Ухвала
від 05.01.2023 по справі 620/17968/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 січня 2023 року Чернігів Справа № 620/17968/21

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої суддіЖитнякЛ.О.,

за участі секретаряСтасюк Т.В.,

розглянувши у судовому засіданні заяву Чернігівської обласної прокуратури про роз`яснення рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 у справі за позовом Заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації до Приватного підприємства «Приватний заклад освіти «МудрАнгелики» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Відповідач звернувся до суду з заявою про роз`яснення рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 у справі №620/17968/21, в якій просить роз`яснити рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 в частині, що стосується:

-можливості підписання Охоронного Договору на пам`ятку архітектури місцевого значення «Духовне училище» без усіх визначених постановою Кабінету Міністрів України від28.12.2001 №1768;

-порядок і спосіб виготовлення відсутніх додатків, які є обов`язковою частиною охоронного договору із обов`язковим зазначенням сторони по справі, на яку покладено обов`язки по їх виготовленню.

Також просить відстрочити виконання до одного місяця з дати роз`яснення рішення.

В обґрунтування заяви вказує, що у відповідача виникають труднощі у виконанні судового рішення, оскільки після набрання рішенням суду законної сили Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації було направлено для підписання проект Охоронного Договору на пам`ятку архітектури місцевого значення «Духовне училище», однак не всі додатки, що прописані в проекті договору та передбачені рішенням суду, фактично надавались. Так відсутні, зокрема, опис культурних цінностей і предметів, план поверхів пам`яток-будівель і споруд, план інженерних комунікацій та зовнішніх мереж, генеральний план земельної ділянки, на якій розташована пам`ятка, паспорт пам`ятки, що передбачені постановою Кабінету Міністрів України від28.12.2001 №1768 та рішенням суду.

Заявник також зазначає, що на лист ПП «ПЗО» «МудрАнгелики» від21.10.2022 №21/10 від Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації була отримана відповідь від13.12.2022 №02.1-09/1058, зі змісту якої вбачається, що вказані додатки у позивача відсутні і не можуть бути надані для підписання вказаного договору. Водночас рішення суду передбачає підписання охоронного договору в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від28.12.2001 №1768, тобто наявність вказаних додатків є обов`язковою.

Сторони в судове засідання не з`явилися, з огляду на що, фіксування судового засідання технічними засобами у відповідності до ч.4 ст.229 КАС України не здійснювалося.

Дослідивши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви, суд зважає на таке.

Статею254 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено:

1.За заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

2.Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

3.Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз`яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

4.Подання заяви про роз`яснення судового рішення зупиняє перебіг строку, встановленого судом для виконання судового рішення, а так само строку, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Вказана стаття передбачає можливість роз`яснення судом ухваленого ним рішення з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню.

Виходячи із системного тлумачення положень вказаної статті, роз`яснено може бути рішення чи ухвалу суду у разі, якщо без такого роз`яснення його/її тяжко буде виконати, оскільки є ймовірність неправильного виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Як слідує з роз`яснень, що містяться в п.21 постанови Пленуму Верхового Суду України від18.12.2009 №14 «Про судове рішення у цивільній справі», роз`яснення судового рішення можливе у випадку, коли воно є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію; при цьому суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд своєю ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Так, рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 у справі №620/17968/21 позов Заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації до Приватного підприємства «Приватний заклад освіти «МудрАнгелики» про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії задоволено частково. Зобов`язано Приватне підприємство «Приватний заклад освіти «МудрАнгелики» укласти з Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації охоронний договір на об`єкт культурної спадщини «Духовне училище» (охор.№15-Чг), що розташований за адресою: м.Чернігів, вул.Князя Чорного, 4, на умовах і в порядку, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від28.12.2001 №1768. В решті позову відмовлено.

При цьому в судовому рішенні зазначено, що саме юридичні або фізичні особи у власності або користуванні яких перебувають об`єкти культурної спадщини чи їх частини зобов`язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір встановленого зразка, до якого мають бути додані додаткові документи.

Також Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації у своєму листі від13.12.2022 №02.1-09/1058, зазначає, що вказані відповідачем додатки у позивача відсутні і не можуть бути надані для підписання вказаного договору. При цьому в листі також зазначено, що плани приміщень пам`ятки, плани інженерних комунікацій і зовнішніх мереж, генеральний план земельної ділянки, що є територією пам`ятки, паспорт пам`ятки повинні бути наявні у власника або користувача пам`ятки.

Дослідивши текст рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 у справі №620/17968/21, суд вважає, що дане судове рішення є зрозумілим, оскільки не містить жодних положень, стосовно яких можуть виникнути суперечності щодо його розуміння та роз`яснення не потребує, а наведені заявником обставини не можуть бути підставами для роз`яснення судового рішення в порядку ст.254 КАС України.

Так, як вбачається з питань, зазначених в заяві (роз`яснити порядок і спосіб виготовлення відсутніх додатків, які є обов`язковою частиною охоронного договору із обов`язковим зазначенням сторони по справі, на яку покладено обов`язки по їх виготовленню), заявник фактично просить розширити тлумачення, що по суті змінювало би зміст рішення, ухваленого судом та суперечило би основній меті роз`яснення судового рішення. При цьому, як вже зазначалось, з тексту рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 вбачається, що його зміст труднощів для розуміння не викликає, суть його ясна та не двозначна, а тому розширеному тлумаченню, шляхом його роз`яснення та винесення процесуального документу з цього приводу не потребує.

А отже, рішення суду викладене в ясній, зрозумілій формі, в ньому чітко і конкретно зазначені висновки суду по суті заявлених позовних вимог та встановлені відповідні обставини, у зв`язку з чим підстави для його роз`яснення у суду відсутні.

Щодо заяви в частині відстрочення виконання до одного місяця з дати роз`яснення рішення, суд зазначає, що така заява регулюється ст.378 КАС України, де ч.3 встановлено, що підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

З аналізу наведених норм процесуального законодавства слідує, що в адміністративному судочинстві існують два механізми пов`язані з виконанням судового рішення: роз`яснення рішення суду та відстрочення виконання рішення суду. При цьому, роз`яснення і відстрочення це дві окремі форми заходів виконання рішення суду, які не пов`язані між собою і які треба окремо один від одного застосовувати.

Суд зазначає, що заява, подана у відповідності до вимог ст.254 КАС України, не може містити вимоги відстрочення виконання рішення суду, оскільки така регулюється ст.378 КАС України, та вимоги до оформлення такої, дещо різняться.

Застосування ж ч.4 ст.254 КАС України до заяви з вимогою відстрочення виконання рішення суду є некоректним, оскільки подання заяви про роз`яснення судового рішення тільки зупиняє перебіг строку, встановленого судом для виконання судового рішення.

Наведене дає підстави для висновку про невідповідність заяви в частині відстрочення виконання рішення суду вимогам ст.378 КАС України, з огляду на що її необхідно повернути заявнику.

Керуючись ст.ст.248, 254, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

У роз`ясненні рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від19.07.2022 у справі №620/17968/21 у справі за позовом Заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації до Приватного підприємства «Приватний заклад освіти «МудрАнгелики» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Заяву в частині відстрочення виконання рішення суду повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до ст.294 КАСУ, може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.О. Житняк

Дата ухвалення рішення05.01.2023
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу108271111
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —620/17968/21

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Постанова від 20.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Постанова від 14.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Постанова від 14.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 24.02.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 24.02.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 08.02.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні