Ухвала
від 26.12.2022 по справі 913/280/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел./факс (057)702-10-79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

26 грудня 2022 року Справа № 913/280/22

Провадження №33/913/280/22

Господарський суд Луганської області у складі судді Драгнєвіч О.В., розглянувши матеріали за позовом Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, вул.Заводька, 4 м.Рубіжне, Луганська область, 93101, адреса для листування: вул.Тепловізійна, 9, м.Дніпро, 49041

до відповідача Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради, вул.Мира, 46а, м.Рубіжне, Луганська область, 93010

про розірвання договору

В С Т А Н О В И В:

Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області звернувся до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради, в якій просить розірвати договір №506 від 19.01.2022 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, укладений між Комунальним підприємством «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради та Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на неможливість виконання умов договору № 506 від 19.01.2022 обома сторонами у зв`язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні цього договору, а саме, з початком збройної агресії Російської Федерації проти України, введення воєнного стану в Україні. Внаслідок цього позивач починаючи з 24.02.2022 вимушено змінив своє місце дислокації та до теперішнього часу тимчасово не знаходитися за юридичною адресою, а об`єкт надання послуг знаходиться на непідконтрольній державі Україна території.

Враховуючи, що згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним, належним чином, а відповідно до ст. 604 ЦК України зобов`язання припиняється за домовленістю сторін, замовник запропонував виконавцю внести зміни до договору № 506 від 19.01.2022, якими зафіксувати виконання умов договору обома сторонами на даний час, а саме суму, на яку на даний час замовником спожито послуг та їх кількість.

19.09.2022 позивачем було направлено на електронну адресу відповідачу листа, в якому у разі наявності можливої заборгованості за вказаним договором, було запропоновано, на виконання зобов`язань, передбачених пунктами 5.2. - 5.3. договору, направити відповідні акти приймання виконаних послуг за адресою тимчасового перебування замовника. З метою узгодження умов припинення дії договору № 506 від 19.01.2022 на електронну адресу відповідача направлено відповідну додаткову угоду для її підписання.

У встановлений строк 19.10.2022 відповідач на лист позивача не відповів, додаткову угоду щодо внесення вказаних змін до договору не узгодив та на адресу позивача підписаний екземпляр не надіслав, а також актів про виконаних послуг.

За вказаних обставин позивач просить на підставі ст.652 ЦК України розірвати вказаний договір, укладений між сторонами.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.12.2022 справа передана на розгляд судді Драгнєвіч О.В.

Згідно з ч.1 ст.176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому ст. 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд приходить до висновку, що позовна заява та додатки до неї відповідають вимогам ст.ст.162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України); підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження не встановлено.

Відтак, подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

За змістом абз.2 ч.12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Беручи до уваги характер спірних правовідносин, категорію справи, обставини, які необхідно встановити, обсяг та характер доказів, які підлягають дослідженню у справі, суд дійшов висновку про необхідність розгляду цієї справи за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до інформації, отриманої на сайті https://opendatabot.ua адресою місцезнаходження Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради, вул.Мира, 46а, м.Рубіжне, Луганська область, 93010.

Разом з цим, за інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеною на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) з`ясовано, що поштові відділення в м.Рубіжне, Луганська область тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м.Рубіжне, Луганська область наразі є неможливим, що судом приймається до уваги.

Позивач щодо підстав виконання обов`язку направлення копії позову з додатками відповідачу зазначає про направлення цих документів на електронну адресу відповідача (info@rmva.gov.ua), на підтвердження чого долучив до позову роздруківку з електронної пошти.

З урахуванням обставин неможливості відправлення процесуальних документів поштою на адресу місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення учасника ухвала суду буде відправлена на зазначену позивачем електронну адресу відповідача (info@rmva.gov.ua).

Окремо суд звертає увагу позивача та відповідача на наступне.

Відповідно до п.10 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Суд зауважує учасникам про те, що реєстрація офіційної електронної адреси в ЄСІТС дозволяє користуватися фунціоналом підсистем «Електронний кабінет» та «Електронний суд», що забезпечують, зокрема, наступні можливості:

- процесуальні документи та докази можуть подаватися до суду в електронній формі, а процесуальні дії - вчинятися в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису, за винятком випадків, передбачених процесуальним законом;

- особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою;

- створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.

За вказаних обставин, учасникам слід врахувати зазначене, та невідкладно зареєструвати електронні кабінети в системі «Електронного суду» з метою належного повідомлення та отримання процесуальних документів у справі.

Керуючись ст.ст.12, 120, 176, 232 - 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 01.02.2023 року о 09 год. 10 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Харків, проспект Науки, 5, в залі судових засідань №109.

4. Явка представників учасників в судове засідання не визнається обов`язковою.

Учасникам справи пропонується невідкладно зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

5. Позивачу у строк до 15.01.2023 надати суду додаткові письмові пояснення, в яких зазначити з яких джерел йому стала відома електронна адреса відповідача (info@rmva.gov.ua),, зазначена позивачем в позові (долучити відповідні докази).

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення цієї ухвали. У випадку подання відповідачем відзиву - надати суду докази його надіслання (надання) іншій стороні з усіма додатками (опис вкладення, поштова накладна, тощо).

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву. У випадку подання позивачем відповіді на відзив, подати суду докази надіслання (надання) її іншій стороні

8. Встановити відповідачу строк для подання заперечень - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. У випадку подання відповідачем заперечень подати суду докази надіслання (надання) іншій стороні

9. Довести до відома учасників справи, що у зв`язку із введенням на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, у Господарському суду Луганської області запроваджено особливий режим роботи суду у віддаленому режимі.

Рекомендовано учасникам справ утриматись від відвідування приміщення суду; свої процесуальні права щодо подання відповідних заяв та документів реалізовувати з використанням офіційної підсистеми «Електронний суд», а також електронної пошти суду - inbox@lg.arbitr.gov.ua, з проставленням власного електронного цифрового підпису та належним чином посвідчення копій документів.

Інформацію у справі можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/sud5014.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 26.12.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Олена ДРАГНЄВІЧ

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108085666
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/280/22

Рішення від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні