Рішення
від 07.12.2022 по справі 333/2703/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2703/22

Провадження № 2/333/2600/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2022 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Холода Р.С.,

за участю секретаря судового засідання Косолап А.С.,

представника позивача Щербини К.В.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, позовну заяву за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43» (юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 40483650) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією, -

ВСТАНОВИВ:

08.07.2022 року ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» звернулось до Комунарського районного суду м. Запоріжжя з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги по управлінню будинком та прибудинковою територією у розмірі 9700 грн., витрат на правничу допомогу у розмірі 3000 грн. та судового збору.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги, позивач зазначив, що 16.04.2016 року рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , було створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку під назвою ОСББ «ЧУМАЧЕНКА 43», головою якого обрано ОСОБА_2

18.09.2016 року рішенням загальних зборів, оформлених протоколом №3, було затверджено тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень у розмірі 4 гривні за метр квадратний.

Протоколом №6 від 23 травня 2019 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 180 гривень з однокімнатної квартири, 250 гривень з двокімнатної та 330 гривень з трьохкімнатної квартири на місяць.

Протоколом №8 від 22 серпня 2021 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 250 гривень з однокімнатної квартири, 320 гривень з двокімнатної та 400 гривень з трьохкімнатної квартири на місяць.

Власник квартири АДРЕСА_3 , яким є ОСОБА_1 , має несплачену заборгованість за спожиті послуги за період часу з грудня 2019 року по червень (включно) 2022 року на загальну суму 9 700 грн., що є порушенням зобов`язання, яке виникло на підставі Статуту, рішень зборів співвласників, а також Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідач була неоднаразово повідомлена про наявність заборгованості та необхідність її погашення, однак продовжує допускати зростання заборгованості та не вчинила жодного платежу щодо її погашення.

З цих підстав, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією у розмірі 9700 грн., яка виникла за період з 01.06.2019 року по 30.06.2022 року.

Крім того, ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» понесло судові витрати, які складаються з витрат на правничу допомогу у розмірі 3000 грн. та судового збору у розмірі 2481 грн., які просить суд покласти на відповідача.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.07.2022 року цивільну справу №333/2703/22 передано в провадження судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя Холоду Р.С.

Ухвалою суду від 09.08.2022 року провадження у справі відкрито, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 підтримав заявлені позовні вимоги з підстав, викладених у позові. Крім того, зазначив, що оскільки відповідач є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 , остання є членом ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43», проте ОСОБА_1 не сплачує вартість отриманих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні зазначила, що у 2019 році проживала у Польщі, тому не має такої можливості. Також пояснила, що не сплачувала вартість отриманих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією через конфлікт з головою ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» Бобровичем М.В., так як останній на її запит не надав інформації з приводу наявної заборгованості. Крім того, вона не згодна, що повинна сплачувати позивачу кошти на правову допомогу.

Заслухавши пояснення сторін у справі, дослідивши матеріали справи та наявні в ній письмові докази, суд дійшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43», виходячи з такого.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами (ч. 1). Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України (ч. 2). Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (ч. 4).

Згідно з ч. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Судом встановлено, що 16.04.2016 року установчими зборами ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43», який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , затверджено статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до п. 1 розділу І зазначеного вище статуту, об`єднання співвласників багатоквартирних будинків «ЧУМАЧЕНКА №43» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_5 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків».

Згідно з п. 1 розділу ІІ статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43», метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 3 розділу ІІ статуту визначено, що завданням та предметом діяльності об`єднання є, зокрема, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг за обґрунтованими цінами, забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання (ч. 1). Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників (ч. 5). Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку (ч. 8).

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків» визначено, що співвласник зобов`язаний, зокрема: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи (ч. 6). З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат (ч. 7).

Як вбачається з матеріалів справи, протоколом №6 від 23 травня 2019 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 180 гривень з однокімнатної квартири, 250 гривень з двокімнатної та 330 гривень з трьохкімнатної квартири на місяць.

Протоколом №8 від 22 серпня 2021 року тариф на оплату послуг за утримання будинку для власників житлових та нежитлових приміщень змінився та став обраховуватись у розмірі 250 гривень з однокімнатної квартири, 320 гривень з двокімнатної та 400 гривень з трьохкімнатної квартири на місяць.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України визначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

З матеріалів справи вбачається, що ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» в період з 01.06.2019 року по 30.06.2022 року надано послуги по управлінню будинком та прибудинковою територією за адресою: АДРЕСА_4 , вартість яких становить 9 700 грн.

Відповідно до ст.ст. 67, 68 ЖК Української РСР, наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги.

Згідно з матеріалами справи, відповідач ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право власності на житло від 16.04.1999 року № НОМЕР_1 є власником квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

Крім того, відповідач з 14.03.2006 року зареєстрована за вказаною вище адресою, що підтверджується інформацією, наданою Департаментом реєстраційних послуг ЗМР від 27.07.2022 року №04-46/3/2891.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Під час розгляду справи по суті судом встановлено, що відповідач зобов`язання з оплати наданих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією в період з 01.06.2019 року по 30.06.2022 року належним чином не виконала, претензії щодо якості наданих послуг до ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» не пред`явила, у зв`язку з чим, за останньою утворилась заборгованість в сумі 9 700 грн.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 зазначила, що дійсно не сплачувала вартість отриманих послуг по управлінню будинком та прибудинковою територією в період з 01.06.2019 року по 30.06.2022 року через конфлікт з головою ОСББ «ЧУМАЧЕНКА №43» Бобровичем М.В.

Таким чином, факт наявності заборгованості в розмірі 9 700 грн.підтверджується матеріалами цієї справи та фактично визнано відповідачем в ході її розгляду.

Оскільки відповідач оплату наданих послуг не довела, будь-яких претензій щодо надання послуг позивачу не пред`явила, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення з ОСОБА_1 основного боргу у розмірі 9 700 грн. є документально підтвердженими, нормативно обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Розглянувши вимоги ОСББ «ЧУМАЧЕНКО 43» про стягнення з ОСОБА_1 на його користь витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 3 000 грн., суд дійшов до висновку про їх часткове задоволення, виходячи з такого.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави (ч. 1). За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3).

Частиною 4ст.137ЦПК Українивизначено,що розмірвитрат наоплату послугадвоката маєбути співмірниміз:1)складністю справита виконанихадвокатом робіт(наданихпослуг); 2)часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); 3)обсягом наданихадвокатом послугта виконанихробіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

З огляду на викладене, позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на його користь понесені витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 3 000 грн.

Як доказ понесених витрат на надання професійної правничої допомоги, позивачем долучено до матеріалів справи договір про надання правової допомоги від 20.05.2022 року, додаткову угоду №1 до договору про надання правової допомоги №97 від 20.05.2022 року, акт прийняття-передачі наданих послуг від 20.05.2022 року до договору про надання юридичних послуг №97, квитанцію до прибуткового касового ордера від 20.05.2022 року №97 на суму 3000 грн.

Розглянувши клопотання позивача, дослідивши надані останнім документи, дослідивши матеріали справи та наявні в ній докази, суд виходить з того, що при визначенні суми відшкодування витрат на професійну правничу допомогу суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Тісамі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставістатті 41Конвенції прозахист правлюдини і основоположних свобод. Зокрема, у рішеннях від 23 січня 2014 року у справі«East/WestAlliance Limited» проти України», від 26 лютого 2015 року у справі«Баришевський проти України»зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим. Відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Подібні висновки щодо підтвердження витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги, зроблені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18)та додатковій постанові Великої Палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 755/9215/15-ц (провадження № 14-382цс19).

Крім того, саме такий висновок міститься в постанові Верховного Суду від 01.09.2021 року, винесеній за результатами розгляду справи № 178/1522/18, який відповідно до статті 360-7 ЦПК України має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм.

З огляду на викладене, дослідивши наявні в матеріалах справи докази понесених витрат на професійну правничу допомогу, враховуючи складність справи, а також обсяг виконаних адвокатом робіт (підготовка позовної заяви та представництво позивача у суді), наявність фактичної заяви відповідача про зменшення витрат на правничу допомогу ( ОСОБА_1 заперечувала проти стягнення з неї на користь позивача витрат на правову допомогу), суд дійшов висновку про стягнення з відповідача на користь ОСББ «ЧУМАЧЕНКА 43» понесених витрати на професійну правничу допомогу в сумі 1 000 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, у зв`язку з задоволенням позовних вимог ОСББ «ЧУМАЧЕНКА 43», судовий збір у розмірі 2 481 грн. за подання позовної заяви покладається судом на відповідача.

Керуючись ст.ст. 141, 223, 258, 259, 265, 268, 274, 279 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43» (юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 40483650) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43» (юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 40483650) 9700 (дев`ять тисяч сімсот) грн. 00 коп. заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією за період з 01.06.2019 року по 30.06.2022 року.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43» (юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 40483650) 1000 (одну тисячу) грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу.

У задоволенні іншої частини позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЧУМАЧЕНКА №43» (юридична адреса: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд. 43, код ЄДРПОУ 40483650) 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн. 00 коп. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складено 12.12.2022 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Р.С. Холод

Дата ухвалення рішення07.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108037779
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги з управління будинком та прибудинковою територією

Судовий реєстр по справі —333/2703/22

Постанова від 26.05.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Рішення від 07.12.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Рішення від 07.12.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні