Ухвала
від 14.12.2022 по справі 145/1730/22
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

145/1730/22

2/145/979/2022

УХВАЛА

про залишення позову без руху

14.12.2022 р. смт Тиврів

Суддя Тиврівського районного суду Вінницької області Вальчук В.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Заступника голови Тиврівської селищної ради Степанишина Сергія, КНП «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу,-

в с т а н о в и в :

12.12.2022 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Заступника голови Тиврівської селищної ради Степанишина Сергія, КНП «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу.

Дослідивши матеріали справи, суддею встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам ч.4ст.177 ЦПК України, оскільки не сплачений судовий збір за три позовні вимоги.

Згідно п.1 ч.1ст.5 Закону України "Про судовий збір"від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до змісту позовної заяви, позивач звертається до суду з позовом про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу та вважає, що він звільнений від сплати судового збору, так як посилається на ч.1ст.5 ЗУ "Про судовий збір", де зазначено, щопозивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі звільненні від сплати судового збору.

Однак як вбачається зі змісту позовної заяви позивач просить:

-визнати дії заступника голови Тиврівської селищної ради Степанишина С.протиправними;визнати незаконнимта скасуватирозпорядження заступникаголови Тиврівськоїселищної радиСтепанишина С.від 08.11.2022року №199«Про достроковерозірвання контракту та звільнення головноголікаря Комунальногонекомерційного підприємства«Багатопрофільна лікарня»Тиврівської селищноїради ПетраОлександровича Присяжного»;

- визнати незаконним та скасувати наказ в.о. заступника головного лікаря з медичної частини Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради С. Приймак від 08.11.2022 року №85 «К» ТР щодо звільнення головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради ОСОБА_1 з займаної посади;

- поновити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на посаді головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради (ЄДРПОУ 1982689) з 09.11.2022 року;

- стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради (ЄДРПОУ 1982689) середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за період з 09 листопада 2022 року по день ухвалення судового рішення;

- рішення в частині поновлення на посаді ОСОБА_1 на посаді головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради допустити до негайного виконання;

- стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з Тиврівської селищної ради (23300, Вінницька область, Вінницький район, смт Тиврів, вул. Тиверська, буд. 40, (ЄДРПОУ 04326201) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) судові витрати на правничу допомогу у розмірі 10000 (десять тисяч) грн.00 коп.

Оскільки в позовних вимогах заявлено про визнання дійпротиправними,скасування розпорядженнята наказу про звільнення позивача то до спірних правовідносин в цій частині не може бути застосовано ч.1 ст.5 ЗУ "Про судовий збір", а позиція позивача про те, що він звільнений від сплати судвого збору у відповідності до цієї статті Закону за вимоги немайнового характеру не пов`язані із стягненням заробітної плати та поновлення на роботі є хибною, оскільки даною нормою закону чітко зазначено в яких випадках позивачі звільняються від сплати судового збору.

Приписами ч.1 ст. 3 ЗУ "Просудовий збір" визначено, що судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно ч.3ст. 6 Закону України "Про судовий збір"за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до ч.2ст.4 Закону України "Про судовий збір"з 01.01.2022 року судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою, складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992,40 грн.). Судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою, складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992, 40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (12 405, 00 грн.)

Таким чином позивачу необхідно сплатити судовий збір у належному розмірі за кожну заявлену ним немайнову вимогу.

Також, суд звертає увагу на те, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких-не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків позову не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Відповідно до ч.1 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оплата судового збору здійснюється на р/р UA148999980313101206000002894, отримувач коштів ГУК у Він.обл./смт Тиврiв/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ)37979858, Банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), Код банку отримувача (МФО) 899998, Код класифікації доходів бюджету 22030101, Призначення платежу *;101;_____(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Тиврівський районнийсуд Вінницькоїобласті (назва суду, де розглядається справа).

На підтвердження сплати судового збору позивачу необхідно надати до суду оригінал квитанції про сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави звільнення його від сплати відповідно до закону.

За таких обставин, суддя приходить до висновку, про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху для надання строку позивачу для усунення зазначених в ухвалі недоліків, оскільки позовна заява не відповідає вимогам процесуального закону.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259-261 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Заступника голови Тиврівськогої селищної ради Степанишина Сергія, КНП «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу - залишити без руху.

Надати позивачу строк сім днів з дня отримання даної ухвали для усунення недоліків зазначених в описовій частині даної ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви, визначені у даній ухвалі, не будуть усунуті, позовна заява буде визнана неподаною та повернута позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Вальчук В. В.

Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу107858349
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —145/1730/22

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні