Постанова
від 28.02.2023 по справі 220/532/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/2509/23 Справа № 220/532/22 Суддя у 1-й інстанції - Дурач О.А. Суддя у 2-й інстанції - Кішкіна І. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року м.Кривий Ріг

Дніпровський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Кішкіної І.В.,

суддів: Агєєва О.В., Корчистої О.І.,

за участю секретаря судового засідання Шумило І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №220/532/22за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Великоновосілківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уВолноваському районіДонецької областіСхідного Міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції (містоХарків),Андріївська сільськарада Великоновосілківськогорайону Донецькоїобласті, про встановлення факту смерті за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , на рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 13 грудня 2022 року (суддя Дурач О.А.),

в с т а н о в и в:

В грудні 2022 року ОСОБА_1 звернулась до Великоновосілківського районного суду Донецької області із заявою про встановлення факту смерті, заінтересовані особи: Великоновосілківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Волноваському районі Донецької області Східного Міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Харків), Андріївська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що вона є спадкоємцем за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , яка померла в Маріупольському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням №1. Оскільки місто Маріуполь на теперішній час знаходиться під тимчасовою окупацією, отримати свідоцтво про смерть спадкодавця встановленого зразка не має можливості. Просила суд встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Маріуполі Донецької області, допустити негайне виконання рішення суду органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті ОСОБА_3 .

Рішенням Великоновосілківського районного суду Донецької області від 13 грудня 2022 року в задоволенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті відмовлено.

З вказаними судовими рішеннями не погодилась ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , та оскаржила його в апеляційному порядку, в апеляційній скарзі просить скасувати рішення суду та ухвалити нове судове рішення, яким задовольнити заяву.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги зазначає, що рішення суду першої інстанції не відповідає нормам матеріального та процесуального права, прийнято без встановлення дійсних обставин справи. Посилається на те, що 07 серпня 2022року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях» №2345-IX від 01 липня 2022року, яким було викладено в такій новій редакції абзац 2 частини 1 статті 317 ЦПК України: «Заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи закони інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника». Суд першої інстанції не звернув уваги на те, що 01 грудня 2022року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту смерті як заінтересована особа, адже встановлення факту смерті ОСОБА_3 впливає на право заявниці на спадщину за заповітом від 14 листопада 2014року, оскільки від встановлення факту смерті заповідача залежить подальша державна реєстрація його смерті, без чого неможливо оформлення спадщини, тому заявник звернувся до суду, так як чинним законодавством України не передбачено іншого порядку встановлення факту смерті.

Від заінтересованих осіб відзив на апеляційну скаргу до суду апеляційної інстанції не надходив.

Відповідно до частини 3 статті 360 ЦПК України відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 у судове засідання апеляційного суду не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчать довідки про доставку електронного листа та про доставку SMS.

Представники заінтересованих осіб: Великоновосілківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Волноваському районі Донецької області Східного Міжрегіонального управління міністерства юстиції (місто Харків), Андріївської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області у судове засідання апеляційного суду не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчать довідки про доставку електронного листа, оголошення на сайті апеляційного суду.

Відповідно до частини 2 статті 372 ЦПК України неявка сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про час і місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.

Заслухавши суддю-доповідача,дослідивши матеріалицивільної справи,перевіривши доводиапеляційної скарги,апеляційний судвважає,що апеляційнаскарга підлягаєчастковому задоволеннюза наступних підстав.

У частині 3 статті 3ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно з частинами 1, 2 та 5 статті 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до частини 1 статті 367ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом першої інстанції встановлено та як вбачається з матеріалів справи, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 8).

З заповіту від 14 листопада 2014 року. зареєстрованого в реєстрі за № 25, вбачається, що ОСОБА_3 заповіла все своє рухоме і нерухоме майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось і все те, що буде належати на день смерті, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 13).

Згідно із довідкою Державної бюджетної установи «Маріупольського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням №1», 06 липня 2022 року ОСОБА_3 знята з усіх видів забезпечення у зв`язку зі смертю (а.с. 15).

Відмовляючи в задоволенні заяви ОСОБА_1 , суд першої інстанції виходив з того, що заявницею не надано доказів на підтвердження родинних стосунків з померлою ОСОБА_3 , тому заявник не має право звернутись до суду із заявою про встановлення факту смерті.

Таке, рішення суду першої інстанції не відповідає встановленим обставинам та вимогам закону.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Відповідно до вимог статті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до частин 1, 3 статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно із частиною 2 статті 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження; 3) окремого провадження.

Відповідно до статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (частина 3 статті 294 ЦПК України).

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 317 ЦПК України визначено порядок провадження у справах про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України.

Так, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Тобто зазначеною процесуальною нормою визначено коло заявників, які можуть звернутися до суду в порядку окремого провадження із відповідною заявою про встановдення факту смерті, а саме: члени сім`ї померлого, їхні представники або інші заінтересовані особи (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси).

Суд першої інстанції застосував норму статті 317 ЦПК України у редакції від 04 лютого 2016 року, відмовив в задоволенні заяви з підстави подання особою, яка немає цивільної процесуальної дієздатності, оскільки заявник не відноситься до родичів померлої.

Проте, відповідно до положень статті 317 ЦПК України у редакції від 07 серпня 2022 року, чинній на момент звернення до суду із відповідною заявою, заявник мала право на таке звернення як заінтересована особа, оскільки встановлення факту смерті особи впливає на її права, обов`язки та законні інтереси.

З огляду на наявність заповіту, ОСОБА_1 мала право на звернення до суду із заявою про встановлення факту смерті свого заповідача ОСОБА_3 , оскільки встановлення факту смерті необхідно їй для оформлення спадкових прав. З урахуванням неможливості встановлення факту смерті, заявник не може прийняти та оформити спадщину після смерті спадкодавця, чим порушуються її права як спадкоємиці за заповітом.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про відмову в задоволенні заяви про встановлення факту смерті з цих підстав.

Разом з тим, апеляційний суд зазначає, що статтею 318 ЦПК України встановлено, що у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Згідно із статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (в редакції від 07 травня 2022 року) будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

До набрання чинності вказаної норми закону аналогічні положення були визначені статтею 2 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

При зверненні ОСОБА_1 до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_3 на тимчасово окупованій території, заявником було додано копію довідки Державної бюджетної установи «Маріупольського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням №1», відповідно до якої 06 липня 2022 року ОСОБА_3 знята з усіх видів забезпечення у зв`язку зі смертю (а.с. 15).

Відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» заявник може звернутись до відповідного органу реєстрації актів цивільного стану, додавши до заяви свідоцтво про смерть ОСОБА_3 , видане на тимчасово окупованій території, та зареєструвати факт її смерті у встановленому законом порядку.

Проте, матеріали справи не містять докази звернення ОСОБА_1 до органів державної реєстрації актів цивільного стану та свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , видане на тимчасово окупованій території.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (частини перша та друга статті 2 ЦПК України).

Згідно із статтею 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як передбачено статтями 76, 77 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до статей 79, 80 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно із частиною 2 статті 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Колегія суддів звертає увагу на те, що документів, які б містили інформацію про дату, причину та місце смерті ОСОБА_3 матеріали справи не містять.

Надана до заяви копія довідки Державної бюджетної установи «Маріупольського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів з геріатричним відділенням №1», не містить відповідних реквізитів, а саме печатки та штампу, а також не дає можливості встановити дату, причину та місце смерті ОСОБА_3 .

З огляду на зміст заяви про встановлення факту смерті, а також апеляційної скарги, заявник прагневстановити у суді факт для оформлення спадкових прав. Проте, жодних доказів на підтвердження факту смерті до вказаної заяви, як і до апеляційної скарги, заявницею ОСОБА_1 та її представником не надано.

Таким чином, оскаржуване судове рішення суду першої інстанцій постановлено з порушенням норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення питання про відмову в задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити у відповідній частині нове рішення або змінити рішення.

Оскільки рішення першої інстанції ухвалено з порушенням норм процесуального права, які призвели до постановлення помилкового рішення, то відповідно до пункту 2 частини 1 статті 374 ЦПК України рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в заколенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті.

Керуючись статтями 374, 376, 382, 383 ЦПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , задовольнити частково.

Рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 13 грудня 2022 року скасувати.

В задоволенні заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи:Великоновосілківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уВолноваському районіДонецької областіСхідного Міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції (містоХарків),Андріївська сільськарада Великоновосілківськогорайону Донецькоїобласті, про встановлення факту смерті відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття та може бути оскаржена до касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 28 лютого 2023 року.

Судді І.В. Кішкіна

О.В. Агєєв

О.І. Корчиста

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу109294729
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —220/532/22

Постанова від 28.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні