Ухвала
від 10.01.2023 по справі 200/1799/22
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

10 січня 2023 року Справа №200/1799/22

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді КошкошО.О., розглянувши в письмовому порядку питання про витребування інформації в межах адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Маріупольської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною, стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Управління соціального захисту населення Маріупольської районної державної адміністрації (ідентифікаційний код 43967473, 87515, Донецька область, м.Маріуполь, вул.Митрополитська, 39) про визнання протиправною бездіяльності щодо виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, як учаснику бойових дій, за 2020 у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком; стягнення недоотриманих коштів у розмірі 6800 грн.

01 лютого 2022 року ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Маріупольської районної державної адміністрації надати суду довідку про нараховану / виплачену допомогу до 5 травня за 2020 рік.

03 серпня 2022 року ухвалою суду зобов`язано Управління соціального захисту населення Маріупольської районної державної адміністрації у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати до Донецького окружного адміністративного суду, засобами електронного зв`язку (е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua) довідку про нараховану / виплачену допомогу до 5 травня за 2020 рік.

Станом на 10.01.2023 ухвала суду не виконана.

Натомість, відповідачем складено відзив, в якому, зокрема, повідомлено, що з 27 лютого 2022 року департамент соціального захисту Маріупольської міської ради припинив виконання делегованої державою функції щодо підготовки виплатних документів та забезпечення фінансування виплат, у тому числі тих, що передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Департамент було відключено від усіх державних сервісів та програм нарахування та виплати державних допомог. Доступ до фізичних носіїв інформації (в тому числі щодо нарахування та виплат за рішеннями судів) відсутній. Фінансування виплат грошових допомог, пільг та житлових субсидій проводиться Міністерством соціальної політики на підставі наявних в базах даних державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики даних щодо одержувачів грошових допомог, пільг та житлових субсидій.

Завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Одним із принципі адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі.

У зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України та введенням в країні воєнного стану, а також тимчасовою окупацією деяких територій України, Кабінетом Міністрів України 12 березня 2022 року прийнята постанова № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану», крім іншого, заборонено використання хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, розташованих на тимчасово окупованій території України.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованихтериторій України 25 квітня 2022 року № 75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 28 квітня 2022 року № 80), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 квітня 2022 р. за № 466/37802 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0466-22#Text), Маріупольську міську територіальну громаду включено до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 27 квітня 2022 року (п. 7 ч. ІІ).

Разом з цим, 07 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» якою установлено, що нарахування та виплата грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення) не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування, здійснюється з урахуванням таких особливостей: 1) виплату грошових допомог, пільг та житлових субсидій здійснює акціонерне товариство Державний ощадний банк України (далі - АТ Ощадбанк) шляхом перерахування коштів на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача, або здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему MY TRANSFER; 2) фінансування виплат грошових допомог, пільг та житлових субсидій проводиться Міністерством соціальної політики на підставі наявних в базах даних державного підприємства Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики даних щодо одержувачів грошових допомог, пільг та житлових субсидій.

Державне підприємство Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики формує інформацію (реєстри) щодо одержувачів грошової допомоги, пільг та житлових субсидій, які перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, які не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та забезпечити проведення фінансування виплат.

За приписами Порядку формування, ведення та доступу до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 року №99 «Про Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг», реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг (далі - Реєстр) - це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, використання, знеособлення і знищення даних про надавачів та отримувачів соціальних послуг, визначених законодавством.

Реєстр є складовою Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Держателем Реєстру є Мінсоцполітики. Держатель Реєстру здійснює нормативно-правове, організаційно-методичне, інформаційне забезпечення формування та ведення Реєстру і доступу до нього.

Враховуючи те, що ухвала про витребування доказів відповідачем не виконана, а у Міністерства соціальної політики України наявний доступ до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, суд, з метою справедливого, повного та неупередженого вирішення спору, вважає за необхідне зобов`язати Міністерство соціальної політики України надати інформацію щодо органу, який здійснив ОСОБА_1 виплату щорічної разової допомоги до 5 травня за 2020 року, та зазначити суми виплати.

Керуючись ст.ст.2, 48, 55, 80, 237, 241, 242, 243, 248, 256, 370 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Зобов`язати Міністерство соціальної політики України надати суду протягом п`яти робочих днів після отримання даної ухвали:

- інформацію щодо суб`єкта владних повноважень, який здійснив ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) виплату щорічної разової допомоги до 5 травня за 2020 року, яка передбачена ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII,

- довідку про розмір отриманої ОСОБА_1 щорічної разової допомоги до 5 травня за 2020 рік.

Роз`яснити Міністерству соціальної політики України, що документи із витребуваною судом інформацією, необхідно направити до Донецького окружного адміністративного суду електронною поштою на офіційну електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) або через підсистему «Електронний суд».

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала набирає законної сили з дати її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кошкош

Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108314826
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною, стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —200/1799/22

Рішення від 27.02.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 10.01.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 01.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні