Ухвала
від 21.12.2022 по справі 908/1305/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 18/106/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

21.12.2022 справа № 908/1305/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Левкут Вікторія Вікторівна, розглянувши матеріали

за позовом концерну Міські теплові мережі (юридична адреса: бул. Гвардійський, буд. 137, м. Запоріжжя, 69091; поштова адреса: вул. Адмірала Нахімова, буд. 4, Запоріжжя, 69005)

до відповідача приватного підприємства Академія Безпеки (зазначені позивачем юридична адреса: вул. Гаврилова, буд. 16, кв. 238, м. Запоріжжя, 69118; адреса об`єкту надання послуги: вул. Нижньодніпровська, буд. 4, м. Запоріжжя, 69091; юридична адреса згідно ЄДР: вул. Нижньодніпровська, буд. 4, м. Запоріжжя, 69091)

про стягнення 16484,33 грн.

ВСТАНОВИВ:

Концерн Міські теплові мережі звернувся до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення з приватного підприємства Академія Безпеки 16484,33 грн., які складаються з 14386,05 грн. основного боргу за договором № 203933 купівлі-продажу теплової енергії в гарячій воді, 552,18 грн. 3% річних та 1546,10 грн. інфляційних втрат. В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на ст.ст. 11, 15, 16, 509, 526, 530, 625, 629 ЦК України, ст.ст. 1, 2, 193, 232, 276 ГК України та Закон України Про теплопостачання. В позові позивач зазначив, що ціна позову підпадає під визначення категорії справи як малозначна.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.08.2022 справу № 908/1305/22 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Ухвалою суду від 10.08.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі № 908/1305/22, присвоєно справі номер провадження 18/106/22, на підставі ст. 252 ГПК України ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення учасників справи. В даній ухвалі суду зазначалось, що розгляд справи по суті розпочнеться через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі №908/1305/22, також запропоновано відповідачу надати у строк, що не перевищує 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відзив на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України; запропоновано позивачу у строк протягом 5 днів з дня отримання відзиву (у разі його отримання) надати суду відповідь на відзив.

Сторони повідомлені про розгляд справи у визначеному ГПК України порядку шляхом направлення на їхні адреси відповідної ухвали.

Направлена на повідомлену позивачем юридичну адресу відповідача ухвала суду від 10.08.2022 повернулась до суду з відміткою пошти адресат відсутній за вказаною адресою.

Статтями 162 та 164 ГПК України встановлено вимоги щодо предмета спору, їх обґрунтування та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до позовної заяви, а саме: позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи підприємця (для фізичних осіб підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно зі ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зокрема, містяться відомості про місцезнаходження.

Позивач в позовній заяві зазначив, що юридичною адресою відповідача є: вул. Гаврилова, буд. 16, кв. 238, м. Запоріжжя, 69118.

Під час розгляду справи судом з`ясовано, що відповідно до наявної у відкритому доступі інформації з сайту https://opendatabot.ua/ місцезнаходженням відповідача - приватного підприємства Академія Безпеки є: вул. Нижньодніпровська, буд. 4, м. Запоріжжя, 69091. Зміни до реєстраційної інформації внесені 16.04.2021.

Таким чином, позивач не виконав вимоги п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки у позовній заяві неправильно зазначив адресу місцезнаходження юридичної особи відповідача.

Пунктом 1 ч. 1 статті 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви, що подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За визначенням ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

При зверненні з позовом концерном Міські теплові мережі не дотриманні вищезазначені норми, а саме: до матеріалів позовної заяви не надано належних доказів направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами.

Належним доказом направлення копії заяви з додатком іншим учасникам судового процесу відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 (надалі Правила), є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.

Відповідно до п. 19 Правил внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12 травня 2006 № 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення опису вкладення за формою 107.

Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Таким чином, належним доказом направлення сторонам копії заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням адресанта, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви.

На підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів позивачем додано копії фіскального чеку, накладної та опису вкладення від 03.08.2022, які свідчать про направлення позовної заяви з додатками приватного підприємства Академія Безпеки за адресою: вул. Гаврилова, буд. 16, кв. 238, м. Запоріжжя, 69118. Зазначена адреса не співпадає з адресою, яка є адресою місцезнаходження відповідача згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З урахуванням вищевказаних положень законодавства, надані позивачем фіскальний чек, накладна та опис вкладення від 03.08.2022 не є належними доказами дотримання порядку надсилання відповідачу позовної заяви та долучених до неї документів згідно ст.172 ГПК України.

Згідно з ч. 11 ст. 176 ГПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, щодо необхідності залишення без руху позовної заяви концерну Міські теплові мережі та надання позивачу строку для усунення вищевказаних недоліків у термін 5 днів з дня отримання вказаної ухвали.

За визначенням ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 176, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву заяви концерну Міські теплові мережі до приватного підприємства Академія Безпеки про стягнення 16484,33 грн. - залишити без руху.

2. Надати концерну Міські теплові мережі строк для усунення недоліків терміном 5 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 10.01.2023, шляхом надання суду:

- письмових уточнень щодо місцезнаходження відповідача відповідно до інформації ЄДР;

- належних доказів направлення копії позовної заяви та додатків до неї відповідачу (за адресою згідно інформації ЄДР);

- витребувану інформацію та докази її направлення на адресу відповідача надати до суду у вказаний вище строк.

Суд звертає увагу, що 10.01.2023 є останнім днем строку, коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, позовна заява залишається без розгляду на підставі ч. 13 ст. 176 ГПК України.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

Контактні дані господарського суду Запорізької області: веб-сайт https://zp.arbitr.gov.ua; е-mail: inbox@zp.arbitr.gov.ua; телефони: контакт-центр: 0-800-501-492 (безкоштовно по всій території України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 26.12.2022

Суддя В.В. Левкут

Дата ухвалення рішення21.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108085175
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16484,33 грн

Судовий реєстр по справі —908/1305/22

Судовий наказ від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Судовий наказ від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Рішення від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 09.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні