Ухвала
від 22.12.2022 по справі 541/2868/22
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2868/22

Провадження № 1-кс/541/1011/2022

У Х В А Л А

іменем України

22 грудня 2022 рокум.Миргород

Слідчий суддя Миргородського міськрайонного суду Полтавської області ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в м. Миргороді клопотання слідчого СВ Миргородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню внесеному в ЄРДР за №42022172050000050 від 23.08.2022 за ч. І ст. 367 КК У країни, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в :

Слідчий СВ Миргородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області за погодженням з прокурором Миргородської окружної прокуратури Полтавської області, звернулася до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Зі змісту поданого клопотання вбачається, що в провадженні СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування № №42022172050000050 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. І ст. 367 КК У країни .

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 створено 22.01.2003 року.

Відповідно Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, виданого на підставі рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 від 25.08.2004 у користуванні ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебувала земельна ділянка площею 16,3 га, ( кадастровий номер 53 232 814 01:01:001:0011), для ведення дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, яка розташована в с. Гаркушинці Миргродського району Полтавської області.

Згідно Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, виданого на підставі розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_5 № 227 від 11.10.2004, у користуванні ІНФОРМАЦІЯ_6 сортів рослин перебувала земельна ділянка площею 92,4 га,( кадастровий номер 53 232 852 00:00:004:0001), для ведення дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства розташована в с. Петрівці Миргородського району Полтавської області.

Відповідно до Статуту ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на підставі наказів ІНФОРМАЦІЯ_7 № 807 від 30.12.2011 «Про реорганізацію державних сортодослідних станцій» та № 210 від 18.04.2012 «Про реорганізацію державних центрів експертизи сортів рослин з державними інспекціями з охорони прав на сорти рослин» державне підприємство є правонаступником реорганізованих, шляхом приєднання до підприємства, в тому числі, ІНФОРМАЦІЯ_8 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яка перебуває в стані припинення), ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , перебуває в стані припинення).

За таких обставин право постійного користування земельною ділянкою площею 16,3 га, розташованою в с. Гаркушинці та земельною ділянкою площею 92,4 га, розташованою в с. Петрівці Миргородського району Полтавської області перейшло до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ) як правонаступника ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Встановлено, що на даний час вказані земельні ділянки засіяні сільськогосподарськими культурами та використовуються невідомими особами. Для встановлення осіб які здійснюють обробіток вищевказаних земельних ділянок 02.12.2022 до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » направлено відповідний запит, проте державним підприємством будь-яка інформація чи документи не надані.

Згідно повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_9 від 01.12.2022, інформація щодо осіб, які здійснюють обробіток вищевказаних ділянок та щодо сплати земельного податку у міській раді відсутня.

З метою виявлення обставин, що підтверджують або спростовуєтеся факт незаконних використання земельних ділянок, та осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення просив надати доступ до документів за період 2020-2022 роки, а саме :договорів, укладених ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » на виконання робіт по обробітку (надання сільськогосподарських робіт, послуг тощо) земельної ділянки державної власності площею 92,4 га, розташованої в с. Петрівці та земельної ділянки державної власності площею 16,3 га, розташованої в с. Гаркушинці Миргородського району Полтавської області, які перебувають у постійному користуванні підприємства, специфікацій, додаткових угод тощо та документів, що стосуються їх виконання (актів виконаних робіт (надання послуг), документів щодо оплати вартості наданих послуг за договорами про надання послуг тощо) ;договорів, укладених ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » щодо реалізації вирощеноїсільськогогосподарської продукції на земельній ділянці площею 92,4 га , розташованої в с. Петрівці та на земельній ділянці площею 16,3 га, розташованої в с. Гаркушинці Миргородського району Полтавської області, які перебувають у постійному користуванні підприємства сільськогосподарської продукції, додаткових угод до них та документів, що стосуються їх виконання (товарно-транспортних накладних, видаткових накладних, актів приймання-передачі товару, розрахунків коригування кількісних і цінових показників, рахунку-фактури, документів щодо оплати тощо);документів щодо оприбуткування зібраного вражаю на вищевказаних земельних ділянка та його зберігання; Статуту ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », наказу про його затвердження.

Слідчий в судове засідання не з`явився, в подані заяві просив розглянути клопотання за його відсутності та задовольнити.

З урахуванням обставин кримінального провадження, особа, у володінні якої знаходяться документи, що мають значення для сторони кримінального провадження, для розгляду клопотання не викликалася на підставі положень ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши зміст клопотання і матеріалів в копіях, якими слідчий обґрунтовує доводи цього клопотання, слідчий суддя приходить до наступного .

Частиною 1 статті 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі припинення відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором. У клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя встановив, що СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42022172050000050 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Згідно Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, виданого на підставі рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 від 25.08.2004 у користуванні ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебуває земельна ділянка площею 16,3 га, для ведення дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, розташована в селі Гаркушинці Миргородського району Полтавської області.

Відповідно Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, виданого на підставі розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_5 № 227 від 11.10.2004, у користуванні ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебуває земельна ділянка площею 92,4 га, для ведення дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства розташована в с. Петрівці Миргородського району Полтавської області.

Згідно Статуту ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на підставі наказів ІНФОРМАЦІЯ_7 № 807 від 30.12.2011 «Про реорганізацію державних сортодослідних станцій» та № 210 від 18.04.2012 «Про реорганізацію державних центрів експертизи сортів рослин з державними інспекціями з охорони прав на сорти рослин» Державне підприємство є правонаступником реорганізованих, шляхом приєднання до підприємства, в тому числі, ІНФОРМАЦІЯ_8 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яка перебуває в стані припинення), ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , перебуває в стані припинення).

02.12.2022 слідчий ІНФОРМАЦІЯ_11 звернувся з запитом до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про надання інформації та документів, в тому числі тих доступ до яких просить надати, однак Державним підприємством відповідь на запит не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій вказаної статті кримінального закону.

Зазначена інформація та документи доступ до яких ініціює слідчий, перебуває у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке розташоване за адресою АДРЕСА_2 , являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом. Іншими способами отримати вищезазначену інформацію неможливо, тому необхідно надати тимчасовий доступ до документів, задовольнивши клопотання слідчого.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 8, 14, 15, 86, 89, 94, 159, 160, 161, 163, 164 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ Миргородського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню внесеному в ЄРДР за №42022172050000050 від 23.08.2022 за ч. 1 ст. 367 КК України задовольнити.

Надати слідчим СВ Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому лейтенанту ОСОБА_4 , старшому лейтенанту ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до речей і документів, та виготовлення і належного посвідчення копій документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), за 2020,2021,2022 роки :

- договорів, укладених ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на виконання робіт по обробітку (сільськогосподарських робіт, надання послуг, специфікацій), додаткових угод та документів, що стосуються їх виконання (актів виконаних робіт (надання послуг), документів щодо оплати вартості наданих послуг за договорами про надання послуг, додаткових угод до них та документів, які підтверджують їх виконання (товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, акти приймання-передачі товару, розрахунки коригування кількісних і цінових показників, рахунку-фактури, документи про оплату вказаних робіт та послуг, щодо земельної ділянки державної власності площею 92,4 га ( кадастровий номер 53 232 852 00:00:004:0001), розташованої в с. Петрівці та земельної ділянки державної власності площею 16,3 га, (кадастровий номер 53 232 814 01:01:001:0011), розташованої в с. Гаркушинці Миргородського району Полтавської області;

- договорів, укладених ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », щодо реалізації вирощеної сільськогосподарської продукції, додаткових угод до них та документів, що підтверджують їх виконання (товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, акти приймання-передачі товару, розрахунки коригування кількісних і цінових показників, рахунки-фактура, документів що підтверджують оплату по проведених операціях ) на земельній ділянці площею 92,4 га ( кадастровий номер 53 232 852 00:00:004:0001), розташованій в с. Петрівці та на земельній ділянці площею 16,3 га, (кадастровий номер 53 232 814 01:01:001:0011), розташованій в с. Гаркушинці Миргородського району Полтавської області.

Документів щодо оприбуткування ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зібраного у 2021 та 2022 роках урожаю сільськогосподарських культур та його зберігання на земельній ділянці площею 92,4 га ( кадастровий номер 53 232 852 00:00:004:0001), розташованій в с. Петрівці та на земельній ділянці площею 16,3 га (кадастровий номер 53 232 814 01:01:001:0011), розташованій в с.Гаркушинці, Миргородського району, Полтавської області.

Статуту ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », Наказу ІНФОРМАЦІЯ_12 №1971 від 03.11.2021 про затвердження Статуту.

Роз`яснити особами, у володінні яких знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотання сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями кримінального процесуального кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Строк дії даної ухвали по 22 лютого 2023 року включно.

Другий примірник оригіналу цієї ухвали та її копію для виконання вимог ч. 2 ст. 165 КПК України вручити слідчому органу Національної поліції, який звернувся з даним клопотанням.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108031899
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —541/2868/22

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Дністрян О. М.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

Ухвала від 15.11.2022

Кримінальне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Куцин В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні