Рішення
від 26.12.2022 по справі 163/1607/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/1607/22

Провадження № 2/163/282/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 грудня 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Чишія С.С.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області цивільну справу за позовом керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної незаконною порубкою лісу (третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Державне підприємство "Любомльське лісове господарство"),

в с т а н о в и в :

У позовній заяві керівник Ковельської окружної прокуратури просить ухвалити рішення про стягнення з ОСОБА_1 в користь Вишнівської сільської ради 12029,51 гривень шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільної рубки лісу.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що 04 лютого 2022 року відповідач в порушення ст.69 Лісового кодексу України, не маючи відповідного дозволу лісорубного квитка (ордера), у виділі 09 кварталу 57 Любомльського лісництва ДП "Любомльське лісове господарство" здійснив незаконну порубку двох дерев породи "вільха", за що постановою уповноваженої особи його притягнуто до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП. Розмір заподіяної цим правопорушенням шкоди становить 12029,51 гривень. В добровільному порядку відповідач шкоду не відшкодував.

Провадження в справі відкрито ухвалою суду від 26 жовтня 2022 року, розгляд позову постановлено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Відповідачу визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення копію ухвали з примірником позову відповідач отримав 11 листопада 2022 року.

У строк, визначений судом в ухвалі від 26 жовтня 2022 року з додатковим врахуванням Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28 листопад 2013 року №958, відповідач відзиву на позов не подав.

Враховуючи вищевикладене та положення ст.279 ЦПК, суд розглянув справу за наявними у справі матеріалами.

Аналізом доказів по справі суд встановив такі фактичні обставини.

Згідно з актом огляду місця вчинення лісопорушення від 04 лютого 2022 року лісничий Любомльського лісництва ОСОБА_2 та інженер охорони та захисту лісу ОСОБА_3 цього дня о 09:30 годині виявили у виділі 09 кварталі 57 Любомльського лісництва незаконну рубку двох дерев породи "вільха" діаметрами пнів 28 та 32 см.

За цим фактом інженером охорони та захисту лісу ОСОБА_3 04 лютого 2022 року складено протокол про адміністративне правопорушення № 000004 щодо жителя села Олеськ Ковельського району ОСОБА_1 за ознаками ст.65 КУпАП.

У письмових поясненнях від 04 лютого 2022 року ОСОБА_1 вказав, що дерева породи "вільха" зрізав для опалення будинку, після чого був затриманий працівниками лісової охорони.

Постановою інженера охорони і захисту лісу ОСОБА_3 від 07 лютого 2022 року відповідача ОСОБА_1 визнано винним у незаконній рубці дерев породи "вільха" діаметрами пнів 28 та 32 см у виділі 09 кварталу 57 Любомльського лісництва та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.65 КУпАП з накладено стягнення у вигляді штрафу в сумі 510 гривень.

Штраф відповідач сплатив 07 лютого 2022 року, що підтверджується копією банківської квитанції.

Встановлений постановою інженера охорони і захисту лісу розмір заподіяної відповідачем шкоди в сумі 12029, 51 гривень підтверджений відомістю начальника відділу ОЗЛ Сулеви О. про обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням у виділі 09 кварталу 57 Любомльського лісництва ДП "Любомльське ЛГ" і ґрунтується на Таксі, встановленій додатком 1 постанови КМ України від 23 липня 2008 року №665, та Порядку проведення індексації такс.

У добровільному порядку відповідач цю шкоду не відшкодував, що підтверджується повідомленням Вишнівської сільської ради від 22 липня 2022 року.

У статті 105 Лісового кодексу України та статті 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" визначено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні, в тому числі, у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Статтею 107 Лісового кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Згідно з ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За змістом п.4 ч.1 ст.691 Бюджетного кодексу України грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності зараховується до спеціального фонду в складі місцевого бюджету, тобто до місцевого природоохоронного фонду за місцем нанесення шкоди довкіллю.

На підставі досліджених письмових доказів суд вважає доведеним факт здійснення ОСОБА_1 незаконної порубки двох дерев породи "вільха", внаслідок чого Вишнівській сільській раді, на території якої здійснена ця порубка, заподіяно шкоди, сума якої в розмірі 12029,51 гривень нарахована у відповідності із Таксою, встановленою додатком 1 постанови КМ України від 23.07.2008 року №665, і з Порядком проведення індексації такс.

Таким чином, заявлені позовні вимоги по їх суті і щодо розміру суд вважає обґрунтованими і доведеними, тому вони підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно зі ст.141 ЦПК України судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст.259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Вишнівської сільської ради Ковельського району Волинської області 12029 (дванадцять тисяч двадцять дев`ять) гривень 51 копійку шкоди, заподіяної внаслідок самовільної порубки лісу.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Волинської обласної прокуратури 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) гривню судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його складання може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Волинського апеляційного суду.

Найменування позивача Вишнівська сільська рада; місце знаходження вулиця Незалежності 80А, село Вишнів Ковельського району Волинської області; код ЄДРПОУ 04333164.

Ім`я відповідача ОСОБА_1 ; місце проживання АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

Найменування третьої особи Державне підприємство "Любомльське лісове господарство"; місце знаходження вулиця Незалежності 64, місто Любомль Волинської області; код ЄДРПОУ 00991580.

Головуючий : суддя С.С.Чишій

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено29.12.2022

Судовий реєстр по справі —163/1607/22

Рішення від 26.12.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Чишій С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні