Рішення
від 27.12.2022 по справі 176/2137/22
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/2137/22

провадження №2/176/825/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/заочне/

27 грудня 2022 р. Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Крамар О.М., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4» (код ЄДРПОУ 40307066, юридична адреса: Дніпропетровська обл., м.Жовті Води, пров.Привокзальний, буд.4) до ОСОБА_1 (зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

20 жовтня 2022 року на адресу Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості в розмірі 12250 грн. 72 коп. та судових витрат у розмірі 2481 грн. 00 коп.

В обгрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 29.02.2016 року в будинку АДРЕСА_2 створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4». Засновники співвласники багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 .

28 лютого 2016 року Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 (Протокол 1) було затверджено Статут ОСББ «Привокзальний-4», головою правління ОСББ є Ніконова С.М.

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №1 від 28 лютого 2016 року було затверджено розмір щомісячних внесків співвласників 3,5 грн за кв.м. загальної площі; для приміщень, розташованих на першому поверсі - 2,7 грн.

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №6 від 28 березня 2018 року з 01 липня 2018 року було збільшено щомісячні внески співвласників до 5,00 грн за кв.м. загальної площі.

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №10 від 28 листопада 2020 року було збільшено щомісячні внески співвласників до 6,50 грн за кв.м. загальної площі, починаючи з 2021 року.

Відповідач ОСОБА_1 є власником 1/3 квартири АДРЕСА_3 , де з 29.02.2016 року зареєстровано та функціонує ОСББ «Привокзальний-4».

Квартира АДРЕСА_4 , загальна площа цієї квартири 62,5 кв.м.

Позивач стверджує, що за весь час з моменту створення ОСББ «Привокзальний-4» співвласник ОСОБА_1 внески не сплачував, загальна заборгованість відповідача по сплаті внесків за період з березня 2016 року по серпень 2022 року складає 7875,26 грн., які позивач просить стягнути з відповідача на свою користь.

Крім того, позивач вважає, що з урахуванням заборгованості зі сплати внесків за період з березня 2016 року по серпень 2022 року з боржника слід стягнути втрати від інфляції у сумі 3670,68 грн та 3% річних у сумі 705,16 грн.

Право ОСББ здійснювати контроль за платежами співвласників та звертатися до суду передбачено ст.15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Аналогічні повноваження ОСББ «Привокзальний-4» передбачені п.2.5. Розділу 2 Статуту.

Позивач зазначає, що витрати на професійну правничу допомогу обумовлені укладанням договору №75/22 від 26.01.2022 року. Позивач також просить стягнути з відповідача 1000 грн витрат на професійну правничу допомогу та 2481 грн витрат по сплаті судового збору.

В порядку ч. 6 ст. 187 ЦПК України було витребувано інформацію щодо зареєстрованого місця проживання відповідача.

08.11.2022 року надійшла інформація щодо зареєстрованого місця проживання відповідача ОСОБА_1 .

Ухвалою Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 08 листопада 2022 року у справі відкрито провадження та призначено до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Позивач про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін повідомлений належним чином, заперечень щодо розгляду справи без повідомлення сторін не подав.

Відповідачу ОСОБА_1 , відповідно до вимог ЦПК України, направлено копію позовної заяви та додатків до неї, копію ухвали суду про відкриття провадження у справі. Надано строк для подачі заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження, відзиву на позовну заяву з наданням суду доказів в обґрунтування свого відзиву. На адресу суду повернулося поштове повідомлення з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» /адреса місця реєстрації відповідача/. Заперечень щодо розгляду справи у його відсутності не надійшло. Відзив на позов відповідач не подав.

Приймаючи до уваги те, що судом виконані вимоги щодо повідомлення відповідача про день та час розгляду справи у спосіб передбачений законом та з огляду на те, що відповідач не скористався своїм правом подати відзив на позовну заяву, а позивач не заперечував проти заочного розгляду справи, суд ухвалив відповідно до ст. 280 ЦПК України, проводити заочний розгляд справи з ухваленням заочного рішення суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи, що справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Повно, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4» створено співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , державна реєстрація юридичної особи проведена 29 лютого 2016 року. Вид діяльності - комплексне обслуговуванняоб`єктів. /а.с.8-10/

28 лютого 2016 року Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 було затверджено Статут ОСББ «Привокзальний-4». /а.с.15/

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №1 від 28.02.2016 року було затверджено розмір щомісячних внесків співвласників 3,5 грн за кв.м. загальної площі. /а.с.15/

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №6 від 28.03.2018 року з 01.07.2018 року збільшено розмір щомісячних внесків співвласників до 5 грн за кв.м. загальної площі. /а.с.16/

Протоколом Загальних зборів ОСББ «Привокзальний-4» №10 від 28.11.2020 року збільшено розмір щомісячних внесків співвласників до 6,5 грн за кв.м. загальної площі починаючи з 2021 року. /а.с.17/

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна від 11.01.2022 року, 1/3 квартири за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної спільної сумісної власності належить ОСОБА_2 , на підставі свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 від 11.03.2004 року. /а.с.18/

Відповідно до п.11.3 Розділу 11 Статуту ОСББ «Привокзальний-4» співвласники квартир, серед іншого, зобов`язані виконувати вимоги Статуту об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті в межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі. /а.с.10-14/

Відповідно до ст.10 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції правління відноситься, окрім іншого, розпорядження коштами об`єднання відповідно до затвердженого загальними зборами об`єднання кошторису.

Згідно зіст.15ЗУ «Прооб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ст.16 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч.1, 3 ст.20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Згідно з ч.3 ст.17 Закону «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ОСББ вправі вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтних фондів.

Частиною 6 ст.13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до ст.322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

В результаті систематичного невиконання відповідачем своїх обов`язків як співвласника житлового будинку, в якому створене ОСББ, а саме систематичної несплати встановлених загальними зборами об`єднання внесків та платежів співвласників, за період з березня 2016 року по серпень 2022 року включно утворилась заборгованість відповідача по сплаті внесків у розмірі 7875,26 грн., що підтверджується відповідним розрахунком. /а.с.44/

Стаття 526 ЦК України передбачає, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутністю таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСББ «Привокзальний-4» є обґрунтованими, а тому з відповідача слід стягнути на користь позивача заборгованість в сумі 7875,26 грн.

У відповідності до положень ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно наданого позивачем розрахунку за період з березня 2016 року по серпень 2022 року включно, інфляційні втрати складають 3670,68 грн., а три відсотки річних складають 705,16 грн. /а.с.44/

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 р. введено воєнний стан, який в подальшому продовжено.

Постановою Кабінету Міністрів України №206 від 05.03.2022 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» визначено, що в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. Вказана постанова набрала чинності з дня її опублікування і застосовується з 24 лютого 2022 року.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення інфляційних нарахувань та 3% річних в умовах воєнного стану в Україні підлягають задоволенню частково, а саме за період з березня 2016 року по січень 2022 року включно.

Таким чином з відповідача на користь позивача слід стягнути за період з березня 2016 року по січень 2022 року включно інфляційні втрати в розмірі 2823,77 грн., та три відсотки річних, які складають 695,53 грн.

Згідно п.3 ч.2 ст.141 ЦПК України, із відповідача на користь позивача необхідно стягнути судові витрати пропорційно розміру задоволених позовних вимог у розмірі 2307,54 грн (11394,56* 2481 / 12251,1 грн).

Окрім того, з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача підлягають стягненню судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1000 грн., що підтверджуються Договором №75/22 від 26.01.2022 року про надання правової (правничої) допомоги, ордером на надання правничої допомоги від 18.10.2022 року, Актом №1 від 03.10.2022 року до договору про надання правничої допомоги та платіжним дорученням №329 від 11.10.2022 року. /а.с.24-29/

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 322, 526, 625 ЦК України та згідно ст.ст. ст.ст.141, 247, 263-265, 273, 280-282, 288, 354-355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4», код ЄДРПОУ 40307066, адреса: Дніпропетровська область, м.Жовті Води, пров.Привокзальний, будинок 4, заборгованість по сплаті внесків за період з 01 березня 2016 року по 01 серпня 2022 року у розмірі 7875 (сім тисяч вісімсот сімдесят п`ять) гривень 26 коп., та за період з березня 2016 року по січень 2022 року включно інфляційні втрати в розмірі 2823,77 грн., та три відсотки річних у розмірі 695,53 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,на користьОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Привокзальний-4»,код ЄДРПОУ40307066,адреса:Дніпропетровська область,м.ЖовтіВоди,пров.Привокзальний,будинок 4, витрати по сплаті судового збору у розмірі 2307 грн 54 коп. та судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1000 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено відповідачем в загальному порядку , встановленому ЦПК України в апеляційному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивачем на рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 27.12.2022 року.

Учасники справи:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Привокзальний-4», код ЄДРПОУ 40307066, адреса: Дніпропетровська область, м.Жовті Води, пров.Привокзальний, будинок 4.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя

СудЖовтоводський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено29.12.2022
Номер документу108115502
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —176/2137/22

Рішення від 27.12.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні