Рішення
від 24.11.2022 по справі 606/1908/22
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1908/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого суддіМарціцкої І.Б.

за участі секретаря судового засіданняПасько І.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративний позов представника позивача ОСОБА_1 -Семененка С.М. до ГУНП в Тернопільській області, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 -СемененкоС.М.звернувся досуду зпозовною заявоюдо ГУНП в Тернопільській області, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення серії БАД №191263 від 30.08.2022 року. В обґрунтування якої посилався на те, що 30.08.2022 року в м. Підгайці по вул. Мазепи о 18.25 год допомагав штовхати технічно несправний мотоцикл своєму товаришеві ОСОБА_2 до автомайстерні, що поруч автостанції в м. Підгайці, тому він не мав і не повинен був надавати працівникам поліції посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспорного засобу, оскільки ним не керував. Правил дорожнього руху України ОСОБА_1 не порушував. Позивач вважає, що вказана постанова є протиправною і підлягає скасуванню виходячи з того, що будь-якого адміністративного правопорушення він не вчиняв. Позивач вказує на те, що в матеріалах справи відсутні будь-які, передбачені ст.251 КУпАПдокази вчинення ним адміністративного правопорушення, сам розгляд справи був проведений з порушенням прав особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. З врахування вказаного, вважає постанову, винесену інспектором протиправною, відтак, такою, що підлягає скасуванню.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, попередньо надіслали письмову заяву, в якій просять позов задоволити, розгляд справи проводити без їх участі на підставі доводів викладених в позові та долучених документів.

Представник відповідача будучи належним чином повідомлений про дату і час розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак надав відзив по справі, відповідно до якого просить у задоволенні позову відмовити.

Відповідно до вимог ст.205 КАС Українинеявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Ухвалою суддівід 28.10.2022 р року відкрито спрощене позовне провадження у цій адміністративній справі.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 5 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси.

Згідно зі ст.55 Конституції Україникожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Як вбачається зі змісту оскаржуваної постанови серії БАБ №191263 року ОСОБА_1 30.08.2022 року о 19.25 год. по вул. Мазепи в м. Підгайці Тернопільського району Тернопільської області керував транспортним засобом без шолома, не мав при собі реєстраційного документу на т.з, не мав страхового поліса та керував т.з. будучи позбавленим права керування транспортними засобами Теребовлянським районни судом Тернопільської області, ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень передбачених ч.4 ст.126,ч.1 ст 126, ч.5 ст. 121, ч.1 ст. 122 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 20400 гривень.

Доказами в справі про адміністративне правопорушення у відповідності дост. 251 КУпАП, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху.

Відповідно до положеньстаттей 73-76 КАС Українидокази повинні бути належними, допустимими, достовірними та достатніми. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Притягнення особи до адміністративної відповідальності, можливе лише за наявності події адміністративного правопорушення та вини особи у його вчиненні, яка підтверджена належними доказами.

Відповідачем не надано, а судом не здобуто належних та допустимих доказів на підтвердження діянь, які інкримінуються позивачу в оскаржуваній постанові, а саме, те, що ОСОБА_1 керував транспортним засобом без шолома, не мав при собі реєстраційного документу на т.з, не мав страхового поліса та керував т.з. будучи позбавленим права керування транспортними засобами.

Як вбачається із постанови Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 31.10.2022 року провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч.2 ст. 130 КУпАП закрито у зв`язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення, а також судом встановлено, що оскільки ОСОБА_1 30.08.2022 року близько 19.23 год в м. Підгайці не був водієм та не керував транспортним засобом "Longin Kawasaki " д.н.з. " НОМЕР_1 ", тому він не підлягав огляду на стан алкогольного сп"яніння.

Відповідно до частини другоїстатті 77 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Сама лише постанова про притягнення позивача до адміністративної відповідальності не є доказом вчинення адміністративного правопорушення, а лише рішенням суб`єкта владних повноважень щодо наслідків розгляду зафіксованого правопорушення.

Згідно з ст.62 Конституції України, обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

З огляду на встановлені судом обставини, враховуючи відсутність достатніх та належних доказів на підтвердження правомірності винесення оскаржуваної постанови, суд приходить до висновку, що прийняте рішення про притягнення позивача до адміністративної відповідальності є необґрунтованим, прийнятим без повного та всебічного з`ясування усіх обставин справи, а тому підлягає скасуванню.

Позивач просить стягнути понесені ним судові витрати, а саме, витрати щодо сплати судового збору в розмірі 496,20 гривень.

Згідно квитанції від 24.10.2022 року позивач оплатив судовий збір в розмірі 496,20 гривень.

Отже, зважаючи на те, що позов задоволено, в силустатті 139 КАС України, витрати по сплаті судового збору, підлягають стягненню за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

На підставі наведеного, керуючись 2,9,73,74,94,134,139,241-246,286 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов представника позивача ОСОБА_1 -Семененка С.М. до ГУНП в Тернопільській області, про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху задовольнити.

Скасувати постанову від 30.08.2022 року серії БАД №191263 про накладення на ОСОБА_1 адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 20400 грн, а справу про адміністративне правопорушення - закрити.

Стягнути за рахунокбюджетних асигнувань Головного управлінняНаціональної поліції в Тернопільській області на користь ОСОБА_1 судовий збір, сплачений за подання адміністративного позову у розмірі 496,20 грн. ( чотириста дев"яносто шість грн. двадцять коп.)

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня проголошення судового рішення

Реквізити учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрований АДРЕСА_1 .

Відповідач: Головне управління Національної поліції в Тернопільській області

46001, вул. Валова 11, м. Тернопіль; ЄДРПОУ 40108720.

Суддя І.Б. Марціцка

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено14.12.2022
Номер документу107828656
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —606/1908/22

Рішення від 24.11.2022

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 28.10.2022

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні