Ухвала
від 12.01.2023 по справі 378/13/23
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження

Єдиний унікальний номер: 378/13/23

Провадження № 2-о/378/5/23

12.01.2023 року суддя Ставищенського районного суду в Київськїй області Гуртовенко Р. В. , вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ставищенська селищна рада Білоцерківського району Київської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , про встановлення факту постійного проживання, -

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаною заявою звернувся ОСОБА_1 , з посиланням на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_6 . На день смерті ОСОБА_6 постійно проживала разом із заявником за адресою: АДРЕСА_1 . За життя мати заявника склала заповіт, який посвідчено старостою села Антонівка Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області та зареєстровано в реєстрі за №1-15. Згідно вищезгаданого заповіту ОСОБА_6 заповіла на випадок своєї смерті сину - ОСОБА_1 .. Після смерті матері, з метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, 25 листопада 2022 року, заявник звернувся з заявою про прийняття спадщини до Ставищенської державної нотаріальної контори на земельні ділянки які належали померлій на день смерті. За результатами розгляду вказаної заяви, 30.11.2022 року, державний нотаріус Ставищенської державної нотаріальної контори видала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії (відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину), яку мотивувала тим, що спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини, а разом із спадкодавицею на час її смерті не проживав. Нотаріус також вказала, що відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №70740128 від 28.11.2022 року спадкова справа на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 не заведена. Відмова нотаріуса побудована на пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини у зв`язку із відсутністю доказів у заявника факту постійного проживання спадкоємця зі спадкодавцем до дня його смерті. Проте, такий строк прийняття спадщини не пропущено, оскільки на день смерті його матері - ОСОБА_6 , він постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 . Проживав він в цьому житлі постійно з 16.03.2016 року, що видно з відмітки про реєстрацію місця проживання у паспорті та продовжує проживати надалі після смерті матері. Вказаний будинок належить ОСОБА_1 на праві приватної власності. Так як у позасудовому порядку не має можливості визнати за особою право власності на спадкове майно, виникла необхідність у зверненні до суду з даною заявою про встановлення факту проживання заявника разом із матір`ю на день її смерті.

Заявник просить суд встановити факт постійного проживання заявника на час відкриття спадщини разом зі своєю померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 матір`ю ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 .

Зміст та форма заяви та доданих до неї документів відповідає вимогам ст. 318 ЦПК України.

Заявник поряд з заявленими вимогами просить:

- витребувати з Ставищенської державної нотаріальної контори належним чином завіреної копії спадкової справи після смерті ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та витягу з спадкового реєстру.

- викликати в судове засідання та допитати як свідків: ОСОБА_7 , проживаючу: ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_8 , проживаючого: ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_9 , проживаючого: ( АДРЕСА_1 ).

Інших заяв та клопотань від заявника до суду не надходило.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 91 ЦПК України заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду цивільної справи, для з`ясування обставин справи необхідно витребувати вищевказану інформацію, вказану в клопотанні про витребування доказів та викликати свідків.

Керуючись ст. 318 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Ставищенська селищна рада Білоцерківського району Київської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , про встановлення факту постійного проживання.

Справу розглядати в порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання в приміщенні Ставищенського районного суду Київської областіза адресою:смт.Ставище,вул.Генерала Кравченка,4Київської областіна 09годин 30 хвилин 27 січня 2023 року.

Про розгляд справи у відкритому судовому засіданні повідомити заявника та його представника, заінтересованих осіб.

Витребувати з Ставищенської державної нотаріальної контори належним чином завірені копії: спадкової справи на ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та витягу з спадкового реєстру.

Викликати в судове засідання та допитати як свідків: ОСОБА_7 , проживаючу: ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_8 , проживаючого: ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_9 , проживаючого: ( АДРЕСА_1 ).

Після одержання копії ухвали про відкриття провадження у справізаінтересовані особи мають право невідкладно подати суду письмове заперечення проти заяви із зазначенням доказів, що підтверджують це заперечення.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням http://st.ko.court.gov.ua/sud1024/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р. В. Гуртовенко

СудСтавищенський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108361380
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —378/13/23

Рішення від 27.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Гуртовенко Р. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Скороход Т. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні