Ухвала
від 12.12.2022 по справі 460/5757/20
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

12 грудня 2022 року м. Рівне№460/5757/20

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Дорошенко Н.О. за участю секретаря судового засідання Войтюк К.О. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник адвокат Губеня В.М.,

відповідача: Довгалюк І.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Державне підприємство "Остківське лісове господарство" доГоловного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Рівненського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом Державного підприємства "Остківське лісове господарство" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 09.11.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою від 07.12.2020 провадження у справі було зупинено до набрання законної сили постановою Верховного Суду у справі №460/2746/19 (адміністративне провадження №К/9901/25854/20) за позовом Державного підприємства "Остківське лісове господарство" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Ухвалою від 30.11.2022 провадження у справі поновлено та призначено справу до судового розгляду на 12.12.2022.

Судом встановлено, що відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 621 від 04.10.2021 про припинення ДП "Остківське лісове господарство" (код ЄДРПОУ 00992875), з метою удосконалення структури управління та підвищення ефективності ведення лісового господарства, шляхом реорганізації його приєднано до ДП "Рокитнівське лісове господарство" (код ЄДРПОУ 00992817). Утворено комісію з припинення Державного підприємства "Остківське лісове господарство", яка здійснює керівництво діяльнітю підприємства на період до завершення процедури його припинення. До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис.

24.11.2022 до Рівненського окружного адміністративного суду надійшла заява за підписом директора ДП "Рокитнівське лісове господарство" Віталія Кошмака, який є головою комісії з припинення ДП "Остківське лісове господарство", про залишення позову Державного підприємства "Остківське лісове господарство" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень без розгляду.

В судовому засіданні 12.12.2022 представник позивача заяву про залишення позову без розгляду підтримав та зазначив, що позивач не підтримує своїх позовних вимог, а грошові зобов`язання, визначені оскарженими податковими повідомленнями-рішеннями, вже сплачені платником податків до державного бюджету.

Разом з тим, представник позивача в судовому засіданні подав клопотання про закриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України.

Представник відповідача проти закриття провадження у справі не заперечила та підтвердила сплату спірних грошових зобов`язань платником податків.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Згідно з ч. 2 ст. 240 КАС України заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

Суд враховує, що ухвалою від 09.11.2020 в цій справі було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Відповідно до змісту протоколу судового засідання від 07.12.2020 суд перейшов до з`ясування обставин справи та заслухав вступне слово представників сторін.

З огляду на такі обставини, подання позивачем заяви про залишення позову без розгляду на стадії розгляду справи по суті суперечить приписам ч. 2 ст. 240 КАС України, отже така заява не може бути задоволена судом.

Положеннями статті 189 КАС України встановлено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав подане ним письмове клопотання та просив закрити провадження у справі у зв`язку з відмовою позивача від позову.

Судом з`ясовано, що відмова від позову не суперечить нічиїм правам, свободам та інтересам та їх не порушує, а повноваження представника позивача на вчинення відповідної процесуальної дії договором про надання правничої допомоги та ордером адвоката не обмежені.

За таких обставин, враховуючи сплату платником податків до бюджету грошових зобов`язань, визначених спірними податковими повідомленнями-рішеннями, суд вважає, що відмову позивача від позову належить прийняти.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі.

Керуючись статтями 238, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви позивача про залишення позову без розгляду відмовити.

Клопотання представника позивача про закриття провадження у справі у зв`язку з відмовою від позову задовольнити.

Прийняти відмову Державного підприємства "Остківське лісове господарство" від позову.

Закрити провадження у справі № 460/5757/20 у зв`язку з відмовою позивача від позову. Роз`яснити учасникам справи, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повну ухвалу суду складено 15 грудня 2022 року

Суддя Н.О. Дорошенко

Дата ухвалення рішення12.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107891017
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —460/5757/20

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 30.11.2022

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

Ухвала від 10.08.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.О. Дорошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні