Ухвала
від 26.12.2022 по справі 641/4377/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 641/4377/20

Провадження № 2/553/3108/2022

У Х В А Л А

Іменем України

26.12.2022м. Полтава

Суддя Ленінського районного суду м.Полтави Ткачук Ю.А., перевіривши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання спільною сумісною власністю майна подружжя та поділ майна подружжя та за зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спільною сумісною власністю майна набутого під час шлюбу,

в с т а н о в и в :

В провадженні Комінтернівського районного суду м.Харкова перебувала позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання спільною сумісною власністю майна подружжя та поділ майна подружжя та за зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спільною сумісною власністю майна набутого під час шлюбу.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м.Харкова, визначено територіальну підсудність справ за Ленінським районним судом м.Полтави.

Відповідно до акту приймання-передавання справ від 18.11.2022 до Ленінського районного суду м. Полтави з Комінтернівського районного суду м.Харкова надійшла справа №641/4377/20.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу вказану судову справу передано на розгляд головуючому судді Ткачуку Ю.А.

Згідно вимогами статті 187 ЦПК України, у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

На виконання вимог ч.6 ст.187 ЦПК України судом направлений запит до Департаменту реєстрації виконавчого комітету Харківської міської ради.

22.12.2022 року за вх.№ 41323 на адресу суду надійшли відповіді на вказані запити, згідно з якою у Реєстрі територіальної громади міста Харкова відомості відносно ОСОБА_2 відсутні, адреса нерухомого майна: АДРЕСА_1 , а ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Вирішучи питання про відкриття провадження у справі, суд прийшов до висновку про необхідність передачі позовної заяви за підсудністю з наступних підстав.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 4/0/9-22 від 10.03.2022 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м. Харкова, визначено територіальну підсудність справ за Ленінським районним судом м. Полтави.

Розпорядженням Голови Верховного Суду № 65 від 17.11.2022 "Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м.Харкова та Харківської області" відновлено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м. Харкова із 23 листопада 2022 року.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист. Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням нормКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод(РИМ, 4.XI.1950), а також практики Європейського суду з прав людини, які, відповідно достатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року, застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Як роз`яснив Європейський суд з прав людини у справах «Верітас проти України» та «Сокуренко та Стригун проти України», суд не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні п.1 ст.6 Конвенції у разі перевищення ним своїх повноважень, визначених процесуальним законодавством. Зокрема, повноваження суду на розгляд конкретної справи, заяви або скарги визначається правилами підвідомчості та підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст.8Закону України"Просудоустрій тастатус суддів" ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч. 1 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч 9. ст. 28 ЦПК України, позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Згідно із ч.9 ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Отже, оскільки Розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року № 65 відновлено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського районного суду м.Харкова з 23.11.2022 року, до цієї дати провадження у даній справі Ленінським районним судом м.Полтави не відкрито з об`єктивних причин, та встановлено, що останнє відоме зареєстроване місце проживання відповідача за первісним позовом ОСОБА_2 , місцезнаходження його нерухомого майна та зареєстроване місце проживання відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 знаходиться вмежах Слобідськогорайону містаХаркова іне відноситьсядо територіальноїпідсудності Ленінськогорайонного судум.Полтави,суд вважаєза необхіднесправу направитиза підсудністюдо Комінтернівськогорайонного судум.Харкова,для розглядуз дотриманнямправил підсудності.

Відповідно доч.ч.1,2статті 32ЦПК Україниспори міжсудами пропідсудність недопускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.27,31,32,187,259,260 ЦПК України, суддя,

п о с т а н о в и в:

Цивільну справу № 641/4377/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання спільною сумісною власністю майна подружжя та поділ майна подружжя та за зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання спільною сумісною власністю майна набутого під час шлюбу,передати за підсудністю до Комінтернівськогорайонного суду м.Харкова (61068, м. Харків, пров. Брянський, 5).

Копію ухвали суду направити позивачу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Ленінський районний суд м.Полтави шляхом подання протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня її постановлення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання апеляційної скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

З текстом ухвали суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Ю. А. Ткачук

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108089518
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —641/4377/20

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Богдан М. В.

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Богдан М. В.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Богдан М. В.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 17.03.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 15.07.2020

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні