Ухвала
від 19.01.2023 по справі 925/1428/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19 січня 2023 року м. Черкаси Справа № 925/1428/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І., у справі за позовом Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області до Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬХІМАГРО</a>, про визнання недійсним та скасування Державного акту про право на колективну власність на землю, про скасування запису про реєстрацію Державного акту на право колективної власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

28 грудня 2022 року Паланська сільська рада Уманського району Черкаської області звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю УМАНЬХІМАГРО</a> про визнання недійсним та скасування Державного акту про право на колективну власність на землю, серія ЧР 15-50 від 04.01.2002, виданого закритому акціонерному товариству Піківець с. Піківець, Уманського району, Черкаської області; про скасування запису про реєстрацію Державного акту на право колективної власності на землю серія ЧР 15-50 від 04.01.2002, виданого закритому акціонерному товариству Піківець с. Піківець, Уманського району, Черкаської області.

30.12.2022 суддя ухвалив залишити позовну заяву без руху установив Паланській сільській раді Уманського району Черкаської області строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Черкаської області протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху документів, що підтверджують відправлення відповідачу та третім особам копії позовної заяви і доданих до неї документів, якими є оригінал опису вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Ухвалу судді від 30.12.2022 про залишення позовної заяви без руху надіслано Паланській сільській раді Уманського району Черкаської області рекомендованим листом з повідомленням про вручення, який 06.01.2023 вручено позивачу та на електронну пошту, який доставлено 02.01.2023.

Відповідно до статті 174 в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

16.01.2023 представник Паланської сільської ради Драчевський М.А. подав до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви. До заяви додав позовну заяву, складену 13.01.2023 та документи, що підтверджують відправлення відповідачам та третій особі її копії і доданих до неї документів, зокрема описи вкладення в поштовий конверт, фіскальні чеки та накладні.

Із поданої заяви та доданих до неї документів суд установив, що Паланська сільська рада недоліки позовної заяви, складеної 28.12.2022, у спосіб вказаний в ухвалі від 30.12.2022 не усунула та не подала суду документів, що підтверджують відправлення її копії і доданих до неї документів відповідачу та третім особам.

Натомість Паланською сільською радою складено та подано до суду нову позовну заяву. Відповідачем за позовною складеною 28.12.2022 є ТОВ УМАНЬХІМАГРО. Відповідачами за позовною заявою, складеною 13.01.2023 є ТОВ УМАНЬХІМАГРО та Уманська районна рада Черкаської області.

Звернення Паланською сільською радою 16.01.2023 до суду з позовною заявою за процесуальною формою є новим зверненням з позовом. Водночас недоліки позовної заяви складеної та поданої до суду 28.12.2020 не усунуті.

Відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків (частина 6 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з частиною 7 статті 174 Господарського процесуального кодексу України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Суд дійшов висновку про повернення позовної заяви і доданих до неї документів позивачу без розгляду.

Суд звертає увагу позивача, що повернення позову без розгляду не обмежує позивача у доступі до правосуддя та не перешкоджає повторному зверненню до господарського суду у загальному порядку після усунення обставин, що були підставою для залишення позову без розгляду. ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України).

Повернення позовної заяви без розгляду через не усунення недоліків позовної заяви не призводить до порушення права на справедливий судовий розгляд.

Позивач вправі звернутися до господарського суду, усунувши недоліки позовної заяви від 28.12.2022, які послугували залишенню позовної заяви без руху. Позивач також вправі подати новий позов, звернувшись до суду з позовною заявою, складеною 13.01.2023.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву з доданими до неї документами повернути Паланській сільській раді Уманського району Черкаської області без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, в порядку передбаченому частиною другою статті 235 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її підписання, відповідно до вимог статей 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.І. Гладун

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108515596
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —925/1428/22

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

Ухвала від 30.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні