Ухвала
від 27.12.2022 по справі 0307/103/2012
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0307/103/2012

Провадження № 6/931/3/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2022 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого судді - Масляної С.В.,

з участю секретаря судового засідання Марчук Н.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву Органу опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селишної ради Володимирського району Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження та видачу дубліката виконавчого листа у цивільній справі за позовом Органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів,

в с т а н о в и в :

14 грудня 2022 року Орган опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради Володимирського району Волинської області звернувся в суд із заявою про видачу дубліката виконавчого листа. Заяву обґрунтовує тим, що рішенням Локачинського районного суду Волинської області від 15 лютого 2012 року позбавлено ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ухвалено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки АДРЕСА_1 аліменти на утримання сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/5 частини її доходу щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини вiдповiдного віку, починаючи з 02 лютого 2012 року і до його повноліття. За інформацією із листа Локачинського ВДВС у Володимир-Волинському районі Волинської області від 03.10.2022 року № 6926 та інформаційної довідки ВП № 48438210 від 30.09.2022 року, виконавчий лист перебував на виконанні відділу, 28.04.2016 року постановою про закінчення виконавчого провадження № 48438210 на підставі п.10 ч.1 ст.49 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчий документ передано за підвідомчістю до Іваничівського РВДВС. Листом Іваничівського ВДВС від 28 вересня 2022 року № 6671 повідомлено, що у вказаному відділі державної виконавчої служби станом на 28.09.2022 року виконавчих проваджень стосовно виконання рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15.02.2012 року у справі № 0307/103/2012 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітніх дітей на примусовому виконанні не перебуває та не перебувало. Згідно наказу завідувача сектору-служби у справах дітей виконавчого комітету селищної ради від 24.06.2021 року дитину, позбавлену батьківського піклування - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , взято на первинний облік дітей - сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які походять з території Локачинської селишної ради. Дитина навчається у 7 класі Головненської спеціалізованої школи "Центр освіти" Волинської обласної ради та перебуває на повному державному утриманні. За запрошенням Фундації допомоги дітям ОСОБА_3 вибув 04.03.2022 року до Республіки Польща в м. Лодзь до покращення ситуації в Україні. Ухвалою Локачинського районного суду від 21.11.2022 року у задоволенні заяви Володимир-Волинської державної адміністрації про видачу дубліката виконавчого листа у даній справі відмовлено, у зв`язку із зверненням до суду неналежного заявника. 30.11.2022 року Володимир-Волинською військовою державною адміністрацією направлено лист до Локачинської селишної ради, щодо звернення до Локачинського районного суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Просить суд видати дублікат виконавчого листа на підставі рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15.02.2012 року справа № 2/0307/41/2012, у зв`язку із його втратою.

16 грудня 2022 року ухвалою судді вказану заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 14:15 23 грудня 2022 року.

23 грудня 2022 року представник заявника в судове засідання не з`явилася, однак подала заяву в якій просить відкласти розгляд справи, у зв`язку з необхідністю уточнення вимог заяви. Судове засідання відкладено на 15:00 27 грудня 2022 року.

27 грудня 2022 року представник заявника в судове засідання не з`явилася. Через канцелярію суду представник позивача подала заяву про уточнення вимог заяви. Заява обґрунтована тим, що неможливо видати дублікат виконавчого листа без заміни сторони виконавчого провадження у справі за позовом органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів.

Просить замінити сторону виконавчого провадження з Локачинської райдержадміністрації на Орган опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради та видати дублікат виконавчого листа на підставі рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15.02.2012 року справа № 2/0307/41/2012, у зв`язку із його втратою.

Особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явилися, хоча були належним чином повідомені про дату, час і місце розгляду заяви.

Розгляд справи проводиться у відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування процесу технічними засобами, що відповідає вимогам ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви, з урахуванням заяви про уточнення вимог, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи правонаступника.

Процесуальне правонаступництво, передбачене ст.55 Цивільного процесуального кодексу України, це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Учасниками виконавчого провадження, згідно з ч.1 ст.14 Закону України «Про виконавче провадження», є виконавець, сторони, представники сторін.

Частинами 1, 2 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва на стадії виконання судового рішення, є правонаступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних правовідносин або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав та обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Таким чином, при вирішенні питання про заміну сторони у виконавчому провадженні необхідно встановити факт вибуття сторони виконавчого провадження та переходу до особи матеріальних прав і обов`язків вибулої сторони.

При вирішенні питання про заміну сторони у виконавчому провадженні суд перевіряє наявність правонаступництва у матеріальних відносинах. Такий висновок висловив Верховний Суд у постанові від 01.03.2021 року у справі №201/16014/13-ц.

Судом встановлено, що відповідно до розпорядження КМУ від 16.12.2020 року №1635-р "Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій" здійснено реорганізацію районних державних районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної ради України від 17.07.2020 року №807-ІХ "Про утворення та ліквідацію районів" шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною, згідно з додатком 1, зокрема, Локачинська райдержадміністрація реорганізована шляхом приєднання до Володимир-Волинської райдержадміністрації. 02.04.2021 року розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації №161 "Про затвердження передавальних актів" затверджений передавальний акт, наданий комісією з реорганізації Локачинської райдержадміністрації до правонаступника Володимир-Волинської райдержадміністрації. Локачинська райдержадміністрація знаходиться в стані припинення.

Відповідно до ст. 56 ЦК України та ст. 11 ЗУ "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", п.3 постанови КМУ від 24.09.2008 року №866 "Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини" органами опіки та піклування є районні, районні у містах Києві та Севастополі місцеві державні адміністрації, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських селищних рад.

Для здійснення визначених законом повноважень щодо захисту прав дітей міські, районні у містах (у разі їх утворення), сільські, селищні ради об`єднаних територіальних громад забезпечують прийняття від райдержадміністрацій особових справ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які походять з відповідної територіальної громади, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та проживають (перебувають) на території відповідної територіальної громади, згідно примірним порядком, затвердженим Мінсоцполітики (п.3 постанови КМУ від 24.09.2008 року №866 доповненого абзацом згідно з постановою КМ №783 від 26.08.2020 року, із змінами внесеними згідно з постановою КМУ №1158 від 25.11.2020).

При Локачинській селишній раді функціонує орган опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради, що забезпечує вирішення питань щодо соціального захисту і захисту особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей.

Керуючись наказом Міністерства соціальної політики України від 06.02.2021 року№48 "Про затвердження Примірного порядку передавання документації щодо дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та осіб з числа дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей виконавчих органів міських рад, сільських та селищних рад", особову справу дитини, позбавленої батьківського піклування ОСОБА_1 передано до сектору служби у справах дітей виконавчого комітету Локачинської селищної ради. Дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 взято на первинний облік дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які походять з території Локачинської селищної ради, згідно з наказом завідувача сектору-служби у справах дітей виконавчого комітету селищної ради від 24.06.2021 року №1. Відповідно до довідки місця проживання від 01.10.2021 року №521 ОСОБА_1 зареєстрований, АДРЕСА_1 з 16.02.2011 року по теперішній час.

Згідно листа Володимир-Волинської районної військової адміністрації, з метою забезпечення захисту прав та інтересів дитини, позбавленої батьківського піклування ОСОБА_1 , рекомендовано Локачинській селищній раді, як органу опіки та піклування звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у даній справі (а.с.91,92).

Враховуючи викладене,орган опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради є повним правонаступником всіх прав та зобов`язань органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації, та відповідно стягувач у виконавчому провадженні має бути замінений.

Відповідно до вимог ч.1 ст.431 ЦПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно ч. 3 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров`я, втрати годувальника тощо може бути пред`явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Судом встановлено, що рішенням Локачинського районного суду Волинської області від 15 лютого 2012 року позбавлено ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ухвалено стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки

АДРЕСА_1 аліменти на утримання сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/5 частини її доходу щомісячно, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини вiдповiдного віку, починаючи з 02 лютого 2012 року і до його повноліття (а.с. 84).

На підставі вказаного рішення суду Локачинським районним судом Волинської області 28.02.2012 року стягувачу було видано виконавчий лист у цивільній справі №2/0307/41/2012 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на рахунок, відкритий у м.Ківерці у відділенні «Ощадбанку» 10002/059 МФО 803014, р/р НОМЕР_1 , код 20139912 № 26201000341195. 01 березня 2012 року вказаний виконавчий лист було отримано представником стягувача ОСОБА_4 (а.с. 41).

Як вбачається із листа Локачинського відділу державної виконавчої служби у Володимир-Волинському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Львів) від 03.10.2022 року № 6926 та інформаційної довідки ВП № 48438210 від 30.09.2022 року, згідно пошуку в Автоматизованій системі виконавчого провадження встановлено, що виконавчий лист Локачинського районного суду Волинської області № 2/0307/41/2012 від 28.02.2012 року про стягнення з ОСОБА_2 в користь органу опіки та піклування Локачинської РДА аліментів на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_1 перебував на виконанні відділу. 28.04.2016 року було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження № 48438210, на підставі п.10 ч.1 ст.49 Закону України «Про виконавче провадження» (чинної редакції на той момент), а виконавчий документ передано за підвідомчістю до Іваничівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області. Підставою передачі виконавчого документу слугувало встановлення факту одержання боржником пенсії на території Іваничівського району Волинської області. Заборгованість по аліментах станом на 01.04.2016 року становила 4942,80 грн. Про подальший хід виконання даного виконавчого листа відділу невідомо (а.с.86,87).

Листом Іваничівського відділу державної виконавчої служби Володимир-Волинського району Волинської області Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Львів) від 28 вересня 2022 року № 6671 повідомлено, що у вказаному відділі державної виконавчої служби, станом на 28.09.2022 року, виконавчих проваджень стосовно виконання рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15.02.2012 року у справі № 0307/103/2012 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітніх дітей на примусовому виконанні не перебуває та не перебувало (а.с.88).

Згідно інформації Головненської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради від 05.10.2022 року № 01-25/543 адміністрація закладу повідомляє, що не має законних підстав для з`ясування стягнення аліментних коштів на дитину, позбавлену батьківського піклування, ОСОБА_1 , оскільки відповідно до постанови про відкриття виконавчого провадження боржником є ОСОБА_2 , стягувачем орган опіки та піклування Локачинської РДА (а.с.59).

Відповідно до п.17.4 Перехідних положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Аналізуючи пункт 17.4 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України, єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Відповідні правові висновки викладені у постановах Верховного Суду від 15 листопада 2018 року у справі №474/783/17, провадження № 61-29св17, від 10 жовтня 2018 року у справі № 2-504/11, провадження № 61-41846св18.

Дублікат виконавчого документа видається замість втраченого оригіналу, лише за наявності достатніх доказів того, що виконавчий документ дійсно втрачено.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа, у зв`язку з його втратою заявник повинен подати докази на підтвердження втрати виконавчого листа, а суд має обов`язково перевірити, чи не було виконано рішення суду на підставі якого його видано та чи не втратило судове рішення законної сили.

Як встановлено з матеріалів справи виконавчий лист по стягненню аліментів з ОСОБА_2 перебував на виконанні Локачинського відділу державної виконавчої служби у Володимир-Волинському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Львів) (ВП № 48438210), при надісланні його для виконання у Іваничівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області виконавчий лист втрачено, оскільки на виконання до Іваничівського РВДВС він так і не надійшов, виконавчих проваджень щодо стягнення з ОСОБА_2 аліментів у даному відділі ДВС не перебувало і не перебуває. Строк пред`явлення виконавчого листа до виконання не закінчився, станом на день розгляду даної заяви дитині, на утримання якої рішенням суду у даній справі стягнуто аліменти ОСОБА_1 виповнилось 15 років.

Враховуючи, що виконавчий лист у даній цивільній справі було втрачено, строк пред`явлення виконавчого листа до виконання не сплив, беручи до уваги закріплений ст. 124 Конституції України принцип обов`язковості виконання судових рішень та неприпустимість порушення прав дитини, враховуючи те, що рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15.02.2012 року у справі № 0307/103/2012 станом на даний час залишається у повному обсязі невиконаним, суд приходить до висновку, що заяву органу опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження та видачу дубліката виконавчого листа слід задовольнити повністю.

З огляду на вищевикладене, керуючись ст. 442, п.17.4 Перехідних положень ЦПК України, ст.ст.260,261,354 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Заяву Органу опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради про заміну сторони виконавчого провадження та видачу дубліката виконавчого листа у цивільній справі за позовом Органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження у у цивільній справі за позовом Органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів із Локачинської райдержадміністрації на Орган опіки та піклування виконавчого комітету Локачинської селищної ради.

Видати дублікат виконавчого листа на підставі рішення Локачинського районного суду Волинської області від 15 лютого 2012 року у цивільній справі № 0307/103/2012 за позовом Органу опіки та піклування Локачинської райдержадміністрації в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав і стягнення аліментів.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Локачинського районного суду С.В. Масляна

Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108146064
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —0307/103/2012

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Безп'ятко О. І.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Безп'ятко О. І.

Ухвала від 08.02.2012

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Вознюк І. І.

Рішення від 15.02.2012

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Вознюк І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні