Ухвала
від 31.10.2022 по справі 522/11602/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 522/11602/22

Провадження № 2/761/10627/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2022 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Волошин В.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «ІМЕКСБАНК», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінрайт», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Акціонерне товариство КБ «ПриватБанк», про визнання зобов`язань за кредитним договором припиненими; визнання поруки припиненою,

в с т а н о в и в:

02 вересня 2022р. на адресу Приморського районного суду м. Одеси надійшла зазначена позовна заява.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 12 вересня 2022р. вказаний позов передано за підсудністю до Шевченківського районного суду м. Києва.

19 жовтня 2022р. матеріали позову надійшли до Шевченківського районного суду м. Києва та згідно з протоколом автоматизованого розподілу справ між суддями були передані судді Волошину В.О. 20 жовтня 2022р.

Під час вивчення матеріалів заяви було встановлено, що остання подана з порушенням вимог ст. 175 ЦПК України.

Так, відповідно до п. 2) ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно з пунктом 17 частини першої статті 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважена особа Фонду - це працівник Фонду, який від імені Фонду та в межах повноважень, передбачених цим Законом та/або делегованих Фондом, виконує дії із забезпечення виведення банку з ринку під час здійснення тимчасової адміністрації неплатоспроможного банку та/або ліквідації банку.

У статті 47 указаного Закону України зазначено, що уповноважена особа Фонду визначається виконавчою дирекцією Фонду. До неї застосовуються правила та вимоги, визначені статтею 35 цього Закону. Рішення уповноваженої особи Фонду є обов`язковими для виконання працівниками банку, що ліквідується.

Відповідно до частини першої статті 35 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» тимчасовим адміністратором неплатоспроможного банку та ліквідатором банку (крім ліквідації банку за рішенням власників) є Фонд. Фонд може делегувати рішенням виконавчої дирекції Фонду частину або всі свої повноваження як тимчасового адміністратора або ліквідатора уповноваженій особі (уповноваженим особам) Фонду, яка має високі професійні та моральні якості, бездоганну ділову репутацію, повну вищу освіту в галузі економіки, фінансів чи права (не нижче кваліфікаційного рівня «спеціаліст») та професійний досвід, необхідний для виконання заходів у межах здійснення тимчасової адміністрації.

Уповноважена особа Фонду у своїй діяльності підзвітна Фонду, який несе відповідальність за дії уповноваженої особи Фонду щодо процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку (частина восьма статті 35 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).

Уповноважена особа Фонду діє від імені банку в межах повноважень Фонду (частина третя статті 37 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).

Абзацом другим частини третьої статті 34 указаного Закону України визначено, що усі або частина повноважень Фонду, визначені цим Законом, можуть бути делеговані одній або кільком уповноваженим особам Фонду. У разі делегування повноважень кільком уповноваженим особам Фонд зазначає обсяг повноважень кожної з них. Здійснення повноважень органів управління банку може бути делеговано тільки одній уповноваженій особі.

Разом з тим у частині першій статті 27 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» передбачені повноваження Фонду, які він може делегувати уповноваженій особі.

У постановах Великої Палати Верховного Суду від 22 серпня 2018р. у справі № 559/1777/15-ц (провадження № 14-263цс18), від 28 листопада 2018р. у справі № 383/2/17 (провадження № 14-450цс18), від 15 травня 2019р. у справі № 727/1561/16-ц (провадження № 14-33цс19) викладено правові висновки щодо процесуального статусу уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Аналіз норм Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» свідчить про те, що уповноважена особа Фонду за рішенням останнього виконує повноваження органу управління банку, у якому введено тимчасову адміністрацію чи який перебуває у стадії ліквідації. Уповноважена особа Фонду здійснює і повноваження Фонду при реалізації повноважень Фонду, пов`язаних з ліквідацією неплатоспроможного банку, одним з яких є формування реєстру акцептованих вимог кредиторів та формування реєстру вкладників.

Всупереч зазначеним нормам закону, позивач не зазначає уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який дії від імені АТ «ІМЕКСБАНК».

Відповідно до п. 4) ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Відповідачами у вказаному позові зазначені АТ «ІМЕКСБАНК», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, однак зі змісті позовних вимог не вбачається, які саме вимоги ставляться позивачем до кожного з відповідачів.

З урахуванням викладеного позивачу необхідно визначитись зі змістом позовних вимог та суб`єктним складом учасників процесу і надати до суду, в силу положень ч. 1 ст. 185 ЦПК України, виправлену редакцію позовної заяви, з доданими до неї документами, відповідно до кількості учасників процесу з усунутими вищезазначеними недоліками.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 260, 261, 353 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «ІМЕКСБАНК», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінрайт», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Акціонерне товариство КБ «ПриватБанк», про визнання зобов`язань за кредитним договором припиненими; визнання поруки припиненою - залишити без руху, надавши позивачці строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.10.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107917940
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання зобов`язань за кредитним договором припиненими; визнання поруки припиненою

Судовий реєстр по справі —522/11602/22

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні