Рішення
від 14.12.2022 по справі 175/2457/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/2457/22

Провадження № 2/175/725/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2022 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого-судді Новік Л.М.

за участю секретаря - Гонти С.О.

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду смт. Слобожанське цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом, за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області звернулася позивачка ОСОБА_1 із позовом до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є рідними сестрами ОСОБА_1 .

Після смерті їхньої матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яку прийняв, як єдиний спадкоємець, її чоловік та батько сторін по справі, ОСОБА_5 , однак в силу об`єктивних причин не встиг за життя здійснити реєстрацію свого речового права на зазначене нерухоме майно. Після смерті батька сторін, ОСОБА_5 , також відкрилася спадщина на належне йому майно.

З метою оформлення своїх спадкових прав, 08.08.2022 року позивачка ОСОБА_1 та відповідачки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися до приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Кудрявцевої Т.М. із заявою про укладення та нотаріальне посвідчення договору про поділ спадщини та видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно, яке залишилось після смерті їхнього батька ОСОБА_5 .

Постановою приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Кудрявцевої Т.М. сторонам по справі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було відмовлено в нотаріальному посвідченні договору про поділ спадщини та видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно, оскільки ОСОБА_5 як єдиний спадкоємець ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину прийняв, але частково не оформив право власності в порядку спадкування за законом на спадкове майно та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому провести державну реєстрацію права власності на нерухоме майно ОСОБА_4 , керуючись пунктом 66 Порядку №1127 не вбачається можливим.

Після отримання Постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , як і раніше, продовжують володіти та користуватися спадковим майном, однак не бажають вирішувати питання щодо оформлення у встановленому законодавством порядку права власності на спадкове майно та не вчиняють жодних дій щодо його державної реєстрації, тому позивачка звернулася до суду за захистом своїх прав та просила суд ухвалити рішення, яким розділити спадкове майно та виділити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 : домоволодіння АДРЕСА_1 , яке складається з: житловий будинок літ.А1, загальною площею 75,7 кв.м., житловою площею 24,9 кв.м., сараї літ.Б1, В1, Г1, Ж1, Н1, вхід в погріб літ.Д1, гараж літ.Е1, літній душ літ.И1, вбиральня літ.З1, навіси літ.М1, С1, погріб літ.О1, споруди №1-12, замощення; земельну ділянку, загальною площею 0,25 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1221488000:03:001:0600, з цільовим призначенням 02.01. Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); земельну ділянку, загальною площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1221488000:03:001:0602, з цільовим призначенням 01.03. Для ведення особистого селянського господарства, розподіл судових витрат визначити відповідно до чинного законодавства.

Відповідачка за первісним позовом ОСОБА_2 , скориставшись своїм правом, передбаченим ст. 193, 194 ЦПК України, звернулася до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог зазначила аналогічні обставини, а саме, що після смерті їхньої матері ОСОБА_4 , єдиним спадкоємцем став батько сторін та чоловік померлої ОСОБА_5 , який спадщину прийняв, але не оформив. Після його смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 , відкрилася спадщина на належне йому майно і сторони з метою укладення договору розподілу спадкового майна звернулися до приватного нотаріуса Кудрявцевої Т.М., однак постановою від 08.08.2022 року їм було відмовлено в укладенні такого договору та видачі Свідоцтв про право на спадщину.

У зв`язку з чим, відповідачка за первісним та позивачка за зустрічним позовом ОСОБА_2 просила суд ухвалити рішення, яким розділити спадкове майно та виділити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 : 1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_2 , яке в цілому складається з: житловий будинок літ.А1 загальною площею 65,9 кв.м., житловою площею 36,3 кв.м., літня кухня літ.Б1, гараж літ. В1, сараї літ.Г1, Д1, літній душ Ж1, вбиральня літ.З1, вхід в погріб літ.Е1, навіс (тимчасовий) літ.Є1, споруди №1-8, замощення І.; грошові вклади з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК» на картковому рахунку НОМЕР_1 згідно з умовами Договору №SAMDNFF000113517866 від 03 листопада 2018 року, залишок коштів на рахунку складає 1861,66 грн. (одна тисяча вісімсот шістдесят одна гривня 66 копійок); грошові вклади з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК на рахунку «Бонус плюс» № НОМЕР_2 , на який зараховані відсотки за вкладом «Депозит Плюс», укладених на ім`я померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , розподіл судових витрат визначити відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідачка за первісним та зустрічним позовами, ОСОБА_3 , на підставі ст. 193,194 ЦПК України також звернулася до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування зустрічних позовних вимог зазначила аналогічні обставини та додала, що сторони довгий час користуються спадковим майном та мали намір укласти договір розподілу спадкового майна. Однак, здійснити реєстрацію права власності на спадкове майно у нотаріальному порядку неможливо, оскільки ОСОБА_5 частково не зареєстрував своє право власності в порядку спадкування за законом як єдиний спадкоємець ОСОБА_4 , тому і укласти договір розподілу спадщини в порядку ст.1267 ЦК України, як домовлялися сторони по справі, неможливо. Таким чином, ОСОБА_3 також позбавлена права зареєструвати своє право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 та вважає, що вирішення даного спору окрім як у судовому порядку неможливе, тому і звернулася до суду та просила ухвалити рішення, яким розділити спадкове майно та виділити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 :земельну ділянку, площею 2,630 гектарів в межах згідно з планом, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської Ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-795 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою та земельну ділянку, площею 2,630 гектарів в межах згідно з планом, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-792 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою, розподіл судових витрат визначити відповідно до вимог чинного законодавства.

Позивачка за первісним позовом та відповідачка за зустрічними позовами ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, але до його початку надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити, зустрічні позови визнала та проти їх задоволення не заперечувала (а.с.221, т.2).

Позивачка за зустрічним позовом та відповідачка за первісним і зустрічним позовами ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, але до його початку надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити, зустрічний позов ОСОБА_3 та первісного позов ОСОБА_1 визнала та не заперечувала проти їх задоволення (а.с.91, т.1).

Позивачка за зустрічним позовом та відповідачка за первісним і зустрічним позовами ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, але до його початку надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити, зустрічний позов ОСОБА_2 та первісний позов ОСОБА_1 визнала та не заперечувала проти їх задоволення (а.с.92, т.1).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_4 є рідною матір`ю ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та дружиною ОСОБА_5 , що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та про шлюб (а.с.15-17, 46-48, 76-78 т.1).

Відповідно до Свідоцтва про шлюб, виданого 20.08.1996 року Виконкомом Чумаківської сільської Ради народних депутатів Дніпропетровського району Дніпропетровської області, актовий запис №7, прізвище ОСОБА_6 було змінено на прізвище ОСОБА_7 (а.с.16, т.1).

Згідно зі Свідоцтвом про шлюб від 27.09.2000 року, виданим виконкомом Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області актовий запис №12 прізвище ОСОБА_6 було змінено на ОСОБА_8 (а.с.77, т.1).

Відповідно до Свідоцтва про шлюб, виданого 14.09.2013 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Павлограду реєстраційної служби Павлоградського міськрайонного управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 353, прізвище ОСОБА_9 було змінено на ОСОБА_10 (а.с.47, т.1).

Згідно зі свідоцтвом про смерть від 31.01.2011 року, виданим виконавчим комітетом Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області, актовий запис №5, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.9, т.1).

Після смерті ОСОБА_4 , на підставі заяви її чоловіка ОСОБА_5 , Дніпропетровською районною державною нотаріальною конторою відкрито спадкову справу №230/2011, що підтверджується Витягом про реєстрацію у спадковому Реєстрі №27021833 від 24.05.2011 року (а.с.11-12, т.1).

При дослідженні матеріалів спадкової справи, судом з`ясовано, що померла ОСОБА_4 заповіту не залишила та єдиним спадкоємцем став її чоловік ОСОБА_5 . Інші спадкоємці, діти померлої - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , скориставшись своїм правом передбаченим законодавством, від спадщини відмовилися, що підтверджується матеріалами вищезазначеної спадкової справи № 230/2011 (а.с.63, т.2).

Відповідно до матеріалів спадкової справи №230/2011 до складу спадкового майна, що належало ОСОБА_4 входить:

-ј частина будинку АДРЕСА_2 , яка на підставі Свідоцтва про право власності від 16.08.1993 року, належала їй в порядку спільної сумісної власності разом з ОСОБА_5 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

-земельна ділянка, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала їй на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП №022395, виданого Дніпропетровською районною державною адміністрацією 30.12.2003 року;

-земельна ділянка, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала їй на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №874456, виданого Дніпропетровською районною державною адміністрацією 10.03.2006 року;

-житловий будинок АДРЕСА_1 , загальною площею 75,7 кв.м. (житловою 24,9 кв.м), та земельну ділянку загальною площею 0,337 га, (з яких 0,25 га - для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 1221488000:03:001:0600; та 0,0870 га - для особистого підсобного господарства, кадастровий номер - 1221488000:03:001:0602) за цією ж адресою, яку вона успадкувала за законом після смерті своєї матері ОСОБА_13 на підставі рішення Дніпропетровського районного суду від 14.12.2010 року, однак реєстрацію права власності не здійснила та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

18.06.2013 року як єдиний спадкоємець померлої ОСОБА_5 отримав Свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської №1-795, видане Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою та Свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області №1-792, видане Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою (а.с.53, т.1).

ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Виконавчим комітетом Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області 23.11.2020 року, актовий запис №39 (а.с.10, т.1).

За заявами його спадкоємців ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 23.02.2021 року приватним нотаріусом Дніпропетровського районного нотаріального округу Кудрявцевою Т.М. відкрито спадкову справу №18/2021 (а.с.1, т.2).

При вивченні даної спадкової справи, судом з`ясовано, що померлий ОСОБА_5 заповіту не залишив, у встановлений законом строк та спосіб спадщину прийняли спадкоємці першої черги за законом - діти померлого ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.3,8,14, т.2)

Відповідно до матеріалів даної спадкової справи після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме:

-ј частину житлового будинку АДРЕСА_2 , яка на підставі Свідоцтва про право власності від 16.08.1993 року, належала йому на праві спільної сумісної власності разом з ОСОБА_4 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

-ј частину житлового будинку АДРЕСА_2 , що на підставі Свідоцтва про право власності від 16.08.1993 року, належала на праві спільної сумісної власності ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем якої був ОСОБА_5 , який спадщину прийняв, але не оформив та помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

-земельну ділянку, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-795 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою;

-земельну ділянку, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-792 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою;

-житловий будинок АДРЕСА_1 , загальною площею 75,7 кв.м. (житловою 24,9 кв.м.), та земельну ділянку площею 0,337 га, (з яких 0,25 га - для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд, кадастровий номер 1221488000:03:001:0600; та 0,0870 га - для особистого підсобного господарства, кадастровий номер - 1221488000:03:001:0602) за цією ж адресою, яка належала в цілому його дружині ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем якої був ОСОБА_5 , який спадщину прийняв, але не оформив та помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

-вкладів з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК» на:

-карткового рахунку НОМЕР_1 згідно з умовами Договору №SAMDNFF000113517866 від 03 листопада 2018 року, залишок коштів на рахунку складає 1861,66 грн. (одна тисяча вісімсот шістдесят одна гривня 66 копійок);

-рахунку «Бонус плюс» № НОМЕР_2 , на який зараховані відсотки за вкладом «Депозит Плюс», укладених на ім`я померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , та належність яких померлому підтверджується довідкою №20.1.0.0.0/7-210225/8915, виданою 01 березня 2021 року АТ КБ «ПРИВАТБАНК» .

У своїх позовних заявах сторони по справі зазначили та підтвердили, що вони протягом тривалого часу користуються спадковим майном та мали домовленість укласти договір розподілу спадкового майна.

Відповідно до Постанови приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Кудрявцевої Т.М. від 08.08.2022 року сторонам по справі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було відмовлено в нотаріальному посвідченні договору про поділ спадщини та видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на спадкове майно, оскільки ОСОБА_5 як єдиний спадкоємець ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину прийняв, але частково не оформив право власності в порядку спадкування за законом на спадкове майно та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому провести державну реєстрацію права власності на нерухоме майно ОСОБА_4 , керуючись пунктом 66 Порядку №1127 не вбачається можливим (а.с.18-19, т.1).

Стосовно спадкового майна, що належало померлому ОСОБА_5 сторонами по справі були надані наступні докази.

Відповідно до Свідоцтва про право власності від 16.08.1993 року, виданого Дніпропетровською районною адміністрацією, квартира АДРЕСА_3 належить на праві власності « ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 (рос.)» (а.с.85, т.1).

Згідно з Рішенням Виконавчого комітету Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області від 27.03.2019 року житловому будинку з господарським спорудами, присадибній ділянці, які розташовані за колишньою адресою: АДРЕСА_3 , що належать на праві спільної власності громадянам: ОСОБА_5 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та померлій ОСОБА_4 наступну поштову адресу: АДРЕСА_2 (а.с.87, т.1).

Згідно з технічним паспортом на будинок присадибного типу з господарським будівлями та спорудами від 08.10.2022 року, домоволодіння АДРЕСА_2 , в цілому складається з: житловий будинок літ.А1 загальною площею 65,9 кв.м., житловою площею 36,3 кв.м., літня кухня літ.Б1, гараж літ. В1, сараї літ.Г1, Д1, літній душ Ж1, вбиральня літ.З1, вхід в погріб літ.Е1, навіс (тимчасовий) літ.Є1, споруди №1-8, замощення І (а.с.100-107, т.1).

Відповідно до Звіту в стислій формі про оцінку майна від 05.10.2022 року Ѕ частина вказаного домоволодіння складає 82 000 грн..

Згідно з рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 14.12.2010 року за ОСОБА_4 визнано право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_13 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_7 , на домоволодіння АДРЕСА_1 , загальною площею 75,7 кв.м, з яких житлова площа складає 24,9 кв.м., допоміжні - 39,9 кв.м., площа літніх приміщень 10,9 кв.м. та на земельну ділянку площею 0,337 га за цією ж адресою, що належала ОСОБА_19 на підставі державного акту на право приватної власності на землю (ІІ-ДН №002119), а згодом перейшла у спадок його дружині ОСОБА_13 (а.с.13-14, т.1)

Відповідно до Довідки, виданої виконавчим комітетом Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області №12 від 26.08.2022 року, вулиця Щорса в с. Чумаки перейменована на вулицю Світанкову. (а.с.20, т.1)

Згідно з технічним паспортом на будинок присадибного типу з господарським будівлями та спорудами від 08.10.2022 року домоволодіння АДРЕСА_1 , складається з: житловий будинок літ.А1, загальною площею 75,7 кв.м., житловою площею 24,9 кв.м., сараї літ.Б1, В1, Г1, Ж1, Н1, вхід в погріб літ.Д1, гараж літ.Е1, літній душ літ.И1, вбиральня літ.З1, навіси літ.М1, С1, погріб літ.О1, споруди №1-12, замощення І (а.с.100-107, т.1).

Згідно з Державним актом на право приватної власності земельну ділянку від 27.01.1995 року (серія ДП ДН 002119), що розташована на території Чумаківської сільської ради за адресою АДРЕСА_4 , загальною площею 0,337 га, передано для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд площею 0,25 га, та для особистого підсобного господарства, площею - 0,087 га (а.с.14, т.1).

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 12.10.2022 року, земельній ділянці, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,087 га, з цільовим призначенням 01.03. Для ведення особистого селянського господарства присвоєно кадастровий номер 1221488000:03:001:0602 (а.с.).

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 12.10.2022 року, земельній ділянці, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,25 га, з цільовим призначенням 02.01. Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) присвоєно кадастровий номер 1221488000:03:001:0600 (а.с.).

Відповідно до Звіту в стислій формі про експертну грошову оцінку майна вартість вказаного домоволодіння складає 110420 грн., у т.ч. вартість земельної ділянки (1221488000:03:001:0600) складає 25800 грн., земельної ділянки (1221488000:03:001:0602) складає 5300 грн. (а.с.22-23, т.1).

Згідно зі Свідоцтвом про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-795 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою земельна ділянка, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, належала ОСОБА_5 (а.с.55, т.1)

Згідно зі Свідоцтвом про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-792 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою земельна ділянка, площею 2,630 гектарів (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, належала ОСОБА_5 (а.с.53, т.1)

Відповідно до Звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки від 05.10.2022 року вартість вказаних земельних ділянок складає 86 000 грн. (а.с.89, т.1) (в звіті 82 000.

Згідно п.1 ст. 16 ЦК України, одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюються або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 1223 ЦК України, зокрема у разі відсутності заповіту, право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу, а саме, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця.

У частині 1 статті 1225 ЦК України зазначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.Відповідно до ч.2 ст. 1225 ЦК України до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

Верховний Суд України в п. 23 Постанови Пленуму «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за №7 роз`яснив, що Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Тобто, визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

В листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ N 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" має місце роз`яснення щодо розгляду цивільних спорів, зокрема, у випадку неможливості спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. За змістом цих роз`яснень видно, що не міститься прямої заборони щодо визнання судом права власності за спадкоємцем на нерухоме майно в разі, коли спадкодавець на законних підставах володів та користувався цим майном, але в силу об`єктивних причин не встиг за життя здійснити реєстрацію нерухомого майна.

Згідно з вимогами ч.3 ст.1267 ЦК України спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

У своїх заявах сторони зазначили, зокрема, що ще за життя батьків користувалися та після їх смерті продовжують користуватися вказаним спадковим майном, а саме: ОСОБА_1 довгий час проживає за адресою: АДРЕСА_4 та веде господарство у вказаному домоволодінні - сплачує комунальні послуги та користується земельними ділянками; ОСОБА_2 проживає у будинку АДРЕСА_2 - сплачує комунальні платежі та веде господарство; ОСОБА_3 користується земельними ділянками, що розташовані на території Чумаківської сільської ради.

У своїй заяві ОСОБА_1 просила задовольнити її позовні вимоги та не заперечувала проти задоволення позовних вимог ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.)

ОСОБА_2 надала до суду заяву, якою просила задовольнити її позовні вимоги у повному обсязі та не заперечувала проти задоволення позовних вимог ОСОБА_3 та ОСОБА_1 (а.с.)

ОСОБА_3 також надала до суду заяву, якою підтримала свої позовні вимоги та не заперечували проти задоволення позовних вимог ОСОБА_20 та ОСОБА_2 (а.с.)

Відповідно до ч. 6 ст. 263 ЦПК України якщо одна із сторін визнала пред`явлену до неї позовну вимогу під час судового розгляду повністю або частково, рішення щодо цієї сторони ухвалюється судом згідно з таким визнанням, якщо це не суперечить вимогам статті 206 цього Кодексу.

Згідно зі ч.ч.1,4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12.06.2009 р. N 2, у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Таким чином, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги за первісним та за зустрічними позовами є обґрунтованими, повністю підтверджені документально та підлягають задоволенню.

Також суд враховує, що визнання за ОСОБА_1 права власності на домоволодіння АДРЕСА_1 та земельні ділянки на яких воно розташоване не порушуватиме права та інтереси інших осіб, визнання за ОСОБА_2 права власності 1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_2 та грошові вклади з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК» на картковому рахунку та на рахунку «Бонус плюс», а визнання за ОСОБА_3 права власності на земельні ділянки за кадастровими номерами 1221488000:01:001:0046 та 1221488000:01:103:0003, що розташовані на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області не порушуватиме прав та інтересів інших осіб.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України на користь ОСОБА_1 з відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1104 грн., на користь ОСОБА_2 з ОСОБА_1 та ОСОБА_3 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 992,4 грн., на користь ОСОБА_3 з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягає стягненню судовий збір у розмірі 992,4 грн..

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 1216, 1218, 1261, 1268 Цивільного кодексу України, ст.ст. 12, 81, 141, 193,194, 247, 259, 260, 265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визнання права власності у порядку спадкування за законом, - задовольнити.

Виділити спадкове майно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНКПП НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 , паспорт НОМЕР_4 , виданий 25.09.2020 року органом №1244, на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 :

- домоволодіння АДРЕСА_1 , яке складається з:

житловий будинок літ.А1, загальною площею 75,7 кв.м., житловою площею 24,9 кв.м., сараї літ.Б1, В1, Г1, Ж1, Н1, вхід в погріб літ.Д1, гараж літ.Е1, літній душ літ.И1, вбиральня літ.З1, навіси літ.М1, С1, погріб літ.О1, споруди №1-12, замощення І.

- земельну ділянку, загальною площею 0,25 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1221488000:03:001:0600, з цільовим призначенням 02.01. Для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

- земельну ділянку, загальною площею 0,0870 га, що розташована за адресою АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1221488000:03:001:0602, з цільовим призначенням 01.03. Для ведення особистого селянського господарства.

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1140 грн..

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про визнання права власності у порядку спадкування за законом, - задовольнити.

Виділити спадкове майно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,, РНКПП НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_6 , паспорт серії НОМЕР_6 , виданий Дніпропетровським РВ УМВС України у Дніпропетровській області 01.11.2001 року, на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 :

-1/2 частину домоволодіння АДРЕСА_2 , яке в цілому складається з: житловий будинок літ.А1 загальною площею 65,9 кв.м., житловою площею 36,3 кв.м., літня кухня літ.Б1, гараж літ. В1, сараї літ.Г1, Д1, літній душ Ж1, вбиральня літ.З1, вхід в погріб літ.Е1, навіс (тимчасовий) літ.Є1, споруди №1-8, замощення І.

- грошові вклади з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК» на картковому рахунку НОМЕР_1 згідно з умовами Договору №SAMDNFF000113517866 від 03 листопада 2018 року, залишок коштів на рахунку складає 1861,66 грн. (одна тисяча вісімсот шістдесят одна гривня 66 копійок);

- грошові вклади з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться в АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК на рахунку «Бонус плюс» № НОМЕР_2 , на який зараховані відсотки за вкладом «Депозит Плюс», укладених на ім`я померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 .

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 992,4 грн..

Позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , про визнання права власності у порядку спадкування за законом, - задовольнити.

Виділити спадкове майно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНКПП НОМЕР_7 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_7 , паспорт серії НОМЕР_8 , виданий Дніпропетровським РВ ГУ ДМС України у Дніпропетровській області 16.10.2013 року, на праві власності в порядку спадкування за законом після ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 :

- земельну ділянку, площею 2,630 гектарів в межах згідно з планом, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, (кадастровий номер 1221488000:01:001:0046), що розташована на території Чумаківської сільської Ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-795 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою;

- земельну ділянку, площею 2,630 гектарів в межах згідно з планом, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий номер 1221488000:01:103:0003), що розташована на території Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, яка належала йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.06.2013 року №1-792 виданого Дніпропетровською районною Державною нотаріальною конторою;

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 судовий збір у розмірі 992,4 грн..

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо Дніпровського апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.М. Новік

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107931426
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —175/2457/22

Рішення від 14.12.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні