Рішення
від 15.12.2022 по справі 953/24636/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 953/24636/21

н/п 2/953/2068/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

вступна та резолютивна частина

"15" грудня 2022 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Зуб Г.А.

за участю секретаря Черниш О.М.,

за участю представників Саніна А.О. , Крат В.Ф., Новак А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відео-конференції цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Харківобленерго» в особі представника - адвоката Саніна Арсенія Олександровича до Акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», Представництва «РФІ/РЛ, ФНК» (Радіо Свобода), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Харківської обласної прокуратури, третя особа: Американське Агентство Глобальних Медіа (U.S. Agency for Global Media) про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч.6 ст.259 та ч.6 ст.268 ЦПК України у зв`язку зі складністю судового рішення оголосити в судовому засіданні вступну та резолютивну частини рішення. Повне рішення суду виготовити до 25 грудня 2022 року.

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «Харківобленерго» в особі представника - адвоката Саніна Арсенія Олександровича до Акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», Представництва «РФІ/РЛ, ФНК» (Радіо Свобода), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Харківської обласної прокуратури, третя особа: Американське Агентство Глобальних Медіа (U.S. Agency for Global Media) про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації - задовольнити частково.

Визнати недостовірною та такою, що порушує немайнові права, принижує ділову репутацію Акціонерного товариства «Харківобленерго» інформацію, що міститься у висловлюваннях (коментарях) колишнього т.в.о. Генерального директора ПрАТ «Харківенергозбут» ОСОБА_4 , та речника Прокуратури Харківської області Дмитра Чубенка, які були висловлені (надані) та поширені у щотижневому випуску програми розслідувань та аналітики «СХЕМИ. Корупція в деталях», під назвою: «Схеми» на «Харківобленерго». Дива з кіловатами, платіжки-аномалії та закупівлі задорого | №305», що вийшов в ефірі телеканалу UA:Перший 16 вересня 2021 року о 23:03,який завантажений на відеохостинг «YouTube», на каналі «Радіо Свобода», за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=H8kdHa1TrxUt=1067s,завантажений (розміщений) на офіційній Facebook-сторінці «Радіо Свобода» (СХЕМИ | Live №305»), за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також у текстовому варіанті, опублікованому на веб-сторінці « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під назвою: «Схеми» на «Харківобленерго». Хто і як заробляє на підприємстві, і чому держава заплющує на це очі?», за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме:

1)«Ми побачили, що в цьому випадку відбуваються якісь махінації на ринку електричної енергії. Десь у серпні місяці по деяким підприємствам, по статистичним даним та іншої інформації з бази даних було помічено, що занижені витрати електроенергії по декільком підприємствам. При цьому, на побутових споживачах

таким же чином аномальне було зростання. Населення або непобутові споживачі вони розплачувались, фактично, за цю електроенергію яку споживало юридичне, велике підприємство» (колишній т.в.о. Генерального директора ПрАТ «Харківенергозбут» Тюпа Ігор Васильович).

2)«Слідством було встановлено, що посадові особи «Харківобленерго» у змові з приватними підприємствами влаштували таку оборутку, де за приладами споживання електроенергії фіксувалося лише тридцять відсотків від фактично спожитої електроенергії. Тобто, підприємці мали можливість економити на оплаті електроенергії. Щодо цієї оборутки, то вигравали в ній ті приватні підприємства, вигравали в ній посадові особи «Харківобленерго», але були втрачені кошти, як держави так і акціонерів «Харківобленерго», оскільки він є і державним і частково приватним підприємством» (речник Прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко).

3) «Виявити це вдалося в результаті перевірки лише одного місяця, підкреслює колишній керівник Харківенергозбуту, орієнтований розрахунок збитків за цей період понад п`ять мільйонів гривень, але насправді масштаби ймовірних зловживань, за його словами, значно більший».

4) «Статистично ми виявили, що десь близько тридцяти мільйонів кожного місяця таким чином втрачалася або перерозподілялася»(колишній т.в.о. Генерального директора ПрАТ «Харківенергозбут» Тюпа Ігор Васильович).

Зобов`язати представника Харківської обласної прокуратури та ОСОБА_4 протягом місяця після набрання законної сили цим судовим рішенням, спростувати недостовірну інформацію, що порушує немайнові права та принижує ділову репутацію Акціонерного товариства «Харківобленерго», способом яким вони її поширили.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_4 (Місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_1 ), Харківської обласної прокуратури (Код ЄДРПОУ: 02910108, Місцезнаходження: 61001, м. Харків, вул. Богдана Хмельницького, будинок 4) судові витрати по оплаті судового збору по 567 грн. 50 коп. з кожного.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач - Акціонерне товариство «Харківобленерго», місцезнаходження: м. Харків, вул. Плеханівська, 149, код ЄДРПОУ 00131954.

Відповідач - Акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України», місцезнаходження: м. Київ, вул. Іллєнка Юрія, 42, код ЄДРПОУ 23152907.

Відповідач - Представництво «РФІ/РЛ, ФНК» (Радіо Свобода), місцезнаходження: м. Київ, вул. Антоновича, 46-46А, код ЄДРПОУ 21699381.

Відповідач - ОСОБА_2 , місцеперебування: АДРЕСА_2 , р.н.о.к.п.п. не відомий.

Відповідач - ОСОБА_3 , місцеперебування: АДРЕСА_3 , р.н.о.к.п.п. не відомий.

Відповідач - ОСОБА_4 , місцеперебування: АДРЕСА_4 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 .

Відповідач - Харківська обласна прокуратура, місцезнаходження: м. Харків, вул. Богдана Хмельницького, 4, код ЄДРПОУ 02910108.

Третя особа - Американське Агентство Глобальних Медіа (U.S. Agency for Global Media), місцезнаходження за адресою: 330 Independence Avenue, S.W., Washington, DC 20237, USA.

Суддя Г.А. ЗУБ

Дата ухвалення рішення15.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107893067
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —953/24636/21

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Яремко Василь Васильович

Постанова від 17.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 17.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Рішення від 15.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Рішення від 15.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні