Рішення
від 13.12.2022 по справі 220/532/22
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/532/22

Номер провадження № 2-о/220/28/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2022 року смт.Велика Новосілка Донецької області

Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді - Дурач О.А.

за участю секретаря - Сербіної І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ), в особі представника ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 ), інша особа Великоновосілківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Волноваському районі Донецької області Східного Міжрегіонального управління міністрества юстиції (м. Харків) (адреса: 85500, Донецька область, Великоновосілківський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, б. 33), інша особа - Андріївська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області (адреса: вул. Миру, б. 50, с. Андріївка, Великоновосілківський район, 85540) про встановлення факту смерті, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 05.12.2022 року прийнята заява до розгляду та відкрито провадження у даній цивільній справі.

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті. Свої вимоги мотивував тим, що вона є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 06.07.2022 року заповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померла в Маріупольському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням № 1, що підтверджується Довідкою Державної бюджетної установи "Маріупольський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням № 1" від 14.11.2022 року № 19. Оскільки вказана територія на теперішній час знаходиться під тимчасовою окупацією, отримати свідоцтво про смерть спадкодавця встановленого зразка не має можливості. Просить встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Маріуполі Донецької області. Допустити негайне виконання рішення суду органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті ОСОБА_3 .

У судове засідання заявник, його представник та заінтересована особа не з`явились, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи. У заяві заявник просив розгляд справи проводити без його участі, заінтересована особа такої заяви не надала, заперечень не направила, клопотання про відкладення розгляду справи або відомості стосовно поважності причин їх неявки до суду відсутні.

Суд вважає за можливе розглянути справу без участі заявника, його представника та заінтересованої особи на підставі наведеного, оскільки у матеріалах справи наявні докази про права та їх взаємовідносини на теперішній час.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено наступне.

ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_2 .

14.11.2014 р. ОСОБА_3 склала заповіт, яким своє майно заповідала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , заповіт зареєстровано в реєстрі за № 25.

Згідно свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_3 , її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

У посвідці про народження «Солдат.. ОСОБА_6 » вказані його батьки, натомість такі дані є нечитаємими (затертими).

Згідно довідки № 19 від 14.11.2022 р. так званої Державної бюджетної установи "Маріупольський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням № 1", ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 8 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України (ч. 1). Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Воно може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання (ч. 4).

Пунктом 1 глави 5 розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5, встановлено, що підставами для проведення державної реєстрації смерті є: лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; рішення суду про оголошення особи померлою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів; повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Строк дїї воєнного стану в Україні продовжено: 1)з05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб згідно з Указом Президента України від 14 березня 2022 року № 133/2022; 2) з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб згідно з Указом Президента України від 18 квітня 2022 року № 259/2022; 3) з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента України від 18 травня 2022 року № 341/2022; 4) з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента України від 12 серпня 2022 року № 573/2022; 5) з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента України від 7 листопада 2022 року № 757/2022.

Відповідно до ст.ст. 1, 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Статтею 2 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» визначено, що правовий статус тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також правовий режим на зазначених територіях визначаються цим Законом, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», іншими законами України, міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, принципами та нормами міжнародного права.

Діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв`язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, які додаються відповідно до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року № 75, зі змінами, до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 13 червня 2022 року входить Маріупольська міська територіальна громада. Відповідно до ст.17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

У судовому засіданні встановлено, що заявником не надано належних, достатніх та допустимих доказів родинних стосунків з ОСОБА_3 , хоча з наданих документів можна припустити, що вони між собою є родичами, проте рішення суду не може ґрунтуватися на припущеннях. Будь яких вимог щодо встановлення факту родинних зв`язків заявник не заявляє.

Встановивши у судовому засіданні, що у заявника відсутні будь-які родинні зв`язки зі спадкодавцем, враховуючи, що обмеження права на звернення із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, передбачені статтею 317 ЦПК України, встановлені з метою недопущення внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян недостовірних відомостей за зверненнями сторонніх осіб, суд вважає, що у данному випадку у заявника відсутні процесуальні права під час розгляду його заяви про встановлення факту смерті особи. Недопустимість розширення тлумачення ст. 317 ЦПК України встановлена також й у висновку Верховного Суду, викладеному у постанові від 29.01.2020 р. № 243/385/19ц.

Заявником не доведено, що ОСОБА_3 не має інших родичів, які мали би можливість звернутися з заявою про встановлення факту її смерті.

Оскільки судом встановлено відсутність права заявника на звернення до суду зі вказаною заявою (процессуального права на звернення до суду з даною заявою), оцінка наданим ним доказам смерті ОСОБА_3 судом не надається.

Частиною 4 ст. 263 ЦПК України передбачено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Коли ведеться мова про правові висновки, які є обов`язковими для врахування судами нижчих інстанцій, то йдеться саме про висновки щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладені судом касаційної інстанції у своїх рішеннях. При цьому під судовими рішеннями в подібних правовідносинах розуміються такі рішення, в яких аналогічними є предмети спору, підстави позову, зміст позовних вимог та встановлені фактичні обставини, і, відповідно, має місце однакове матеріально-правове регулювання спірних правовідносин.

Аналогічна справа у подібних правовідносинах розглядалась Верховним Судом та висновки, викладені у данному судовому рішенні узгоджуються з висновками Верховного Суду, викладеними у постанові по справі № 265/6342/17 від 25.04.2019 р.

Таким чином, у задоволенні заяви слід відмовити. У разі встановлення факту родинних стосунків з ОСОБА_3 , заявник має право звернутись до суду з заявою про встановлення факту смерті, оскільки встановлення факту родинних стосунків може бути новою підставою для звернення з такою заявою. Заявлення вказаних вимог одночасно не заборонено законом.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 81, 133, 247, 259, 89, 264, 265, 273, 293, 294, 315, 319, 430 ЦПК України, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 (зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ), в особі представника ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 ), інша особа Великоновосілківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Волноваському районі Донецької області Східного Міжрегіонального управління міністрества юстиції (м. Харків) (адреса: 85500, Донецька область, Великоновосілківський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, б. 33), інша особа - Андріївська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області (адреса: вул. Миру, б. 50, с. Андріївка, Великоновосілківський район, 85540) про встановлення факту смерті - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду безпосередньо або через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі, якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: О.А. Дурач

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу107834522
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —220/532/22

Постанова від 28.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні