Рішення
від 19.03.2024 по справі 363/4643/22
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.03.2024 Справа № 363/4643/22

РІШЕННЯ

Іменем України

19 березня 2024 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області в складі головуючого судді Свєтушкіної Д.А., при секретарі судових засідань Крикун Ю.М., за участі позивача ОСОБА_1 , представника позивача адвоката Крушинської А.А. у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, відповідача ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгороді в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

До Вишгородського районного суду Київської області від представника позивача адвоката Крушинської А.А. після усунення недоліків надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Димерської селищної ради Вишгородського районуКиївської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 провизнання прававласності нанерухоме майнов порядкуспадкування,в якійпісля поданняпозову вновій редакціїпросить визнатиза нею,в порядкуспадкування,право власностіна нерухомемайно -житловий будинокза адресою: АДРЕСА_1 .Свої вимогиобґрунтовує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 ,1952року народження,останнє місцепроживання якогобуло зареєстрованеза адресою: АДРЕСА_1 .Після смерті ОСОБА_5 залишилась спадщинау виглядіжитлового будинкуза адресою: АДРЕСА_1 ,з відповідниминадвірними будівлямита спорудами,який йомуналежав напідставі Договорударування житловогобудинку від06.12.1980року. Також зазначила, що на день смерті спільно з ОСОБА_5 в зазначеному будинку була зареєстрована та постійно проживала його дружина ОСОБА_1 . Позивач фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, оскільки вона проживала зі спадкодавцем на момент смерті у зазначеному будинку і після його смерті продовжила в ньому проживати, утримувати цей будинок та користуватися ним. З огляду на це, позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 у відповідності до ст. 549 ЦК УРСР в редакції, яка діяла на момент відкриття спадщини. 28.01.2022 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Дударєвої І.Ю. для видачі Свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Проте, на підставі ст. 182 ЦК України, приватним нотаріусом Дударєвою І.Ю. відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, в зв`язку з відсутністю оригіналу документу на право власності на вищевказаний житловий будинок. Оскільки в позасудовому порядку успадкувати майно позивач не має можливості, тому змушена звернутися до суду з даною заявою.

Ухвалою судді від 07серпня 2023року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у цивільній справі в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання та витребувано у державного нотаріуса Дударєвої І.Ю. Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області належним чином завірену копію спадкової справи № 4/2022, яка заведена після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 20 листопада 2023 року підготовче провадження у цивільній справі закрито, справу призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні позивач та його представник підтримали позовні вимоги у повному обсязі. Просили суд задовольнити позов з викладених у ньому підстав.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги визнала в повному обсязі. Додатково пояснила, що ОСОБА_5 її батько, заяву про прийняття спадщини не подавала, не проти того, щоб спадок перейшов до ОСОБА_1 . На день смерті батька позивач була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 .Після йогосмерті позивачпродовжує проживати у вказаному житловому будинку утримувати його та користуватися ним до сьогоднішнього дня.

Представник Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Від селищного голови ОСОБА_6 до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника відповідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, від останніх до суду надійшли заяви про розгляд справи без їх участі. Проти задоволення позовних вимог не заперечують.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_7 пояснила, що є сусідкою та кумою позивача. Після смерті ОСОБА_5 , позивач продовжує проживати в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , утримувати його та користуватися ним до сьогоднішнього дня.

Заслухавши пояснення учасників справи, покази свідка та дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають повному задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00009872182 від 20 грудня 2011 року, 02 серпня 1980 року було зареєстровано шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_8 та прізвище дружини після реєстрації шлюбу змінено з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 ».

Від шлюбу у ОСОБА_5 та ОСОБА_11 народилися діти ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно.

За життя між ОСОБА_14 та ОСОБА_5 був укладений договір дарування житлового будинку від 06.12.1980 року, посвідчений секретарем виконавчого комітету Катюжанської сільської ради народних депутатів Вишгородського району Київської області та зареєстрований в реєстрі за № 95, яким ОСОБА_5 прийняв у дар житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на присадибній земельній ділянці радгоспного фонду.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, на зазначений вище будинок відсутні.

Також відповідно до довідки від 28 січня 2022 року № 117 виданого КП "Вишгородське бюро технічної інвентаризації виданої ОСОБА_1 , право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , станом на 01 січня 2013 року - не зареєстровано.

02 грудня 1989 року між ОСОБА_15 та ОСОБА_16 було зареєстровано шлюб. Після реєстрації шлюбу ОСОБА_15 змінила прізвище на « ОСОБА_17 », що підтверджується інформацією з повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб та копією свідоцтва про шлюб.

Окрім того, як вбачається з довідки виданої Димерською селищною радою Вишгородського району Київської області від 24.03.2021 року № 177/02-25 вбачається, що ОСОБА_5 був зареєстрований з 12.10.1979 року і по день смерті проживав за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті спільно з ним у вказаному житловому будинку була зареєстрована його дружина ОСОБА_11 , донька ОСОБА_3 , донька ОСОБА_13 знята з реєстрації 19.03.1999 року.

Тож позивач після смерті чоловіка позивач фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, а саме житловим будинком за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкоюДимерської селищною радою Вишгородського району Київської області від 24.03.2021 року № 177/02-25, показами допитаного в судовому засіданні свідка та не оспорюється відповідачами.

Також матеріалами спадкової справи № 4/2022 підтверджується, що 10 січня 2022 року до державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Дударєвої І.Ю. надійшла заява про фактичне прийняття спадщини за законом.

Таким чином ОСОБА_15 відповідно до положень ст. 549 ЦК УРСР (в редакції, що діяла на момент відкриття спадщини) прийняла спадщину, яка залишилась після смерті ОСОБА_5 .

Відповідно до ст. 529 ЦК УРСР (в редакції, що діяла на момент відкриття спадщини) спадкоємцями за законом першої черги після смерті ОСОБА_5 є дружина спадкодавця ОСОБА_11 .. Інші спадкоємці з заявами про прийняття спадщини не звертались, підтримали позовні вимоги позивача.

В подальшому ОСОБА_1 звернулась до державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Дударєвої І.Ю. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Постановою державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Дударєвої І.Ю., від 28.01.2022 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з відповідними надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки відсутні документи на право власності на зазначений будинок.

Відповідно до ст. 67 ЗУ «Про нотаріат» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою усіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством. Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Відповідно до роз`яснень даних у п. 23 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 р., свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленному цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Разом з тим, відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України визначено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Враховуючи вищевикладене, суд виходить з того, що в порядку спадкування за законом ОСОБА_1 набула права власності на спадкове майно, а саме житловий будинок з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який належав померлому ОСОБА_5 .. Таким чином, заявлене позивачем право підлягає захистові, а пред`явлений позов задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну ОСОБА_1 до Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повне судове рішення складено 04 квітня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,РНОКПП: НОМЕР_2 ,адресареєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач 1: Димерська селищна рада Вишгородського району Київської області, ЄДРПОУ 04359488, адреса: 07330, Київська область, Вишгородський район, смт. Димер, вул. Соборна, 19.

Відповідач 2: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,адресареєстрації: 07313, адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач 3: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 .

Відповідач 4: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,адресареєстрації: АДРЕСА_4 .

Суддя Д.А. Свєтушкіна

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118221019
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —363/4643/22

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні