Ухвала
від 13.12.2022 по справі 2-4803/10
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 2-4803/10

Провадження № 6/712/166/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2022 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - ТОКОВОЇ С.Є.

за участі секретаря - ТІТОВОЇ О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕКСНАВІГАТОР», заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «ПОКРОВСЬКИЙ, ЛЕВКІВСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ», боржники: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про заміну сторони у виконавчому провадженні, -

В С Т А Н О В И В:

Директор Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕКСНАВІГАТОР» Скічко І.В. звернувся до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що у провадженні Центрального відділу ДВС м. Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває на виконанні виконавчий лист № 2-4803 від 08.11.2010 року про стягнення заборгованості на користь стягувача ПАТ «Акціонерний банк «Синтез»

Постановою Правління Національного банку України від 03.11.2010 № 479 відкликано банківську ліцензію та ініційовано процедуру ліквідації банку.

На виконання рішення Комітету Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем від 09.09.2020 року № 411, щодо визначення юридичної особи в управління якої будуть передаватися непродані активи банку, між попереднім управителем активів ПАТ «Акціонерний банк «Синтез» - ТОВ «Юридична фірма «Покровський, Левківський та партнери», Національним Банком України та ТОВ «Лекснавігатор» був укладений договір № 102524 про передавання в управління непроданих активів від 04.11.2020, накопичувальний рахунок у національній валюті для обліку коштів з управління непроданими активами ПАТ «АБ`СИНТЕЗ». Відповідно договору були передані всі непродані активи банку, а тому ТОВ «Лекснавігатор» має право володіти, користуватися і розпоряджатися даними активами.

Наразі у Центральному відділі державної виконавчої служби у місті Черкаси Центральногоміжрегіонального управління Мінюст знаходиься виконавче провадження № АСВП 23424899 від 21.12.2010 про стягнення з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ни користь ТОВ ЮРИДИЧНА ФІРМА «ПОКРОВСЬКИЙ, ЛЕВКІВСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ», що є попереднім управителем непроданих активів ПАТ АБ СИНТЕЗ, заборгованості за кредитним договором № Kr/07CH від 12.01.2007.

Просить замінити стягувача у виконавчому провадженні № 23424899 з ТОВ "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ПОКРОВСЬКИЙ, ЛЕВКІВСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ" (код ЄДРПОУ 35704017, адреса: вул. Січових Стрільців, буд. 47, кв. 1 м. Київ, 04053) на ТОВ "ЛЕКСНАВІГАТОР" (код ЄДРПОУ 32957269, адреса: вул. Володимирська, буд. 97/37, м. Київ, 01033) накопичувальний рахунок у національній валюті № НОМЕР_1 відкрито в Національному банку України (код банку 30001) для обліку коштів з управління непроданими активами ПАТ "АБ "СИНТЕЗ".

Сторони в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не відомі, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

У зв`язку із неявкою учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно дост.442ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 512 ЦК Українипередбачено, що однією з підстав заміни кредитора у зобов`язанні іншою особою є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згіднозст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено Договором або законом.

Судом встановлено, що рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 21 вересня 2010 року у цивільній праві №2-4803/10 стягнуто з ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 солідарно на користь Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Синтез» заборгованість за кредитним договором в розмірі 205125, 92 грн. та понесені витрати по сплаті державного мита в розмірі 1700,00 грн. і втрати за ІТЗ судового процесу в розмірі 120,00 грн., а всього 206945,92 грн.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 28 вересня 2016 року замінено сторону виконавчого провадження стягувача на ТОВ «Юридична фірма «Покровський, Левківський та партнери», які є попередніми управителями непроданих активів ПАТ «Акціонерний банк «Синтез» по кредитному договору № Кг-1/07СН від 12.01.2007 року.

На виконання рішення Комітету Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем від 09.09.2020 року № 411 щодо визначення юридичної особи в управління якої будуть передаватися непродані активи банку, між попереднім управителем активів ПАТ «Акціонерний банк «Синтез» - ТОВ «Юридична фірма «Покровський, Левківський та партнери», Національним Банком України та ТОВ «Лекснавігатор» був укладений договір № 102524 про передавання в управління непроданих активів від 04.11.2020, накопичувальний рахунок у національній валюті для обліку коштів з управління непроданими активами ПАТ «АБ`СИНТЕЗ». Відповідно договору були передані всі непродані активи банку, а тому ТОВ «Лекснавігатор» має право володіти, користуватися і розпоряджатися даними активами.

Згідноз ст.18 ЦПК Українисудові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частина другастаття 11 ЦК України).

Відповідно до частини першоїстатті 512 ЦК Україникредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбаченихстаттею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зістаттею 514 цього Кодексудо нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Виходячи із цих норм, зокрема, пунктами 1, 2 частини першоїстатті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятоїстатті 15 Закону України «Про виконавче провадження»,статті 442 ЦПК Україниза заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Проводячи аналіз наведених норм права, слід дійти висновку, що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженніце заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення i заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, у тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки, або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини виконання судових рішень розглядається як невід`ємна частина судового розгляду в розумінніст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Європейський суд неодноразово робив висновок, що це право стало б ілюзорним у разі, коли б правова система держави допускала, аби остаточне, обов`язкове судове рішення залишилося невиконаним («Шмалько проти України», № 60750/00, пункт 43, рішення від 20 липня 2004 року; «Ромашов проти України», № 67534/01, пункт 42, рішення від 27 липня 2004 року та інші).

Відповідно до правової позиції ВС від 16.05.2018 у справі № 10/56-08, якщо заявник звернувся із заявою про заміну сторони виконавчого провадженнястягувача поза межами відкритого виконавчого провадження стосовно боржника, то це не позбавляє його права звернутись із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні та не є підставою для відмови судом у задоволенні такої заяви, у разі якщо судом не встановлено обставин закінчення виконавчого провадження у справі належним виконанням судового рішення. У протилежному випадку правонаступник стягувачасторони виконавчого провадження, набувши таке право згідно з договором про відступлення права вимоги в порядкуст.. 512 ЦК України, позбавляється можливості та права реалізувати таке право у виконавчому провадженні у порядку передбаченомуЗаконом України «Про виконавче провадження».

Аналогічна правова позиція міститься у ПВС КЦС від 21.03.2018 року у справі № -1355/10.

Враховуючи позицію Верховного Суду, заміна сторони правонаступником може відбуватись як при відкритому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє зобов`язальних правовідносин сторін. Заміна кредитора у зобов`язанні шляхом відступлення права вимоги із зазначенням у договорі обсягу зобов`язання, яке передається на стадії виконання судового рішення, не обмежує цивільних прав учасників спірних правовідносин.

За таких обставин, звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу стягувача відповідає змісту ст.512,514 ЦК Українитаст. 15 Закону України «Про виконавче провадження».

Вибуття первісного кредитора і заміна його новим не скасовує обов`язковості виконання рішення суду, при цьому реалізувати право на примусове стягнення присуджених судом сум можливо лише шляхом заміни сторони у виконавчому провадженні, оскільки новий кредитор, без вирішення питання про заміну сторони у зобов`язанні, не має права звернутись до органу державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення суду.

Аналогічні висновки викладені у постановах ВС від 05.12.2018 року у справі № 643/4902/14-ц, від 31.10.2018 року у справі № 201/8548/16-ц та від 15.08.2018 року у справі № 190/2119/14-ц.

За таких обставин суд вважає, що заява ТОВ «ЛЕКСНАВІГАТОР» про заміну сторони виконавчого провадження підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.258-261,442 ЦПК України, ст.ст.512,514,515 ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні № 23424899 з ТОВ "ЮРИДИЧНА ФІРМА "ПОКРОВСЬКИЙ, ЛЕВКІВСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ" (код ЄДРПОУ 35704017, адреса: вул. Січових Стрільців, буд. 47, кв. 1 м. Київ, 04053) на ТОВ "ЛЕКСНАВІГАТОР" (код ЄДРПОУ 32957269, адреса: вул. Володимирська, буд. 97/37, м. Київ, 01033) накопичувальний рахунок у національній валюті № НОМЕР_1 відкрито в Національному банку України (код банку 30001) для обліку коштів з управління непроданими активами ПАТ "АБ "СИНТЕЗ".

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з моменту отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107873767
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-4803/10

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Рішення від 20.07.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Білоусова О. М.

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 24.09.2010

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Собина О. І.

Рішення від 11.10.2010

Цивільне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Іванцова Н. К.

Рішення від 06.09.2010

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Ухвала від 09.08.2010

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дацюк О. І.

Ухвала від 17.06.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Одринська Т. В.

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Одринська Т. В.

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Одринська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні