Ухвала
від 22.12.2022 по справі 712/10732/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

712/10732/22

1-кс/712/4669/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" грудня 2022 р. слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника власника майна ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання прокурора Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 грудня 2022 за № 12022255330001930 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з вказаним клопотанням.

В обґрунтування заявлених в клопотанні вимог зазначає, що СД Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12022255330001930 від 04 грудня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

03 грудня 2022 року до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшла заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про вчинення шахрайських дій.

Згідно протоколу допиту потерпілого від 04 грудня 2022 року ОСОБА_5 повідомив, що 29 листопада 2022 на авторинку, розташованому по вулиці Сумгаїтській в місті Черкаси останній на підставі усного договору купівлі продажу придбав автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , за ціною 1550 доларів США, у особи на ім`я « ОСОБА_6 », який, зі слів останнього, придбав вказаний автомобіль у свого знайомого.

ОСОБА_5 розмістив оголошення на в мережі «Інтернет» сайті «ОLX» про продаж вказаного автомобіля.

02 грудня 2022 року на абонентський номер, яким користується потерпілий, зателефонували невідомі особи, які мали намір придбати вказаний автомобіль.

03 грудня 2022 року ОСОБА_5 зустрівся з вказаним особами, які повідомили, що вони являються представниками власника автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , - Товариства з обмеженою відповідальністю «Транскар Сервіс».

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 звернувся до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно протоколу огляду від 04 грудня 2022 року, проведеного з письмової згоди ОСОБА_7 , було виявлено та вилучено автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Постановою дізнавача сектору дізнання Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 , автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022255330001930; автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , передано на зберігання на штрафмайданчик Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , яке поміщено до паперового конверту з підписами понятих долучено до матеріалів кримінального провадження № 12022255330001930.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінальних протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні № 12022255330001930 прокурор звернувся до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з вказаним клопотанням.

В судовому засіданні прокурор Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 заявлені в клопотанні вимоги підтримав та просив їх задовольнити з наведених в ньому підстав; з метою збереження речових доказів та в зв`язку з необхідністю проведення судових експертиз в кримінальному провадженні № 12022255330001930 просив накласти арешт на вилучені в ході огляду місця події, проведеного до внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру осудових розслідувань, зі згоди власника майна, автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , передано на зберігання на штрафмайданчик Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Потерпілий ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, звернувся до слідчого судді з заявою про розгляд справи без його участі; просив відмовити в задоволенні заявлених вимог про накладення арешту на автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та повернути вказаний автомобіль, оскільки він є власником автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , на підставі усного договору купівлі продажу.

Доказів набуття права власності на автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 слідчому судді не надав.

В судовому засіданні представник ТОВ «Транскар Сервіс» ОСОБА_4 заперечив проти задоволення заявлених в клопотанні вимог в зв`язку з їх необґрунтованістю та безпідставністю.

Зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ «Транскар Сервіс» є власником автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Згідно п.п.1.1, 1.3 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 , орендодавець ТОВ «Транскар сервіс» передає орендодавцю ФОП ОСОБА_4 в строкове платне користування для використання в господарській та комерційній діяльності з правом надання в суборенду автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , та технічний паспорт, строком на один рік.

Відповідно до п.1.2 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, автомобіль, технічна документація на автомобіль передаються орендодавцем орендареві в триденний строк на підставі акту приймання передачі, підписаного сторонами.

Доказів підписання сторонами акту приймання передачі автомобіля слідчому судді не надав.

Зазначив, що здавання автомобілів в оренду є одним з основних видів підприємницької діяльності орендодавця - ТОВ «Транскар сервіс».

Згідно п. 3.1 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 орендна плата за користування автомобілем становить 1 (одна) гривня на рік з урахуванням її індексації.

Зазначив, що фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , був переданий в суборенду ОСОБА_9 .

На наступний день ОСОБА_9 не з`явився для оформлення письмового договору суборенди та акту приймання передачі автомобіля в суборенду.

Доказів укладення договору суборенди та відомостей про особу суборендаря, його місцезнаходження (адресу проживання, реєстрації тощо), абонентський номер, яким користується вказана особа, слідчому судді не надав.

В судовому засіданні представник власника майна, який одночасно є орендарем автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , за договором оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 , повідомив, що ні власник майна, ні орендар до правоохоронних органів з заявами про зникнення автомобіля (викрадення, угон) не звертались.

Дослідивши матеріали клопотання, матеріали кримінального провадження 12022255330001930, надані учасниками докази, дослідивши їх всебічно, повно об`єктивно, безпосередньо в судовому засіданні, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні 12022255330001930 внесені до вказаного реєстру 04 грудня 2022 року о 18 годині 19 хвилин за фабулою: «До Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,про те, що невідома особа пі приводом продажу транспортного засобу шахрайським шляхом заволоділа грошовими коштами заявника в сумі 1550 доларів США ( ЄО 57304 від 03.12.2022 р.)» - правова кваліфікація ч.1 ст. 190 КК України.» - правова кваліфікація ст. 290 КК України.

Сектором дізнання Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження 12022255330001930 від 04 грудня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

03 грудня 2022 року до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області надійшла заява ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно протоколу огляду від 04 грудня 2022 року, проведеного в період з 10 години 00 хвилин до 10 години 20 хвилин 04 грудня 2022 року, з письмової згоди власника майна ОСОБА_5 , тобто до внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного рестру досудових розслідувань, в присутності понятих, було виявлено та вилучено автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Постановою дізнавача сектору дізнання Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 , автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022255330001930; автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , передано на зберігання на штрафмайданчик Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , яке поміщено до паперового конверту з підписами понятих долучено до матеріалів кримінального провадження № 12022255330001930.

Згідно протоколу допиту потерпілого від 04 грудня 2022 року ОСОБА_5 повідомив, що 29 листопада 2022 на авторинку, розташованому за адресою: м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, останній на підставі усного договору купівлі продажу придбав автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , за ціною 1550 доларів США, у особи на ім`я « ОСОБА_6 », який, зі слів останнього, придбав вказаний автомобіль у свого знайомого.

При цьому в письмовій згоді на проведення огляду потерпілий зазначив, що придбав автомобіль у «Карапетян ОСОБА_10 »; відомостей про особу продавця, адресу проживання (місцезнаходження) та абонентського номеру останнього не надав.

Відповідно до п.3 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388, державна реєстрація транспортних засобів проводиться територіальними органами з надання сервісних послуг МВС з метою здійснення контролю за відповідністю конструкції та технічного стану транспортних засобів установленим вимогам стандартів, правил і нормативів, дотриманням законодавства, що визначає порядок сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), використанням транспортних засобів в умовах воєнного і надзвичайного стану, а також для ведення їх обліку та запобіганню вчиненню щодо них протиправних дій.

Згідно п. 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388, державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України «Про дорожній рух»). Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку: договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках; укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб; нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб`єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб`єктів уповноваженою особою і скріплені печаткою; свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою, чи їх дублікати; рішення про закріплення транспортних засобів на праві оперативного управління чи господарського відання, прийняті власниками транспортних засобів чи особами, уповноваженими управляти таким майном; рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу транспортних засобів з державної в комунальну власність чи з комунальної власності в державну власність; копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин; довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску; акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 6 Порядку, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача; митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане митним органом посвідчення про реєстрацію в уповноважених органах МВС транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери; договір фінансового лізингу; акт про проведений аукціон або постанова та акт про передачу майна стягувачу в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби; інші засвідчені та оформлені в установленому порядку документи, що підтверджують набуття, перехід та припинення права власності на транспортний засіб відповідно до закону.

В порушення вимог п.п.6,8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388, відразу після придбання автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , без здійснення його переоформлення в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС, ОСОБА_5 розмістив оголошення на в мережі «Інтернет» сайті «ОLX» про продаж вказаного автомобіля.

02 грудня 2022 року на абонентський номер, яким користується ОСОБА_5 , зателефонували невідомі особи, які мали намір придбати вказаний автомобіль.

03 грудня 2022 року ОСОБА_5 зустрівся з вказаним особами, які повідомили, що вони являються представниками власника автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , - Товариства з обмеженою відповідальністю «Транскар Сервіс».

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 звернувся до Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

В судове засідання потерпілий ОСОБА_5 не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, звернувся до слідчого судді з заявою про розгляд справи без його участі; просив відмовити в задоволенні заявлених вимог про накладення арешту на автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та повернути вказаний автомобіль, оскільки він є власником автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , на підставі усного договору купівлі продажу.

Доказів набуття права власності на автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 слідчому судді не надав.

В судовому засіданні представник ТОВ «Транскар Сервіс» ОСОБА_4 повідомив, що згідно п.п.1.1, 1.3 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 , орендодавець ТОВ «Транскар сервіс» передає орендарю ФОП ОСОБА_4 в строкове платне користування для використання в господарській та комерційній діяльності з правом надання в суборенду автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , та технічний паспорт, строком на один рік.

Таким чином ОСОБА_4 , який був присутнім в судовому засіданні як представник власника ТОВ «Транскар сервіс» за довіреністю, є одночасно орендарем за договором оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 та, зі слів останнього, орендодавцем за усним договором суборенди, укладеним між ним та громадянином Карапетян.

Відповідно до п.1.2 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, автомобіль, технічна документація на автомобіль передаються орендодавцем орендареві в триденний строк на підставі акту приймання передачі, підписаного сторонами.

Доказів підписання сторонами акту приймання передачі автомобіля слідчому судді не надав.

Зазначив, що здавання автомобілів в оренду є одним з основних видів підприємницької діяльності орендодавця - ТОВ «Транскар сервіс».

При цьому, згідно п. 3.1 договору оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 орендна плата за користування автомобілем вартістю 300 000 гривень (як зазначено в п.1.1. договору) становить 1 (одна) гривня на рік з урахуванням її індексації.

В судовому засіданні ОСОБА_4 зазначив, що орендований автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , був переданий ним в суборенду громадянину Карапетян без оформлення жодних документів (без укладення та підписання договору суборенди автомобіля, оформлення акту приймання - передачі тощо).

Доказів укладення договору суборенди та відомостей про особу суборендаря, його місцезнаходження (адресу проживання, реєстрації тощо), абонентський номер, яким користується вказана особа, слідчому судді не надав.

В судовому засіданні представник ТОВ «Транскар сервіс», який одночасно є орендарем автомобіля марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , чорного кольору, VIN код НОМЕР_2 , за договором оренди транспортного засобу від 01 листопада 2022 року, укладеного між ТОВ «Транскар сервіс» та ФОП ОСОБА_4 , повідомив, що ні власник майна ТОВ «Транскар сервіс», ні орендар ОСОБА_4 до правоохоронних органів з заявами про зникнення автомобіля (викрадення, угон) не звертались.

Пояснив, що про продаж автомобіля ТОВ «Транскар сервіс» дізналось після того, як на ТОВ «Транскар сервіс» зателефонувала за оголошенням, розміщеним ОСОБА_5 на сайті «ОLX», невідома особа, яка мала намір придбати вказаний автомобіль.

В судовому засіданні факт, чому невідома особа зателефонувала на абонентський номер ТОВ «Транскар сервіс», який був відсутній в оголошенні, розміщеному на сайті «ОLX» ОСОБА_5 , а не на абонентський номер ОСОБА_5 , зазначений у вказаному оголошенні, ОСОБА_4 пояснити не зміг.

Згідно протоколу огляду від 04 грудня 2022 року, проведеного в період з 10 години 00 хвилин до 10 години 20 хвилин 04 грудня 2022 року, з письмової згоди власника майна ОСОБА_5 , тобто до внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного рестру досудових розслідувань, в присутності понятих, було виявлено та вилучено автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Постановою дізнавача сектору дізнання Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_8 , автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022255330001930; автомобіль марки «Daewoo» модель «Gentra», державний номерний знак НОМЕР_1 , передано на зберігання на штрафмайданчик Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області за адресою: м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , яке поміщено до паперового конверту з підписами понятих долучено до матеріалів кримінального провадження № 12022255330001930.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінальних протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні № 12022255330001930 прокурор звернувся до слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси з вказаним клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст.167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або про його повернення.

Згідно з п.1 ч.2 ст.167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошових коштів тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом вчинення злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з п.1 та п.3 ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; конфіскації майна, як виду покарання.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінальних протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, прокурором доведено необхідність застосування заходу забезпечення кримінального провадження шляхом накладення арешту на зазначені в клопотанні прокурора речі та предмети.

Відповідно до вимог ч.5 ст.173 КПК України, у разі задоволення клопотання, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає: 1) перелік майна, на яке накладено арешт; 2) підстави застосування арешту майна; 3) перелік тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню особі, у разі прийняття такого рішення; 4) заборону, обмеження розпоряджатися або користуватися майном, та вказівку на таке майно; 5) порядок виконання ухвали із зазначенням способу інформування заінтересованих осіб.

Згідно з ст. 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заборонено будь-яке невиправдане втручання державних органів. Втручання має бути законним, тобто здійсненим на підставі закону.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 23, 84 92, 98, 170-173, 236, 309, 370, 372, 376 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Черкаського відділу Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, яке подане під час проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 грудня 2022 за № 12022255330001930 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, - задовольнити.

Накласти, в межах кримінального провадження № 12022255330001930 від 04 грудня 2022 року, арешт на автомобіль марки «DAEWOO» модель «Gentra», чорного кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022255330001930 від 04 грудня 2022 року.

Заборонити відчуження та будь яку зміну права власності арештованого майна - автомобіля марки «DAEWOO» модель «Gentra», чорного кольору, державний номерний знак НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , який належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Транскар Сервіс», ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 38323061.

Виконання даної ухвали слідчого судді покласти на дізнавача СД Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_11 .

Ухвала підлягає до негайного виконання, однак, може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів моменту проголошення.

Особи, які не були присутніми у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом п`яти днів з дня її отримання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків на її оскарження, в разі оскарження, після розгляду справи апеляційним судом, якщо її не буде скасовано.

Повний текст ухвали виготовлений 23 грудня 2022 року.

Слідчий суддя - ОСОБА_12 ОСОБА_13

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108068377
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —712/10732/22

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 11.01.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 11.01.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 22.12.2022

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні