Ухвала
від 03.01.2023 по справі 363/4643/22
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"03" січня 2023 р. Справа № 363/4643/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2023 року суддя Вишгородського районного суду Київської області Свєтушкіна Д.А. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Димерської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

До Вишгородського районного суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Димерської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно.

Як вбачається з позову та доданих до нього матеріалів, позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 та ст.177 ЦПК.

Згідно з п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

В позовній заяві позивач зазначила, що позов є немайнового характеру.

Суд зазначає, що немайновими вимогами є вимоги про захист права або інтересу, об`єктом якого виступає благо, що не піддається грошовій оцінці.

Заявлені позивачем позовні вимоги є майновими, оскільки пов`язані з визнанням права власності на нерухоме майно, що піддається грошовій оцінці.

Згідно ч.1ст.176ЦПК Україниціна позовуу позовахпро правовласності нанерухоме майновизначається дійсноювартістю нерухомогомайна,а самеспірного житловогобудинку, станомна датуподачі позовноїзаяви досуду, для чого позивачу необхідно провести оцінку зазначеного нерухомого майна.

Також відповідно до вимог ч.4 ст. 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992,40 грн.) і не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (12 405 грн.).

Однак, позивачеморигінал документу на підтвердження сплати судового збору відповідно до вимог ст. 4 Закону України «Про судовий збір» суду не подано.

Отже позивачеві необхідно сплатити судовий збір, враховуючи розмір судового збору, встановлений ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» з урахуванням визначеної оцінкою дійсної вартості спірного садового будинку з господарськими будівлями.

Також, згідно з ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Позивач подав до суду подав до суду позовну заяву та документи, що додаються до неї в електронній формі через «Електронний суд», однак в порушення ч.1 ст. 177 ЦПК України позивачем доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів суду не подано.

Окрім того, згідно з ч.1 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

У позові позивач зазначає, що спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак не обґрунтовує прийняття нею спадщини після смерті ОСОБА_2 відповідно до чинного на момент відкриття спадщини законодавства, а саме ст. 549 ЦК УРСР. Також позивачем не зазначено, чи є інші спадкоємці, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 відповідно до чинного на момент відкриття спадщини законодавства, а саме ст. 549 ЦК УРСР, або мали право на обов`язкову частку в спадщині (ст. 535 ЦК УРСР) та не залучено їх до участі у справі.

Таким чином, позивачу необхідно усунути зазначені недоліки шляхом надання суду позовної заяви в новій редакції із зазначенням ціни позову та обґрунтуванням позовних вимог, визначитися з колом учасників справи та надати суду квитанцію на підтвердження сплати судового збору у визначеному законом розмірі, докази на підтвердження дійсної вартості спірного житлового будинку на дату подачі позовної заяви до суду, а також доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені в ухвалі суду, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

Керуючись ст. 175,177,185, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Димерської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно залишити без руху, надавши позивачу строк у десять днів, з дня отримання копії ухвали, для усунення зазначених недоліків.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д.А. Свєтушкіна

Дата ухвалення рішення03.01.2023
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу108249464
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —363/4643/22

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні