Ухвала
від 12.12.2022 по справі 580/6028/22
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 грудня 2022 року справа № 580/6028/22

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі судді Л.В. Трофімової перевірив матеріали адміністративної справи № 580/6028/22

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради (вул. Незалежності 37, м. Сміла, Черкаська область, 20701, ЄДРПОУ 34690653)

про визнання протиправним і скасування наказу та зобов`язання вчинити певні дії, постановив ухвалу.

06.12.2022 вх. № 37846/22 позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради, просить:

- визнати протиправним та скасувати наказ Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради від 24.10.2022 № 9-а «Про анулювання адреси щодо закінченого будівництвом об`єкта по вулиці Незалежності»;

- зобов`язати Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради скоригувати адресу закінченого будівництвом об`єкта нерухомого майна, а саме: частини приміщення першого поверху нежитлової будівлі літ. «А» на: АДРЕСА_2 , нежитлове приміщення 2, що змінена цьому об`єкту нерухомості на підставі наказу Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради від 13.10.2022 № 7-а, внісши відповідні зміни до реєстру будівельної діяльності.

Додатково позивач просить суд стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради (код ЄДРПОУ 34690653) понесені судові витрати на професійну правову допомогу.

Згідно п. 6 ч. 1 статті 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи, зокрема, немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Позивач не зазначає зміст і характер порушеного права та не окреслює на підставі якого нормативно-правового акта відповідач має "скоригувати адресу" - внести відповідні зміни (які саме ) за наказом № 7-а, що є скасований.

Відповідно до ч. 1 статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з частиною 4 статті 59 КАС України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Відповідно до ч. 1, 2 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути, зокрема, ордер.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Відповідно до пункту 12 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України №41 від 12.04.2019, із змінами, внесеними рішеннями ради адвокатів України від 14.02.2020 №29 та від 17.11.2020 №118, визначено, що ордер містить наступні реквізити: 12.1. Серію, порядковий номер ордера; 12.2. Прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; 12.3. Посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; 12.4. Назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Ордер на надання правничої (правової) допомоги видається на підставі договору про надання правової допомоги та одним із обов`язкових реквізитів ордеру є посилання на договір про надання правової допомоги.

Позовна заява підписана особисто позивачем, проте до позовної заяви доданий договір про надання правової допомоги від 17.11.2022, оригінал квитанції про оплату послуг адвоката, акт приймання-передачі виконаних робіт, детальний опис робіт та їх вартість, витяг із Типової форми за якою здійснюється облік дохлдів і витрат фізичними особами-підприємцями і фізичними особами, які проводять незалежну професійну діяльність, проте на підтвердження повноважень представника адвоката Петренка О.В. ордер на надання правничої (правової) допомоги до позовної заяви не доданий.

Згідно із ч.2 ст.94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Заява позивача від 26.09.2022 про внесення зміни в адресу щодо закінченого будівництва, витяги з реєстру будівельної діяльності станом на 14.10.2022 та 24.10.2022 (без зазначення: «згідно з оригіналом», підпису та прізвища імя по батькові особи, яка засвідчила документ, дати засвідчення), ордера адвоката не надано, не є учасниками спору і не є співвідповідачем Виконавчий комітет Смілянської міської ради, якому адресована заява позивача від 26.09.2022 про внесення зміни в адресу щодо закінченого будівництва.

Правове становище третіх осіб у процесі посідають особи, які мають юридичний інтерес до справи, але інтерес, що не є рівноцінним інтересам сторін (позивача чи відповідача).

Відповідно до ч.1 ст.179 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Клопотань про залучення інших учасників - зацікавлених осіб матеріали позову не містять.

Позивач до позовної заяви доданий лист від 09.11.2022 №173/3 на адвокатський запит від 31.10.2022 №034/22 де зазначено: «що у провадженні Смілянського міськрайонного суду Черкаської області розглядається справа №703/2436/22 за позовом АТ "СМІЛАМАШ" до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 - приватного нотаріуса, ОСОБА_1 про визнання недійсним договорів та скасування реєстраційних дій. У листі зазначено, за результатами детального вивчення змісту документів, а саме: договір дарування від 25.07.2022 та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 25.07.2022, що подано із заявою щодо зміни адреси об`єкта нерухомого майна виявлено суперечливі, недостовірні відомості, які стали підставою для скасування Наказу №7-а.

Згідно з приміткою до ст. 358 КК України під офіційним документом варто розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, що підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи ? докази у правозастосовчій діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Верховний Суд у справі № 607/8076/19 дійшов висновку, що використання підробленого документа є самостійним складом злочину, що не охоплюється поняттями підроблення, складання, видачі та збуту і передбачений окремою кримінально-правовою нормою із самостійною санкцією, що не може вважатись доведеним фактом вчинення використання підробленого документа за відсутності факту вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 або ч. 2 ст. 358 КК України.

Відповідно до частини 2 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи: 2) що мають вирішуватися в порядку кримінального судочинства; 3) про накладення адміністративних стягнень, крім випадків, визначених цим Кодексом.

У справі ЄДРСР 106184586 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом Акціонерного товариства «Смілянський машинобудівний завод» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Смілянського районного нотаріального округу Черкаського районного нотаріального округу в Черкаській області Новікова Ігоря Миколайовича про визнання недійсним договору та скасування реєстраційних дій.

Відповідно до частини 4 статті 45 КАС України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. Відповідно до п.3 ч.2 ст.45 КАС України з урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема: подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, що має очевидно штучний характер.

Європейська Комісія з прав людини в справі «Лео Занд проти Австрії» (Leo ZAND v. Austria), заява №7360/76, доповідь Комісії від 12.10.1978 зазначила (п.68), що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, що регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає «усю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів». З огляду на це не вважається «судом, встановленим законом» орган, котрий, не маючи юрисдикції, судить осіб на підставі практики, що не передбачена законом. У справі Сокуренко і Стригун проти України (Sokurenko and Strygun v. Ukraine, рішення від 20.07.2006) Європейський Суд з прав людини зазначив, що суд, який без жодних пояснень, перевищує звичайні межі повноважень своєї юрисдикції, що є умисним порушенням закону, не є «судом, встановленим на законних підставах» у провадженнях, що розглядаються судом (пункти 27-28).

Усупереч вимог п.9 ч.5 ст.160 КАС України позивач щодо обставин у часі не окреслює зміст і характер порушеного права, стверджує: з метою оформлення у майбутньому землекористування на частку у праві власності (25.07.2022 зареєстровано право власності - 305747427) звернулася через Центр надання адміністративних послуг звернувся до Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста, проте йдеться про різні юридичні особи - суб`єктів владних повноважень у контексті надання адміністративної послуги (00153 - присвоєння / зміна / коригування адреси об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна, що віднесено до нежитлового фонду та присвоєння адрес об`єктам нерухомого майна на підставі рішень суду та при поділі об`єктів нерухомого майна) від 26.09.2022, 13.10.2022.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до частини 4 статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Згідно з частиною 5 статті 161 КАС України у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання.

Відповідно до частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суд, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 2, 5, 19, 160, 161, 169, 241-243, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Надати позивачеві для усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дати отримання копії ухвали.

Позивачем недоліки можуть бути усунуті шляхом надання: обґрунтування змісту і характеру якого саме порушеного права (інтересу) позивача з якого часу і у порушення яких нормативно-правових актів допущено яким саме відповідачем; надання доказів на підтвердження протиправності індивідуального акта у контексті критеріїв частини 2 статті 2 КАС України у контексті обраного способу захисту згідно з п.2 частини 1 статті 5 КАС України та обгрунтування вимоги зобовязального характеру; належним чином оформленого ордера адвоката - представника позивача.

Роз`яснити позивачу та адвокатові про недопустимість зловживання процесуальними правами.

У разі невиконання вимог ухвали позовна заява буде повернута позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з дати підписання та не оскаржується.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Суддя Лариса ТРОФІМОВА

Дата ухвалення рішення12.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107930851
СудочинствоАдміністративне
Сутьзалишення позовної заяви без руху. Керуючись статтями 2, 5, 19, 160, 161, 169, 241-243, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

Судовий реєстр по справі —580/6028/22

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні