Ухвала
від 28.12.2022 по справі 200/5293/22
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви

та відкриття провадження в адміністративній справі

28 грудня 2022 року Справа №200/5293/22

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кравченко Т.О., вирішуючи питання про наявність підстав для прийняття позовної заяви та відкриття провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

встановила:

27 грудня 2022 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі позивач) до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (далі відповідач, ГУ ПФУ у Київській області), надісланий через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» 23 грудня 2022 року, в якому позивач просив:

1. визнати протиправним та скасувати рішення ГУ ПФУ у Київській області від 12 грудня 2022 року № 057350006291 про відмову у призначенні пенсії;

2. зобов`язати ГУ ПФУ у Київській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 09 листопада 2022 року про призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ст. 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», ст. 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» із врахуванням кратності з розрахунком до нього кожного повного року роботи за 1 рік 3 місяці відповідного вільгого стажу за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах згідно із записами трудової книжки НОМЕР_1 та трудової книжки НОМЕР_2 із зарахуванням до пільгового стажу за Списком № 1 наступних періодів роботи (не врахованих при розгляді заяви):

з 02 березня 2004 року по 31 січня 2005 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Вуглебуд» прохідником підземним з повним робочим днем в шахті;

з 26 березня 2005 року по 21 листопада 2005 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Вуглебуд» прохідником підземним з повним робочим днем в шахті;

з 15 жовтня 2009 року по 03 грудня 2009 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Донуглепоставка» прохідником 5 розряду з повним робочим днем в шахті;

з 16 грудня 2012 року по 27 лютого 2013 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Терса Плюс» прохідником 5 розряду з повним робочим днем в шахті;

з 25 березня 2013 року по 15 вересня 2013 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Укрдонвуглепром» прохідником 5 розряду з повним робочим днем в шахті;

з 20 січня 2016 року по 30 червня 2016 року в товаристві з обмеженою відповідальністю «Шахтобудівельна компанія «Донецькшахтопроходка» прохідником 5 розряду з повним робочим днем в шахті;

а також до загального страхового стажу періодів трудової діяльності, що враховуються до стажу роботи для призначення пенсії:

з 22 вересня 1993 року по 16 червня 1995 року на Шахті «Добропільська» електрослюсарем ремонтним на поверхні;

з 25 вересня 1995 року по 17 листопада 1995 року в Добропільському шахтобудівельному управлінні Треста «Добропіллявуглебуд» слюсарем по ремонту обладнання.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач протиправно відмовив в призначенні пенсії, чим порушив право позивача на пенсійне забезпечення.

За наслідками з`ясування питань, визначених ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС), встановлено, що позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 160, 161 КАС; позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства і подано з дотриманням правил підсудності; підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені КАС, відсутні.

Щодо форми адміністративного судочинства, за якою розглядатиметься справа.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 КАС адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 2 ст. 12 КАС спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

В силу приписів п. 3 ч. 6 ст. 12 КАС для цілей цього Кодексу ця справа є справою незначної складності.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 257, п. 2 ч. 1, ч. 2 ст. 263 КАС справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) у строк не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Для забезпечення своєчасного вирішення спору з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичної особи від порушень з боку суб`єктів владних повноважень, на підставі п. 4 ч. 3 ст. 2, ч. 4 ст. 9, ст. 77 КАС, суд також вважає за необхідне вжити визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 2, 9, 12, 72, 77, 80, 171, 241, 248, 256, 257, 260, 263 Кодексу адміністративного судочинства України,

ухвалила:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі № 200/5293/22 за позовом ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (ідентифікаційний код: 22933548, місцезнаходження: 08500, Київська обл., м. Фастів, вул. Саєнка Андрія, буд. 10) про визнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

3. Справа розглядатиметься Донецьким окружним адміністративним судом у складі судді Кравченко Т.О. одноособово.

4. Витребувати у відповідача такі докази:

- пенсійну справу (копію матеріалів електронної пенсійної справи) ОСОБА_1 з УСІМА наявними в ній матеріалами;

- заяву позивача про призначення пенсії від 09 листопада 2022 року та всі документи, що були подані разом з нею;

- рішення від 17 листопада 2022 року про відмову у призначенні пенсії (з ОБОВ`ЯЗКОВИМ зазначенням, який саме територіальний орган Пенсійного фонду України його прийняв), та всі документи, що слугували підставою для його прийняття;

- рішення від 12 грудня 2022 року № 057350006291 та всі документи, що слугували підставою для його прийняття;

- розрахунок страхового та спеціального (пільгового) стажу, проведений пенсійний органом під час розгляду заяви позивача про призначення пенсії (форма РС-право);

- всі інші докази, які стали підставою для допущення спірної бездіяльності, вчинення спірних дій та прийняття рішень.

Зобов`язати відповідача надати (надіслати) суду витребувані докази засобами електронного зв`язку (е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua) або через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому цієї ухвали.

Повідомити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

5. Встановити відповідачап`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. Відзив має бути складений та поданий з дотриманням правил, встановлених ст. 162 КАС.

6. Повідомити відповідачу, що неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову, а також про те, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

7. Роз`яснити учасникам справи, що сторони мають процесуальні права і обов`язки, визначені у ст. ст. 44, 47 КАС. Заяви по суті справи, інші заяви, клопотання, докази тощо можуть бути подані суду засобами електронного зв`язку (е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua) або через підсистему ЄСІТС «Електронний суд».

8. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі вони можуть отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://adm.dn.court.gov.ua/sud0570.

9. Копію ухвали направити учасникам справи, а відповідачу також копію позовної заяви та доданих до неї матеріалів.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя Т.О. Кравченко

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108142015
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/5293/22

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 15.03.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Рішення від 14.02.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

Ухвала від 28.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кравченко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні