, 4 №; Водонапірної вежі, 1 Ч, загальна площа 31,5 м2; Зовнішніх водопровідних мереж, 11 №, Теплотраси, 13 №; Каналізації, 12 №; Хладотраси, 14 №; Контори, 1 А, загальна площа 354,7 м2; Гаражу, 1 М, загальна площа 286,8 м2; Лабораторії, 1 О, загальна площа 101,9 м2; Мясожирового цеху, 1 Б, загальна площа 1951,2 м2; Очисних споруд, 1 В, загальна площа 41,2 м2; Котельні (теплопункту), 1 Г, загальна площа 92,0 м2; Котельні газової, 1 Щ, загальна площа 503,8 м2; Ковбасного цеху, 1 Е, загальна площа 1252,8 м2; Складського приміщення для зберігання гною, 1 П, загальна площа 924,0 м2; Внутрішніх водопровідних мереж, 5 №; ГРП, 6 №, загальна площа 35,7 м2; Внутрішніх доріг для автомобільного транспорту, 7 №; Складу ПММ, 8 №; Високовольтної лінії 10 кВ, 9 №; Токарної майстерні, 1 Р, загальна площа 107,9 м2; Щитової підстанції, 1 С, загальна площа 43,4 м2; Прохідної вагової з автомобільними вагами, 1 Т, загальна площа 137,2 м2; Під`їдних залізничних шляхів, 10 №; Об`єкту незавершеного будівництва розширення холодильника до 1000 т з компресорною станцією, 1 X; Градирні, 1 У, загальна площа 167,3 м2. Право власності на згаданий вище комплекс зареєстровано за Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД- СІВЕРСЬКИЙ» (код ЄДРПОУ 41908128) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (номер запису про право власності 28153113); реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 19235174236.

Встановити спосіб реалізації предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду, шляхом продажу на електронному аукціоні у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України «Про виконавче провадження», із визначенням ціни предмета іпотеки при примусовому виконанні рішення суду на рівні, не нижчому за звичайні ціни на такий вид майна на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності або незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій.

Звернути стягнення на предмет застави за укладеним між Акціонерним товариством «Комерційний Індустріальний банк» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» договором застави рухомого майна від 29.03.2021 № 36/21-З-1, який належить Товариству з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ» (код ЄДРПОУ 41908128) на праві власності на підставі договору купівлі - продажу обладнання від 18.12.2018, укладеного між Публічним акціонерним товариством «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «АКОРДБАНК» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ», а також на підставі видаткової накладної від 13.02.2020 № РН-0000001, накладної від 17.01.2020 № 1701, видаткової накладної від 19.02.2020 № 165, накладної від 04.02.2020 № АВ-02-008, а саме: Бокс забою ритуальний (інвентарний № 116-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Стіл прийому для боксу (інвентарний № 117-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; КДМ 1500 (костедробилка) (інвентарний № 120-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Фаршемешалка ФМ-150 (інвентарний № 121-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Мясорубка МИМ-600М, 560*540*420,2,20 кВт (інвентарний № 119-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор Маtarі М1100F75-3 (інвентарний № 118-1-3-Р), в кількості 1 одиниця; Станок деревообробний (інвентарний № 36-3-Р), в кількості 1 одиниця, Токарно-винторізний станок (інвентаризаційний № 42-3-Р), в кількості 1 одиниця; Токарно-винторізний станок (інвентарний № 43-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор (HF812) (інвентарний № 86-3-Р), в кількості 3 одиниці; Компресор (НF812) (інвентарний № 87-3-Р), в кількості 1 одиниця; Компресор (інвентарний № 89-3-Р), в кількості 2 одиниці; Ресивер РД-3,5 (інвентарний № 88-3-Р), в кількості 1 одиниця; Маслозмішувач (інвентарний № 90-3-Р), в кількості 1 одиниця; Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 91-3-Р), в кількості 3 одиниці; Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 92-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ресивер РДВ (інвентарний № 93-3-Р), в кількості 1 одиниця; Маслозмішувач (інвентарний № 94-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос К-60/50 (інвентарний № 95-3-Р), в кількості 2 одиниці; Насос К-80/65 (інвентарний № 96-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос К-80/65 1 (інвентарний № 97-3-Р), в кількості 1 одиниця; Насос АНЦС-7/120 (інвентарний № 98-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. Двигун 7,5/1500 (інвентарний № 101-3-Р), в кількості 1 одиниця; Верстат фрезерний (інвентарний № 102-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. Станція дизельна (інвентарний № 113-3-Р), в кількості 1 одиниця; Бокс для оглушення великої рогатої худоби КРСТ-6-БА (інвентарний №111-3-Р), в кількості 1 одиниця; Установка для оглушення худоби (інвентарний № 112-3-Р), в кількості 1 одиниця; Елеватор цепний Т6-ФЕЦ (інвентарний № 114-3-Р), в кількості 1 одиниця; Лебідка ЛМБ-Ю00 (інвентарний № 115-3-Р), в кількості 1 одиниця; Конвеер Інсекц. К7-ФН-1А (інвентарний № 116-3-Р), в кількості 1 одиниця; Установка для зняття шкур врх А-1 ФУ У (інвентарний №117-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. пилка для розрізання грудини (інвентарний № 118-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ел. пилка для розрізання туш на полутуши РЗ ФПР-2 (інвентарний № 119-3-Р), в кількості 1 одиниця; Вакуумна пакувальна машина «Супервак» (інвентарний № 157-3-Р), в кількості 1 одиниця; Машина для мийки суб.прод. (інвентарний № 121-3-Р), в кількості 1 одиниця; Центрофуга МОС-2 (інвентарний № 127-3-Р), в кількості 1 одиниця; Транспортер для прибирання гною (інвентарний № 129-3-Р), в кількості 1 одиниця; Агрегат для тонкого подріблення фаршу (емульсигатор) (інвентарний № 138-3-Р), в кількості 1 одиниця; Підйомник візків К6ФП23 (інвентарний № 139-3-Р), в кількості 2 одиниці; Кутер «ТАЙФУН» 1Ш125С (Чехія) (інвентарний № 145-3-Р), в кількості 1-одиниця; Шприц вакуумний роторний (інвентарний № 147-3-Р), в кількості 1 одиниця; Кліпсатор КН-23М (інвентарний № 148-3-Р), в кількості 1 одиниця; шприц для посолу м`яса ИМ-25 (інвентарний № 151-3-Р), в кількості 1 одиниця; Коптильно-варочна камера «інтермікс» (Чехія) (інвентарний № 155-3-Р), в кількості 1 одиниця; Верстат для точіння ножів (інвентарний № 161-3-Р), в кількості 1 одиниця; Апарат морозильний плиточний (інвентарний № 168-3-Р), в кількості 1 одиниця; Апарат швидко-морозильний плиточний АМПВ (інвентарний № 169-3-Р), в кількості 1 одиниця; Кісткодробарка (інвентарний № 171-3-Р), в кількості 1 одиниця; Борошномельний компл МК-60 (інвентарний № 174-3-Р) в кількості 1 одиниця; Ємності для зберігання ПММ (інвентарний № 200-3-Р), в кількості 12 одиниць; Ємності 25м.куб (інвентарний №201-3-Р), в кількості 2 одиниці; Ємності 85м.куб (інвентарний № 202-3-Р), в кількості 1 одиниця; Цистерна 25м.куб (інвентарний №203-3-Р), в кількості 1 одиниця; Ємності 75 м.куб (інвентарний №204-3-Р), в кількості 1 одиниці.

Встановити спосіб реалізації предмета застави шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України «Про виконавче провадження» та встановити початкову ціну предмета забезпечувального обтяження для його подальшої реалізації на публічних торгах у порядку виконавчого провадження, а саме:

Бокс забою ритуальний (інвентарний № 116-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 264 300,00 грн.;

Стіл прийому для боксу (інвентарний № 117-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 18 900,00 грн.;

КДМ 1500 (костедробилка) (інвентарний № 120-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 141 400,00 грн.;

Фаршемешалка ФМ-150 (інвентарний № 121-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 59 200,00 грн.;

Мясорубка МИМ-600М, 560*540*420,2,20 кВт (інвентарний № 119-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 14 900,00 грн.;

Компресор Маtarі М1100F75-3 (інвентарний № 118-1-3-Р), в кількості 1 одиниця - 29 200,00 грн.;

Станок деревообробний (інвентарний № 36-3-Р), в кількості 1 одиниця - 9 300,00 грн.;

Токарно-винторізний станок (інвентаризаційний № 42-3-Р), в кількості 1 одиниця - 6 600,00 грн.;

Токарно-винторізний станок (інвентарний № 43-3-Р), в кількості 1 одиниця - 5 400,00 грн.;

Компресор (HF812) (інвентарний № 86-3-Р), в кількості 3 одиниці - 175 800,00 грн.;

Компресор (НF812) (інвентарний № 87-3-Р), в кількості 1 одиниця - 68 200,00 грн.;

Компресор (інвентарний № 89-3-Р), в кількості 2 одиниці - 135 900,00 грн.;

Ресивер РД-3,5 (інвентарний № 88-3-Р), в кількості 1 одиниця - 400,00 грн.;

Маслозмішувач (інвентарний № 90-3-Р), в кількості 1 одиниця - 1 900,00 грн.;

Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 91-3-Р), в кількості 3 одиниці - 126 000,00 грн.;

Конденсатор ІК-125 (інвентарний № 92-3-Р), в кількості 1 одиниця - 38 500,00 грн.;

Ресивер РДВ (інвентарний № 93-3-Р), в кількості 1 одиниця - 2 500,00 грн.;

Маслозмішувач (інвентарний № 94-3-Р), в кількості 1 одиниця - 33 100,00 грн.;

Насос К-60/50 (інвентарний № 95-3-Р), в кількості 2 одиниці - 16 000,00 грн.;

Насос К-80/65 (інвентарний № 96-3-Р), в кількості 1 одиниця - 9 400,00 грн.;

Насос К-80/65 1 (інвентарний № 97-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 000,00 грн.;

Насос АНЦС-7/120 (інвентарний № 98-3-Р), в кількості 1 одиниця - 5 500,00 грн.;

Ел. Двигун 7,5/1500 (інвентарний № 101-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 800,00 грн.;

Верстат фрезерний (інвентарний № 102-3-Р), в кількості 1 одиниця - 900,00 грн.;

Ел. Станція дизельна (інвентарний № 113-3-Р), в кількості 1 одиниця - 2 800,00 грн.;

Бокс для оглушення великої рогатої худоби КРСТ-6-БА (інвентарний №111-3-Р), в кількості 1 одиниця - 8 400,00 грн.;

Установка для оглушення худоби (інвентарний № 112-3-Р), в кількості 1 одиниця - 10 200,00 грн.;

Елеватор цепний Т6-ФЕЦ (інвентарний № 114-3-Р), в кількості 1 одиниця - 1 700,00 грн.;

Лебідка ЛМБ-Ю00 (інвентарний № 115-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 100,00 грн.;

Конвеер Інсекц. К7-ФН-1А (інвентарний № 116-3-Р), в кількості 1 одиниця - 9 700,00 грн.;

Установка для зняття шкур врх А-1 ФУ У (інвентарний №117-3-Р), в кількості 1 одиниця - 5 800,00 грн.;

Ел. пилка для розрізання грудини (інвентарний № 118-3-Р), в кількості 1 одиниця - 5 100,00 грн.;

Ел. пилка для розрізання туш на полутуши РЗ ФПР-2 (інвентарний № 119-3-Р), в кількості 1 одиниця - 6 300,00 грн.;

Вакуумна пакувальна машина «Супервак» (інвентарний № 157-3-Р), в кількості 1 одиниця - 25 200,00 грн.;

Машина для мийки суб.прод. (інвентарний № 121-3-Р), в кількості 1 одиниця - 5 200,00 грн.;

Центрофуга МОС-2 (інвентарний № 127-3-Р), в кількості 1 одиниця - 2 300,00 грн.;

Транспортер для прибирання гною (інвентарний № 129-3-Р), в кількості 1 одиниця - 2 000,00 грн.;

Агрегат для тонкого подріблення фаршу (емульсигатор) (інвентарний № 138-3-Р), в кількості 1 одиниця - 4 800,00 грн.;

Підйомник візків К6ФП23 (інвентарний № 139-3-Р), в кількості 2 одиниці - 11 200,00 грн.;

Кутер «ТАЙФУН» 1Ш125С (Чехія) (інвентарний № 145-3-Р), в кількості 1-одиниця - 15 900,00 грн.;

Шприц вакуумний роторний (інвентарний № 147-3-Р), в кількості 1 одиниця - 4 200,00 грн.;

Кліпсатор КН-23М (інвентарний № 148-3-Р), в кількості 1 одиниця - 1 600,00 грн.;

Шприц для посолу м`яса ИМ-25 (інвентарний № 151-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 500,00 грн.;

Коптильно-варочна камера «інтермікс» (Чехія) (інвентарний № 155-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 200,00 грн.;

Верстат для точіння ножів (інвентарний № 161-3-Р), в кількості 1 одиниця - 3 000,00 грн.;

Апарат морозильний плиточний (інвентарний № 168-3-Р), в кількості 1 одиниця - 102 100,00 грн.;

Апарат швидко-морозильний плиточний АМПВ (інвентарний № 169-3-Р), в кількості 1 одиниця - 109 100,00 грн.;

Кісткодробарка (інвентарний № 171-3-Р), в кількості 1 одиниця - 1 200,00 грн.;

Борошномельний компл МК-60 (інвентарний № 174-3-Р) в кількості 1 одиниця - 75 300,00 грн.;

Ємності для зберігання ПММ (інвентарний № 200-3-Р), в кількості 12 одиниць - 10 700,00 грн.;

Ємності 25м.куб (інвентарний №201-3-Р), в кількості 2 одиниці - 2 500,00 грн.;

Ємності 85м.куб (інвентарний № 202-3-Р), в кількості 1 одиниця - 1 300,00 грн.;

Цистерна 25м.куб (інвентарний №203-3-Р), в кількості 1 одиниця 1 300,00 грн.;

Ємності 75 м.куб (інвентарний №204-3-Р), в кількості 1 одиниці - 1 300,00 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ" (16000, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, вул. Залінійна, 31, код 41908128) на користь Акціонерного товариства "Комерційний Індустріальний Банк" (04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська (адреса для листування: АДРЕСА_1), код 21580639) 154 174,65 грн судового збору.

Накази видати після набрання рішенням суду законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст рішення складено та підписано 12.12.2022.

Суддя А.С.Сидоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.12.2022
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу107802755
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування забезпечення виконання зобов’язання

Судовий реєстр по справі —927/673/22

Рішення від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні