Ухвала
від 30.12.2022 по справі 925/1428/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

30 грудня 2022 року м. Черкаси Справа № 925/1428/22

Суддя Господарського суду Черкаської області Гладун А.І., розглянувши позовну заяву Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «УМАНЬХІМАГРО»</a>, про визнання недійсним та скасування Державного акту про право на колективну власність на землю, про скасування запису про реєстрацію Державного акту на право колективної власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

28 грудня 2022 року до Господарського суду Черкаської області в системі Електронний суд надійшла позовна заява Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області (ідентифікаційний код: 26261301, адреса місцезнаходження: 20340, Черкаська область, Уманський район, с. Паланка, вул.. Грушевського 11) до Товариства з обмеженою відповідальністю «УМАНЬХІМАГРО»</a> (ідентифікаційний код: 32726038, адреса місцезнаходження: 20392, Черкаська область, Уманський район, с.Піківець, вул.. Робітнича, 35) про визнання недійсним та скасування Державного акту про право на колективну власність на землю, серія ЧР 15-50 від 04.01.2002, виданого закритому акціонерному товариству «Піківець» с.Піківець, Уманського району, Черкаської області; про скасування запису про реєстрацію Державного акту на право колективної власності на землю серія ЧР 15-50 від 04.01.2002, виданого закритому акціонерному товариству «Піківець» с.Піківець, Уманського району, Черкаської області.

Розглянувши позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки позивач не виконав вимоги статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України щодо змісту позовної заяви та документів, які додаються до позовної заяви.

Відповідно до п.8 ч.3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивач в поданій позовній заяві просить визнати недійсним та скасувати Державний акт на право колективної власності на землю, серії ЧР 15-50 від 04.01.2002, але всупереч вимогам в п.8 ч.3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України в позовній заяві не зазначає що даний Державний акт не може бути подано разом і позовною заявою, через відсутність його у позивача, а також не вказує відомостей про наявність даного доказу у іншої особи.

Враховуючи викладене позивачу необхідно зазначити в позовній заяві про наявність оспорюваного Державного акту на право колективної власності на землю, серії ЧР 15-50 від 04.01.2002 в інших осіб або надати суду копію (або оригінал) акта.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Належним доказом відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та оригінал документа, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Позивач, всупереч вимог пункту частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України не подав суду описи вкладення у поштові конверти на підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви від 28.12.2022 і доданих до неї документів.

Додані позивачем до позовної заяви описи вкладення доводять відправлення позивачем відповідачу та третім особам зустрічної позовної заяви від 11.11.2022, а не позовної заяви від 28.12.2022.

З огляду на викладене суддя позбавлений можливості дійти висновку про належне надіслання відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами, у яких викладено зміст позовних вимог позивача.

Враховуючи викладене позивачу необхідно надіслати відповідачу копію позовної заяви і додані до неї документи та подати суду докази такої відправки, якими є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Відповідно до статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Суд звертає увагу позивача на те, що у позовній заяві зазначено третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області та Уманська міська рада, проте заяву про залучення вказаних осіб як третьої особи для участі у справі позивачем не подано, підстав залучення не обґрунтовано.

Відповідно до частини 1 статті 51 Господарського процесуального кодексу України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Отже, суд звертає увагу позивача на необхідність обґрунтування, передбачених статтею 51 Господарського процесуального кодексу України, підстав для залучення для участі у справі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області та Уманської міської ради в якості третьої особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «УМАНЬХІМАГРО»</a>, залишити без руху.

2. Установити Паланській сільській раді Уманського району Черкаської області строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Черкаської області протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху: документів, що підтверджують відправлення відповідачу та третім особам копії позовної заяви і доданих до неї документів, якими є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

3. Роз`яснити Паланській сільській раді Уманського району Черкаської області, що, якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя А.І. Гладун

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.12.2022
Оприлюднено04.01.2023
Номер документу108225622
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —925/1428/22

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 30.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні