Ухвала
від 06.03.2023 по справі 145/1730/22
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

145/1730/22

2/145/427/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.03.2023 смт. Тиврів

Тиврівський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді: Вальчука В.В.

при секретарі судового засідання: Крикливій М.С. за участю позивача: ОСОБА_1 представника позивача: Нестерук М.І. відповідача: ОСОБА_2 представника відповідача: Лісніченка С.В.

розглядаючи у судовому засіданні в залі суду в смт. Тиврів, за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Заступника голови Тиврівської селищної ради Степанишина Сергія, КНП «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Тиврівського районного суду Вінницької області перебуває вищевказана цивільна справа.

15.02.2023 року позивачем подано заяву про зміну предмету позову в якій посилаючись на ст.49 ЦПК України з метою уточнення позовних вимог в частині поновлення на посаді головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради (ЄДРПОУ 1982689) з 09.11.2022 року вважає, необхідним змінити предмет позову в цій частині вимог та просить поновити ОСОБА_1 у Комунальному некомерційному підприємстві Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради на посаді, рівнозначній тій, яку він обіймав до звільнення з 09.11.2022 року. Решту позовних вимог про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу позивач залишає без змін.

Також, позивачем подано клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів директора КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради Малішевську Леоніду Миколаївну, яке мотивує тим, що із відзиву на позовну заяву відповідача Стороні позивача стало відомо, що 23.12.2022 року рішенням 29 сесії Тиврівської селищної ради 8 скликання №2191 від 23.12.2022 року внесено зміни до Статуту КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради шляхом затвердження Статуту в новій редакції. Згідно п.7.2 Статуту в редакції від 23.12.2022 року поточне керівництво (оперативне управління) діяльністю Підприємства здійснює Директор, який призначається на посаду Засновником на умовах контракту згідно чинного законодавства України. Також, з відзиву відповідача 1 позивачеві стало відомо, що розпорядженням заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Тиврівської селищної ради від 02.01.2023 року №1 на посаду Директора КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради призначено ОСОБА_3 і оскільки однією з позовних вимог є поновлення ОСОБА_1 на керівній посаді КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради на яку призначено ОСОБА_3 , вважає, що останню слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, так як рішення прийняте за наслідками розгляду даної справи може вплинути на її трудові права та обов`язки.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 підтримали заявлені клопотання та просили їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник ОСОБА_5 заперечували щодо задоволення заявлених клопотань.

Вислухавши учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.3ст.49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Разом з тим не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

В даному випадку сторона позивача змінила предмет позову в частині поновлення на посаді, не змінюючи підставу позову.

Оскільки вказана цивільна справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, суд приходить до висновку про те, що позивачем подано заяву про зміну предмета позову у встановлені законодавством строки.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне прийняти заяву позивача про зміну предмета позову, надавши відповідачам строк для подання відзиву на позовні вимоги зі зміненим предметом позову.

Щодо клопотання позивача про залучення до участі у справі в якості 3-ї особи на стороні відповідачів ОСОБА_3 то суд вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч.3 ст.53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно частин 5,6,7 ст.53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановленістаттею 43цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відтак, оскільки ОСОБА_3 з урахуванням внесених змін до Статуту КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради на підставі розпорядження заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Тиврівської селищної ради від 02.01.2023 року №1 займає посаду Директора КНП Багатопрофільна лікарня Тиврівської селищної ради, а також враховуючи те, що дана посада є новоствореною та станом на момент прийняття оскаржуваних у даній справі рішень не існувала, а відтак і рішення прийняте за наслідками розгляду цієї справи може вплинути на її трудові права та обов`язки.

Керуючись ст.ст. 49, 53, 260, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача задовольнити.

Прийняти заяву позивача ОСОБА_1 про зміну предмета позову від 15.02.2023 в цивільній справі № 145/1730/22.

В подальшому розглядати справу з урахуванням змінених позовних вимог.

Роз`яснити відповідачам, що вони мають право надати відзив на позовні вимоги зі зміненим предметом позову у п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали суду про прийняття заяви про зміну предмету позову.

Залучити до участі в справі за позовом ОСОБА_1 до Заступника голови Тиврівської селищної ради Степанишина Сергія, КНП «Багатопрофільна лікарня» Тиврівської селищної ради про визнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_3 (юридична адреса : АДРЕСА_1 , контактний телефон НОМЕР_1 ).

Встановити строк для подання пояснень третій особі, подання доказів і надіслання їх іншим учасникам справи протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

До пояснень третіх осіб застосовуються правила, встановлені частиною 3-6ст. 178 ЦПК України.

Судове засідання відкласти на 23 березня 2023 року до 13-10 години.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

У відповідності до вимогст.353 ЦПК України ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Вальчук В. В.

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу109360770
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними, скасування розпорядження та наказу, поновлення на посаді, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —145/1730/22

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Рішення від 23.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні