Ухвала
від 19.12.2022 по справі 916/780/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"19" грудня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/780/22

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.,

Секретаря судових засідань Ловга В.М.

За участю представників сторін:

Від позивача: Вішневська К.М. на підставі ордеру;

Від відповідача: не з`явився;

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Югфуд» до товариства з обмеженою відповідальністю «Геба» про стягнення 43 005,04 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа №916/780/22 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Югфуд» до товариства з обмеженою відповідальністю «Геба» про стягнення 43 005,04 доларів США.

Ухвалою суду від 23.06.2022р. дана справа була призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого засідання на 16.11.2022р. о 14:30 год., призначено резервну дату підготовчого засідання на 19.12.2022р. о 15:00 год., встановлено відповідачу 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов, провадження у справі зупинено до надходження відповіді від компетентного органу Республіки Казахстан про вручення товариству з обмеженою відповідальністю «Геба» судових документів.

03.10.2022р. до господарського суду від Спеціалізованого міжрайонного Економічного суду Актюбінської області надійшло виконане судове доручення, згідно якого ухвала суду від 23.06.2022р. була вручена відповідачу 12.09.2022р.

07.11.2022р. до господарського суду від товариства з обмеженою відповідальністю «Геба» надійшло клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату - після закінчення воєнних дій в Україні.

Призначене судом підготовче засідання на 16.11.2022р., не відбулось у зв`язку з відключеннями електричної енергії у суді.

За результатами проведення даного підготовчого засідання, господарський суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Відповідно до ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Враховуючи вручення товариству з обмеженою відповідальністю «Геба» ухвали суду від 23.06.2022р. про відкриття провадження по справі, господарський суд дійшов висновку, що 15-ти денний строк для подання відзиву на позовну заяву сплинув.

Господарський суд зазначає, що проведення в Україні воєнних дій не є перешкодою для направлення товариством з обмеженою відповідальністю «Геба» відзиву на позовну заяву.

При цьому, суд звертає увагу відповідача на приписи ч. 2 ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» №389-VIII від 12.05.2015р., згідно яких скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Приймаючи до уваги вищенаведені положення процесуального законодавства, враховуючи повідомлення товариства з обмеженою відповідальністю «Геба» про розгляд даної справи та сплив строку для подання відзиву на позов, господарський суд дійшов висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Згідно зі ст. 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Питання вирішення справ, що випливають з договірних та інших цивільно-правових відносин між господарюючими суб`єктами, з їх відносин з державними та іншими органами, а також виконання рішень за ними, врегульовані Угодою про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992р., яка була ратифікована Україною та Республікою Казахстан.

Статтею 3 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності передбачено, що господарюючі суб`єкти кожної з держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав користуються на території іншої держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав правовим і судовим захистом своїх майнових прав і законних інтересів, рівним із господарюючими суб`єктами цієї держави. Господарюючі суб`єкти кожної з держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав мають на території інших держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав право без перешкод звертатися до судів, арбітражних (господарських) судів, третейських судів та інших органів, до компетенції яких належить вирішення справ, зазначених у статті 1 цієї Угоди (в подальшому - компетентні суди), можуть виступати в них, порушувати клопотання, висувати позови та здійснювати інші процесуальні дії.

Відповідно до ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов`язуються надавати взаємну правову допомогу. Взаємне надання правової допомоги включає вручення і пересилання документів і виконання процесуальних дій, зокрема проведення експертизи, заслуховування Сторін, свідків, експертів та інших осіб. При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави. При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

Таким чином, з урахуванням положень ст. 367 ГПК України та з метою належного повідомлення товариства з обмеженою відповідальністю «Геба» про час та місце розгляду даної справи, керуючись положеннями Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, господарський суд дійшов висновку про необхідність звернення до компетентного суду Республіки Казахстан із судовим дорученням про вручення відповідачу судових документів.

Згідно з п. 4 ч. 1, ч. 3 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Приймаючи до уваги неможливість розгляду даної справи до отримання інформації про вручення товариству з обмеженою відповідальністю «Геба» судових документів, провадження по даній справі слід зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на дане судове доручення.

Керуючись ст. ст. 177, 185, 228, 229, 230, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження у справі №916/780/22.

2. Призначити справу до судового розгляду по суті на 17 травня 2023р. о 12:00 год. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Одеської області в залі судових засідань № 14 за адресою: 65119, Україна, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 5й поверх, тел. 307-977.

3. Призначити резервну дату судового засідання - 14 червня 2023р. о 12:00 год.

4. Зобов`язати позивача у 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали надати суду нотаріально засвідчені переклади даної ухвали та прохання про вручення судових документів на російську мову.

5. Провадження у справі №916/780/22 зупинити.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирала законної сили 19.12.2022р. та може бути оскаржена в частині зупинення провадження по справі.

Повний текст ухвали складено 22.12.2022р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108024737
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —916/780/22

Рішення від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні