Ухвала
від 04.01.2023 по справі 915/709/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

04 січня 2023 року Справа № 915/709/22

м. Миколаїв

Суддя Господарського суду Миколаївської області Давченко Т.М.,

розглянувши матеріали

позову фермерського господарства "Агрімакс",

вул. Центральна, 27, с. Преслав, Приморський р-н, Запорізька обл., 72145;

поштова адреса: вул. Шафарика, 6а, кв. 33, м. Львів, 79032;

seabriz10@gmail.com;

до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Прометей",

вул. Потьомкінська, 114, м. Миколаїв, 54001;

office@prometey.org.ua;

про стягнення грошових коштів у загальній сумі 477116 грн. 03 коп.

В С Т А Н О В И В:

Фермерським господарством (ФГ) "Агрімакс" пред?явлено позов про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Компанія Прометей" грошових коштів у загальній сумі 477116 грн. 03 коп., із яких: 427586 грн. 21 коп. ? основний борг; 44223 грн. ? пеня; 5306 грн. 75 коп. ? 3 % річних, з посиланням на неналежне виконання ТОВ "Компанія Прометей" зобов?язань за укладеним з позивачем договором від 21.02.2022 № 67320 поставки сільськогосподарської продукції, а саме, зобов?язань щодо своєчасної та у повному обсязі оплати поставленого позивачем товару, внаслідок чого утворилася заборгованість у спірній сумі, на яку ФГ "Агрімакс" нараховано пеню та 3 % річних.

Позивач також просить суд про стягнення з відповідача грошових коштів на відшкодування судових витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі справи на розгляд іншого суду за підсудністю з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Прометей" (ідентифікаційний код 41255380) є: вул. Хмельницького Богдана, буд. 30/10, кв. 2А, Шевченківський район, м. Київ, 01054.

Приписами ст. 29 ГПК України передбачено підсудність справ за вибором позивача.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Отже, правила цієї статті застосовуються до зобов?язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

При цьому, за загальним правилом, місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами у договорі, та у даному випадку сторони можуть передбачити будь-яке місце виконання, яке буде зручне для сторін. Місце виконання договору, у випадку його визначення сторонами у договорі, є однією з умов договору, що зумовлює обов`язок виконання договору саме у погодженому сторонами місці.

Як вбачається із матеріалів позовної заяви, умовами договору від 21.02.2022 № 67320 поставки сільськогосподарської продукції не врегульовано питання щодо місця виконання цього договору.

Натомість, у п. 8.1 договору сторони погодили, що усі спори, пов`язані із даним договором, вирішуються шляхом переговорів між представниками сторін. Якщо спір неможливо розв`язати шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору у порядку, встановленому відповідним чинним в Україні законодавством.

Таким чином, беручи до уваги те, що зазначена вище особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи повинна визначатись за загальними правилами підсудності.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що дана справа, згідно правил територіальної підсудності, підлягає передачі на розгляд до Господарського суду міста Києва.

Керуючись ст.ст. 27-31, 232, 234, 235 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву фермерського господарства "Агрімакс" передати за підсудністю до Господарського суду міста Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 44В, Київ, 01054).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст.ст. 254-259, пп. 17.5 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.М. Давченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення04.01.2023
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу108273161
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —915/709/22

Рішення від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 04.01.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні