Рішення
від 21.12.2022 по справі 918/560/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2022 р. м. РівнеСправа № 918/560/22

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Кравчук А.А.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" про ухвалення додаткового рішення у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМАРР"

про стягнення коштів

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 13.12.2022 року позов задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМАРР" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" 424 379,00 грн заборгованості, 30 014,37 грн пені, 46 669,73 грн інфляційних втрат, 22 164,83 грн відсотків річних та 8 631,11 грн витрат по сплаті судового збору, в решті позову відмовлено.

16.12.2022 року на електронну адресу суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" надійшла заява відповідно до якої просить суд ухвалити додаткове рішення по справі, яким стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМАРР" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 10 400,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 16.12.2022 року розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" про ухвалення додаткового рішення призначено на "21" грудня 2022 р.

20.12.2022 року на електронну адресу господарського суду від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без участі позивача відповідно до якої просить суд здійснювкати розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення, яке прихначено на 21.12.2022 року об 15630 год. без участі позивача та без участі його представника Ахтимчука С.І.

21.12.2022 року на електронну адресу господарського суду від представника відповідача надійшло клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги в якому просить суд зменшити розмір витрат на правничу професійну допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами у справі № 918/560/22 та вказані представником позивача у заяві від 14.12.2022 р. у сумі 10 400,00 грн та розгляд заяви про розподіл витрат у судовому засіданні 21.12.2022 р. о 15:30 год. здійснювати за відсутностя відповідача та представника з врахуванням пояснень, які містяться в клопотанні про зменшення витрат.

Представник позивача в судове засідання 21.12.2022 року не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Господарським судом було надіслано ухвалу суду від 16.12.2022 року до електронного кабінету одержувачу Ахтимчуку С.І. (представнику позивача), документ доставлено до електронного кабінету 18.12.2022 року.

Представник відповідача в судове засідання 21.12.2022 року не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Господарським судом було надіслано ухвалу суду від 16.12.2022 року до електронного кабінету одержувачу Тимошенко О.В. (представнику відповідача), документ доставлено до електронного кабінету 18.12.2022 року.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" про ухвалення додаткового рішення, суд зазначає наступне.

За змістом статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 зазначеного Закону).

Разом із тим, згідно зі статтею 15 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (стаття 16 ГПК України).

Основними засадами (принципами) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини 3 статті 2 ГПК України).

Статтею 19 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено, що видами адвокатської діяльності є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення; надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні; представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України; надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань; захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв`язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов`язане з корупцією правопорушення. Адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

Відповідно ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

За змістом частин 1 - 3 статті 126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно ч. 1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Частиною 8 статті 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Отже витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх вартість уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Аналогічну правову позицію викладено у постановах об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19 та від 22.11.2019 у справі № 910/906/18.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу представником позивача надано суду копії: договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року, укладеного між адвокатським бюро "Сергія Ахтимчука" (Бюро) та ТОВ "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" (Клієнт); додаток № 1 від 01.08.2022 року до договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року; акт № 1 від 13.12.2022 року прийому - передачі наданої правової допомоги до договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року; ордеру на надання правничої (правової) допомоги серія ВХ № 1031041 від 01.08.2022 року; свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серія ХМ № 000245 від 10.04.2019 року.

Відповідно до п. 1.1. Договору про надання правової допомоги, Бюро приймає доручення Клієнта та бере ка себе зобов`язання надати Клієнту правову допомогу щодо:

-надання Клієнту консультаційних та юридичних послуг щодо захисту інтересів останнього перед фізичними особами, в органах державної влади, органах прокуратури, МВС та СБУ, державної виконавчої служби, територіальних органах ДФС України на підприємствах, в установах, організаціях всіх форм власності та підпорядкування, а також в загальних, адміністративних та господарських судах України усіх інстанцій, зокрема у цивільних, господарських та адміністративних справах, у справах про адміністративні правопорушення з усіма правами, визначеними Кодексом України про адміністративні правопорушення для особи, що притягується до адміністративної відповідальності, у справах окремого та наказного провадження, в кримінальному провадженні, в тому числі оскарження дій та бездіяльності службових та посадових осіб.

- представництва Клієнта з усіма правами, які надано законом позивачу, заявнику (в усіх, видах судочинства, судах усіх інстанцій передбачених ЗУ "Про судоустрій та статус суддів" в т. ч. кримінальному провадженні при розгляді скарг в порядку ст. 303 КПК України), відповідачу, потерпілому, третій особі, свідку, заявнику, скаржнику, у тому числі з правом пред`явлення позову, зміни підстави або предмету позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, пред`явлення зустрічного позову, подання заяв та скарг, укладання мирової угоди на будь-якій стадії процесу, вимагати виконання судового рішення, оскарження рішення, постанов і ухвали суду, одержання, рішень, ухвал, виконавчого листа, наказу та пред`явлення його до виконання; підписувати та подавати документи, зокрема заяви, клопотання, відводи, заперечення, скарги, уточнення, пояснення, запити, звернення, повідомлення, докази та інше; вести попередні переговори та узгоджувати процесуальні питання; отримувати документи, в тому числі відповіді, довідки, свідоцтва, витяги, виписки, рішення, ухвали, постанови, заочне рішення тощо, а також їх копії; сплачувати від імені Клієнта судовий збір та інші необхідні платежі; вчиняти інші дії в інтересах Клієнта не передбачених даним Договорам.

- представництва інтересів Клієнта в судах, в органах прокуратури, МВС, СБУ територіальних органах ДФС під час досудового та судового слідства, кримінального провадження, у справах про адміністративні правопорушення, подавати заяви, клопотання, пояснення, докази та вчиняти інші дії щодо захисту прав за інтересів Клієнта.

-усного консультування з будь яких питань в процесі господарської діяльності.

- письмового консультування зі складанням письмових висновків з питань господарської діяльності.

-складання листів, довідок, заяв на будь який предмет здійснення господарської діяльності.

- складання проектів договорів, угод та будь яких правочинів з будь якого предмету з будь якими умовами, що не суперечить законодавству України.

-представництва в будь яких держаних органах, органам місцевого самоврядування з приводу представництва та захисту інтересів Клієнта.

- представництва інтересів Клієнта на переговорах з усіма можливими контрагентами.

- здійснення контролю за веденням діловодства в процесі господарської діяльності Клієнта.

-складання процесуальних документів (клопотань, скарг, претензій, відповідей на запити, позовних заяв).

-надання інших правових (правничих) послуг.

Згідно з п. 2.1. Договору про надання правової допомоги, цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до виконання сторонами своїх зобов`язань.

Розмір гонорару, який Клієнт сплачує Бюро за надану правову допомогу, а також умови та порядок розрахунків, визначаються сторонами в додатках до цього Договору. За домовленістю сторін, оплата правової допомоги може здійснюватись також у вигляді передоплати або авансу (п. 4.1 та п. 4.2 Договору про надання правової допомоги).

Відповідно до п. 1 Додатку № 1 від 01.08.2022 року до договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року, даний додаток до Договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 р. визначає порядок оплати правової допомоги (гонорару) Бюро за надання правової допомоги визначеної п. 1.1 договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року.

Пунктом 2 вказаного додатку № 1 сторони погодили вартість правової допомоги. До вартості правової допомоги не включаються фактичні витрати, необхідні для виконання Договору (транспортні витрати, поштові витрати, адміністративні витрати, державні мита, збори (у т. ч. судовий збір). Остаточна вартість правової допомоги, в межах зазначених показників, визначається Бюро з врахуванням конкретної ситуації, характеру та складності роботи.

Оплата правової допомоги здійснюється на підставі рахунку (рахунків), виданих Бюро на ім`я Клієнта на підставі підписаного сторонами Акту прийому - передачі наданої правової допомоги. Оплата правової допомоги Клієнтом здійснюється на банківський рахунок Бюро протягом 20 (двадцяти) календарних днів з моменту отримання Клієнтом рахунку та підписання сторонами Акту прийому - передачі наданої правової допомоги (п. 3 та п. 4 Додатку № 1 від 01.08.2022 року до договору про надання правової допомоги від 01.08.2022 року).

За змістом п. 1 акту № 1 прийому - передачі наданої правової допомоги від 13.12.2022 року, виконавець виконав та передав, а Клієнт прийняв надану правову допомогу щодо представництва інтересів Клієнта в Господарському суді Рівненської області по справі № 918/560/22, всього: 13,0 год. (в т. ч. участь в 4 судових засідання) на суму 10 400,00 грн.

Відповідно до ч. ч. 4 - 6 ст. 126 ГПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Тобто у розумінні цих норм процесуального права зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат зі складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт. Суд, ураховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи. Такий висновок Верховного Суду викладений у постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Втручання суду у договірні відносини між адвокатом та його клієнтом у частині визначення розміру гонорару або зменшення розміру стягнення такого гонорару з відповідної сторони на підставі положень частини четвертої статті 126 ГПК України можливе лише за умови обґрунтованості та наявності доказів на підтвердження невідповідності таких витрат фактично наданим послугам. В іншому випадку, таке втручання суперечитиме принципу свободи договору, закріпленому в положеннях статті 627 Цивільного кодексу України, принципу pacta sunt servanda та принципу захисту права працівника або іншої особи на оплату та своєчасність оплати за виконану працю, закріпленому у статті 43 Конституції України.

Отже не співмірність витрат має бути доведена стороною, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, а у судовому рішенні має бути наведена оцінка тим доказам та аргументам, про які було зазначено відповідачем як на підставу для зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката.

Крім того, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України").

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Судом враховано п. 3.2 рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 року №23-рп/2009, яким передбачено, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права.

Судом встановлено, що за наслідками розгляду вказаної справи, при прийнятті Господарським судом Рівненської області рішення від 13.12.2022 року, не було вирішено питання про розподіл судових витрат в частині витрат позивача на професійну правничу допомогу.

В позовній заяві, розглянутій судом містилось застереження, що попередній орієнтовний розрахунок судових витрат, які відповідач поніс та очікує понести у зв`язку із розглядом справи складається з витрат на правову допомогу та судового збору.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені, з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи.

У свою чергу, у кожній окремій справі суд виходить з конкретних особливих обставин, з доказів, поданих заявником клопотання про розподіл судових витрат, які можуть свідчити про підставність різних сум коштів, що потрачені заявником на правничу допомогу. Кожна справа має різну кількість судових засідань, як і різну кількість розглянутих клопотань, а отже і кількість виконаного адвокатом обсягу робіт з огляду на кількість вчинених процесуальних дій.

Вирішуючи вказане питання, суд також керується тим, що судовий розсуд - це право суду, яке передбачене та реалізується на підставі чинного законодавства, що надає йому можливість під час прийняття судового рішення (вчинення процесуальної дії) обрати з декількох варіантів рішення, встановлених законом, чи визначених на його основі судом (повністю або частково за змістом та/чи обсягом), такий, що є найбільш оптимальним в правових і фактичних умовах розгляду та вирішення справи, з метою забезпечення верховенства права, справедливості та ефективного поновлення порушених прав та інтересів учасників судового процесу.

Розглянувши подані докази наданих послуг та витраченого адвокатом часу через призму обґрунтованості заявленої суми витрат на правничу допомогу, суд визнає їх обґрунтованими.

Відповідно до положень ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Частиною 4 статті 129 ГПК України встановлено, що інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судовий збір у разі зменшення судом розміру неустойки покладається на відповідача повністю, без урахування зменшення неустойки.

Аналогічна правова позиція викладена у пункті 3.17.4. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

Як вбачається з рішення Господарського суду Рівненської області від 13.12.2022р у справі № 918/560/22 заявлені позовні вимоги судом визнані обгрунтованими в повному обсязі, а розмір заявленої неустойки та процентів річних зменшено за рішенням суду.

З огляду на зазначене, враховуючи, що інтереси позивача у справі представляв адвокат Ахтимчук С.І., обсяг та вартість наданих останнім послуг позивачу належним чином підтверджується поданими суду Договором про надання правової допомоги від 01.08.2022р, Додатком № 1 до Договору та Актом приймання-передачі наданої правової допомоги від 13.12.2022р, а представником відповідача в поданому клопотанні не наведено достатніх обгрунтувань щодо наявності підстав для зменшення розміру витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами чи їх неспівмірності, суд дійшов висновку про задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" про ухвалення додаткового рішення та стягнення з відповідача на користь позивача у справі 10 400,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 234, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" про ухвалення додаткового рішення задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМАРР" (33004, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Гагаріна, 39, код ЄДРПОУ 41701911) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" (03150, м. Київ, вул. Казимира Малевича, 86, літ. Г, офіс 1, код ЄДРПОУ 35860885) 10 400,00 грн (десять тисяч чотириста гривень 00 копійок) витрат на професійну правничу допомогу.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Позивач (стягувач): Товариство з обмеженою відповідальністю "СПАРК-ШВЕЙНЕ-ОБЛАДНАННЯ" (03150, м. Київ, вул. Казимира Малевича, 86, літ. Г, офіс 1, код ЄДРПОУ 35860885).

Відповідач (боржник): Товариство з обмеженою відповідальністю "КАМАРР" (33004, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Гагаріна, 39, код ЄДРПОУ 41701911).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Північно - західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені статтями 256 - 257 Господарського процесуального кодексу України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено і підписано "22" грудня 2022 р.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Р.В. Романюк

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108058435
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —918/560/22

Судовий наказ від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Судовий наказ від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Рішення від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Рішення від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Рішення від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 07.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 11.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні