Ухвала
від 02.01.2023 по справі 903/1044/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

02 січня 2023 року провадження №08/903/1044/22

Суддя Господарського суду Волинської області Войціховський В.А., розглянувши матеріали по справі №903/1044/22

за позовом Керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації, м. Луцьк

до відповідача: Маневицької селищної ради, смт. Маневичі

про витребування земельної ділянки з незаконного володіння,

встановив: Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації звернувся до Господарського суду Волинської області з позовом від 27.12.2022р. №514-1566вих-22 про витребування у власність держави в особі позивача з незаконного володіння Маневицької селищної ради земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 11,0182 га з кадастровим номером 0723683600:03:002:0006, яка знаходиться за межами населеного пункту селищної ради на території колишньої Куклинської сільської ради.

В обґрунтування позовних вимог прокурор засвідчує, що землі сільськогосподарського призначення, які за матеріалами лісовпорядкування знаходяться у користуванні державного лісогосподарського підприємства, належать до державної власності та перебувають у розпорядженні обласних державних адміністрацій.

Спірна земельна ділянка, поза волею власника, вибула з його володіння та, на підставі рішення Маневицької селищної ради від 15.01.2021р. №5/31, була зареєстрована за селищною радою на праві комунальної власності.

Поруч з цим у позові прокурор зазначає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Державне підприємство "Колківське лісове господарство" та посилається при цьому на розпорядження Волинської ОДА №469 від 17.10.2022р. "Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок" яким надано дозвіл ДП "Колківське лісове господарство" на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок державної власності лісогосподарського призначення орієнтовною площею 811,1607 га для ведення лісового господарства і пов`язаних з ними послуг для оформлення права постійного користування земельними ділянками, розташованими на території Камінь-Каширського району Волинської області.

Статтею 50 ГПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Відтак, з метою повного та всебічного розгляду справи, з урахуванням можливого впливу судового рішення у справі на права та обов`язки ДП "Колківське ЛГ", суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення зазначеного підприємства до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Водночас, згідно із ст. 53 ГПК України, у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Статтею 121 Конституції України визначено, що прокуратура становить єдину систему на яку покладено функції представництва інтересів держави в суді у випадках, передбачених законом.

Пунктом 3 статті 131 Конституції України на прокуратуру України покладається представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Також ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу.

Враховуючи наведені в даному випадку прокурором обґрунтування позову, положення чинного законодавства, долучені до позову документи, суд підтверджує підстави представництва керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації за відповідною позовною заявою.

Суд засвідчує, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 ГПК України.

Згідно ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, загального позовного провадження.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд визнав останні достатніми для прийняття до розгляду, відкриття провадження у справі та здійснення розгляду справи в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 53, 120, 176, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

ухвалив:

1. Підтвердити підстави представництва керівника Камінь-Каширської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної (військової) адміністрації за позовною заявою від 27.12.2022р. №514-1566вих-22.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. Розгляд справи призначити в підготовчому судовому засіданні на "01" лютого 2023 р. на 11:00 год. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а) в залі судових засідань №210.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, Державне підприємство "Колківське лісове господарство" (смт. Колки, вул. Центральна, 1, код ЄДРПОУ 00991597).

5. Запропонувати Волинській обласній державній (військовій) адміністрації надати суду, прокурору та сторонам письмові пояснення по суті позовних вимог, документи в їх обґрунтування.

6. Запропонувати ДП "Колківське лісове господарство" надати суду, прокурору та сторонам письмові пояснення по суті позовних вимог, документи в їх обґрунтування.

7. Запропонувати відповідачу, в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України, надати суду відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову (при наявності), одночасно копію відзиву надіслати прокурору, позивачу та третій особі, докази чого подати суду.

8. Запропонувати прокурору та позивачу подати суду відповіді на відзив з доказами їх надіслання відповідачу; відповідачу - заперечення на відповіді прокурора та позивача з доказами надіслання останнім.

9. Визначити явку прокурора, представників учасників судового процесу в судове засідання не обов`язковою.

10. Запропонувати учасникам судового процесу висловити письмово свою позицію стосовно можливості проведення підготовчого судового засідання у справі за відсутності їх представників, а також всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail Господарського суду Волинської області: inbox@vl.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника з посвідченням електронним підписом.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала підписана 02.01.2023р.

Суддя В. А. Войціховський

ухвалу направити:

- Волинській обласній прокуратурі (infocourt@pvo.gov.ua);

- Камінь-Каширській окружній прокуратурі (kkashirskiy_prok@pvo.gov.ua);

- Волинській обласній державній (військовій) адміністрації (post@voladm.gov.ua);

- Державному підприємству "Колківське лісове господарство" (kolky@lisvolyn.gov.ua);

- Маневицькій селищній раді (смт. Маневичі, вул. Незалежності,19;manevychi.rada@ukr.net).

Дата ухвалення рішення02.01.2023
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу108284405
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування земельної ділянки з незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —903/1044/22

Судовий наказ від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Судовий наказ від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Рішення від 30.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні