Рішення
від 16.03.2023 по справі 913/280/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2023 року м.Харків Справа № 913/280/22

Провадження №33/913/280/22

За позовом Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, вул.Заводька, 4 м.Рубіжне, Луганська область, 93101, адреса для листування: вул.Тепловізійна, 9, м.Дніпро, 49041

до відповідача Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради, вул.Мира, 46а, м.Рубіжне, Луганська область, 93010

про розірвання договору

Суддя ДрагнєвічО.В

Секретар судового засідання Чуєва М.С.

У засіданні брали участь:

від позивача: представник не прибув;

від відповідача: представник не прибув.

С У Т Ь С П О Р У:

Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області звернувся до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради, в якій просить розірвати договір №506 від 19.01.2022 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, укладений між Комунальним підприємством «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради та Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на неможливість виконання умов договору № 506 від 19.01.2022 обома сторонами у зв`язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні цього договору, а саме, з початком збройної агресії Російської Федерації проти України, введення воєнного стану в Україні. Внаслідок зазначених обставин позивач зазначає, що починаючи з 24.02.2022 вимушено змінив своє місце дислокації та до теперішнього часу тимчасово не знаходитися за юридичною адресою, а об`єкт надання послуг знаходиться на непідконтрольній державі Україна території.

Враховуючи, що згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним, належним чином, а відповідно до ст. 604 ЦК України зобов`язання припиняється за домовленістю сторін, замовник запропонував виконавцю внести зміни до договору № 506 від 19.01.2022, якими зафіксувати виконання умов договору обома сторонами на відповідний час, а саме суму, на яку замовником було отримано послуг та їх обсяг.

19.09.2022 позивачем було направлено на електронну адресу відповідачу листа, в якому у разі наявності можливої заборгованості за вказаним договором, було запропоновано, на виконання зобов`язань, передбачених пунктами 5.2. - 5.3. договору, направити відповідні акти приймання виконаних послуг за адресою тимчасового перебування замовника. З метою узгодження умов припинення дії договору № 506 від 19.01.2022 на електронну адресу відповідача направлено відповідну додаткову угоду для її підписання.

У встановлений строк 19.10.2022 відповідач на лист позивача не відповів, додаткову угоду щодо внесення вказаних змін до договору не узгодив та на адресу позивача підписаний екземпляр не надіслав, а також актів про надані послуги.

За вказаних обставин позивач просить на підставі ст.652 ЦК України розірвати вказаний договір, укладений між сторонами.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.12.2022 справа передана на розгляд судді Драгнєвіч О.В.

Ухвалою суду від 26.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 01.02.2023 року о 09 год. 10 хв., встановлено сторонам строки для подання заяв по суті справи.

24.01.2023 через канцелярію суду від позивача надійшли додаткові письмові пояснення від 13.01.2023 №57/36/01-52 щодо наявних засобів зв`язку із відповідачем, які судом розглянуті та долучені до справи.

Протокольною ухвалою суду від 01.02.2023: 1) відкладено судове засідання у підготовчому провадженні на 22.02.2023 о 15 год. 00 хв.; 2) запропоновано позивачу у строк до 19.02.2023 подати додаткові письмові пояснення щодо підстав заявлених позовних вимог про розірвання договору з урахування п.12.1 договору щодо встаногвленного строку його дії; 3) визнано явку учасників необов`язковою; 4) вирішено повідомити позивача ухвалою- повідомленням, відповідача - шляхом розміщення оголошення на порталі судової влади України. Позивачу направлено ухвалу-повідомлення від 03.02.2023.

Протокольною ухвалою суду від 22.02.2023 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду по суті на 16.03.2023 о 09 год. 00 хв.; явка представників учасників в судове засідання не визнавалася обов`язковою; вирішено повідомити позивача ухвалою-повідомленням, відповідача-шляхом розміщення оголошення на веб-порталі судової влади України. Позивачу направлено ухвалу-повідомлення від 23.02.2023.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою суду від 26.12.2022 відповідачу було запропоновано подати відзив на позовну заяву у строк - протягом 15 днів з дня вручення ухвали суду.

Відповідно до інформації, отриманої на сайті https://opendatabot.ua та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адресою місцезнаходження Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради є : вул.Мира, 46а, м.Рубіжне, Луганська область, 93010.

Разом з цим, за інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеною на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) з`ясовано, що поштові відділення в м.Рубіжне, Луганська область тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м.Рубіжне, Луганська область наразі є неможливим, про що також зазначає позивач у позовній заяві та що судом було враховано.

З урахуванням обставин неможливості відправлення процесуальних документів засобами поштового зв`язку на адресу місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення учасника ухвали-повідомлення щодо розгляду справи відправлялися у справі на зазначену позивачем електронну адресу відповідача ІНФОРМАЦІЯ_3.

Крім того, згідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022 Рубіжанська міська територіальна громада Луганської області з 24.02.2022 по 13.05.2022 була територією активних бойових дій, а з 13.05.2022 та на даний час залишається тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України.

У відповідності до вимог ч.1 ст.12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Отже, з урахуванням вищезазначених вимог судом визначались відповідні дати проведення судових засідань у справі з метою забезпечення процесуальних прав відповідача та належного його повідомлення про розгляд справи; відповідні оголошення для відповідача розміщувалися на порталі судової влади України, про що свідчать наявні роздруковані сторінки із сайту.

Ухвали-повідомлення суду також були своєчасно розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, доступ до якого є вільним та загальнодоступним.

Додатково суд намагався повідомити відповідача за номером телефону, що міститься в матеріалах справи, а також в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, однак, встановити зв`язок за вказаним номером телефону суду не вдалося.

Враховуючи вищевикладене, судом вчинені всі можливі заходи для належного повідомлення відповідача про розгляд спору та забезпечення його процесуальних прав на подання відзиву та клопотань щодо розгляду справи.

Однак, у встановлені строки від відповідача відзив на позовну заяву не надійшов, будь-які процесуальні клопотання також не надходили.

Судом враховується, що згідно положень ст. 42 ГПК України, подача відзиву та письмових пояснень є правом відповідача, а не обов`язком.

Відповідно до ч. 4 ст.13 ГПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно приписів ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

В судовому засіданні 16.03.2023 суд встановив обставини у справі та дослідив їх наявними доказами; за результатами розгляду справи в судовому засіданні постановлено вступну та резолютивну частини судового рішення.

Дослідивши наявні у справі матеріали, повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

19.01.2022 між Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (замовник/позивач) та Комунальним підприємством «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради (виконавець/відповідач) укладено договір №506 про надання послуг з поводження з побутовими відходами (далі-договір).

Пунктом 1.1. договору передбачено, що замовник передає, а виконавець приймає на себе виконання послуг з поводження з побутовими відходами згідно ДК 021:2015 90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям (далі - послуги) з об`єкту замовника, розташованого за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, вул. Заводська, буд. 4.

Загальне накопичення побутових відходів на об`єктах, відповідно до Рішення виконавчого комітету Рубіжанської міської ради №126 від 06.03.2018 «Щодо затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів у м.Рубіжне», складає 54 куб.м. в рік, та 4,5 куб.м. в місяць (п.2.1. договору).

Відповідно до п.3.1. договору виконавець надає замовнику послуги поводження з побутовими відходами, вивезення побутових відходів проводиться за фактом накопичення, за заявкою заявника.

В п.4.1. договору визначено, що н підставі рішення виконавчого комітету Рубіжанської міської ради №208 від 27.07.2021 «Про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення та захоронення), що надаються КП «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради:

-вартість послуг з поводження з побутовими відходам групи «Бюджет» складає 121,67 грн/1 куб.м., у т.ч. ПДВ - 20,28 грн;

- вартість послуг може бути змінена у зв`язку із затвердженням органами місцевого самоврядування нового тарифу на послуги з поводження з побутовими відходами, та оприлюднення їх у засобах масової інформації.

В п.4.2. договору сторони погодили, що сума договору складає 6570 грн 18 коп. в тому числі ПДВ - 1095,03 грн.

Виставлення рахунків здійснюється за фактом вивезення побутових відходів (п.4.3. договору).

Згідно положень п.п.5.1., 5.2., 5.3. договору сторони погодили, що приймання наданих послуг здійснюється до 5 числа місяця наступного за розрахунковим, а за грудень до 20 числа поточного місяця.

Кількість вивезених побутових відходів і відповідна сума оплати оформляється сторонами двостороннім актом приймання виконаних послуг. При нез`явленні представника замовника для складання акту до вказаного часу і дати або необгрунтованій відмові від підписання акту, складений виконавцем на підставі рішення Виконавчого комітету Рубіжанської міської ради № 2083 від 27.07.2021 «Про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення та захоронення побутових відходів), що надаються КП «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради акт вважається погодженим і в трьох денний термін спрямовується замовнику.

В п.6.1. договору сторони встановили, що замовник оплачує послугу поводження з побутовими відходами впродовж 15 календарних днів з дати підписання акту приймання виконаних послуг.

Плата за спожиті послуги за договором здійснюється замовником шляхом перерахування грошових коштів у безготівковій формі на банківський рахунок виконавця, зазначений у рахунку (п.6.2. договору).

Згідно положень п.7.1. договору замовник має право, зокрема одержувати достовірну та своєчасну інформацію про послуги з поводження з побутовими відходами, а саме про їх вартість, загальну суму місячної плати, структуру тарифів, норми надання послуг та графік вивезення відходів виконавцем.

Відповідно до пунктів 12.1. та 12.3. договір діє з дня його укладення і вважається дійсним по 31 грудня 2022 року, а в часині розрахунків до їх повного виконання замовником. Зміна умов договору проводиться у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі коли не досягнуто такої згоди, спір розв`язується у судовому порядку.

У розділі 13 Прикінцеві положення сторонами у своїх реквізитах зазначені юридичні адреси: Виконавець - 93010, Луганська обл., м. Рубіжне, вул. Мира, 46а, замовник -93001, Луганська область, Рубіжне, вул. Заводська, буд. 4.

Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 №64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, строк дії якого неодноразово продовжувався; останній раз - на підставі Указу Президента України від 11 лютого 2023 року, затвердженого Законом України №2915-ІХ, продовжено строк дії воєнного стану в Україні на 90 діб, з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року.

Позивач зауважує, що зокрема Торгово-промислова палата України листом №2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні».

ТПП України підтвердила, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними обставинами для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов`язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Як вбачається, згідно предмету укладеного між сторонами договору №506 про надання послуг з поводження з побутовими відходами від 19.01.2022 відповідні послуги з поводження з побутовими відходами згідно ДК 021:2015 90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям (далі - послуги) повинні були надаватися відповідачем як виконавцем з об`єкту замовника, який розташовано за адресою: Луганська область, м. Рубіжне, вул. Заводська, буд. 4.

Згідно Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022 Рубіжанська міська територіальна громада Луганської області з 24.02.2022 по 13.05.2022 була територією активних бойових дій, а з 13.05.2022 та на даний час залишається тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач посилається на неможливість виконання умов вказаного договору № 506 від 19.01.2022 обома сторонами у зв`язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні цього договору, а саме, з початком збройної агресії Російської Федерації проти України, введення воєнного стану в Україні.

Внаслідок зазначених обставин, починаючи з 24.02.2022 для своєчасного виконання покладених на Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, позивача було передислоковано на територію Дніпропетровської області та закріплено за 8 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області.

З 24.02.2022 до 22.10.2022 позивач знаходився за адресою - вул.. Панікахи, 23 в м. Дніпро; а з 22.10.2022 до теперішнього часу дислокація позивача - вул.. Телевізійна, 9 м.Дніпро, що підтверджується долученою позивачем довідкою від 05.12.2022 №49-801-2915/49-800.

За інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеною на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua), поштові відділення в м.Рубіжне, Луганська область тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м.Рубіжне, Луганська область є неможливим

Позивач зазначає, що у зв`язку із вказаними обставинами, він направив на електронну адресу відповідача лист від 19.09.2022 за вих.№57/36/01-713, у якому вказав на неможливість виконання умов договору № 506 від 19.01.2022 обома сторонами у зв`язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні цього договору, а саме, збройної агресії Російської Федерації проти України, внаслідок чого позивачем було змінено місце дислокації, а об`єкт надання послуг за договором знаходиться на непідконтрольній державі Україна території.

Позивач запропонував відповідачу внести зміни до договору № 506 від 19.01.2022, якими зафіксувати виконання умов договору обома сторонами на відповідний час, а саме зазначити суму, на яку замовником було спожито послуг та в якому обсязі. У разі наявності можливої заборгованості за вказаним, договором, виконавцю було запропоновано, на виконання зобов`язань, передбачених пунктами 5.2. - 5.3. договору, направити відповідні акти приймання виконаних послуг за адресою тимчасового перебування замовника: м. Дніпро, відділення Нової пошти №79, отримувач Мельник С.Я.

Також в листі зазначалося, що з метою узгодження умов припинення дії договору №506 від 19.01.2022 позивач направляє проект додаткової угоди, яку просить відповідача підписати та у строк до 19.10.2022 надіслати її позивачу на зазначену адресу.

У разі відмови відповідача від укладення додаткової угоди або не надходження відповіді на лист, не надання розрахункових документів та актів у встановлений строк, позивач залишає за совою право щодо вжиття заходів стосовно припинення договору в судовому порядку.

До вказаного листа позивачем долучено проект додаткової угоди №___ від


до договору № 506 від 19.01.2022, в якому п.2 додаткової угоди позивач запропонував встановити, що «з моменту набрання чинності цією додатковою угодою зобов`язання сторін, що виникли з договору, припиняються, і сторони не вважають себе пов`язаними будь-якими правами та обов`язками, що виникли за договором».

Наразі позивач в якості доказу звернення до відповідача та направлення листа від 19.09.2022 за вих.№57/36/01-713 з проектом додаткової угоди щодо отримання від відповідача розрахункових документів, з`ясування питання щодо наявності будь-якої заборгованості за договором та вирішення питання про дострокове припинення його дії, надав скріншот з електронної пошти про направлення вказаного листа 19.09.2022 про внесення змін до договору та довідку від 13.12.2022 №57/36/65 про направлення вказаних документів відповідачу на електронну адресу - ІНФОРМАЦІЯ_3. Також, як вбачається із доданого скріну з електронної пошти позивача, вказані документи були направлені на цю ж електронну адресу відповідачу у складі позовного матеріалу у цій справі.

Оскільки від відповідача відповідь на пропозицію позивача у встановлений строк не надійшла, розрахункові документи з актами надані не були, додаткова угода щодо дострокового припинення договору не підписана, позивач звернувся із відповідних позовом до суду, та просив, нормативно обґрунтовуючи позовні вимоги ст.ст.651, 652, 654, ст.188 ГК України, розірвати вказаний договір, укладений між сторонами.

Надаючи юридичну оцінку спірним правовідносинам сторін з урахуванням заявленої позивачем вимоги, суд зазначає про наступне.

Як вбачається, між сторонами було укладено договір №506 від 19.01.2022 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Згідно предмету укладеного між сторонами договору №506, положень п.3.1 договору, передбачалося надання відповідачем як виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами згідно ДК 021:2015 90510000-5 Утилізація сміття та поводження зі сміттям, які повинні були надаватися на об`єкті замовника, який розташовано за адресою: Луганська область, м. Рубіжне, вул. Заводська, буд. 4.

У відповідності до положень ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.903 ЦК України).

Статтею 905 ЦК України визначено, що строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом (ст.907 ЦК України).

В п.12.3 договору сторонами було погоджено, що зміна умов договору проводиться у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі коли не досягнуто такої згоди, спір розв`язується у судовому порядку.

Наразі позивач посилається на те, що листом від 19.09.2022 за вих.№57/36/01-713 він звертався до відповідача із пропозицією укласти додаткову угоду до договору з метою дострокового припинення договору та зобов`язань за ним, яка була залишена відповідачем без відповіді.

Отже, предметом розгляду у цій справі є питання щодо наявності або відсутності підстав для розірвання договору №506 від 19.01.2022 на вимогу позивача у зв`язку із істотною зміною обставин та неможливістю виконання зобов`язань за договором, як зазначає позивач, обома сторонами на підставі ст.652 ЦК України.

Відповідно до положень ст.188 ГК України :

- сторона договору, яка вважає за необхідне, зокрема, розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором;

- у разі якщо сторони не досягли згоди щодо розірвання договору заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Частиною 1 ст.651 ЦК України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зокрема положеннями ст.652 ЦК України встановлено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання.

Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв`язку з виконанням цього договору.

Зміна договору у зв`язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

Частинами 2-3 ст.653 ЦК України передбачено, що у разі розірвання договору зобов`язання сторін припиняються. У разі зміни або розірвання договору зобов`язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначає, що аналіз обставин, що існували на час укладення сторонами договору, та які склалися в подальшому, після 24.02.2022, дають підстави вважати про наявність усіх чотирьох умов, передбачених ст.652 ЦК України для розірвання договору.

Суд погоджується із доводами позивача про те, що на час укладення договору позивач не знав та не передбачав можливість настання істотної зміни обставин в подальшому - початок збройної агресії Російської Федерації проти України захоплення/окупацію території, на якій знаходиться об`єкт позивача, за адресою розташування якого, в м.Рубіжне Луганської області, мали надаватися відповідні послуги. Із повномасштабним вторгненням в Україну військ Російської Федерації 24.02.2022 позивач вимушено залишив м.Рубіжне і був передислокований до м.Дніпро і при всій обачності та турботливості не міг впливати та усунути причини, що призвели до зміни обставин. Стосовно третьої умови - позивач зауважує, що із 24.02.2022 не знаходиться за своєю адресою місцезнаходження в м.Рубіжне, відповідні послуги від відповідача не отримує, окупація території та знаходження об`єкту, на якому мали надаватися послуги, на тимчасово непідконтрольній території України, унеможливили фактично надання відповідачем та отримання відповідних послуг позивачем за договором. Подальше виконання договору за істотних змін обставин порушує співвідношення майнових інтересів сторін і позбавляє позивача, як заінтересовану сторону того, на що він розраховував під час укладення договору. Із умов укладеного договору не випливає, що ризик зміни обставин, які можуть мати місце, несе саме позивач. Зазначені обставини носять характер непередбачуваних, а тому не могли усвідомлюватися жодною стороною.

Разом з цим, суд звертає увагу та надає оцінку наступним обставинам у справі.

Згідно з ч.1 ст.626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до положень ч.1 ст.631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

Суд зауважує про те, що за змістом зазначених вище норм, ст.188 ГК України, ст.ст.651, 652 ЦК України, розірвано може бути лише чинний (тобто такий, що діє на час звернення до суду із позовом та на час прийняття відповідного судового рішення) договір.

В іншому разі буде відсутній предмет спору, яким і виступає у такому разі договір.

Отже, перш ніж вирішувати по суті заявлену у справі вимогу про розірвання договору №506 від 19.01.2022 на вимогу позивача у зв`язку із істотною зміною обставин та з`ясовувати наявність відповідних умов згідно ст.652 ЦК України для такого розірвання, суду належить пересвідчитись, шляхом встановлення відповідних обставин та оцінки пов`язаних з цим доказів у справі, у чинності такого договору.

Дослідивши умови укладеного між сторонами договору, а також обставини справи, суд звертає увагу на те, що в п.12.1. договору сторони погодили строк його дії, визначивши, що договір діє з дня його укладення і вважається дійсним по 31 грудня 2022 року, а в частині розрахунків до їх повного виконання замовником.

Укладаючи відповідний договір сторонами не було погоджено умов щодо його можливої автоматичної пролонгації (без подання заяв сторін або внесення відповідних змін до договору стосовно продовження строку його дії) на наступний період, після 31.12.2022.

Навпаки, в п.12.3. договору сторони визначили, що зміна умов договору проводиться у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі коли не досягнуто такої згоди, спір розв`язується у судовому порядку.

Натомість як вбачається з матеріалів справи, із відповідним позовом про розірвання договору №506 від 19.01.2022 у зв`язку із істотною зміною обставин згідно ст.652 ЦК України позивач звернувся до суду лише 19.12.2022 (згідно даних канцелярії про реєстрацію позовного матеріалу); ухвалою суду від 26.12.2022 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, підготовче засідання було призначено на 01.02.2023.

Тобто на час розгляду справи та вирішення спору судом строк дії договору, який позивач просить розірвати, є таким, що закінчився ще 31.12.2022 (тобто із спливом 10 днів після фактичного звернення позивача до суду із цим позовом), і відповідно до прийняття рішення судом у цій справі.

Зазначене помилково не було враховано наразі позивачем під час звернення до суду із відповідним позовом.

Отже, оскільки судом встановлено, що строк дії договору закінчився 31.12.2022, а розірвати можна лише договір, який діє (строк/термін дії якого не закінчився), суд дійшов висновку про те, що вимога позивача про розірвання договору №506 від 19.01.2022 є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню за вказаних підстав.

Зазначене зокрема також відповідає висновкам, наведеним Верховним Судом у постановах від 18.11.2019 у справі №910/16750/18, від 07.08.2018 у справі №910/7981/17.

Окремо суд вважає за необхідне звернути увагу позивача та роз`яснити те, що поняття "строк дії договору" та "строк виконання зобов`язання" не є тотожними.

Зокрема, закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, якщо таке мало місце під час дії договору, що прямо передбачено ч.4 ст.631 ЦК України.

Відповідно до положень ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст.ст.598, 599 ЦК України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом; припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом; зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до положень ч.1 ст.530 ЦК України, якщо в зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

Закінчення строку дії договору не є підставою для припинення визначених ним зобов`язань, оскільки згідно зі ст.599 ЦК України, ч.1 ст.202 ГК України, такою умовою є виконання, проведене належним чином. При цьому слід розрізняти припинення безпосередньо дії договору та припинення зобов`язань, визначених ним.

Навіть після припинення дії договору, невиконані стороною зобов`язання за ним залишаються чинними для такої сторони-боржника, і вказана обставина не звільняє останнього від виконання обов`язку протягом того часу, коли існує відповідне зобов`язання.

Разом з цим, в матеріалах справи відсутні докази того, що вказаний договір №506 від 19.01.2022 взагалі виконувався сторонами і зокрема, що відповідачем як виконавцем надавалися обумовлені договором послуги протягом чинного строку дії договору.

Адже у відповідності до положень п.п.3.1.,7.1. договору, вивезення побутових відходів проводиться за фактом накопичення, за заявкою заявника та враховуючи графік погоджений графік вивезення відходів.

Натомість в матеріалах справи відсутні докази того, що позивачем надавалися відповідні заявки на вивезення відходів відповідачу, а відповідачем складалися та надавалися замовнику двосторонні акти приймання виконаних послуг та виставлялися рахунки для оплати щодо наданих послуг.

Однак, оцінка вказаним обставинам наразі судом не надається у цій справі, оскільки у цій справі не заявлені вимоги про стягнення заборгованості або штрафних санкцій у зв`язку із невиконанням належно зобов`язань за договором однією із сторін в період чинності строку його дії, а тому з`ясування обставин стану виконання сторонами зобов`язань за цим договором не належать до предмету дослідження судом під час вирішення спору у цій справі щодо розірвання договору із викладених вище підстав.

Оскільки у задоволенні позову відмовлено, у відповідності до положень ст.129 ГПК України витрати понесені зі сплати судового збору за подання позову в сумі 2 481 грн 00 коп. відносяться на позивача.

Керуючись ст.ст.129, 232-233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. В задоволенні позову Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради про розірвання договору №506 від 19.01.2022 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, укладеного між Комунальним підприємством «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради та Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, відмовити.

2. Витрати зі сплати судового збору в сумі 2 481 грн 00 коп. віднести на позивача.

Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Східного апеляційного господарського суду згідно положень ст.256 Господарського процесуального кодексу України протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення підписано 27.03.2023.

Суддя Олена ДРАГНЄВІЧ

Вих.№

Надруковано 2 примірники:

1-до справи;

2- Аварійно-рятувальному загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (вул.Телевізійна, 9, м.Дніпро, 49041) - реком. з повідом.; + на електронну пошту ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНФОРМАЦІЯ_2

3- Комунальне підприємство «Шляхово-експлуатаційне підприємство» Рубіжанської міської ради повідомити шляхом розміщення оголошення на порталі Судової влади України + на електронну пошту - ІНФОРМАЦІЯ_3

Внесено до ЄДРСР 27.03.2023

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109841011
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору

Судовий реєстр по справі —913/280/22

Рішення від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Луганської області

Драгнєвіч О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні