Ухвала
від 09.01.2023 по справі 345/4168/22
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/4168/22

Провадження № 1-кс/345/28/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.01.2023 м. Калуш

Слідчий суддя Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Калуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 120222091170000598 від 03.12.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в:

06.01.2023слідчий СВКалуського РВПГУ НПв Івано-Франківськійобласті ОСОБА_3 звернувся досуду звищевказаним клопотанням,в якомупросить надатидозвілна тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, терміном на два місяці, та які знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: рух коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за № НОМЕР_3 за період часу від 01.06.2022 по 01.01.2023 із зазначенням рахунків з яких та на які платежами було перераховано грошові кошти; документів, що ідентифікують власника рахунку № НОМЕР_3 , документів що стосується осіб, яким був наданий доступ до вказаного рахунку, документів (чеків та квитанцій) щодо отримання коштів, договору про відкриття рахунку та його обслуговування, паролів та доступів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період часу від 01.06.2022 по 01.01.2023.

Клопотання обґрунтовує тим, що 02.12.2022 в Калуський РВП ГУ НП в Івано-Франківській області поступив рапорт старшого ДОП Калуського РВП капітана поліції ОСОБА_4 про те, що ним в ході проведення профілактичних заходів було отримано інформацію про те, що службові особи Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » вчинили службове підроблення, тобто внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів - актів виконаних робіт форми КБ-2В щодо виконання робіт з ремонту споруди цивільного захисту укриття ІНФОРМАЦІЯ_4 , що в АДРЕСА_2 , після чого надали їх для виплати бюджетних коштів.

На даний час, з метою повного та всебічного встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, з можливістю їх вилучення та які знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: рух коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за № НОМЕР_3 за період часу від 01.06.2022 по 01.01.2023 із зазначенням рахунків з яких та на які платежами було перераховано грошові кошти; документів, що ідентифікують власника рахунку № НОМЕР_3 , документів що стосується осіб, яким був наданий доступ до вказаного рахунку, документів (чеків та квитанцій) щодо отримання коштів, договору про відкриття рахунку та його обслуговування, паролів та доступів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період часу від 01.06.2022 по 01.01.2023.

Також, виходячи з того, що існує реальна загроза зміни абро знищення такої документації, а також з метою досягнення дієвості кримінального провадження, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація.

На підставі викладеного, для забезпечення повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення та враховуючи, що вказані документи, які перебувають у володінні в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних речей та документів з можливістю їх вилучення, терміном на два місяці.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, однак, у поданому клопотанні просив суд розгляд даного клопотання здійснювати без його участі, клопотання підтримав.

Перевіривши додані до клопотання матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Клопотання про тимчасовий доступ до документів відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх ( здійснити їх виїмку).

Згідно зі ст.60Закону України«Про банкита банківськудіяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Частково задовольняючи клопотання слідчого ОСОБА_3 , слідчий суддя виходить з того, що вимоги слідчого стосовно надання тимчасового доступу оперативним співробітникам за дорученням слідчого в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст.40КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Згідно з ч. 6 ст.218КПК України слідчий, прокурор має право провадити слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії на території, яка знаходиться під юрисдикцією іншого органу досудового розслідування, або своєю постановою доручити їх проведення такому органу досудового розслідування, який зобов`язаний її виконати.

Відповідно до ст.131КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Таким чином, тимчасовий доступ до речей і документів не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, виконання якого, враховуючи положення вищезазначеної норми, не може бути проведено за дорученням, в іншому ж випадку це було б порушенням принципу законності, передбаченого ст. 9 КПК України.

В іншій же частині клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 1 ст.160КПК України, тапідлягає задоволенню,оскільки сторонакримінального провадження,що подалаклопотання слідчий СВКалуського РВПГУ НПУкраїни вІвано-Франківськійобласті ОСОБА_3 довів,що данаінформація знаходитьсяу володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може сприяти розкриттю вчиненого кримінального правопорушення, такі дані можуть бути використані, як докази і є банківською таємницею, а іншим способом отримати вказану інформацію неможливо, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів (інформації)

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 131, 132, 160, 162, 163, 164 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати слідчим СВ Калуського РВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 та ОСОБА_5 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме: до інформації про рух коштівпо рахункуТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(ЄДРПОУ НОМЕР_2 )за № НОМЕР_3 за періодчасу від01.06.2022по 01.01.2023із зазначеннямрахунків зяких тана якіплатежами булоперераховано грошовікошти;документів,що ідентифікуютьвласника рахунку№ НОМЕР_3 ,документів,що стосуєтьсяосіб,яким бувнаданий доступдо вказаногорахунку,документів (чеківта квитанцій)щодо отриманнякоштів,договору провідкриття рахункута йогообслуговування,паролів тадоступів ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 )в періодчасу від01.06.2022по 01.01.2023,що перебуваютьу володінніАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів,

Ухвала підлягає до виконання Калуським РВП ГУ НП в Івано-Франківській області.

Строк дії ухвали 2 (два) місяці з дня її постановлення.

Роз`яснити особам, які повинні надати доступ до речей, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.01.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108298429
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —345/4168/22

Ухвала від 09.01.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 06.01.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 29.12.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

Ухвала від 16.12.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кулаєць Б. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні