Ухвала
від 28.12.2022 по справі 360/5432/21
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про поновлення провадження у справі

28 грудня 2022 року Справа № 360/5432/21

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Шембелян В.С., розглянувши у письмовому провадженні клопотання представника позивача про поновлення провадження в адміністративній справі №360/5432/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф`єва про вжиття заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Луганського окружного адміністративного суду знаходиться справа за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (далі також позивач) до Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф`єва (далі також відповідач), в якій просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зупинення експлуатації будівель та приміщень, розташованих за адресою: 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр. Хіміків, буд. 10 до повного усунення всіх порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки в зазначеній будівлі, вказаних в Акті перевірки від 22.07.2021 № 39.

Ухвалою суду від 05.10.2021 відкрито провадження в цій справі та вирішено розглядати її в порядку загального позовного провадження, та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 08.11.2021 зупинено провадження у справі.

Ухвалою суду від 10.01.2022 продовжено строк зупинення провадження у справі до 10 березня 2022 року, за клопотанням сторін з метою надання часу для їх примирення. Також в ухвалі зазначено, що підготовче засідання відбудеться 10 березня 2022 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18.

23.12.2022 від представника позивача надійшло клопотання про поновлення провадження у справі, в якому зазначено, що інформація щодо відсутності чи усунення в повному обсязі порушень, які створюють реальну та невідворотну загрозу життю та здоров`ю людей у вищезазначеному закладі на сьогоднішній день відсутня. Посилаючись на статтю 237 КАС України, просить суд поновити провадження у справі та розглянути клопотання без їх участі.

Відповідно до статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Провадження у справі продовжується зі стадії, на якій воно було зупинено.

У зв`язку із надходженням від представника позивача клопотання про поновлення провадження у справі, а також відсутності доказів на підтвердження тих обставин, що сторони примирилися у вирішенні цього спору, суд вважає за необхідне поновити провадження у справі.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан з 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, якій у подальшому пролонговано указами від 14.03.2022 № 133/2022, від 18.04.202 № 259/2022, від 17.05.2022 № 341/2022, від 12.08.2022 № 573/2022 та від 07.11.2022 № 757/2022, а також враховуючи те, що відповідно до наказів голови Луганського окружного адміністративного суду з 24.02.2022 по 02.05.2022 мав місце простой в роботі Луганського окружного адміністративного суду, підготовче судове засідання, призначене на 10.03.2022, не відбулось.

З 02 травня 2022 року Луганський окружний адміністративний суд на період воєнного стану працює в дистанційному режимі.

На сьогодні внаслідок бойових дій на території Луганської області неможливим є доступ до приміщення суду в місті Сєвєродонецьку та матеріалів цієї справи в паперовій формі. Обставини, що стали підставою для втрати доступу до приміщення суду, його майна та матеріалів справ встановлюють правоохоронні органи.

При цьому, відповідно до роз`яснень виконуючого обов`язки Голови Верховного Суду, що надані в листі вихід. № 2097/0/2-22 від 19.08.2022 на запит Першого апеляційного адміністративного суду, чинне нормативне регулювання порядку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) не передбачає обов`язкового створення паперового примірника судової справи. Тому наявність електронних копій матеріалів судової справи, паперовий примірник якої фактично втрачено, не є підставою для визнання судового провадження втраченим. А тому електронні матеріали судових справ, які сформовано в підсистемі Електронний суд у повному обсязі, є достатніми для подальшого розгляду таких справ.

В силу вимог підпунктів 6,7 пункту 56 Розділу ХІІ Закону України «Про судоустрій та статус суддів» саме Голові Верховного Суду або особі, яка виконує повноваження Голови Верховного Суду, тимчасово, в період дії надзвичайного чи воєнного стану та протягом 30 днів після дня його скасування (припинення) і за умови відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя, визначеного статтею 131 Конституції України, надані повноваження щодо впровадження в роботу ЄСІТС в цілому та її окремих модулів.

В суді наявні матеріали адміністративної справи №360/5432/21, сформовані у електронному вигляді, що з урахуванням висловленої повноважною особою позиції, є достатнім для подальшого розгляду такої справи та прийняття рішення. Тому, на підставі зазначеного, з урахуванням позиції виконуючого обов`язки Голови Верховного Суду, що викладені в листі №№ 2097/0/2-22 від 19.08.2022, суд дійшов висновку про необхідність продовження розгляду цієї адміністративної справи за матеріалами в електронній формі.

Учасники процесу мають можливість ознайомлення з вказаними матеріалами в електронній формі, для чого мають заявити відповідне клопотання суду в електронному вигляді за офіційною адресою електронної пошти суду, зміст якого слід завірити кваліфікованим електронним підписом відповідної особи, або через підсистему ЄСІТС «Електронний суд».

Відповідно до вимог пункту 10 частини 1 статті 4 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог частини 3 статті 194 КАС України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з вимогами частини 9 статті 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Отже, з урахуванням дії в Україні воєнного стану, у зв`язку з необхідністю забезпечення збереження життя та здоров`я учасників справи та працівників апарату суду, з метою прискорення розгляду справи по суті, за наявності заяв учасників процесу про розгляд справи без їх участі, у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта процесуально можливим є розгляд цієї справи за матеріалами в електронній формі в порядку письмового провадження.

Тому, виходячи зі змісту принципів диспозитивності, гласності та відкритості адміністративного судочинства, необхідним є запропонувати учасникам процесу ознайомитися з матеріалами цієї справи в електронній формі, на підставі яких суд буде здійснювати розгляд цієї справи, висловити свою думку щодо можливості закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, а також щодо можливості розгляду цієї справи в порядку письмового провадження за відсутності учасників справи або необхідності призначення судового засідання (у разі наявності бажання приймати безпосередню участь в судовому засіданні, потреби заслухати свідка чи експерта), яке на даний час може бути проведене у м. Дніпрі в приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду за адресою: вулиця Академіка Янгеля, 4).

Такі заяви та клопотання слід подати суду в електронному вигляді за офіційною адресою електронної пошти суду, зміст якого слід завірити кваліфікованим електронним підписом відповідної особи, або через підсистему ЄСІТС «Електронний суд». Зазначені заяви та клопотання слід подати суду в строк протягом 10 робочих днів з наступного дня після отримання цієї ухвали суду, (а для учасників справи, електронні адреси яких суду невідомі, протягом 10 робочих днів з дня публікації на сайті суду повідомлення про постановлення цієї ухвали).

За відсутності зазначених заяв і клопотань питання щодо можливості закінчення підготовчого провадження та переходу до розгляду справи по суті, а також можливості здійснення судового розгляду в порядку письмового провадження за відсутності учасників справи або необхідності призначення судового засідання у справі буде вирішене судом після спливу визначеного строку для подання таких заяв.

Враховуючи вищевикладені обставини та керуючись статтями 9-11, 121, 162, 194, 205, 241, 248, 256, Розділом VII Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про поновлення провадження у справі задовольнити.

Поновити провадження у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області до Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф`єва про вжиття заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Подальший розгляд адміністративної справи № 360/5432/21 у підготовчому провадженні здійснювати на підставі її матеріалів в електронній формі.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронній формі, для чого необхідно заявити відповідне клопотання в електронному вигляді за офіційною адресою електронної пошти суду: inbox@adm.lg.court.gov.ua, зміст якого слід завірити кваліфікованим електронним підписом відповідної особи, або через підсистему ЄСІТС «Електронний суд».

Запропонувати учасникам справи подати заяви, в яких висловити свою думку щодо можливості закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду справи по суті, а також щодо можливості розгляду справи в порядку письмового провадження за відсутності учасників цієї справи або необхідності призначення судового засідання в цій справі.

Зазначені заяви та клопотання слід подати суду в строк протягом 10 робочих днів з наступного дня після отримання цієї ухвали суду, (а для учасників справи, електронні адреси яких суду невідомі, протягом 10 робочих днів з дня публікації на сайті суду повідомлення про постановлення цієї ухвали).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяВ.С. Шембелян

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108143037
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —360/5432/21

Рішення від 24.01.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 13.01.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 28.12.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 10.01.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.С. Шембелян

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні